Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

27 marca 2022 r.
14:03

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]

Żeby wrzucić golonkę na grill, trzeba wcześniej ją ugotować z włoszczyzną i przyprawami. Wzorcową golonkę z grilla serwuje Sławomir Wołoszyn z Grill Bar przy Witosa w Lublinie
Żeby wrzucić golonkę na grill, trzeba wcześniej ją ugotować z włoszczyzną i przyprawami. Wzorcową golonkę z grilla serwuje Sławomir Wołoszyn z Grill Bar przy Witosa w Lublinie (fot. Małgorzata Sulisz)

Jest ciepło, więc warto zjeść coś dobrego na świeżym powietrzu. Od kiełbasy z musztardą, przez szaszłyki po pyszne żeberko.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wyciągamy grill ze schowka, dokładnie czyścimy i rozpalamy węgiel drzewny. Kto zechce wybrać się do marketu w poszukiwaniu nowego grilla, niech poszuka grilla kulistego, wykonanego z dobrej blachy pokrytej emalią lub grilla żeliwnego, który długo trzyma ciepło. Z obu odpowiednio przygotowane dania będą soczyste i smaczne.

Dla przypomnienia: nie grillujemy na żywym ogniu, mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień gaśnie, a węgiel drzewny lekko się żarzy.

Warto mieć pod ręką spryskiwacz w wodą. Tłuszcz, który ścieka na węgiel drzewny lubi się zapalić, trzeba go szybko i sprawnie ugasić. Więc od dzieła. Zaczynamy od dania wege. Kto raz spróbuje boczniaków z grilla, będzie do nich wracał.

Boczniaki z grilla

Składniki: 80 dag boczniaków, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka pół cytryny, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: czosnek obrać i posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką, przyprawić solą z pieprzem. Boczniaki ponacinać nożem i włożyć do marynaty na 60 minut. Osączyć, kłaść na ruszcie i piec kilka minut obracając grzyby. Podawać z bagietką i masłem czosnkowym lub grzybowym.

Jabłka z grilla

Składniki: 4 duże twarde jabłka, 4 suszone śliwki, 20 suszonych rodzynek, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru.

Wykonanie: jedno jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, imbir, posiekane rodzynki. Każdemu jabłku odciąć „czapeczkę” z ogonkiem, odłożyć.

Wydrążyć miąższ łyżeczką, zostawić pół centymetra przy skórce. Włożyć po jednej suszonej śliwce, dodać farsz, przykryć odciętymi czapeczkami. Jabłka zawinąć w podwójną warstwę folii aluminiowej. Grillować 20 minut. Podawać do mięsa z grilla lub na deser.

Karkówka w czosnku

Składniki: 1 kg karkówki, 1 szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, 3 łyżki miodu. Na marynatę: 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: karkówkę pokroić na grube plastry. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty, obsmażyć na grillu. Przełożyć plastry na folię, skropić winem, doprawić solą z pieprzem, zawinąć w pakunki. Piec na grillu przez 30 minut. Podawać z ugotowanymi kartoflami, opieczonymi na grillu.

Karp z grilla

Składniki: karp, sól, pieprz, przyprawa ziołowa, drobno pokrojony czosnek.

Wykonanie: karpia o wadze 1,5 do 2 kg oczyścić, pokroić w dzwonka, a następnie opłukać. Osuszone dzwonka posypać przyprawami. Odstawić na 2 dni i mieszać dzwonka dwa razy dziennie.

Po 2 dniach ryby opłukać, osuszyć i upiec na grillu. Pod koniec grillowania można na węgle dosypać wiórek wędzarniczych, ryba będzie miała wspaniały, „wędzony” w smak. Patent z wiórkami przyda się do innych dań.

Kaszanka z grilla

Składniki: 6 kaszanek, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, po 1 łyżeczka majeranku, 6 plastrów paprykowej słoniny, sól i pieprz.

Wykonanie: wymieszać oliwę z przyprawami. Pokroić cebulę w piórka, czosnek posiekać. Kaszanki posmarować marynatą. Ułożyć na folii. Obłożyć cebulą, czosnkiem i plastrami słoniny. Zawinąć folię, pakunek ułożyć na tacce, grillować pół godziny.

Kiełbaski piwne z grilla

Składniki: 1 kg kiełbasy podlaskiej, szklanka jasnego piwa, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, świeżo zmielony pieprz. 

Wykonanie: kiełbasę podzielić na porcje, ponacinać. Do miski wlać piwo, wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Włożyć kiełbaski, odstawić na 3 godziny. Wyjąć, osączyć z marynaty, piec na grillu, aż będą rumiane. Podawać z musztardą sarepską i chrzanem.

Ormiańskie szaszłyki

Składniki: 20 dag wołowiny, 1 ugotowany ziemniak, 1 jajko, 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich, łyżka mąki, łyżeczka namoczonych rodzynek, masło, sól, pieprz, świeża mięta i kolendra.

Wykonanie: mięso zmielić razem z ugotowanym ziemniakiem. Dodać zmielone orzechy, rodzynki, mięte, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszać. Uformować kulki, obtoczyć w mące, nabijać na patyczki, nadać rękami podłużny kształt. Upiec na grillu, na talerzu polać stopionym masłem.

Pstrągi z grilla bardzo dobre

Składniki: 4 filety z pstrąga, 4 długie paski wędzonego boczku, świeżo mielony pieprz, sól, kieliszek ginu.

Wykonanie: Filety z pstrąga posolić, natrzeć pieprzem, skropić ginem, odstawić na pół godziny do lodówki. Zwinąć filety w roladę, zawinąć w plaster boczku i upiec na grillu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem.

Sos do szaszłyków

Składniki: 1 kg śliwek, 1 główka czosnku, 1 mała papryczka chili, świeży koperek i kolendra, mielone ziarna kolendry, sól, cukier, ocet balsamiczny.

Wykonanie: śliwki wypestkować, rozgotować, dodać przyprawy i zioła. Jeśli trzeba dodać wody, doprawić solą i octem balsamicznym. Zmiksować. Sos ma być słodko kwaśny, kolendra nie może wychodzić na pierwszy plan.

Steki z indyka

Składniki: steki z udźca  indyczego po 20 dag na osobę,  30 ml oleju, sól, pieprz. Na marynatę: 1 mała cebula, 70 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, listek laurowy, 2 ziarna pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.

Wykonanie: z podanych składników przygotować marynatę. Steki zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty steki doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ułożyć na rozgrzanym grillu. Grillować po 10 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wypieczony. Posolić po usmażeniu. Podawać z żurawiną.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki:  6-8 dużych ziemniaków (po 1 na osobę), 50 dag pieczarek (najlepsze brązowe) 10 dkg 2 cebule, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, wydrążyć środek. Ugotowane i pokrojone pieczarki wymieszać razem z posiekaną i przyrumienioną na maśle cebulą, dodać rozgniecione środki ziemniaków, posolić, doprawić pieprzem. Farsz nakładać do ziemniaków, ziemniaki zawijać w folię, piec około 30 minut.

Żeberka z grilla

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych ,sól i świeżo zmielony pieprz  Marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek wódki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę z wymienionych składników. Żeberka umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką, posolić i posypać pieprzem. Wymieszać z marynatą, wstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia zawijać w srebrną folię i piec na grillu. Kiedy są miękkie, rozpakować z folii i podpiec w dymie przez kilka minut.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Najpierw kajdanki, potem rodzinne spotkanie po latach

Najpierw kajdanki, potem rodzinne spotkanie po latach

22-latek poszukiwany za przestępstwa narkotykowe trafił do policyjnego aresztu. Tam usłyszał swojego 35-letniego brata, którego jak się okazało, nie widział od kilku lat. Straszy brat został zatrzymany podczas interwencji domowej. Ich rozłąka może potrwać dłużej, gdyż 22 latek ma do odsiadki ponad 2 lata.

Centrum Wsparcia Badań Klinicznych w Lublinie otrzymało ponad 7 mln zł na rozwój

Centrum Wsparcia Badań Klinicznych w Lublinie otrzymało ponad 7 mln zł na rozwój

To na co czekaliśmy, stało się faktem. Niezwykle pokaźna kwota trafia na konto Centrum Wsparcia Badań Klinicznych poprzez Agencję Badań Medycznych, a pochodząca z Krajowego Planu Odbudowy – tymi słowami rozpoczęto konferencję prasową, podczas której ogłoszono, że Centrum Wsparcia Badań Klinicznych (CWBK) działające przy Uniwersytecie Medycznym w Lublinie otrzymało dotację w wysokości ponad 7,1 mln zł. Środki te zostaną przeznaczone na dalszy rozwój ośrodka, zatrudnienie nowych specjalistów oraz szkolenia dla pracowników.

Filip Wójcik w poniedziałek zaczął mecz ligowy w "podstawie" pierwszy raz od... września

Filip Wójcik (Motor Lublin): W meczu z GKS Katowice pokazaliśmy charakter

Rozmowa z Filipem Wójcikiem, piłkarzem Motoru Lublin

MZK Puławy to największy publiczny przewoźnik w powiecie puławskim, który rocznie przewozi ponad dwa miliony pasażerów. Niestety z roku na rok ich liczba maleje, co przekłada się na wpływy ze sprzedaży biletów

Drożej w puławskich "emkach". Radni przyjęli nowy cennik

Od maja drożej w puławskich autobusach komunikacji miejskiej. W środę radni przyjęli uchwałę, która wprowadza nowy cennik biletów oraz nowe strefy przewozowe. Bilet normalny będzie droższy o złotówkę. Rosną także rekompensaty dla gmin korzystających z usług MZK.

Aleksandra Rosiak, to jedna z zawodniczek MKS FunFloor Lublin, które otrzymały powołanie do reprezentacji Polski

Cztery zawodniczki MKS FunFloor Lublin powołane do reprezentacji Polski

Cztery zawodniczki MKS FunFloor Lublin znalazły się w reprezentacji Polski kobiet na marcowe zgrupowanie w Wałczu oraz turniej Golden League w Den Bosch.

W Chełmie pobiegną „Tropem Wilczym”
Patronat Dziennika Wschodniego

W Chełmie pobiegną „Tropem Wilczym”

Msza święta, występy artystyczne, prezentacje historycznej a następnie bieg ulicami miasta – Chełm już w niedzielę uczci pamięć Żołnierzy Wyklętych.

Rękodzielnicy, łączcie się! Dom kultury zaprasza
3 marca 2025, 17:00

Rękodzielnicy, łączcie się! Dom kultury zaprasza

Jest pomysł, by osoby zajmujące się rękodziełem połączyły siły i prezentowały swoją twórczość podczas organizowanych w mieście imprez. Chce im w tym pomóc Zamojski Dom Kultury. Dlatego zaprasza na spotkanie.

Pijany kierowca fiata o włos minął się z ciężarówką
WIDEO
film

Jechał „wężykiem”, omal nie zderzył się z ciężarówką

Ponad 2 promile alkoholu miał w organizmie miał 25-latek z gminy Susiec. Pędził fiatem przez miejscowoć Krynice. Mieszkaniec Łodzi zatrzymał pijanego młodzieńca, który omal nie doprowadził do czołowego zderzenia z tirem.

Ruszyła podwyżka emerytur i rent

Ruszyła podwyżka emerytur i rent

Pierwsze podwyższone emerytury i renty trafiły już na konta i do portfeli mieszkańców naszego regionu. Ruszyła coroczna waloryzacja świadczeń. Wzrastają od marca o 5,5 procent.

Zbliża się wiosna, podrożeją śmieci w Lublinie

Zbliża się wiosna, podrożeją śmieci w Lublinie

Mieszkańcy Lublina dostają zawiadomienia o podwyżce opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Lubelski ratusz informuje, że  nie ma konieczności składania nowych deklaracji – opłatę należy uiszczać zgodnie z informacją w otrzymanym zawiadomieniu. Nową deklarację muszą złożyć jedynie właściciele nieruchomości, wobec których wydano decyzję określającą wysokość opłaty.

Rodzicu zapamiętaj tę datę! Szkoła o sobie nie przypomni

Rodzicu zapamiętaj tę datę! Szkoła o sobie nie przypomni

Chociaż rok szkolny zaczyna się dopiero 1 września, to początek marca to ważna data dla wszystkich rodziców przedszkolaków i przyszłych pierwszoklasistów. Na najmłodszych czeka ponad 10 tysięcy miejsc w przedszkolach oraz 3400 miejsc w klasach I.

Zapracowany da Vinci. 800 operacji za nim

Zapracowany da Vinci. 800 operacji za nim

Szpital na Kraśnickich znalazł się w gronie liderów wykonywania operacji robotycznych w Polsce. Tylko w ciągu roku robot da Vinci był wykorzystywany 400 razy do różnych operacji, a odkąd jest - pomógł już w 80 zabiegach.

Tężnię solankową mają do dyspozycji m.in. mieszkańcy Wojsławic w powicie chełmskim

Wiadomo, kto zbuduje tężnię w Zamościu. Wybrali najtańszą ofertę

Wygląda na to, że z rocznym poślizgiem, ale w końcu Zamość doczeka się pierwszej w mieście tężni solankowej. Wybrano już wykonawcę, który zrealizuje to zadanie z zeszłorocznego budżetu obywatelskiego.

Nowy dom dla rodziny z Idalina coraz bardziej realny

Nowy dom dla rodziny z Idalina coraz bardziej realny

W grudniu zeszłego roku w tragicznym pożarze w gminie Józefów nad Wisłą zginęły cztery osoby, w tym troje dzieci. Dla uratowanej matki z najstarszym synem płynie ogromna pomoc ze strony tysięcy ludzi z całej Polski. Zbiórki już teraz pozwalają pogorzelcom myśleć o zakupie nowego domu.

60 lat minęło jak jeden dzień... Jubileusz powstania Wydziału Ekonomicznego UMCS
ZDJĘCIA
galeria

60 lat minęło jak jeden dzień... Jubileusz powstania Wydziału Ekonomicznego UMCS

Formalnie został założony 15 lutego 1965 roku. Wydział Ekonomii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w tym roku obchodzi okrągły jubileusz. Podczas jubileuszowych uroczystości był czas na wspomnienia, odznaczenia pracowników i rozmowy o przyszłości wydziału.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium