Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

26 sierpnia 2011 r.
15:30
Edytuj ten wpis

Noc nalewek w Lublinie już 11 września

0 5 A A
Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa
Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa

Międzynarodowy turniej nalewek sąsiedzkich, warsztaty nalewek, wykłady, pokaz zatapiania gruszki. Do tego wjazd króla Jana III Sobieskiego z Marysieńką na Stare Miasto w Lublinie i wspólna degustacja nalewek. Niespodzianek będzie więcej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lublin jest stolicą polskich nalewek. W 2003 roku za sprawą Kresowej Akademii Smaku w Lublinie odbył się pierwszy, ogólnopolski turniej nalewek. Na drugim pojawili się Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Kiedy Robert Makłowicz napisał, że jeden turniej nalewek wart jest więcej niż dorobek polityczny Jaskierni i cała dyskografia Piaska – o turniejach w Lublinie zrobiło się głośno w Polsce. Potem były turnieje w Kazimierzu, Jakubowicach.

W 2009 roku odbył się w Lublinie Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. Potem Konwent Mistrzów Polskich Nalewek.

– W tym roku postanowiliśmy rozszerzyć turniej nalewek o pokazy i warsztaty. Tak narodziła się idea Nocy nalewek, która rozpocznie się w Lublinie w sobotę 11 września o godz. 22 po koncercie Franki de Mille – mówi Jan Babczyszyn z polskiej Akademii Smaku.

Noc nalewek będzie obok prestiżowego konkursu "Smaki Lubelszczyzny” jednym z głównych filarów III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin i Kresową Akademię Smaku.

Jak zgłosić nalewkę na turniej?

Tegoroczny turniej nalewek sąsiedzkich odbędzie się (jak co roku na festiwalu) w restauracji Old Pub na Starym Mieście w Lublinie.

– Podobne są zasady. Każdy z uczestników może zgłosić dowolną ilość nalewek. Obowiązuje zasada: Każdej nalewki ma być dwie butelki, po 0.5 litra. Nalewki mają być wytworzone na alkoholu z akcyzą – mówi Jan Babczyszyn.

Jury tegorocznego turnieju dobrane zostało z najwyższą starannością – członków komisji konkursowej przedstawiamy poniżej. – Nie mogę się doczekać przyjazdu do Lublina – mówi Małgorzata Kalicińska, autorka głośnej powieści "Dom nad rozlewiskiem”.

Noc nalewek

Turniejowym zmaganiom będzie w tym roku towarzyszyć Noc nalewek, wspólna impreza integracyjna i edukacyjna. Nowością będą warsztaty topienia gruszki oraz nocne warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Lecha Cwaliny i Hieronima Błażejaka, Mistrza Polskich Nalewek. Wszystkie warsztaty odbędą się w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie przy ul. Grodzkiej 21.

Nie obędzie się bez wykładów. Marta Denys opowie o historii pejsachówki z Lublina wytwarzanej na Kośminku, Zofia Gorgol – o dawnych sposobach leczenia kaca. Wykład "Chory kotek” na pewno znajdzie wielu zwolenników.

Ciekawie zapowiada się prezentacja "Alchemia smaków”. – Postaram się pokazać kulinarny potencjał szlachetnych nalewek – mówi Kamil Kotarski, który odpowiada za artystyczne wydarzenia podczas Nocy nalewek.

Sensacyjnie zapowiada się wjazd króla Jana III Sobieskiego na Stare Miasto w Lublinie przygotowywany przez gminy leżące na "Szlaku Jana III Sobieskiego”. Program Nocy nalewek wciąż jest otwarty.

Warsztaty smaku

W piątek 9 września 2011

Warsztaty polskich serów zagrodowych poprowadzi Wojciech Komperda z "Bacówki z certyfikatem”. Ten Góral nad Góralami wypasa owce w okolicach Czorsztyna, wyrabia redykołkę, bunc, oscypki i żętycę.

Razem z Marianem Zubą z Kraśnika uczestnicy warsztatów "Wędliny domowe” poznają arkana sztuki peklowania i wyrobu wędlin domowych oraz sekrety wędzenia. - Lubelskie jest ekologiczną krainą, chcemy nauczyć ludzi i wykształcić modę na zdrowe, ekologiczne jedzenie – mówi Marian Zuba.

W sobotę 10 września 2011

Janina Bańka z Gospodarstwa ekologicznego w Kraśniku zaprezentuje sztukę zamykania owoców w butelce. I wprowadzi uczestników warsztatów w sekrety wyrobu nalewek domowych.

Hieronim Błażejak, Mistrz Polskich Nalewek, Lech Cwalina, mistrz pigwówki i Waldemar Sulisz zaprezentują warsztat polskiego nalewkowicza. Będą wykłady, pokaz wyrobu nalewki kazimierskich malarzy oraz degustacja.

W niedzielę 11 września

Warsztaty przyrządzania dziczyzny poprowadzi je Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach, gdzie według Roberta Makłowicza podaje się najlepszą dziczyznę na świecie. Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę z zakresu marynowania, przyrządzania i podawania dziczyzny.

Danuta Pietrusik z Kodnia, która wygrała tegoroczną edycję Naszego Kulinarnego Dziedzictwa zaprezentuje sztukę wyrobu wędlin dojrzewających, w tym parmeńskiej szynki z Litwy, kindziuka i półgęska.

Także w niedzielę 11 września na Scenie Smaku odbędą się specjalne warsztaty dla dzieci "Gdzie jest smak” połączone z teatrem i muzyką, poprowadzi je Karolina Dejneko z Akademii Niezwykłych Umiejętności.

Miejsce warsztatów

Wszystkie odbywać się będą w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie. Kontakt Lech Cwalina 603 121 538 .

Smaki Lubelszczyzny. Staropolskie korzenie

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny” jest główną osią III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

Najpierw barokowe potrawy zaprezentują w kawiarni "Czarcia łapa” uczniowie szkół gastronomicznych z Lubelszczyzny. Następnie 7 najlepszych restauracji z Lubelszczyzny pokaże w Sali Porcelanowej Muzeum Lubelskiego stoły z czasów króla Jana III Sobieskiego. W końcu 7 załóg złożonych z najlepszych szefów kuchni i Vipów przyrządzi na Scenie Smaku kapłony.

A konkursowe przepisy przygotował prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. O tym, jak ważny to konkurs mówił Robert Makłowicz dwa lata temu. W tym roku uczniowie szkół gastronomicznych z regiony dostali trudne zadanie. Mają twórczo zinterpretować przepisy z czasów króla Jana III Sobieskiego.

Może najtrudniejsze zadanie będą mieli najlepsi szefowie kuchni z Lubelszczyzny. Razem z Vipami (politycy, artyści, dziennikarze) przygotują danie z kapłona.

W konkursie "Smaki Lubelszczyzny” chcemy pokazać, że tu, na Lubelszczyźnie przechowało się dziedzictwo staropolskiej kuchni. – Pokazać korzenie wspaniałej, barokowej kuchni. Sarmackiej, ale lekkiej, fantazyjnej, zdrowej - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

Oni ocenią nalewki

Małgorzata Kalicińska

Autorka kultowej książki "Dom nad rozlewiskiem” (2006) i "Miłość nad rozlewiskiem” (2008). Jedna z najpopularniejszych polskich pisarek. Ciepła, serdeczna, bliska ludzi. Bezpośrednia, bo sława nie uderzyła jej do głowy. Po jej powieści sięgają kobiety, panowie po cichu studiują "Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie” z 2010 roku – gdzie zwarła pogodę domu i przyrody. Jest smakoszem, gotuje, robi przetwory i nalewki. Wie, że w nalewkach zaklęta jest dobroć ludzi, którzy je robią. Z radością przyjeżdża do Lublina. – Piękny festiwal dobrego smaku, ciekawi ludzie, regionalne przysmaki.

Paweł Loroch

Znawca smaków, dziennikarz, podróżnik, fotograf, gwiazda "Pytania na śniadanie”. Na swoje stronie pisze: Burzliwie ukończył XXXV Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Prusa na Saskiej Kępie, studiował Dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Ma czynne prawo jazdy, kartę pływacką, paszport i uprawnienia wychowawcy kolonijnego.

Jest autorem antyradiowych audycji "Latający Talerz”, "Wakacyjny Alfabet Lorocha”, "Stół z Powyłamywanymi Nogami” i "All Inclusive”. Od lat prowadzi stołecznego fotobloga trzaskprask.blog.pl; stale i niestrudzenie walczy na froncie kulinarnym w porannym "Pytaniu na Śniadanie” w TVP2, gotując dużo i z sercem”.

Jarosław Dumanowski

Polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, wykładał także na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona.

Jego zainteresowania badawcze obejmują antropologię historyczną, historię kultury materialnej w czasach nowożytnych, a także historię sztuki kulinarnej i wyżywienia. Jest jednym z inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu "Monumenta Poloniae Kulinaria” i jednym z pionierów polskiej gastronomii historycznej.

Jest członkiem Międzynarodowego Komitetu Naukowego wydawanego na Sorbonie pisma "Histoire, économie & société”.

Jan Babczyszyn

Polski animator kultury, współzałożyciel pierwszej w Poznaniu komercyjnej stacji radiowej. Od 1996 roku prowadzi "Music Collection Agency”, w ramach której promuje wykonawców kabaretowych i muzycznych, m.in. w platformie O.B.O.R.A., "Pod pretekstem”.
MCA to Agencja Muzyczna działająca na różnych płaszczyznach reklamy, public relations, organizacji koncertów, przedstawienień teatralnych, festiwali, kabaretów, zajmuje się produkcją płyt muzycznych, oraz prowadzi impresariat. MCA działa na terenie całego kraju, jak również za granicą, kreując różne prestiżowe przedsięwzięcia kulturalne i artystyczne.
Jan Babczyszyn jest prezesem Polskiej Akademii Smaku w Poznaniu.

Piotr Franaszek

Ukończył Zarządzanie i Komunikację Społeczną w Instytucie Spraw Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ma dyplom Menedżer Kultury UMCS w Lublinie. Wykłada, prowadzi szkolenia. Miał własny biznes public relations. Działał w Centrum Inicjatyw Społecznych, czy Zachęcie Sztuk Pięknych.

Zajmował się kulturą, promocją regionalną i turystyką w kancelarii Prezydenta Lublina. Dziś prowadzi Departament Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie. Jest Prezesem Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Wie, jak smakować życie. Jest autorem wyrazistej i precyzyjnej strategii promocji Lubelszczyzny.
Dobry duch Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie i jego wielki przyjaciel.

Adam Gąsiorowski

Absolwent biologii na UMCS w Lublinie. Zawodnik AZS, wyczynowo uprawiał lekkoatletykę. Doktorat na Uniwersytecie Jagiellońskim z zakresu antropologii klinicznej. Odbył podyplomowe studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, uzyskując stopień trenera lekkoatletyki.

Pracował naukowo w Katedrze Archeologii UMCS. Jest autorem "Anatomii funkcjonalnej. Napisał 70 prac naukowych. Był prodziekanem Wydziału Fizjoterapii Wyższej Szkoły Społeczno – Przyrodniczej w Lublinie. Od 30 lat prowadzi zajęcia rehabilitacyjne. Interesuje się zielarstwem i medycyną naturalną. I robi nalewki. Wielokrotny zwycięzca turniejów nalewek organizowanych przez Kresową Akademią Smaku.

Pozostałe informacje

Imprezy klubowe w Lublinie – 17-18 maja
17 maja 2024, 20:00

Imprezy klubowe w Lublinie – 17-18 maja

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Imprezuje przez cały czas. Przed nami weekend. W gotowości są już wszystkie lubelskie kluby. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych imprezach w mieście. Oto nasze propozycje.

Ku przewidywalnej Europie. Poseł Wiesław Różyński zainaugurował kampanię do Parlamentu Europejskiego

Ku przewidywalnej Europie. Poseł Wiesław Różyński zainaugurował kampanię do Parlamentu Europejskiego

Poseł Wiesław Różyński zainaugurował dziś, 16 maja br. kampanię do Parlamentu Europejskiego. Kandydat Trzeciej Drogi PSL - PL 2050 startuje z pozycji numer 2 w okręgu lubelskim

Gwiazdy w klubie 30 – Dhany & Benassi Bros.
18 maja 2024, 21:00

Gwiazdy w klubie 30 – Dhany & Benassi Bros.

Już w najbliższą sobotę (18 maja) w ramach nowego cyklu imprez 30 Celebrities z największymi gwiazdami z Polski i świata, na scenie klubu zaprezentuje się Benassi Bros feat. Dhany!

Festiwal Przyrody w Lublinie
17 maja 2024, 9:00

Festiwal Przyrody w Lublinie

Przez dwa dni, 17-18 maja w lubelskim Parku Saskim będzie okazja porozmawiać z ciekawymi ludźmi (m.in. Adam Wajrak, Andrzej Kruszewicz) o przyrodzie, o tym, jak ją poznawać, jak obserwować ptaki, jak nakręcić film przyrodniczy, jak namalować obraz itp.

Horodło. Bolesna akcja drogówki

Horodło. Bolesna akcja drogówki

Wczorajszą wizytę (15 bm.) hrubieszowskiej drogówki w gminie Horodło niektórzy kierowcy zapamiętają na długo

Lubelskie. Te urzędy skarbowe wyróżnione w prestiżowym rankingu

Lubelskie. Te urzędy skarbowe wyróżnione w prestiżowym rankingu

Ponad 10 600 przedsiębiorców oceniło pracę 378 urzędów skarbowych - Business Centre Club po raz 21. wyróżnił najlepiej funkcjonujące urzędy skarbowe w kraju. Wśród 43 laureatów ogólnopolskiego konkursu „Urząd Skarbowy Przyjazny Przedsiębiorcy” znalazły się trzy z województwa lubelskiego.

Padwa Zamość poznała rywala w barażach, w sobotę ostatnia kolejka

Padwa Zamość poznała rywala w barażach, w sobotę ostatnia kolejka

KPR Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska rozegrają ostatnią kolejkę w tym sezonie. Wiadomo już także, że pierwsza z ekip w barażach o prawo gry w Orlen Superlidze zmierzy się z MKS Zagłębiem Lubin.

Wypadek. 2 osoby ranne w Woli Lisowskiej

Wypadek. 2 osoby ranne w Woli Lisowskiej

Całkowicie zablokowana droga z Lubartowa do Kocka

Ostatnia szansa na igrzyska w koszykówce 3x3, kadra mężczyzn bez zawodnika Startu Lublin

Ostatnia szansa na igrzyska w koszykówce 3x3, kadra mężczyzn bez zawodnika Startu Lublin

Aleksandra Zięmborska powalczy o udział w igrzyskach olimpijskich w Paryżu. W piątek Polki rozpoczną zmagania w ostatnim turnieju kwalifikacyjnym.

Egzamin ósmoklasisty 2024. Sprawdź rozwiązania z j. angielskiego
Foto

Egzamin ósmoklasisty 2024. Sprawdź rozwiązania z j. angielskiego

W czwartek uczniowie szkół podstawowych musieli wykazać się umiejętnościami językowymi. W finałowym zadaniu tworzyli wpis na stronę internetową szkoły.

Lublin. Szkoła Podstawowa nr 26 będzie miała nową siedzibę
LUBLIN

Lublin. Szkoła Podstawowa nr 26 będzie miała nową siedzibę

Miasto Lublin zawarło umowę z wykonawcą na zaprojektowanie i budowę nowej siedziby Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 26 im. Janusza Korczaka. Trzykondygnacyjna placówka, która powstanie na miejskiej działce przy ul. Hanki Ordonówny 4, powinna być gotowa w ciągu trzech lat.

Dla czuwających rodziców. Nowe łóżka w dziecięcym szpitalu
galeria

Dla czuwających rodziców. Nowe łóżka w dziecięcym szpitalu

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie otrzymał dziesięć nowych rozkładanych łóżek. Ma to poprawić komfort rodziców czuwających przy swoich dzieciach w trakcie hospitalizacji.

Nowa władza robi porządki z Samorządową Kartą Praw Rodzin. Czy odblokuje unijną dotację?

Nowa władza robi porządki z Samorządową Kartą Praw Rodzin. Czy odblokuje unijną dotację?

Nowy burmistrz, nowe porządki. Radzyń Podlaski uchyli Samorządową Kartę Praw Rodzin, przyjętą jeszcze za czasów, gdy w mieście rządził PiS. Niedawno samorząd stracił przez ten dokument szansę na 7 mln zł unijnej dotacji

Finał Orlen Pucharu Polki piłkarek nożnych już w niedzielę na Arenie Lublin. Śląsk kontra GKS Katowice

Finał Orlen Pucharu Polki piłkarek nożnych już w niedzielę na Arenie Lublin. Śląsk kontra GKS Katowice

W niedzielę o godz. 13 na lubelskiej Arenie w finale Orlen Pucharu Polski piłkarek nożnych powalczą GKS Katowice oraz Śląsk Wrocław

Dachowanie na Kościelnej. Parczew

Dachowanie na Kościelnej. Parczew

Prawdopodobnie zbyt szybka jazda była przyczyną wypadku na ul. Kościelnej w Parczewie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!