Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

26 sierpnia 2011 r.
15:30
Edytuj ten wpis

Noc nalewek w Lublinie już 11 września

0 5 A A
Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa
Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa

Międzynarodowy turniej nalewek sąsiedzkich, warsztaty nalewek, wykłady, pokaz zatapiania gruszki. Do tego wjazd króla Jana III Sobieskiego z Marysieńką na Stare Miasto w Lublinie i wspólna degustacja nalewek. Niespodzianek będzie więcej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lublin jest stolicą polskich nalewek. W 2003 roku za sprawą Kresowej Akademii Smaku w Lublinie odbył się pierwszy, ogólnopolski turniej nalewek. Na drugim pojawili się Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Kiedy Robert Makłowicz napisał, że jeden turniej nalewek wart jest więcej niż dorobek polityczny Jaskierni i cała dyskografia Piaska – o turniejach w Lublinie zrobiło się głośno w Polsce. Potem były turnieje w Kazimierzu, Jakubowicach.

W 2009 roku odbył się w Lublinie Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. Potem Konwent Mistrzów Polskich Nalewek.

– W tym roku postanowiliśmy rozszerzyć turniej nalewek o pokazy i warsztaty. Tak narodziła się idea Nocy nalewek, która rozpocznie się w Lublinie w sobotę 11 września o godz. 22 po koncercie Franki de Mille – mówi Jan Babczyszyn z polskiej Akademii Smaku.

Noc nalewek będzie obok prestiżowego konkursu "Smaki Lubelszczyzny” jednym z głównych filarów III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin i Kresową Akademię Smaku.

Jak zgłosić nalewkę na turniej?

Tegoroczny turniej nalewek sąsiedzkich odbędzie się (jak co roku na festiwalu) w restauracji Old Pub na Starym Mieście w Lublinie.

– Podobne są zasady. Każdy z uczestników może zgłosić dowolną ilość nalewek. Obowiązuje zasada: Każdej nalewki ma być dwie butelki, po 0.5 litra. Nalewki mają być wytworzone na alkoholu z akcyzą – mówi Jan Babczyszyn.

Jury tegorocznego turnieju dobrane zostało z najwyższą starannością – członków komisji konkursowej przedstawiamy poniżej. – Nie mogę się doczekać przyjazdu do Lublina – mówi Małgorzata Kalicińska, autorka głośnej powieści "Dom nad rozlewiskiem”.

Noc nalewek

Turniejowym zmaganiom będzie w tym roku towarzyszyć Noc nalewek, wspólna impreza integracyjna i edukacyjna. Nowością będą warsztaty topienia gruszki oraz nocne warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Lecha Cwaliny i Hieronima Błażejaka, Mistrza Polskich Nalewek. Wszystkie warsztaty odbędą się w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie przy ul. Grodzkiej 21.

Nie obędzie się bez wykładów. Marta Denys opowie o historii pejsachówki z Lublina wytwarzanej na Kośminku, Zofia Gorgol – o dawnych sposobach leczenia kaca. Wykład "Chory kotek” na pewno znajdzie wielu zwolenników.

Ciekawie zapowiada się prezentacja "Alchemia smaków”. – Postaram się pokazać kulinarny potencjał szlachetnych nalewek – mówi Kamil Kotarski, który odpowiada za artystyczne wydarzenia podczas Nocy nalewek.

Sensacyjnie zapowiada się wjazd króla Jana III Sobieskiego na Stare Miasto w Lublinie przygotowywany przez gminy leżące na "Szlaku Jana III Sobieskiego”. Program Nocy nalewek wciąż jest otwarty.

Warsztaty smaku

W piątek 9 września 2011

Warsztaty polskich serów zagrodowych poprowadzi Wojciech Komperda z "Bacówki z certyfikatem”. Ten Góral nad Góralami wypasa owce w okolicach Czorsztyna, wyrabia redykołkę, bunc, oscypki i żętycę.

Razem z Marianem Zubą z Kraśnika uczestnicy warsztatów "Wędliny domowe” poznają arkana sztuki peklowania i wyrobu wędlin domowych oraz sekrety wędzenia. - Lubelskie jest ekologiczną krainą, chcemy nauczyć ludzi i wykształcić modę na zdrowe, ekologiczne jedzenie – mówi Marian Zuba.

W sobotę 10 września 2011

Janina Bańka z Gospodarstwa ekologicznego w Kraśniku zaprezentuje sztukę zamykania owoców w butelce. I wprowadzi uczestników warsztatów w sekrety wyrobu nalewek domowych.

Hieronim Błażejak, Mistrz Polskich Nalewek, Lech Cwalina, mistrz pigwówki i Waldemar Sulisz zaprezentują warsztat polskiego nalewkowicza. Będą wykłady, pokaz wyrobu nalewki kazimierskich malarzy oraz degustacja.

W niedzielę 11 września

Warsztaty przyrządzania dziczyzny poprowadzi je Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach, gdzie według Roberta Makłowicza podaje się najlepszą dziczyznę na świecie. Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę z zakresu marynowania, przyrządzania i podawania dziczyzny.

Danuta Pietrusik z Kodnia, która wygrała tegoroczną edycję Naszego Kulinarnego Dziedzictwa zaprezentuje sztukę wyrobu wędlin dojrzewających, w tym parmeńskiej szynki z Litwy, kindziuka i półgęska.

Także w niedzielę 11 września na Scenie Smaku odbędą się specjalne warsztaty dla dzieci "Gdzie jest smak” połączone z teatrem i muzyką, poprowadzi je Karolina Dejneko z Akademii Niezwykłych Umiejętności.

Miejsce warsztatów

Wszystkie odbywać się będą w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie. Kontakt Lech Cwalina 603 121 538 .

Smaki Lubelszczyzny. Staropolskie korzenie

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny” jest główną osią III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

Najpierw barokowe potrawy zaprezentują w kawiarni "Czarcia łapa” uczniowie szkół gastronomicznych z Lubelszczyzny. Następnie 7 najlepszych restauracji z Lubelszczyzny pokaże w Sali Porcelanowej Muzeum Lubelskiego stoły z czasów króla Jana III Sobieskiego. W końcu 7 załóg złożonych z najlepszych szefów kuchni i Vipów przyrządzi na Scenie Smaku kapłony.

A konkursowe przepisy przygotował prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. O tym, jak ważny to konkurs mówił Robert Makłowicz dwa lata temu. W tym roku uczniowie szkół gastronomicznych z regiony dostali trudne zadanie. Mają twórczo zinterpretować przepisy z czasów króla Jana III Sobieskiego.

Może najtrudniejsze zadanie będą mieli najlepsi szefowie kuchni z Lubelszczyzny. Razem z Vipami (politycy, artyści, dziennikarze) przygotują danie z kapłona.

W konkursie "Smaki Lubelszczyzny” chcemy pokazać, że tu, na Lubelszczyźnie przechowało się dziedzictwo staropolskiej kuchni. – Pokazać korzenie wspaniałej, barokowej kuchni. Sarmackiej, ale lekkiej, fantazyjnej, zdrowej - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

Oni ocenią nalewki

Małgorzata Kalicińska

Autorka kultowej książki "Dom nad rozlewiskiem” (2006) i "Miłość nad rozlewiskiem” (2008). Jedna z najpopularniejszych polskich pisarek. Ciepła, serdeczna, bliska ludzi. Bezpośrednia, bo sława nie uderzyła jej do głowy. Po jej powieści sięgają kobiety, panowie po cichu studiują "Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie” z 2010 roku – gdzie zwarła pogodę domu i przyrody. Jest smakoszem, gotuje, robi przetwory i nalewki. Wie, że w nalewkach zaklęta jest dobroć ludzi, którzy je robią. Z radością przyjeżdża do Lublina. – Piękny festiwal dobrego smaku, ciekawi ludzie, regionalne przysmaki.

Paweł Loroch

Znawca smaków, dziennikarz, podróżnik, fotograf, gwiazda "Pytania na śniadanie”. Na swoje stronie pisze: Burzliwie ukończył XXXV Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Prusa na Saskiej Kępie, studiował Dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Ma czynne prawo jazdy, kartę pływacką, paszport i uprawnienia wychowawcy kolonijnego.

Jest autorem antyradiowych audycji "Latający Talerz”, "Wakacyjny Alfabet Lorocha”, "Stół z Powyłamywanymi Nogami” i "All Inclusive”. Od lat prowadzi stołecznego fotobloga trzaskprask.blog.pl; stale i niestrudzenie walczy na froncie kulinarnym w porannym "Pytaniu na Śniadanie” w TVP2, gotując dużo i z sercem”.

Jarosław Dumanowski

Polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, wykładał także na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona.

Jego zainteresowania badawcze obejmują antropologię historyczną, historię kultury materialnej w czasach nowożytnych, a także historię sztuki kulinarnej i wyżywienia. Jest jednym z inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu "Monumenta Poloniae Kulinaria” i jednym z pionierów polskiej gastronomii historycznej.

Jest członkiem Międzynarodowego Komitetu Naukowego wydawanego na Sorbonie pisma "Histoire, économie & société”.

Jan Babczyszyn

Polski animator kultury, współzałożyciel pierwszej w Poznaniu komercyjnej stacji radiowej. Od 1996 roku prowadzi "Music Collection Agency”, w ramach której promuje wykonawców kabaretowych i muzycznych, m.in. w platformie O.B.O.R.A., "Pod pretekstem”.
MCA to Agencja Muzyczna działająca na różnych płaszczyznach reklamy, public relations, organizacji koncertów, przedstawienień teatralnych, festiwali, kabaretów, zajmuje się produkcją płyt muzycznych, oraz prowadzi impresariat. MCA działa na terenie całego kraju, jak również za granicą, kreując różne prestiżowe przedsięwzięcia kulturalne i artystyczne.
Jan Babczyszyn jest prezesem Polskiej Akademii Smaku w Poznaniu.

Piotr Franaszek

Ukończył Zarządzanie i Komunikację Społeczną w Instytucie Spraw Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ma dyplom Menedżer Kultury UMCS w Lublinie. Wykłada, prowadzi szkolenia. Miał własny biznes public relations. Działał w Centrum Inicjatyw Społecznych, czy Zachęcie Sztuk Pięknych.

Zajmował się kulturą, promocją regionalną i turystyką w kancelarii Prezydenta Lublina. Dziś prowadzi Departament Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie. Jest Prezesem Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Wie, jak smakować życie. Jest autorem wyrazistej i precyzyjnej strategii promocji Lubelszczyzny.
Dobry duch Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie i jego wielki przyjaciel.

Adam Gąsiorowski

Absolwent biologii na UMCS w Lublinie. Zawodnik AZS, wyczynowo uprawiał lekkoatletykę. Doktorat na Uniwersytecie Jagiellońskim z zakresu antropologii klinicznej. Odbył podyplomowe studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, uzyskując stopień trenera lekkoatletyki.

Pracował naukowo w Katedrze Archeologii UMCS. Jest autorem "Anatomii funkcjonalnej. Napisał 70 prac naukowych. Był prodziekanem Wydziału Fizjoterapii Wyższej Szkoły Społeczno – Przyrodniczej w Lublinie. Od 30 lat prowadzi zajęcia rehabilitacyjne. Interesuje się zielarstwem i medycyną naturalną. I robi nalewki. Wielokrotny zwycięzca turniejów nalewek organizowanych przez Kresową Akademią Smaku.

Pozostałe informacje

Nawożenie organiczne w praktyce – jakie jest znaczenie rozrzutników obornika?

Nawożenie organiczne w praktyce – jakie jest znaczenie rozrzutników obornika?

Nawożenie organiczne odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu żyzności gleby, poprawie jej struktury oraz dostarczaniu roślinom niezbędnych składników odżywczych. Współczesne rolnictwo, bazujące na zrównoważonych praktykach, wymaga jednak nie tylko stosowania naturalnych nawozów, ale także wykorzystania technologii, które maksymalizują ich efektywność.

Nowa inwestycja Stock Polska w Lublinie
Dużo zdjęć
galeria

50 milionów euro już płynie w lubelskim Stocku. Nowa instalacja otwarta

10 basenów olimpijskich pełnych czystego spirytusu, a każdy o pojemności 3,5 miliona litrów – taka jest zdolność produkcyjna nowej instalacji do produkcji czystego spirytusu w lubelskim zakładzie Stock Polska. Choć nowa aparatura dział od pewnego czasu, wczoraj oficjalnie nożyce poszły w ruch i wstęga opadła.

Kradli samochody. Lubelscy złodzieje trafią do aresztu

Kradli samochody. Lubelscy złodzieje trafią do aresztu

Nawet 10 lat więzienia grozi trzem mężczyznom zamieszanych w kradzieże aut. Złodzieje upatrzyli sobie niemieckie i japońskie marki.

Plany inwestycyjne Bychawy i Bełżyc na przyszły rok są imponujące.

Mniejsze nie znaczy gorsze. Co planują miasta powiatu lubelskiego?

Małe miasta mają mniej pieniędzy, ale ich ambicje pozostają wysokie. Tak też jest w Bychawie i Bełżycach, gdzie nie brakuje pomysłów. Jakie inwestycje przewidują władze tych miast?

Co dalej z Centrum Monitoringu i Zarządzania Kryzysowego w Lublinie?

Co dalej z Centrum Monitoringu i Zarządzania Kryzysowego w Lublinie?

W kwietniu zapowiedziano jego powstanie, a rada miasta zgodziła się na przyjęcie darowizny od wojewody. Darowizną był teren wraz z budynkiem dawnej przychodni MSWiA. To tam ma powstać centrum, z którego operować będą wszystkie służby w mieście. Sprawdziliśmy, na jakim etapie jest inwestycja.

Szukacie imprezy w eleganckim stylu? Fundacja Abraham D Ministry zaprasza do udziału w Gali Dziękczynnej!

Międzykulturowy wieczór w CSK w Lublinie

Sztuka, moda, muzyka i smaki świata – wszystko to czeka na uczestników sobotniej Gali Dziękczynnej organizowanej z okazji 2. rocznicy działalności Fundacji Abraham D Ministry. Jak przedstawia się program tego wydarzenia?

Kiedy remont Trybunału Koronnego? Miasto stara się o pozwolenie

Kiedy remont Trybunału Koronnego? Miasto stara się o pozwolenie

W kwietniu 2023 roku miasto Lublin ogłosiło, że jeden z najbardziej rozpoznawalnych zabytków w centrum Starego Miasta – Trybunał Koronny – przejdzie remont i przebudowę. Niedawno złożono wniosek o pozwolenie na realizację prac wewnętrznych, a to kolejny etap przygotowań do rozpoczęcia kompleksowego remontu.

Pociski moździerzowe i mina przeciwpiechotna znalezione w ziemi

Pociski moździerzowe i mina przeciwpiechotna znalezione w ziemi

Dwie interwencje dotyczące niewybuchów z czasów II wojny światowej mieli w tym tygodniu puławscy policjanci.

Znakowanie Laserowe: Włoska Innowacja Rewolucjonizująca Przemysł Produkcyjny

Znakowanie Laserowe: Włoska Innowacja Rewolucjonizująca Przemysł Produkcyjny

Znakowanie laserowe: włoska innowacja rewolucjonizująca przemysł produkcyjny dzięki wiodącej na świecie firmie Lasit

Mateusz Biernacki zginął na służbie. Ostatnie pożegnanie 35-letniego policjanta

Mateusz Biernacki zginął na służbie. Ostatnie pożegnanie 35-letniego policjanta

Mateusz Biernacki, policjant stołecznej komendy, który zginął w tragicznych okolicznościach na służbie zostanie pochowany w Białej Podlaskiej. Pogrzeb odbędzie się w piątek.

Książka, czyli idealny prezent dla dziecka

Książka, czyli idealny prezent dla dziecka

Znalezienie odpowiedniego prezentu dla dzieci zawsze jest ogromnym wyzwaniem. Oczywiście najlepszym, co możemy podarować najmłodszym, jest wspólnie spędzony czas. Szczególnie ten, który pozwala na kolekcjonowanie wspomnień i rozmowę. Bliskość ukochanej osoby i skoncentrowanie swojej uwagi wyłącznie na najmłodszym członku rodziny daje ogromne poczucie bezpieczeństwa. Okazją do tego może być wspólne czytanie książki. Sprawdź, co sprawia, że książki dla dzieci są ponadczasowym rozwiązaniem i czemu warto je wybrać zamiast kolejnej zabawki.

Naprawa sprzętu AGD w autoryzowanym serwisie? Możliwości naprawy urządzeń Electrolux w Gdyni

Naprawa sprzętu AGD w autoryzowanym serwisie? Możliwości naprawy urządzeń Electrolux w Gdyni

W dzisiejszych czasach, sprzęt AGD odgrywa kluczową rolę w codziennym życiu, zapewniając komfort i wygodę w naszych domach. Od pralek, przez lodówki, aż po zmywarki, niezawodność tych urządzeń jest niezbędna dla płynnego funkcjonowania gospodarstwa domowego. Jednak co zrobić, gdy nasze urządzenie przestaje działać? Odpowiedź znajduje się w autoryzowanych serwisach, które oferują profesjonalne naprawy, dając urządzeniom drugie życie.

Język angielski online dla dorosłych - zacznij naukę w każdym wieku

Język angielski online dla dorosłych - zacznij naukę w każdym wieku

Czy zdarza Ci się myśleć, że na coś jest już za późno? Może gdzieś głęboko nosisz w sobie przekonanie, że nauka języka angielskiego jest dla młodszych, bardziej "otwartych umysłów"? Prawda jednak jest zupełnie inna. Czas przestać sobie wmawiać takie przekonania. Każdy z nas, bez względu na wiek, ma w sobie potencjał, aby się rozwijać, otwierać na nowe doświadczenia i z dumą odkrywać nieznane. Nauka języka angielskiego to nie tylko zdobywanie nowej umiejętności, ale też sposób na ożywienie, rozbudzenie wyobraźni, wyjście poza codzienność i odkrycie nowych możliwości. I co najważniejsze – nigdy nie jest za późno. Nigdy nie jest za późno na aktywność.

Czy ametyst przynosi szczęście?

Czy ametyst przynosi szczęście?

Ametyst to jeden z najpiękniejszych i najbardziej cenionych kamieni szlachetnych, który od wieków zachwyca ludzi swoim głębokim, fioletowym odcieniem. Jest to odmiana kwarcu, której barwa wynika z obecności żelaza oraz promieniowania jonizującego. Ametyst występuje w różnych odcieniach fioletu – od delikatnych, jasnych tonów po intensywne, ciemne barwy. Kamień ten jest wykorzystywany przede wszystkim w jubilerstwie do tworzenia wyjątkowej biżuterii, takiej jak naszyjniki, bransoletki, kolczyki czy pierścionki. Biżuteria z ametystu jest nie tylko piękna, ale również symboliczna – od wieków przypisuje się jej różne właściwości duchowe i energetyczne. Ametyst w biżuterii doskonale komponuje się z innymi kamieniami, złotem czy srebrem, a jego szlachetny wygląd sprawia, że jest idealnym wyborem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Apelacje odrzucone. Urzędnicy i biznesmeni prawomocnie skazani za aferę przetargową

Apelacje odrzucone. Urzędnicy i biznesmeni prawomocnie skazani za aferę przetargową

Apelacje odrzucone. Urzędnicy i biznesmeni z Białej Podlaskiej zostali prawomocnie skazani w aferze przetargowej. Sąd Okręgowy w Lublinie podtrzymał właśnie wyrok bialskiego wymiaru sprawiedliwości.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium