Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

26 sierpnia 2011 r.
15:30
Edytuj ten wpis

Noc nalewek w Lublinie już 11 września

Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa
Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa

Międzynarodowy turniej nalewek sąsiedzkich, warsztaty nalewek, wykłady, pokaz zatapiania gruszki. Do tego wjazd króla Jana III Sobieskiego z Marysieńką na Stare Miasto w Lublinie i wspólna degustacja nalewek. Niespodzianek będzie więcej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lublin jest stolicą polskich nalewek. W 2003 roku za sprawą Kresowej Akademii Smaku w Lublinie odbył się pierwszy, ogólnopolski turniej nalewek. Na drugim pojawili się Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Kiedy Robert Makłowicz napisał, że jeden turniej nalewek wart jest więcej niż dorobek polityczny Jaskierni i cała dyskografia Piaska – o turniejach w Lublinie zrobiło się głośno w Polsce. Potem były turnieje w Kazimierzu, Jakubowicach.

W 2009 roku odbył się w Lublinie Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. Potem Konwent Mistrzów Polskich Nalewek.

– W tym roku postanowiliśmy rozszerzyć turniej nalewek o pokazy i warsztaty. Tak narodziła się idea Nocy nalewek, która rozpocznie się w Lublinie w sobotę 11 września o godz. 22 po koncercie Franki de Mille – mówi Jan Babczyszyn z polskiej Akademii Smaku.

Noc nalewek będzie obok prestiżowego konkursu "Smaki Lubelszczyzny” jednym z głównych filarów III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin i Kresową Akademię Smaku.

Jak zgłosić nalewkę na turniej?

Tegoroczny turniej nalewek sąsiedzkich odbędzie się (jak co roku na festiwalu) w restauracji Old Pub na Starym Mieście w Lublinie.

– Podobne są zasady. Każdy z uczestników może zgłosić dowolną ilość nalewek. Obowiązuje zasada: Każdej nalewki ma być dwie butelki, po 0.5 litra. Nalewki mają być wytworzone na alkoholu z akcyzą – mówi Jan Babczyszyn.

Jury tegorocznego turnieju dobrane zostało z najwyższą starannością – członków komisji konkursowej przedstawiamy poniżej. – Nie mogę się doczekać przyjazdu do Lublina – mówi Małgorzata Kalicińska, autorka głośnej powieści "Dom nad rozlewiskiem”.

Noc nalewek

Turniejowym zmaganiom będzie w tym roku towarzyszyć Noc nalewek, wspólna impreza integracyjna i edukacyjna. Nowością będą warsztaty topienia gruszki oraz nocne warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Lecha Cwaliny i Hieronima Błażejaka, Mistrza Polskich Nalewek. Wszystkie warsztaty odbędą się w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie przy ul. Grodzkiej 21.

Nie obędzie się bez wykładów. Marta Denys opowie o historii pejsachówki z Lublina wytwarzanej na Kośminku, Zofia Gorgol – o dawnych sposobach leczenia kaca. Wykład "Chory kotek” na pewno znajdzie wielu zwolenników.

Ciekawie zapowiada się prezentacja "Alchemia smaków”. – Postaram się pokazać kulinarny potencjał szlachetnych nalewek – mówi Kamil Kotarski, który odpowiada za artystyczne wydarzenia podczas Nocy nalewek.

Sensacyjnie zapowiada się wjazd króla Jana III Sobieskiego na Stare Miasto w Lublinie przygotowywany przez gminy leżące na "Szlaku Jana III Sobieskiego”. Program Nocy nalewek wciąż jest otwarty.

Warsztaty smaku

W piątek 9 września 2011

Warsztaty polskich serów zagrodowych poprowadzi Wojciech Komperda z "Bacówki z certyfikatem”. Ten Góral nad Góralami wypasa owce w okolicach Czorsztyna, wyrabia redykołkę, bunc, oscypki i żętycę.

Razem z Marianem Zubą z Kraśnika uczestnicy warsztatów "Wędliny domowe” poznają arkana sztuki peklowania i wyrobu wędlin domowych oraz sekrety wędzenia. - Lubelskie jest ekologiczną krainą, chcemy nauczyć ludzi i wykształcić modę na zdrowe, ekologiczne jedzenie – mówi Marian Zuba.

W sobotę 10 września 2011

Janina Bańka z Gospodarstwa ekologicznego w Kraśniku zaprezentuje sztukę zamykania owoców w butelce. I wprowadzi uczestników warsztatów w sekrety wyrobu nalewek domowych.

Hieronim Błażejak, Mistrz Polskich Nalewek, Lech Cwalina, mistrz pigwówki i Waldemar Sulisz zaprezentują warsztat polskiego nalewkowicza. Będą wykłady, pokaz wyrobu nalewki kazimierskich malarzy oraz degustacja.

W niedzielę 11 września

Warsztaty przyrządzania dziczyzny poprowadzi je Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach, gdzie według Roberta Makłowicza podaje się najlepszą dziczyznę na świecie. Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę z zakresu marynowania, przyrządzania i podawania dziczyzny.

Danuta Pietrusik z Kodnia, która wygrała tegoroczną edycję Naszego Kulinarnego Dziedzictwa zaprezentuje sztukę wyrobu wędlin dojrzewających, w tym parmeńskiej szynki z Litwy, kindziuka i półgęska.

Także w niedzielę 11 września na Scenie Smaku odbędą się specjalne warsztaty dla dzieci "Gdzie jest smak” połączone z teatrem i muzyką, poprowadzi je Karolina Dejneko z Akademii Niezwykłych Umiejętności.

Miejsce warsztatów

Wszystkie odbywać się będą w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie. Kontakt Lech Cwalina 603 121 538 .

Smaki Lubelszczyzny. Staropolskie korzenie

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny” jest główną osią III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

Najpierw barokowe potrawy zaprezentują w kawiarni "Czarcia łapa” uczniowie szkół gastronomicznych z Lubelszczyzny. Następnie 7 najlepszych restauracji z Lubelszczyzny pokaże w Sali Porcelanowej Muzeum Lubelskiego stoły z czasów króla Jana III Sobieskiego. W końcu 7 załóg złożonych z najlepszych szefów kuchni i Vipów przyrządzi na Scenie Smaku kapłony.

A konkursowe przepisy przygotował prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. O tym, jak ważny to konkurs mówił Robert Makłowicz dwa lata temu. W tym roku uczniowie szkół gastronomicznych z regiony dostali trudne zadanie. Mają twórczo zinterpretować przepisy z czasów króla Jana III Sobieskiego.

Może najtrudniejsze zadanie będą mieli najlepsi szefowie kuchni z Lubelszczyzny. Razem z Vipami (politycy, artyści, dziennikarze) przygotują danie z kapłona.

W konkursie "Smaki Lubelszczyzny” chcemy pokazać, że tu, na Lubelszczyźnie przechowało się dziedzictwo staropolskiej kuchni. – Pokazać korzenie wspaniałej, barokowej kuchni. Sarmackiej, ale lekkiej, fantazyjnej, zdrowej - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

Oni ocenią nalewki

Małgorzata Kalicińska

Autorka kultowej książki "Dom nad rozlewiskiem” (2006) i "Miłość nad rozlewiskiem” (2008). Jedna z najpopularniejszych polskich pisarek. Ciepła, serdeczna, bliska ludzi. Bezpośrednia, bo sława nie uderzyła jej do głowy. Po jej powieści sięgają kobiety, panowie po cichu studiują "Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie” z 2010 roku – gdzie zwarła pogodę domu i przyrody. Jest smakoszem, gotuje, robi przetwory i nalewki. Wie, że w nalewkach zaklęta jest dobroć ludzi, którzy je robią. Z radością przyjeżdża do Lublina. – Piękny festiwal dobrego smaku, ciekawi ludzie, regionalne przysmaki.

Paweł Loroch

Znawca smaków, dziennikarz, podróżnik, fotograf, gwiazda "Pytania na śniadanie”. Na swoje stronie pisze: Burzliwie ukończył XXXV Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Prusa na Saskiej Kępie, studiował Dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Ma czynne prawo jazdy, kartę pływacką, paszport i uprawnienia wychowawcy kolonijnego.

Jest autorem antyradiowych audycji "Latający Talerz”, "Wakacyjny Alfabet Lorocha”, "Stół z Powyłamywanymi Nogami” i "All Inclusive”. Od lat prowadzi stołecznego fotobloga trzaskprask.blog.pl; stale i niestrudzenie walczy na froncie kulinarnym w porannym "Pytaniu na Śniadanie” w TVP2, gotując dużo i z sercem”.

Jarosław Dumanowski

Polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, wykładał także na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona.

Jego zainteresowania badawcze obejmują antropologię historyczną, historię kultury materialnej w czasach nowożytnych, a także historię sztuki kulinarnej i wyżywienia. Jest jednym z inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu "Monumenta Poloniae Kulinaria” i jednym z pionierów polskiej gastronomii historycznej.

Jest członkiem Międzynarodowego Komitetu Naukowego wydawanego na Sorbonie pisma "Histoire, économie & société”.

Jan Babczyszyn

Polski animator kultury, współzałożyciel pierwszej w Poznaniu komercyjnej stacji radiowej. Od 1996 roku prowadzi "Music Collection Agency”, w ramach której promuje wykonawców kabaretowych i muzycznych, m.in. w platformie O.B.O.R.A., "Pod pretekstem”.
MCA to Agencja Muzyczna działająca na różnych płaszczyznach reklamy, public relations, organizacji koncertów, przedstawienień teatralnych, festiwali, kabaretów, zajmuje się produkcją płyt muzycznych, oraz prowadzi impresariat. MCA działa na terenie całego kraju, jak również za granicą, kreując różne prestiżowe przedsięwzięcia kulturalne i artystyczne.
Jan Babczyszyn jest prezesem Polskiej Akademii Smaku w Poznaniu.

Piotr Franaszek

Ukończył Zarządzanie i Komunikację Społeczną w Instytucie Spraw Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ma dyplom Menedżer Kultury UMCS w Lublinie. Wykłada, prowadzi szkolenia. Miał własny biznes public relations. Działał w Centrum Inicjatyw Społecznych, czy Zachęcie Sztuk Pięknych.

Zajmował się kulturą, promocją regionalną i turystyką w kancelarii Prezydenta Lublina. Dziś prowadzi Departament Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie. Jest Prezesem Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Wie, jak smakować życie. Jest autorem wyrazistej i precyzyjnej strategii promocji Lubelszczyzny.
Dobry duch Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie i jego wielki przyjaciel.

Adam Gąsiorowski

Absolwent biologii na UMCS w Lublinie. Zawodnik AZS, wyczynowo uprawiał lekkoatletykę. Doktorat na Uniwersytecie Jagiellońskim z zakresu antropologii klinicznej. Odbył podyplomowe studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, uzyskując stopień trenera lekkoatletyki.

Pracował naukowo w Katedrze Archeologii UMCS. Jest autorem "Anatomii funkcjonalnej. Napisał 70 prac naukowych. Był prodziekanem Wydziału Fizjoterapii Wyższej Szkoły Społeczno – Przyrodniczej w Lublinie. Od 30 lat prowadzi zajęcia rehabilitacyjne. Interesuje się zielarstwem i medycyną naturalną. I robi nalewki. Wielokrotny zwycięzca turniejów nalewek organizowanych przez Kresową Akademią Smaku.

Pozostałe informacje

Julia Piętakiewicz świętuje zdobycie gola

GKS Górnik Łęczna sensacyjnie ograł GKS GieKSa Katowice

Zwycięstwo katowiczanek w Łęcznej dałoby im mistrzowski tytuł. Zawodniczkom z Górnego Śląska nie udało się jednak już w sobotę włożyć mistrzowskiej korony, bo Górnik rozegrał mecz niemal perfekcyjny i stał się pierwszym zespołem w tym sezonie, który odebrał punkty katowiczankom.

11 maja Bolesław Chrobry przyjmie koronę w Lublinie, w Centrum Spotkania Kultur

11 maja Bolesław Chrobry przyjmie koronę w Lublinie, w Centrum Spotkania Kultur

Widowisko „Koronacja” poświęcone symbolice koronacji Bolesława Chrobrego na pierwszego króla Polski pokazane zostanie w Lublinie podczas obchodów 1000. rocznicy tego wydarzenia, zaplanowanych na 11 maja. Spektakl sięga do historycznych tekstów źródłowych, ale też do motywów baśniowych i mitów. Na razie jest jeszcze sporo miejsc na widowisko, a bilet normalny kosztuje 50 złotych.

Akcja rozliczeń PIT 2024 – zostało tylko kilka dni. Praktyczny poradnik

Akcja rozliczeń PIT 2024 – zostało tylko kilka dni. Praktyczny poradnik

Do 30 kwietnia 2025 roku wszyscy mamy obowiązek złożyć zeznanie podatkowe PIT za rok 2024. Podpowiadamy, jak to zrobić wygodnie i przyjaźnie dla konta i szybko otrzymać zwrot nadpłaconego podatku.

A ja palę faję…
Giełda Staroci w Lublinie
galeria

A ja palę faję…

…a konkretnie Popularne  i Giewonty, a nawet radzieckie papierosy Orbita. Tak, to nieprawdopodobne, ale na jednym ze stoisk sprzedawczyni oferowała stare polskie i radzieckie papierosy, w oryginalnych, zamkniętych opakowaniach.

Wielkie serce, puste konto

Wielkie serce, puste konto

66-latka z gminy Milanów straciła ponad 11 tys. złotych po tym, jak wypełniła formularz zgłoszeniowy dotyczący inwestycji finansowej, która miała pomóc ludziom potrzebującym. Kobieta dokonała wpłaty i oczekiwała na weryfikację.

Prawie komplet kibiców obejrzał porażkę Motoru z Cracovią
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Prawie komplet kibiców obejrzał porażkę Motoru z Cracovią

Czwarty raz z rzędu wszystkie bilety na domowy mecz Motoru zostały wyprzedane. Tym razem 14777 osób obejrzało spotkanie beniaminka z Lublina przeciwko Cracovii. Niestety, tym razem kibice opuszczali stadion rozczarowani, bo punkty pojechały do Krakowa. Sprawdźcie nasze fotki z meczu.

Każda seria ma swój koniec. Górnik Łęczna zaledwie zremisował w Opolu z Odrą

Każda seria ma swój koniec. Górnik Łęczna zaledwie zremisował w Opolu z Odrą

Koniec zwycięskiej passy Górnika Łęczna. W niedzielę podopieczni trenera Pavola Stano nie zdołali strzelić gola Odrze Opole na jej terenie i wracają na Lubelszczyznę bogatsi o tylko jeden punkt

Pola zwyciężyła w międzynarodowym konkursie skierowanym dla dzieci z implantacją ślimakową

Pola z Lublina udoskonala implanty ślimakowe – i zdobywa świat

Dla 9-letniej Poli z Lublina implanty ślimakowe nie mają żadnych tajemnic. W ostatnim czasie dziewczynka wymyśliła jak je ulepszyć, przez co zdobyła uznanie w międzynarodowym konkursie.

ilustracyjne

Czeka nas kolejna noc przymrozków

W nocy z sobotę na niedzielę na termometrach można było zobaczyć temperatury na minusie. Niestety, dzisiaj może być podobnie.

zdjęcie ilustracyjne

Policjant po służbie zatrzymał złodzieja alkoholu. 33-latek zapłacił mandat

Nerwowe zachowanie 33-latka zwróciło uwagę policjanta z wydziału kryminalnego, który po służbie zauważył mężczyznę ukrywającego alkohol. Okazało się, że towar został skradziony ze sklepu. Sprawca został ukarany mandatem w wysokości 500 złotych.

Pobił i okradł kolegę. Może posiedzieć 15 lat

Pobił i okradł kolegę. Może posiedzieć 15 lat

64-letni mieszkaniec gminy Biłgoraj padł ofiarą brutalnego rozboju. Sprawcą okazał się jego 50-letni znajomy, który w przeszłości był już karany za podobne przestępstwa. Mężczyzna został zatrzymany przez policję i tymczasowo aresztowany.

Wielkie testowanie w Helium Club
Foto
galeria

Wielkie testowanie w Helium Club

Co tydzień w Helium Club odbywają się imprezy, które przyciągają tłumy. Kusi ich dobra muzyka, atmosfera i temat przewodni imprezy. Ostatnio odbyła się impreza - Taste The Music. Jak zwykle była to niezapomniana noc. Jeśli nie wierzycie, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Zana robi mały krok do przodu. Jest decyzja środowiskowa, kiedy ruszą prace?

Zana robi mały krok do przodu. Jest decyzja środowiskowa, kiedy ruszą prace?

Ulica Tomasza Zana w Lublinie od lat domaga się remontu. Właśnie została wydana pozytywna decyzja środowiskowa. To oznacza, że już niedługo może ruszyć cały proces przebudowy. Kiedy dokładnie?

Czy Trybunał Koronny w Lublinie odzyska dawny blask? Historia Trybunału na zdjęciach
Foto
galeria

Czy Trybunał Koronny w Lublinie odzyska dawny blask? Historia Trybunału na zdjęciach

Wiele ostatnio się mówi o przywróceniu blasku Trybunałowi Koronnemu w Lublinie, który jest symbolem Starego Miasta i jednym z najbardziej rozpoznawalnych zabytków w Lublinie. Zobaczmy, jak na przestrzeni lat zmieniał się wygląd Trybunału Koronnego w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!