

W kilka miesięcy rozpadający się budynek na skraju lasu w Poniatowej zamienił się w nowoczesny „Browar Zakładowy”. Pierwsze piwa mają być gotowe za miesiąc

Na pomysł założenia browaru rzemieślniczego wpadł Bartłomiej Czarnomski, właściciel lubelskiego pubu „U Fotografa”. Przejął stary, zniszczony budynek stojący na skraju lasu w Poniatowej, który należał kiedyś do kompleksu zakładów EDA, produkujących głównie sprzęt AGD. W ostatnim czasie działał tu zakład poligraficzny (upadł w 1998 roku). Od tamtego czasu budynek stał pusty, z zewnątrz coraz mocniej zarastając roślinnością.
– Kiedy weszliśmy do środka, wszystko wyglądało tak jakby kilkanaście lat temu ludzie pracujący w tym budynku po prostu z niego wyszli i już nigdy nie wrócili – wspomina Czarnomski.
Remont, od fundamentów aż po dach, trwał osiem miesięcy. Dzisiaj budynek jest odnowiony, a do środka wjechał już sprzęt: fermentory, tanki, warzelnia, które zostały odkupione od innego browaru rzemieślniczego – Pracowni Piwa spod Krakowa. W ten sposób powstał „Browar Zakładowy”.
– Chcieliśmy nawiązać nazwą do miejsca, w którym zamierzamy warzyć nasze piwa. Okoliczni mieszkańcy teren ten określają jako „zakład”. Dookoła nas funkcjonuje kilka przedsiębiorstw zajmujących się produkcją i czuje się tu taką przemysłową atmosferę. Uznaliśmy że ta nazwa będzie bardzo fajnie wpisywała się w charakter tego miejsca – mówi Czarnomski.
Produkcja piwa ruszy już wkrótce. – Na pewno będziemy warzyć w nowofalowych stylach, z użyciem amerykańskiego chmielu, który daje świetne aromaty np. cytrusów – tłumaczy Michał Pater, piwowar. – Niedaleko browaru są plantacje Pawła Piłata, naszego kolegi, który „wskrzesza” dawne odmiany polskiego chmielu. Nam również zależy na tym, żeby nie zostały zapomniane. Ich również będziemy używać – dodaje Jarek Ośka, drugi z piwowarów nowego browaru.
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, piwa w butelkach i beczkach trafią do sklepów i pubów pod koniec lutego. – Mamy już kilka propozycji współpracy od multitapów (pubów z dużą ilością kranów serwujących piwa rzemieślnicze – red.) z większych miast Polski. Zależy nam także na tym, żeby nasze piwa były dostępne w najbliższej okolicy. Dlatego zamierzamy butelkować piwo – mówi Czarnomski.
Załoga browaru zadbała również o dobrą oprawę. Etykiety piw stworzy Dawid Ryski, znany grafik i muzyk z Puław, który wykonuje prace w konwencji starej szkoły polskiego plakatu. Projektuje m.in. okładki płyt, plakaty koncertowe, czy ilustracje do gazet i czasopism. W jego portfolio można znaleźć prace dla Sony Music, które są zapowiedziami płyt np. Snoop Dogga czy Boba Dylana.
„Browar Zakładowy” to drugi browar rzemieślniczy w woj. lubelskim. Od ponad roku działa „Piwne Podziemie”, które ma siedzibę w dawnej wytwórni makaronu pod Chełmem.

