Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 sierpnia 2019 r.
15:45

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni

Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba<br />
Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba
(fot. Małgorzata Sulisz)

Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jacek Ochal to drugi cukiernik w Lublinie, który jest szefem kuchni. Pierwszy to Jean Bos, nadworny kucharz króla Belgów, który jest szefem kuchni restauracji Eco przy hotelu Agit.

– W renesansie cukiernik był bardzo cenionym fachem, w hierarchii stał nad kucharzem – mówi Jean Bos. Jacek Ochal na Czubach ma już swoją Cukiernię Williams, gdzie można kupić i zjeść słynne ciastka. – Oraz lody. Szczególnie dumny jestem z Lodów Lubelskich na kozim mleku z dodatkiem ziaren słonecznika. Kiedyś na Roztoczu zobaczyłem łany pełne kwitnących słoneczników i ten obraz zainspirował mnie do stworzenia regionalnych lodów – mówi Ochal. Od kilku miesięcy obok cukierni otworzył restaurację z włoską kuchnią, gdzie podaje prawdziwą pizzę neapolitańską. Jacka Ochala zobaczycie we wrześniu z pokazem na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku. Temat? Włoska kuchnia modna w Polsce w XVI wieku. A tymczasem kilka autorskich przepisów od cukiernika, który został właścicielem włoskiej restauracji La Dolce Pera na Czubach.

Bruschetta Classico

Składniki: jedna ciabatta albo chlebek, 6 pomidorów koktajlowych, świeża bazylia, oliwa, ząbek czosnku.

Wykonanie: ciabattę (bądź chlebek) pokroić na grubsze kromki i przesmażyć na oliwie na grzankę (można też je upiec w 180 stopniach uprzednio smarując oliwą). Następnie przeskrobać ząbkiem czosnku i trzeć do wtarcia przynajmniej połowy ząbka. Następnie pokroić pomidory koktajlowe w ćwiartki (jeżeli mają dużo pestek warto usunąć gniazda nasienne) i ułożyć na naszej grzance. Posypać pieprzem i solą. Finalnie udekorować porwanymi w rękach liśćmi bazylii. Smacznego.

Tagliatelle Bolognese

Składniki: makaron Tagliatelle, 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 300 g z udźca wołowego, Parmigiano Reggiano bądź Grana Padano, 2 x Pomidory w puszce (najlepiej włoskie), marchew, seler naciowy, cebula żółta, 1/4 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, oliwa, świeża bazylia.

Wykonanie: na oliwie w głębokim garnku usmażyć posiekane i obrane: marchew, seler i cebulę. Smażyć całość do zezłocenia. Dodać mięso i poczekać, aż odparuje całość wody z mięsa i mięso zbrązowieje - tę czynność najlepiej wykonywać na średnim ogniu. Dodać wino i poczekać aż odparuję. Wykonując wszystkie powyższe czynności należy pamiętać, aby całość mieszać; najwygodniej jest do tego używać drewnianej szpatułki. Na tym etapie dodać można trochę soli oraz czarnego pieprzu. Dodać pomidory i trochę wody (puszka po pomidorach będzie pomocna przy dodawaniu wody ). Całość mieszać. Na tym etapie bardzo ważna jest słodkość pomidorów: jeżeli nie są naturalnie słodkie albo nasze warzywa nie dały wystarczającej słodkości możemy delikatnie posłodzić całość - warto użyć do tego celu coś innego niż zwykły biały cukier -0 owoce mile widziane. Całość mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Dodać bazylię. Całość zredukować o połowę: będzie gotowe wtedy, jak tłuszcz zacznie oddzielać się na powierzchni potrawki. W osobnym garnku ugotować wodę i zagotować makaron. Uwaga: nie gotujemy makaronu al dente do końca. Porcję makaronu wrzucić do rondelka razem z gorącym ragu. Wymieszać i zredukować. Całość wyłożyć na talerz i posypać serem i bazylią. Smacznego.

Valsugana. Schabowy po włosku

Składniki: cielęcina pocięta na kotlety (może być schab), 1/8 kostki masła, plaster sera żółtego, plaster szynki parmeńskiej, kubek bulionu, mąka (00, 450 albo 500), jajko, śmietanka 30, suszone oregano.

Wykonanie: mięso rozklepać na cieniutkie kotlety, obtoczyć w jajku i mące. Smażyć na maśle z obydwu stron. Położyć plaster sera, posypać oregano i położyć plaster szynki. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Gdy kotlet jest już miękki dodać śmietanki i zredukować całość do sosu. Smacznego.

Piadina z Ricottą i Prosciutto

Składniki: 500 g mąki 00, 120 g smalcu, 250 g wody, szczypta soli, plaster szynki parmeńskiej, garść rukoli, 2 łyżki ricotty

Wykonanie: wodę podgrzać w rondelku i rozpuścić w niej smalec. Odstawić, żeby lekko przestygła. Mąkę wsypać do miski razem z solą. Dodać wodę ze smalcem i wyrabiać aż powstanie ciasto. Będzie gotowe jak całość będzie zwarta i nie będzie kleiła się do rąk. Następnie wyrobić małe kuleczki, posypać mąką i rozwałkować cieniutko. Na rozgrzanej patelni prażyć placek z obydwu stron jak naleśnika. Gotową tortillę dobrze jest potrzymać kilka minut w suchej ściereczce. Połowę tortilli posmarować ricottą, i ułożyć na niej rukolę i szynkę. Zamknąć drugą połowę jak książkę i w takiej pół-księżycowej formie podprażyć jeszcze chwilę na suchej patelni. Całość pokroić na 4 części.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Rekordzista przekroczył dozwoloną prędkość o 87 km/h w terenie zabudowanym

Szybcy i wściekli w hyundaiach

Policjanci ruchu drogowego z chełmskiej komendy zatrzymali trzech kierowców ze zbyt „ciężką nogą”. Rekordzistą okazał się 36-latek kierujący hyundaiem, który przekroczył dozwoloną prędkość o 87 km/h w terenie zabudowanym. Został ukarany mandatem karnym w kwocie 2500 zł oraz 15 punktami.

Remonty dróg w Lublinie – Q&A z dyrektorem ZDiTM
WTOREK NA DZIELNI
film

Remonty dróg w Lublinie – Q&A z dyrektorem ZDiTM

W dzisiejszym programie nasi widzowie i czytelnicy przepytają dyrektora Grzegorza Malca, szefa Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego w Lublinie. Zapraszamy na wideo-sesję Q&A.

Kto może pomóc w spłacie chwilówek?

Kto może pomóc w spłacie chwilówek?

Uzyskanie chwilówki jest bardzo proste – dodatkowe środki finansowe dostępne są niemal od ręki. Szybki zastrzyk gotówki bywa pomocny w przypadku wystąpienia nagłych potrzeb finansowych. Co jednak w przypadku, gdy zaciągnąłeś już kilka chwilówek i masz problem z ich spłatą? Jak poradzić sobie z uregulowaniem zobowiązań i kto może w tym pomóc?

Zamojska klasa okręgowa. Czas sparingów dobiegł końca

Zamojska klasa okręgowa. Czas sparingów dobiegł końca

Czas sparingów dobiegł końca, zaczęło się odliczanie do inauguracji rozgrywek. W jednych zespołach nastroje przed rundą wiosenną są bojowe, w innych z pewnością pojawiły się pewne objawy niepokoju. Nie zmienia to jednak faktu, że od najbliższego weekendu rozpocznie się weryfikacja zimowych przygotowań. Murowanym faworytem do awansu pozostaje Grom Różaniec

Tatusiowe na tacierzyńskim 13 razy częściej, ale to wciąż rzadkość  

Tatusiowe na tacierzyńskim 13 razy częściej, ale to wciąż rzadkość  

1,9 tys. ojców z województwa lubelskiego skorzystało w ubiegłym roku z urlopu rodzicielskiego. To trzynaście razy więcej niż dwa lata wcześniej.

Maszyna pakująca

Nowoczesne maszyny pakujące – klucz do efektywnej produkcji. Poradnik dla firm

W dobie dynamicznie rozwijającej się gospodarki rosnące wymagania rynku zmuszają firmy produkcyjne do poszukiwania innowacyjnych rozwiązań. Jednym z najważniejszych obszarów, które mogą wpłynąć na efektywność działalności, jest proces pakowania.

Globalne ocieplenie nie zwalnia tempa - będzie coraz cieplej

Globalne ocieplenie nie zwalnia tempa - będzie coraz cieplej

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW) prognozuje, że w najbliższych miesiącach temperatury w Polsce będą przekraczać normę wieloletnią. Klimatolog prof. Bogdan Chojnicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podkreśla, że to jednoznaczny dowód na postępujące globalne ocieplenie.

Dieta pudełkowa odmieni Twoje życie – zyskasz czas, energię i zdrowie

Dieta pudełkowa odmieni Twoje życie – zyskasz czas, energię i zdrowie

Czy można zyskać smukłą sylwetkę, zdrowe ciało i ogromne pokłady energii do codziennego funkcjonowania, nie poświęcając niemal ani chwili na gotowanie pełnowartościowych posiłków? Oczywiście! Choć niektórzy twierdzą, że nie da się i mieć ciastka, i go zjeść, to w tym wypadku prawda jest zupełnie inna. Możemy Ci obiecać, że choć sprawa dotyczy zdrowego odżywiania, to ciastko pewnie też się pojawi i to nie raz.

Dieta przeciwzapalna - klucz do długowieczności?

Dieta przeciwzapalna - klucz do długowieczności?

Czy wiesz, że to, co jesz, może mieć ogromny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie? Dieta przeciwzapalna to nie tylko modny trend, ale skuteczny sposób na walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie. Odkryj, jak odpowiednie odżywianie może pomóc Ci cieszyć się lepszym zdrowiem i większą energią każdego dnia!

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Urwaliśmy punkty Rakowowi, Lechowi, a teraz Legii

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Urwaliśmy punkty Rakowowi, Lechowi, a teraz Legii

Motor nie po raz pierwszy pokazał, że gra do końca. W setnej minucie meczu z Legią gospodarze doprowadzili do remisu 3:3. Jak zawody ocenia Mateusz Stolarski?

Sukienki midi koktajlowe

Styl vintage – ubrania, które wyróżnią cię na każdej imprezie

Styl vintage – ubrania, które wyróżnią cię na każdej imprezie Styl vintage to sposób na podkreślenie indywidualności. Niezależnie od tego, czy stawiasz na elegancję lat 50., ekstrawagancję 80. czy minimalizm 90., dobrze dobrane ubrania i dodatki pozwolą ci stworzyć niepowtarzalny look. Sprawdź, jakie elementy stylu vintage sprawdzą się na imprezach i jak je nosić!

„Narcos” po chełmsku. Ponad kilogram marihuany i nielegalna uprawa

„Narcos” po chełmsku. Ponad kilogram marihuany i nielegalna uprawa

Policjanci z Chełma zatrzymali dwóch 50-latków zamieszanych w uprawę i produkcję marihuany. Jeden z mężczyzn był dobrze znany policjantom.

Zalety i wady domu modułowego

Zalety i wady domu modułowego

W ostatnich latach domy modułowe zyskują na popularności, oferując szybkie i często tańsze alternatywy dla tradycyjnego budownictwa. Jednak, jak każde rozwiązanie, domy modułowe mają swoje zalety i wady, które warto wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji o budowie. W tym artykule przedstawiamy główne atuty oraz ewentualne wady domów modułowych.

Bez uprawnień, za to z promilami

Bez uprawnień, za to z promilami

Policjanci z Ryk zatrzymali 40-latka, który jadąc autem zjechał z drogi i uderzył w ogrodzenie przydrożnej kaplicy. Jak się okazało, był pod wpływem alkoholu i nie posiadał uprawnień do jazdy.

Pierwszy trening Orlen Oil Motoru w Lublinie na zdjęciach
galeria

Pierwszy trening Orlen Oil Motoru w Lublinie na zdjęciach

Doczekali się żużlowcy, doczekali się kibice. Pogoda ostatnio dopisywała, no to zawodnicy Orlen Oil Motoru skorzystali z okazji i wyjechali w niedzielę na tor przy Al. Zygmuntowskich. A ich pierwszy trening na domowym torze obserwowali też kibice. Sprawdźcie na zdjęciach, jak wyglądały pierwsze zajęcia „Koziołków” w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium