Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 marca 2017 r.
9:17

Ziemniak w roli głównej: gołąbki ziemniaczane, fish and chips, krokiety (przepisy)

Świetne placki ziemniaczane smażą się w restauracji Sielsko Anielsko w Lublinie
Świetne placki ziemniaczane smażą się w restauracji Sielsko Anielsko w Lublinie

Co może być lepszego od zupy ziemniaczanej na boczku? Placki ziemniaczane ze śmietaną. A od placków? Babka ziemniaczana z sosem grzybowym. Wybraliśmy dla Was 10 przepisów na doskonałe potrawy z ziemniaków

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W sklepach i marketach wreszcie kupimy trzy typy ziemniaka. A to ziemniak sałatkowy, po ugotowaniu jest zwięzły i dobrze się kroi. Najlepszy do zup, sałatek i zapiekanek. B to typ ogólnoużytkowy, idealny na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia. C to ziemniak lekko mączysty, sypki. W sam raz na smakowite placki, frytki i do pieczenia.

Na syte śniadanie tortilla

Tortilla to regionalna potrawa z Hiszpanii, która już w XVII wieku trafiła do Polski. Najbardziej znana odmiana hiszpańskiego przysmaku to tortilla chłopska, dokładnie opisana w powieści Don Kichot.
Składniki: 6 ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, 6 cebul, 6 jaj, sól i pieprz, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżka mąki.

Wykonanie: ziemniaki wyszorować. Nie obierać. Pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Ziemniaki podsmażyć na patelni. Oddzielnie zeszklić cebulę. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków. Na ziemniakach cebulę i nakryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika. Zapiec, aż boczek się zrumieni. Jajka rozmieszać z solą i pieprzem, dodać łyżkę mąki. Wylać na zapiekankę, posypać serem, włożyć na powrót od piekarnika i zapiec.

Na pierwsze: zupa ziemniaczana

Składniki: 1 kg ziemniaków, olej, listek laurowy, ziele, pieprz, sól, 2 cebule, 15 dag boczku, zielenina do smaku.

Wykonanie: ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, nie przypalić. Zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak. Kiedy się ugotują, dodać przyprawy, osolić do smaku. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę z boczkiem. Dodać do zupy, pogotować kilka minut. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.

Na pierwsze danie: zupa porowa na ziemniaku

Składniki: 2 duże pory, pół kg ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 cebule, 1 l bulionu, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: w garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory i cebulę. Dusić do miękkości na niewielkim ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Po 3 minutach zaprawić wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietaną. Zupę z porów można posypać serem i zapiec.

Na drugie: placki ziemniaczane

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zmiksować z cebulą, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.

Na drugie: fish and chips

Składniki: 1 kg ziemniaków, olej do głębokiego smażenia. 25 dag filetów z dorsza, 25 dag mąki, szklanka jasnego piwa, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, świeżo zmielony pieprz. 25 dag zielonego groszku, masło, świeża mięta, sok z cytryny.

Wykonanie: filety natrzeć solą z pieprzem, odciskając nadmiar wody. Wymieszać mąką z piwem i proszkiem do pieczenia. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Filety obtaczać w mące, kilka razy zanurzyć w cieście, smażyć we frytkownicy przez 4 minuty. Na patelni rozgrzać masło, dodać groszek i miętę, dusić pod przykryciem 5 minut. Filety przełożyć do gorącego piekarnika, w tym czasie usmażyć frytki. Ułożyć ryby na talerzach, skropić sokiem z cytryny, dodać frytki i groszek.

Na drugie danie: gołąbki ziemniaczane

Składniki: 50 dag ziemniaków, 1 główka kiszonej kapusty, 25 dag grzybów, 15 dag kiełbasy, 10 dag wędzonej słoniny, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 2 suszone grzyby, 5 pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości razem z pieczarkami. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Ziemniaki ugotować i utłuc. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami, podsmażoną kiełbasą, słoniną i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Posiekane borowiki, pieczarki doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy, podlać wodą, w której moczyły się grzyby. Po 10 minutach zaprawić mąką, polać gołąbki na półmisku.

Na drugie danie: krokiety

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki, 3 jajka, 1,5 szklanki mleka, sól. Na farsz: 1 kg ziemniaków, 3 łyżki skwarek, 2 cebule, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. I jeszcze białko na panierkę, olej na smażenie.

Wykonanie: z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć. Na patelni przesmażyć skwarki z posiekaną cebulą. Dodać starte ziemniaki. Smażyć, aż ziemniaki stracą „surowiznę”. Doprawić pieprzem i solą, dodać gałkę muszkatołową. Nakładać farsz na naleśniki, składać w kopertę. Panierować krokiety w białku, smażyć na oleju na złoto. Podawać z surówką z kiszoną kapustą.

Na drugie danie: pierogi ziemniaczane z boczkiem

Składniki: na farsz: 0,5 kg wędzonego boczku, 2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól , pieprz, zielona pietruszka, 1/2 szklanki mleka. Na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i mleko. Pokrojony boczek i cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy ze śmietaną, z boczkiem, z masłem.

Na kolację: babka ziemniaczana

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 20 dag boczku, 3 jaja, 3 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, bułka tarta, majeranek, kminek, sól, pieprz.

Wykonanie: obrać ziemniaki. Połowę zmiksować, połowę zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę, boczek i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 2 godziny w temp. około 150°C. Podawać z sosem pieczarkowym.

Na kolację: pyry z gzikiem

Składniki: 8 ziemniaków, 1 łyżka soli, pół kostki masła. Na farsz: 30 dag tłustego sera, 400 ml śmietany 18%, 2 pęczki szczypiorku, biały pieprz, sól.

Wykonanie: wyszorowane ziemniaki ugotować. Wymieszać pokruszony ser ze śmietaną. Dodać posiekany szczypiorek, sól, biały pieprz, dobrze wymieszać. Ziemniaki przekroić na pół, każdą połówkę posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gzika. Pyszne.

Pozostałe informacje

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka
ZDJĘCIA
galeria

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka

Poznanie lubelskich legend, skąd się wzięła koza w herbie Lublina, a także odczarowywanie kamienia nieszczęścia - lubelskie przedszkolaki odwiedziły Dom Koziołka Lubelskiego.

Puławy będą gospodarzem mistrzostw świata w karate tradycyjnym

Puławy będą gospodarzem mistrzostw świata w karate tradycyjnym

Ponad tysiąc zawodników reprezentujących 35 krajów ma wziąć udział w tegorocznych mistrzostwach świata w karate tradycyjnym. Impreza w dniach 8-11 maja będzie rozgrywana w Puławach.

3 listy gończe, 2 promile, 1 hulajnoga. 19-latek trafił już do zakładu karnego

3 listy gończe, 2 promile, 1 hulajnoga. 19-latek trafił już do zakładu karnego

19-latek poszukiwany trzema listami gończymi oraz zarządzeniem sądu za przestępstwa narkotykowe oraz kradzież. A teraz jeszcze dostał mandat.

Zderzenie czterech samochodów. Droga krajowa nr 17 zablokowana

Zderzenie czterech samochodów. Droga krajowa nr 17 zablokowana

Dwie osoby zostały ranne w wypadku w miejscowości Krasne po zderzeniu czterech aut. Droga krajowa nr 17 ma być zablokowana do godziny 18.

Koniec gry. Nalot na 35 nielegalnych salonów gier

Koniec gry. Nalot na 35 nielegalnych salonów gier

35 nielegalnych salonów gier, 196 automatów i prawie 358 tysięcy złotych. To efekt ostatniej akcji Krajowej Administracji Skarbowej. W działaniach brali udział funkcjonariusze z Lubelskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Białej Podlaskiej.

Caroline Martins od nowego sezonu będzie zawodniczką PGE MKS FunFloor Lublin

Reprezentantka Portugalii zagra w PGE MKS FunFloor Lublin

Kolejne zagraniczne wzmocnienie w drużynie z Lublina. PGE MKS FunFloor w środę ogłosił, że od kolejnego sezonu będzie miał nową bramkarkę. To reprezentantka Portugalii Caroline Martins. 33-latka zastąpi w zespole Pawła Tetelewskiego Antoniję Mamić.

Pluszak lekiem na całe zło? Lubelscy studenci organizują wyjątkowy turniej
Pollub Misia
26 kwietnia 2025, 9:00

Pluszak lekiem na całe zło? Lubelscy studenci organizują wyjątkowy turniej

„Pollub Misia” to cykliczna akcja, której celem jest promocja aktywnego stylu życia, ale przede wszystkim wsparcie dla najmłodszych w trudnych chwilach. Zabawki trafią do radiowozów, karetek i wozów strażackich.

Miał gdzieś dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Złapali go z łysą oponą i pod wpływem

Miał gdzieś dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Złapali go z łysą oponą i pod wpływem

W ciągu czterech dni został złapany dwa razy przez policjantów za jazdę pod wpływem alkoholu. Jakby tego było mało, 36-latek posiadał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Teraz nie pojeździ, bo najbliższe 3 miesiące spędzi w policyjnym areszcie.

Grill w Świdniku czeka na majówkę

Świdnik zaprasza na grilla

Było wysypisko, a teraz jest zagospodarowany plac rekreacji z grillem. To nowa atrakcja dla mieszkańców Świdnika.

Stracony w Niemczech volkswagen nie wjechał na Białoruś

Stracony w Niemczech volkswagen nie wjechał na Białoruś

Funkcjonariusze NOSG zakazali dalszej podróży kierowcy volkswagena. Jak się okazało, auto było poszukiwane.

Rząd obiecuje szybkie wypłaty odszkodowań dla rolników po nawałnicach na Lubelszczyźnie

Rząd obiecuje szybkie wypłaty odszkodowań dla rolników po nawałnicach na Lubelszczyźnie

Wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak w rozmowie z Radiem Lublin zapowiada szybkie wsparcie finansowe dla poszkodowanych. Straty w niektórych miejscach sięgają 100%.

Kosiarka spalinowa w ogrodzie – wygoda w czystej postaci

Kosiarka spalinowa w ogrodzie – wygoda w czystej postaci

Zadbany trawnik to wizytówka każdego ogrodu, a jego pielęgnacja wymaga odpowiednich narzędzi. Posiadanie własnej kosiarki spalinowej to inwestycja, która zwraca się w postaci oszczędności czasu i energii. Nowoczesne kosiarki spalinowe oferują znacznie więcej niż tylko podstawowe koszenie – wyposażone są w systemy napędowe, regulację wysokości cięcia oraz pojemne kosze na trawę. Dzięki nim możesz cieszyć się pięknie przystrzyżonym trawnikiem bez nadmiernego wysiłku, a zróżnicowane modele pozwalają dopasować urządzenie do indywidualnych potrzeb każdego ogrodu.

Marta Wcisło przed sądem w Opolu Lubelskim

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Sąd utrzymał w mocy wyrok dla Adama H.

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. Sąd Okręgowy w Lublinie utrzymał w mocy wyrok skazujący 56-latka na pół roku więzienia w zawieszeniu na rok.

Co zużywa najwięcej prądu w domu? Oto 10 największych winowajców!

Co zużywa najwięcej prądu w domu? Oto 10 największych winowajców!

Z roku na rok rośnie nasza świadomość energetyczna. Coraz więcej osób zadaje sobie pytania: co zużywa najwięcej prądu w domu, jak obniżyć rachunki i jednocześnie działać w duchu zrównoważonego rozwoju. Okazuje się, że wiele popularnych sprzętów AGD i RTV może odpowiadać za lwią część zużycia energii elektrycznej w gospodarstwie domowym. Warto wiedzieć, które z nich są najbardziej energochłonne – i jak je obsługiwać, by oszczędzać nie tylko prąd, ale i pieniądze.

Jakie ubezpieczenie pojazdu jest obowiązkowe?

Jakie ubezpieczenie pojazdu jest obowiązkowe?

Masz samochód? Pamiętaj o badaniu technicznym – bez niego auto nie powinno być użytkowane. Zgodnie z zaleceniami wymieniaj oleje i filtry, kontroluj stan poszczególnych układów – szczególnie napędowego i hamulcowego. Co jeszcze jest twoim obowiązkiem? Musisz posiadać polisę OC! Dlaczego trzeba ją wykupić i co daje?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium