Ponad 100 regionalnych przysmaków, pokazy przyrządzania np. jagnięciny i występy kapel ludowych. Wszystko te atrakcje można było zobaczyć w niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie odbył się finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
- Są to kotlety z kaszy gryczanej z białym serem. Dostały nawet nagrodę - cieszy się Agnieszka Wróblewska z Koła Aktywnych Kobiet w Łobaczewie, w gminie Terespol. - Miałyśmy też kibiny. To są pierożki z nadzieniem z mięsa wołowo-wieprzowego. Były też karpacze - pyzy z mięsem. Zarówno kibiny i karpacze ekspresowo się rozeszły. Furorę zrobił też syrop z mięty polnej. Rozcieńcza go się z wodą. Bardzo wszystkim przypadł do gusty.
Panie miały pracowity weekend. - Poza tą w Lublinie imprezą, brałyśmy też udział w imprezie w Terespolu - dodaje Wróblewska. - Szykowałyśmy potrawy przez dwa dni. W przygotowaniach uczestniczyło w sumie 18 pań. Piekłyśmy ciasto, lepiłyśmy pierogi.
Organizatorem imprezy w skansenie był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.