Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

14 sierpnia 2022 r.
10:03

Takiej kaszy gryczanej nie znaliście. Można zrobić nawet kiełbasę. Przepisy na niedzielę

Agata Radzik prezentuje jedno z konkursowych dań: kotleciki z kaszy gryczanej podane w koszyczkach z ciasta
Agata Radzik prezentuje jedno z konkursowych dań: kotleciki z kaszy gryczanej podane w koszyczkach z ciasta (fot. Małgorzata Sulisz)

Na zakończonym w zeszłą niedzielę w Janowie Lubelskim Festiwalu Kaszy i Żurawiny Gryczaki 2022 nagrodę Super Gryczaka zdobyła fantastyczna kiełbasa z kaszy gryczanej i karpia przygotowana przez Jolantę Momot. A my mamy dla was przepis z pierwszej ręki na to wybitne danie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jednym z najważniejszych elementów 19. Festiwalu Kaszy i Żurawiny był konkurs na najlepszą potrawę z kaszy właśnie. Komisja oceniła także regionalne nalewki, w tym oczywiście w osobnej kategorii żurawinówki. Jedzenie jest bardzo ważne dla naszej tożsamości i dobrze o tym wie Barbara Nazarewicz, dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim, która konkurs wymyśliła, zbudowała jego markę, a zebrane przepisy ukazują się w bezcennych publikacjach.

Skąd pomysł na konkurs? – Z terenowych badań etnograficznych, w trakcie wyjazdów zawsze pytałam o stare, zapomniane potrawy. Jedzenie jest przecież częścią kultury i naszej tradycji – mówi Barbara Nazarewicz.

Od pierwszej edycji konkursu mam zaszczyt oceniać potrawy i przez to poznawać smak regionalnej kuchni. W tym roku na długo zapamiętam kiełbasę z kaszy gryczanej i karpia. Ale także kilka gryczaków, w tym ten o lawendowym smaku, pierogi z kaszą gryczaną, rewelacyjne placki z kaszy gryczanej, wypiekane na blasze, kotleciki z kaszy z sosami, przedobre sakiewki kaszą gryczaną, białym serem i boczkiem, które na wzór ormiańskich chinkali przygotowała Iza Prejs. Zdumiewały sery, w tym fantastyczny twaróg, który dojrzewał w aromatyzowanym oleju oraz cała masa deserów i słodkości. A wracając do konkursu. Zakładając, że na każdym pojawia się kilkadziesiąt potraw, to wychodzi na to, że w ciągu 19 lat na konkursach pojawiło się ponad 1200 potraw regionalnych. Aż się prosi, by na dwudziestolecie festiwalu za rok ukazała się księga janowskiej kuchni. Znając Łukasza Drewniaka, dyrektora festiwalu, celu dopnie.

Kiełbasa z karpia na środę

W tym roku nagrodę Super Gryczaka dostała kiełbasa z kaszy i karpia, której korzenie sięgają XVI wieku. Oto przepis „Kiełbasa z karpia na środę” XVI wiek. Jak to się czyta:

„Karpie na kiełbasy tak czyń. Weźmi karpiów trzech nie bardzo tłustych, oskrob je czyście, a zrzynaj to mięso z nich i siekaj czyście, a to mięso co jeszcze zostało na kościach, zastaw je w czystej wodzie, aby obewrzało, potym te mięsa zbierz z nich, a przydaj k temu surowe mięso, zsiekawszy wszystko społem, przydaj migdałów, rodzenków, zielonej pietruszki, okorzeń pieprzem, szafranem a udziałaj długie kiełbasy i między dwiema siekaczami walaj je społem, a pomni przysolić, a potym przystaw tę juchę, w której te kości wrzały, przecedź ją przez sito, wlej do kociełka, a zastaw na ogień, a gdy pocznie wzwierać, włóż tamte kiełbasy, aby wrzały, potym gdy uwreją, wycedź je czyście a te kości, któreś wybrał, włóż do moździerza, przydawszy grzankę do moździerza z białego chleba i pietruszczanego nasienia, stłucz to, a gdy się dobrze utłucze, rozpuść tą juchą, którąś z kiełbas odcadził, a przecedź przez chustę a skraj te kiełbasy, i włóż w tę juchę, potym okorzeń pieprzem, szafranem, a potym daj na misę”.

– Jakie to piękne słowo „okorzeń”, czyli dopraw korzeniami, korzennie – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Kiełbasa z kaszy gryczanej i karpia według Jolanty Momot

Składniki: 1.3 kg mięsa z karpia, 3 litry wywaru rybnego lub warzywnego, 30 dag kaszy gryczanej, 1 cebula, 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, jelita naturalne.

Wykonanie: boczek pokryć w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, dodać cebulę posiekaną w kostkę. Kiedy cebula będzie miękka dodać kaszę gryczaną i prażyć przez kilka minut. Następnie podlać wywarem, tak by przykrył kaszę. Przykryć, gotować na wolnym ogniu, gdy wywar wyparuje, podlać kaszę kolejną porcją. Powtarzać czynność, aż kasza będzie miękka. Wystudzić kaszę, dodać posiekane mięso z karpia, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Nadziewać jelita farszem, zaparzać przyrządzone kiełbaski w pozostałym wywarze przez 12 minut. Podawać z konfiturą cebulową.

(fot. Małgorzata Sulisz)

Janowskie chinkali czyli sakiewki Izy Prejs

Składniki: na ciasto: 1 kg mąki tortowej, 1 jajko, 1 dag soli, pół litra wody. Na farsz: 1 kg palonej kaszy gryczanej, 1 kg białego sera, 1 kg wędzonego boczku, pół kg słoniny na okrasę, 2 jajka, 6 g soli, 1 g czarnego pieprzu.

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Kaszę gryczaną wypłukać w wodzie. Zagotować wodę w garnku, dodać kaszę, pozostawić na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza napęcznieje. Trzeba mieszać od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna. Boczek pokroić, podsmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić. Po wystudzeniu kaszy dodać pokruszony ser, boczek, cebulę, jajka i przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i robić sakiewki. Gotować w osolonej wodzie. Najlepiej w głębokiej patelni, tak by „dziubki” sakiewek wystawały ponad poziom wody. Wtedy się nie rozgotują i będzie można wziąć janowskie chinkali w palce, odwrócić do góry i zajadać. Podawać z okrasą ze skwarkami.

(fot. Małgorzata Sulisz)

Janowski gryczak z Potoku Wielkiego

Składniki: na ciasto 3,5 szklanki mąki pszennej, 1 margaryna, 2 jajka, 3 żółtka, 5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 2 łyżki śmietany. Na farsz: 1 litr kaszy gryczanej, 1 litr mleka, 1 kostka masła, 1 kg sera białego, 1 litr kwaśnej śmietany, 4 jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki kaszy manny, szczypta soli, garść suszonej mięty.

Wykonanie: mleko zagotować z masłem, wsypać litr kaszy gryczanej, uprażyć. Do uprażonej kaszy dodać pozostałe składniki farszu. Wyrobić, doprawić do smaku. Z drożdży, cukru i śmietany zrobić zaczyn, poczekać jak wyrośnie. Dodać pozostałe składniki. Nie czekać, aż ciasto wyrośnie. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wielkość dużej blaszki. Dno i boki formy wykleić ciastem. Nałożyć farsz. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

(KGW w Potoku Wielkim „Nasz Styl”)

(fot. Małgorzata Sulisz)

Placki z kaszy gryczanej

Składniki: pół kg pszennej mąki, pół szklanki mąki z kaszy gryczanej, 1 szklanka zsiadłego mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: Mąkę, sodę, sól i cukier wsypać do miski. Dodać zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość centymetra. Wycinać szklanką placuszki. Resztki ciasta skleić, ponownie rozwałkować i wyciąć kolejne placuszki. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Piec na suchej patelni, obracając co 2 minuty.

Ratafia na białych owocach

Składniki: żółte czereśnie, agrest, żółta porzeczka, żółta malina, mirabelka, papierówka, gruszka, biały winogron.

Wykonanie: W słoju układać warstwy owoców ( po 50 dag) w kolejności ich dojrzewania. Każdą warstwę zalać 300 ml alkoholu 40 % i posypać 5 łyżkami cukru. Po każdej porcji zakręcić słój i odstawić w jasne miejsce, gdzie będzie czekał na pojawienie się kolejnych owoców sezonowych. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słojem. Po 5 tygodniach od ostatniej warstwy owoców należy nalewkę przecedzić i odstawić do leżakowania na co najmniej miesiąc.

(Jolanta Momot)

Żurawinówka z lawendą

Składniki: 6 szklanek żurawiny, 1 litr wódki, pół litra spirytusu, pół kg cukru, 1 szklanka kwiatów lawendy i jedna gałązka liści.

Wykonanie: żurawinę zmielić przez maszynkę, dodać lawendę, zalać wódką. Odstawić na 8 tygodni. Następnie wycisnąć przez gazę. Część żurawinówki delikatne podgrzać i dodać cukier. Całość doprawić spirytusem i odstawić na 2 miesiące.

(Jolanta Momot)

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wszystko rozegrało się wczoraj po godzinie 19.

Atak na salon masażu w centrum Lublina

Zamaskowany człowiek podrzucił do centrum masażu tajskiego butelkę z nieznaną substancją. W zdarzeniu nikt nie ucierpiał.

Jakub Łabojko od wtorku jest piłkarzem Motoru Lublin

Motor Lublin ogłosił szósty transfer. „Spore doświadczenie i znajomość ekstraklasy”

Kilka dni temu trener Motoru Lublin Mateusz Stolarski przyznał, że Jakub Łabojko, który przebywał w klubie na testach wypadł pozytywnie i obie strony rozmawiają o kontrakcie dla zawodnika. We wtorkowy wieczór żółto-biało-niebiescy ogłosili, że 27-latek podpisał umowę z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy do 30 czerwca 2026 roku.

Skrzydłowy Azotów Puławy Marek Marciniak zdobył z reprezentacją Polski Puchar Prezydenta IHF podczas mistrzostw świata

MŚ piłkarzy ręcznych: Polska pokonała USA w meczu o Puchar Prezydenta IHF

Reprezentacja Polski piłkarzy ręcznych potrzebowała rzutów karnych aby po remisie 21:21 w regulaminowym czasie gry udowodnić swoją wyższość nad reprezentacją Stanów Zjednoczonych. W konkursie siódemek Biało-Czerwoni zwyciężyli 3:1 i ostatecznie zajęli 25. miejsce

PZL Leonardo Avia Świdnik pokonała na wyjeździe MCKiS Jaworzno

PZL Leonardo Avia Świdnik zwycięska po kolejnej pięciosetowej potyczce

W zaległym spotkaniu 16. kolejki świdniczanie okazali się lepsi od MCKiS Jaworzno 3:2. To już trzeci w ostatnim czasie pięciosetowy ligowy pojedynek „żółto-niebieskich”.

Klub Seniora „Słoneczny” już działa. Jakie będą zajęcia?
CZAS WOLNY

Klub Seniora „Słoneczny” już działa. Jakie będą zajęcia?

Mieści się przy ul. Nałkowskich 108 i jest przeznaczony dla osób powyżej 60. roku życia, które pragną aktywnie spędzać czas i rozwijać swoje zainteresowania.

Muzyczne przywitanie roku w DDK Węglin
8 lutego 2025, 20:00

Muzyczne przywitanie roku w DDK Węglin

Dzielnicowy Dom Kultury Węglin zaprasza na pierwszy w tym roku koncert w ramach cyklu – Peryferia. Zagrają zespoły: Jantar i Stara Rzeka.

Gala Kultury w 2024 roku

Dla kogo Nagrody Prezydenta Miasta Lublin w dziedzinie kultury? Czas na zgłoszenia

Doroczne nagrody za osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej i upowszechniania kultury przyznane będą w czterech kategoriach.

W meczu rewanżowym ćwierćfinału Challenge Cup Bogdanka LUK Lublin pokonała CV Melilla 3:0 i zagra w półfinale
ZDJĘCIA
galeria

Bogdanka LUK Lublin pokonała CV Melilla i zagra w półfinale Challenge Cup

Zgodnie z oczekiwaniami Bogdanka LUK Lublin nie miała problemów z ponownym ograniem drużyny CV Melilla z Hiszpanii. Po wygraniu dwóch setów i pewnym awansie, na placu gry zameldowali się zmiennicy. Oni też zwyciężyli w partii: 25:20, a gospodarze wygrali całe spotkanie 3:0.

Rok na granicy: papierosy, narkotyki, gaz i trylobity
KONTROLA

Rok na granicy: papierosy, narkotyki, gaz i trylobity

Do tego koralowce i papugi, czarny kawior i stare silniki, nieistniejące rowery i c124 tysiące par podrabianych skarpetek. Lubelska Służba Celno-Skarbowa podsumowała 2024 rok pokazując „Najciekawsze ujawnienia”.

BAiKA w Zgrzycie
koncert
2 lutego 2025, 19:00

BAiKA w Zgrzycie

BAiKA to niezwykle interesujący projekt muzyczny Piotra Banacha, założyciela i współtwórcy sukcesów zespołu Hey, lidera Indios Bravos, gitarzysty, kompozytora, producenta oraz wokalistki i kompozytorki Katarzyny Figaj, która występuje jako Kafi Ficaj. Już w niedzielę (2 lutego) BAiKA zaprezentuje się w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt.

Więcej pacjentów i nowi lekarze. Neurochirurgia po remoncie
MEDYCYNA

Więcej pacjentów i nowi lekarze. Neurochirurgia po remoncie

Jeszcze czuć tam świeżą farbę: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Lublinie zmodernizował Oddział Neurochirurgii.

Co to jest rachatłukum i gdzie je znaleźć

Co to jest rachatłukum i gdzie je znaleźć

Rachatłukum, znane również jako lokum czy turkish delight, to wyjątkowy turecki przysmak o bogatej historii, sięgającej czasów Turków osmańskich. Te małe, słodkie kostki wyróżniają się delikatną konsystencją, intensywnym smakiem i różnorodnymi dodatkami, takimi jak woda różana, orzechy czy aromaty owocowe.

Komisja wtorkowa
ESESJA

Jednak ktoś ogląda transmisje komisji. Radni mają wątpliwości w sprawie rezygnacji

Rezygnacja z transmisji posiedzeń komisji nie jest przesądzona. Coraz więcej radnych ma wątpliwości, bo sprawa wywołała burzę.

Polska będzie miała jedną z największych armii w NATO?
WOJSKO POLSKIE

Polska będzie miała jedną z największych armii w NATO?

Premier Donald Tusk zapowiada: Polska będzie miała jedną z największych NATO-wskich armii, drugą, może pierwszą w niedalekiej perspektywie armii w Europie.

Poszukiwany 4 listami gończymi wpadł na kradzieży 6 butelek alkoholu
NA GORĄCYM UCZYNKU

Poszukiwany 4 listami gończymi wpadł na kradzieży 6 butelek alkoholu

29-latek został zatrzymany i doprowadzony do aresztu, gdzie spędzi najbliższe 3 lata i 2 miesiące.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium