Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

2 września 2018 r.
9:32

Europejski Festiwal Smaku: Laboratoria Smaku, pizza Kubusia Puchatka. Co jeszcze w programie?

Szef Marcin Nieznaj szykuje międzywojenne menu na „Kolację z Gwiazdami”, która odbędzie się w Hampton by Hilton Lublin w sobotę, 8 września o godzinie 21
Szef Marcin Nieznaj szykuje międzywojenne menu na „Kolację z Gwiazdami”, która odbędzie się w Hampton by Hilton Lublin w sobotę, 8 września o godzinie 21 (fot. Maciej Kaczanowski)

Kolacja z gwiazdami, ciasteczka Czechowicza, warsztaty sycenia miodu - w poniedziałek startuje w Lublinie Europejski Festiwal Smaku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To już 10, jubileuszowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W tym roku to edycja polska, wpisana w program obchodów 100. rocznicy odzyskania niepodległości. W kulinarną podróż udamy się do barwnej epoki dwudziestolecia międzywojennego. Przedwojenny Lublin, Zamość czy Kazimierz smakowały wyśmienicie.

Gwiazdy w restauracji

W lubelskiej „Europie” pracowali kucharze, którzy fachu uczyli się na dworze carskim, serwując zrazy po nelsońsku. W Grand Hotelu podawano świeżego jesiotra i owoce morza. W kazimierskiej restauracji Berensa podawano liny w śmietanie, które zamawiała Hanka Ordonówna. Na płonące naleśniki z ponczem wpadał Eugeniusz Bodo, towarzyszyła mu czarnoskóra piękność kryjąca się pod pseudonimem Reri.

W zamojskiej „Centralce” podawano raki, węgorze i kotlety po zamojsku. W Lublinie bywali najwięksi tamtych czasów: marszałek Józef Piłsudski czy generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski.

Japoński przysmak

Czy Piłsudski był smakoszem? Jadał skromnie i na co dzień do jedzenia nie przywiązywał wagi. Ale od czas do czasu lubił zjeść coś dobrego. Tak stało się w 1904 roku w Tokio, gdzie Ziuk (Piłsudski) chciał spróbować surowej ryby. Na obiad podano rosół rybny, makaron ze smażonymi warzywami i surową rybę. James Douglas tak wspominał ten gastronomiczny incydent: „Gdy się zabierałem do przełknięcia trzeciego kawałka, patrzę, a moja rybka rusza pyszczkiem. Przeniosłem wzrok na sąsiednią rybkę Ziuka - to samo, dwie dalsze także. Smakołyk stanął mi w przełyku. Patrzę dalej na swoją rybkę, a ta otwiera i zamyka pyszczek, cztery czy pięć razy, a potem zaczyna bić ogonem - raz, raz, raz. Spojrzałem w bok na Ziuka - oczy mu się wpiły w ruszający się ogon jego ryby i widzę niesamowity grymas ust. Ale trudno - wypluć nie można, bo zanadto celebracji, twarz gospodarza i naszych kelnerek wyrażała niebiański zachwyt, a połknąć ani rusz. Wtem Ziuk syczy przez wąsy - macie wódkę? Skoczyłem do szafki w ścianie, wyrwałem butelkę koniaku i nalałem pół szklanki. (...) Napiliśmy się wszyscy trzej i połknęliśmy rybę”.

Dzieci w Pracowni Wspólna

Wśród wielu festiwalowych wydarzeń ważne będą spotkania przy wspólnym stole. - Nie ma piękniejszego gestu niż zaproszenie do wspólnego stołu i zaproszenia do dzielenia się chlebem. Jest o też zaproszenie do pokoju, zapewnienie, że jesteśmy bezpieczni i jesteśmy przyjaciółmi - mówi Monika Kucia z Rady Programowej Europejskiego Festiwalu Smaku.

Wraz z Kooperatywą Lubelską przy ul. Kowalskiej 1 zapraszamy na trzydniowe warsztaty kulinarne dla dzieci. - Warsztaty o tematyce jarskiej. Dzieci poznają smak ekologicznej, roślinnej kuchni - mówi Sylwia Janasz z Kooperatywy Lubelskiej. Na zajęcia warto także zapisać się ze względu na Pracownię Wspólna, w której zajęcia się będą odbywać. Codziennie od poniedziałku do środy (3-5 września) o godzinie 17. Informacje i zapisy: kooperatywa.lbn@gmail.com.

Pizza Kubusia Puchatka

We wtorek, 4 września, o 18 w gościnnych progach Trybunalska Cafe Szef Jarek Sak i Roberto będą wspólnie z dziećmi wypiekać pizzę Kubusia Puchatka. Czyli pizzę z miodem. Dlaczego z miodem?

Piza z miodem jest pochwałą pracowitej pszczoły. Kiedy pszczoły zginą, zginie świat. Jeśli dodać do tego, że mamy Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, jedyną szkołę pszczelarską w Polsce i Europie, posiadającą ponad 60-letnią tradycję w kształceniu pszczelarzy, to tu w Lublinie pochwała miodu powinna mieć wymiar wyjątkowy.

Greckie oliwki, węgierskie salami

W środę, 5 września, o godzinie 10 otwiera się na Starym Mieście Jarmark Inspiracji. Tym razem pod hasłem „100 wystawców na 100 lecie niepodległości”. To specjalna, jubileuszowa edycja jarmarku, podczas której 100 stoisk na ulicy Grodzkiej, dookoła Trybunału Koronnego, na ulicy Złotej pozwoli odbyć fascynującą kulinarną podróż po najsmakowitszych krainach Polski.

Od środy do niedzieli w malowniczych domkach czekają na was przysmaki z całego kontynentu. Będzie czas na degustacje, warsztaty, zakupy i spacer po Starym Mieście, wspaniałe koncerty na placu Po Farze, wystawy, niezliczone pokazy kulinarne i degustacje na scenie. Na stoiskach znajdziecie lokalne wyroby, wędliny, sery zagrodowe, konfitury, miody.

Będą chleby z Wileńszczyzny, owoce morza z Francji, ormiańskie gołąbki, gruzińskie chinkali, włoskie sery, węgierskie wędliny, greckie oliwki i słodycze. Pragnienie ugaszą wina w konkurencyjnych cenach i wysmakowane piwa z Belgii.

Laboratoria Smaku

W trakcie festiwalu odbywają się liczne Laboratoria Smaku. Do najciekawszych należy Laboratorium smaku „Miód na serce. Warsztaty sycenia miodu pitnego”, które odbędą się Trybunalska Cafe w środę, 5 września o 19. O tym, jak samemu zrobić miód pitny, o tym, jaką ma piękną i długą historię i o tym, że w Lublinie pijali go królowie. Wstęp wolny, należy wcześniej zająć sobie miejsce.

Także w środę, ale o godzinie 18, na dole restauracji Trybunalska Cafe, przy piecu do pizzy, szef Jarek Sak i Roberto będą z dziećmi wypiekać ulubione ciasteczka Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Marszałek tak je lubił, że przy łóżku trzymał zawsze blaszane pudełko, pełne słodkich ciasteczek. Druga żona Józefa Piłsudskiego pisała w swoich wspomnieniach, że marszałka „zadawalała najskromniejsza kuchnia (…). Mimo to, że pochodził z Wileńszczyzny, nie znosił kołdunów i bigosu (…) zawsze bardzo lubił różne słodkie leguminy i domowe ciastka”.
W czwartek kolejne laboratorium smaku. Temat: „Jak założyć własną mini pasiekę”, jak zwykle Trybunalska Cafe.

Kiełbasa po proletariacku

Poeta Józef Czechowicz lubił bywać w knajpie Ojca Grudnia. We wspomnieniach Józefa Łobodowskiego czytamy: Na ul. Narutowicza mieścił się zakład Jana Grudzińskiego, alias ojca Grudnia, cieszył się swoistym powodzeniem w tej części miasta. Niektórzy woleli ordynarną nazwę: knajpa „Pod siedmioma cyckami”.

Być może to właśnie o tym lokalu wspominał Feliks Araszkiewicz, opisując jedno ze spotkań z Czechowiczem: „Po skończonym wieczorze poszliśmy do pobliskiej podrzędnej restauracyjki. Byliśmy głodni, zaspokoiliśmy głód po proletariacku, siwuchą i kiełbasą”.

I takiej właśnie kiełbasy po proletariacku spróbujecie w czwartek, 6 września, w restauracji 2 PI ER, mieszczącej się na najwyższym poziomie Lubelskiego Centrum Konferencyjnego. O 20.30 rozpocznie się promocja przewodnika „100 dań lubelskich”. O 20 wernisaż wystawy malarstwa i rysunku „Wolna Puławianka”. - Szykujemy kilka międzywojennych drobiazgów. W tym kiełbasę po proletariacku - mówi Kuba Piętowski, szef kuchni w 2 PI ER.

Program festiwalu: europejskifestiwalsmaku.pl

Pozostałe informacje

Prawie 260 mln zł na drogi w Lubelskiem. Gminom pomoże państwo

Prawie 260 mln zł na drogi w Lubelskiem. Gminom pomoże państwo

Miliony złotych w 2025 roku trafią do województwa lubelskiego z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg. Z tych pieniędzy powstanie ponad 180 km dróg.

Chciał kupić kontener morski. Okazało się że to oszustwo

Chciał kupić kontener morski. Okazało się że to oszustwo

Mieszkaniec powiatu zamojskiego dwukrotnie został oszukany przy próbie zakupu kontenera morskiego. Łącznie stracił ponad 2 tys. zł.

Czy lokatorzy z Farbiarskiej mają wynosić się z hoteli? Właściciel kamienicy dementuje

Czy lokatorzy z Farbiarskiej mają wynosić się z hoteli? Właściciel kamienicy dementuje

Lokatorzy z kamienicy przy ulicy Farbiarskiej otrzymali dzisiaj kolejną niemiłą niespodziankę. Z tego powodu znów musieli pilnie udać się do Ratusza. Tam usłyszeli słowa, które mogły ich uspokoić, ale nie wiedzą, czy powinni w nie uwierzyć.

 Radny Konrad K.

Radny z klubu burmistrza usłyszy wyrok za jazdę po alkoholu

Przyłapany na jeździe po pijanemu radny z Międzyrzeca Podlaskiego w lutym usłyszy wyrok. Konrad K. cały czas bierze udział w sesjach rady miasta.

"Przedsiębiorcze Dzieciaki". Jutro rusza rekrutacja

"Przedsiębiorcze Dzieciaki". Jutro rusza rekrutacja

Lubelskie szkoły mogą już zgłaszać się do tegorocznej edycji projektu „Przedsiębiorcze Dzieciaki”. Rekrutacja startuje 6 lutego i potrwa do 13 lutego. Inicjatywa skierowana jest do dzieci w wieku 6-10 lat.

Niewybuch z czasów II wojny światowej na terenie PZL Świdnik

Niewybuch z czasów II wojny światowej na terenie PZL Świdnik

We wtorek podczas prac budowlanych na terenie zakładów PZL Świdnik natrafiono na pocisk z czasów II wojny światowej.

Suszarki do butów ze stali nierdzewnej – niezastąpione w pracy i na stoku

Suszarki do butów ze stali nierdzewnej – niezastąpione w pracy i na stoku

Wilgotne buty to problem, który dotyka zarówno pracowników fizycznych, jak i miłośników sportów zimowych. Przemoczone obuwie nie tylko obniża komfort użytkowania, ale może także prowadzić do powstawania nieprzyjemnych zapachów, namnażania się bakterii oraz osłabienia materiału. Rozwiązaniem są nowoczesne suszarki do butów wykonane ze stali nierdzewnej – trwałe, higieniczne i niezwykle funkcjonalne.

Olgierd Sędlak (z piłką) to jeden z większych talentów w lubelskiej koszykówce
galeria

LNBA: Sky Jumpers autorem największej sensacji 11. kolejki

W LNBA byliśmy świadkami typowej konfrontacji Dawida z Goliatem. Z jednej strony zespół, który w tym sezonie debiutuje na najwyższym poziomie rozgrywkowym, a z drugiej Alco, czyli ekipa z wieloletnim doświadczeniem i olbrzymią liczbą sukcesów na swoim koncie.

Budowa A2 na odcinku Malinowiec-Łukowisko

Miasto chciało widnieć jako węzeł A2. GDDKiA nie chce wprowadzać kierowców w błąd

Zmiana nazwy węzła autostrady raczej nie dojdzie do skutku. Urzędnicy z Międzyrzeca Podlaskiego, miasta, obok którego powstaje właśnie A2 chcieli skorzystać na tym wizerunkowo. Ale GDDKiA ma swoje wytyczne.

Systemy płuczkowe idealnym rozwiązaniem w technologii bezwykopowej

Systemy płuczkowe idealnym rozwiązaniem w technologii bezwykopowej

Systemy płuczkowe w technologii bezwykopowej pozwalają na przeprowadzanie precyzyjnych wierceń horyzontalnych bez konieczności wykopów. Dzięki tym systemom realizacja odwiertów staje się efektywna, przyjazna środowisku oraz oszczędna. Technologie horyzontalnych przewiertów sterowanych, wraz z systemami płuczkowymi, gwarantują utrzymanie optymalnego ciśnienia, co zapewnia precyzyjne wykonanie odwiertów w trudnych warunkach.

3 najlepsze agregaty prądotwórcze do ciągnika dla rolników

3 najlepsze agregaty prądotwórcze do ciągnika dla rolników

Agregaty prądotwórcze napędzane wałkiem odbioru mocy (WOM) to urządzenia, które umożliwiają generowanie energii elektrycznej przy użyciu ciągnika rolniczego. Dzięki nim rolnicy mogą zasilać różnorodne urządzenia elektryczne w gospodarstwie, zwłaszcza w miejscach oddalonych od sieci energetycznej lub podczas awarii prądu.

Tylko w naszym plebiscycie współdecydują kibice
Sportowiec Roku
film

Tylko w naszym plebiscycie współdecydują kibice

Jeszcze tylko dwa tygodnie „z kawałkiem” i kończymy głosowanie w naszym plebiscycie na najlepszego i najpopularniejszego sportowca 2024 r. Kropkę postawimy 20 lutego o północy.

Kupiłeś sprzęt w Carrefourze? Lepiej go zwróć, bo może wywołać pożar

Kupiłeś sprzęt w Carrefourze? Lepiej go zwróć, bo może wywołać pożar

Francuska sieć sklepów Carrefour zwraca się do klientów z informacją o natychmiastowy zwrot wybranych produktów. Mogą one stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia.

Dalej nie pojechała. Zatrzymali ją inni kierowcy

Dalej nie pojechała. Zatrzymali ją inni kierowcy

Prawie 3 promile alkoholu miała 35-letnia kobieta kierująca Audi. Jej dalszą podróż uniemożliwił inny kierowca.

Mecz Górnika ze Stalą Stalowa Wola był ostatnim na stadionie w Łęcznej w 2024. Pierwszym rywalem zielono-czarnych w 2025 roku będzie ŁKS Łódź

Ruszyła sprzedaż biletów na pierwszy mecz Górnika Łęczna w rundzie wiosennej. Klub przygotował specjalną ofertę dla kibiców

Odliczanie do piłkarskiej wiosny w Betclic I Lidze wypada zacząć już na dobre. W niedzielę 16 lutego Górnik Łęczna zagran na swoim stadinie z ŁKS Łódź. Ruszyła już sprzedaż biletów na to spotkanie, a klub dla swoich fanów, w każdym wieku, przygotował ciekawą ofertę

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium