Wypożyczalnię niosek z przenośną klatką wymyślili uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Łukowie, którzy wzięli udział w konkursie na innowacje w rolnictwie. – Takiego biznesu jeszcze nie mieliśmy – przyznają organizatorzy konkursu
– Na świecie istnieją już adopcje kur i mają się dobrze. Projekt przygotowany przez uczniów z Łukowa jest zaś kompleksowy. W ramach projektu powstał nie tylko minikurnik, ale też strona internetowa – mówi Sławomir Piwowarczyk z Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży.
Fundacja przy wsparciu firmy Monsanto Polska organizuje konkurs na innowacje techniczne dotyczące rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Konkurs jest adresowany do uczniów szkół kształcenia zawodowego z Lubelskiego i Mazowsza. W edycji konkursu, która właśnie została rozstrzygnięta wzięło udział 19 grup uczniowskich, w tym 10 z woj. lubelskiego. Laureatami z naszego regionu zostały zespoły uczniowskie z czterech szkół – z Łukowa, Piotrowic i Lublina (patrz ramka).
Wśród zwycięskich projektów znalazł się „wynajem kur” przygotowany przez uczniów z Zespołu Szkół nr 3 w Łukowie.
Skąd pomysł na firmę wynajmującą kury? – Kiedyś podczas zakupów w supermarkecie moja siostrzenicą, która mieszka koło Warszawy, dopytywała o to, skąd się biorą jajka – tłumaczy Mateusz Poreda, jeden z czwórki łukowskich uczniów-laureatów konkursu. – Pomyślałem wtedy, że można by taką kurę lub kury mieć. Zacząłem szukać informacji w Internecie i okazało się, że w USA wynajęcie kur jest możliwe.
Uczniowie zgłosili swoją innowację do konkursu. Przeszli do drugiego etapu i otrzymali 1,6 tys. zł na przygotowanie modelu zgłoszonego projektu.
– Firma ma na celu promowanie opieki nad zwierzętami. Ma też uświadamiać dzieciom, skąd się biorą jajka – wyjaśnia Iwona Pakuła, nauczycielka przedmiotów ekonomicznych w ZS nr 3 w Łukowie, opiekująca się grupą.
Według uczniowskiego biznesplanu, kurę lub kury można wynająć na dowolny czas. Opłata miesięczna wynosi 50 zł. Do tego dochodzi kaucja za kurnik – w wysokości 300 zł.
– Ten konkurs dotyczący rolnictwa w kontekście młodzieżowych innowacji organizujemy po raz drugi i jeszcze takiej innowacji nie mieliśmy – przyznaje Piwowarczyk. – Jest moda na ekologiczne żywienie i jury zauważyło w tym projekcie szansę na rozpowszechnienie.
W nagrodę laureaci konkursu otrzymają 4 tys. zł. – Pieniądze mogą wykorzystać na dowolny cel – zaznacza Piwowarczyk. – W przypadku ok. 70 proc. nagrodzonych projektów uczniowie próbują opatentować swój pomysł, część z nich udaje się sprzedać.
– Może będziemy się dalej w tym kierunku rozwijać – przewiduje Aleksandra Borkowska, członkini zwycięskiego zespołu z Łukowa. – Nasz biznesplan jest bez ryzyka. Jeśli nikt nie będzie chciał kur wypożyczyć, to zostaną ekologiczne jajka, które będzie można sprzedać. Myślimy też o sprzedaży przenośnych klatek, które zaprojektowaliśmy.
Zwycięskie projekty z Lubelskiego
• Wycinarka szczękowa do brokułów i kalafiorów z Zespołu Szkół Techniki Rolniczej w Piotrowicach;
• Skwer wiejski jako miejsce spotkań dla mieszkańców (dzieci, młodzież i dorośli) z Zespołu Szkół nr 6 w Lublinie;
• Light Blouse z Zespołu Szkół Transportowo-Komunikacyjnych w Lublinie;
• Wynajem kur z Zespołu Szkół nr 3 w Łukowie.