Ta skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów. Może być z cebulą i olejem, może być z korzennymi przyprawami, może być tata. Może być na zimno i na gorąco.
Śledź w Zalewie Zemborzyckim
Śledzie z beczki, wymoczone i odfiletowane, kroić w kawałki, układać w słoiku na przemian z warstwami cebuli (najlepsza jest odmiana Cymes) i siekanego koperku. Kiedy słoik się zapełni, zalać słodką marynatą octową. Do śledzia w Zalewie Zemborzyckim podają się ziemniaki gotowane w mundurkach lub pieczone z kminkiem. Ostatecznie ziemniaki duszone z majerankiem.
Śledź czosnkowy
Składniki: 4 wymoczone śledzie, 1 opakowanie jogurtu, 8 ząbków czosnku, 8 kaparów, 1 cytryna, zielony marynowany pieprz, sól.
Wykonanie: śledzie pokroić w kawałki, skropić cytryną. Z jogurtu, czosnku, kaparów i zielonego pieprzu zrobić sos. Nałożyć na śledzie, ozdobić cytryną.
Śledzie pana Wokulskiego
Składniki: śledzie duże i tłuste, 2 cebule, listek bobkowy, pieprz, oliwa.
Wykonanie: śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Sprawić, usunąć ości, pokroić na niewielkie kawałki. Układać w słoiku, przekładając plastrami cebuli. Dodać listek bobkowy, pieprz, zalać oliwą i odstawić na kilka godzin. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Śledzie staropolskie
Składniki: pół kilograma śledzi, pół łyżeczki startego kłącza imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 6 goździków, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżki miodu, pół szklanki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w skórce.
Wykonanie: filety śledziowe wymoczyć w mleku. Osączyć, pociąć na małe porcje. Miód rozetrzeć z sokiem z cytryny. Dodać oliwę. W moździerzu utłuc goździki. Zetrzeć na tarce gałkę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, polać sosem śledzie. Posypać skórką pomarańczową.
Śledź z Obszy
Składniki: 4 solone śledzie, 4 cebule, olej lniany świeżo tłoczony.
Wykonanie: śledzie oczyścić, wymoczyć w mleku przez kilka godzin. Cebule posiekać i lekko wygnieść. Śledzie pokroić na kawałki, obłożyć cebulą i obficie polać olejem. Podawać ze świeżym chlebem.