W piątek grillowanie z VIP-ami, pojutrze Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, a na w niedzielę Festiwal Kuchni Lubelskiej.
Pierwsza z imprez rozpocznie się w piątek o godz. 16 przed Centrum Targowym w parku Ludowym w Lublinie. - Zrobię pyszną kaszankę z chrzanem rodzynkowym - mówi Ewa Dados z Radia Lublin. Krzysztof Cugowski zabierze się za żeberka, Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny naszej gazety, już trenuje grillowanie ziołowego karczku.
- Jedzenia nie powinno zabraknąć, tak jak dobrej zabawy - zapewnia Anna Ulińska z Centrum Targowego.
W sobotę o godz. 14 w parku przy pałacu Czartoryskich w Puławach początek eliminacji do Mistrzostw Świata w Grillowaniu. - W 2006 r. Polacy zdobyli mistrzostwo świata, co dowodzi, że jesteśmy grillowymi ekspertami - mówi Janusz Stańczyk organizator imprezy.
W akcji zobaczycie zawodowych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i pasjonatów grilla niezwiązanych z gastronomią. Imprezę umilą Hetmańscy Sarmaci i śpiewające góralki z zespołu Gronicki. Gwiazdą wieczoru będzie zespół Back Up.
W niedzielę ciąg dalszy atrakcji w Puławach.
O godz. 15 w parku przy pałacu Czartoryskich zawodowcy i amatorzy wystartują w konkursie na najlepszą lubelską potrawę. Jury pod przewodnictwem Hanny Szymanderskiej, autorki wielu książek kulinarnych o tradycyjnej polskiej kuchni - oceniać będzie serwowane potrawy, a Wy ich spróbujecie.
Konkursowi towarzyszyć będzie prezentacja i sprzedaż lubelskich produktów regionalnych. A gwiazdą wieczoru będzie kwartet Jorgi.