

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny”, barokowa kuchnia Jana III Sobieskiego, warsztaty smaku, koncerty, wystawy, teatr i dobra literatura. We wrześniu Lublin będzie europejską stolicą staropolskiej kuchni.

Tegoroczna edycja w całości podporządkowana jest Smakom Lubelszczyzny i ich staropolskim korzeniom. Organizatorzy – Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin, Kresowa Akademia Smaku w Lublinie, Polska Akademia Smaku z Poznania i Dziennik Wschodni – chcą pokazać, że na Lubelszczyźnie nie została przerwana kulinarna ciągłość narodu.
Trzy dni na konkurs
W piątek 9 września uczniowie szkół gastronomicznych odtworzą i twórczo zinterpretują staropolskie dania według receptur przygotowanych przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W sobotę siedem najlepszych restauracji Lubelszczyzny przygotowuje stoły staropolskie według receptur prof. Dumanowskiego, który na Zamku Lubelskim wygłosi wykład o staropolskich korzeniach kuchni Lubelszczyzny.
W niedzielę do konkursu "Smaki Lubelszczyzny” staną duety złożone z lubelskich Vip-ów oraz kucharzy ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników. Na Scenie Smaku przygotują staropolskie danie z kapłona, które dostarczy Waldemar Birk, przedsiębiorca i organizator hodowli kapłonów.
Jeszcze więcej koncertów
W piątek zagra Michał Hochman z Nowego Jorku, wykonawca "Konika na biegunach” jednego z największych przebojów wszechczasów w Polsce. "Piosenki żydowskie & najważniejsze” to sentymentalna podróż do kraju dzieciństwa.
Następnie na scenę wyjdzie Alfred Schreyer, polski skrzypek i śpiewak, ostatni, żyjący uczeń Brunona Schulza. Zaprezentuje tradycyjne pieśni polskie, ukraińskie i żydowskie. W czasie koncertu usłyszymy piosenki w czterech językach: polskim, ukraińskim, jidysz i niemieckim. Artyście towarzyszą ukraińscy muzycy.
W sobotę dla młodych widzów zagra zespół Dagdana. Ich wielki przebój "Tango. A teraz kiedy śpisz…” porywa młodych na całym świecie. Po Dagadanie na scenę, ustawioną na Placu Po Farze, wyjdzie londyńska piosenkarka i malarka Franka de Mille, która sama znalazła stronę festiwalu i chce przyjechać do Lublina. – Świetnie się tego słucha. W dobie plastikowych tworów i muzyki sztucznej, to wystarczający powód by z jej płytą się zaprzyjaźnić i nie dziwię się, że zyskała artystce tylu fanów– napisał Wojciech Ossowski z radiowej Trójki.
Na niedzielę zaplanowano koncert Stana Borysa, legendy polskie piosenki. Artysta jest w świetnej formie fizycznej: nie pije, nie pali, dba o kondycję grając w tenisa i uprawiając jogę. Wiele czasu poświęca medytacji i ekologii. Usłyszymy największe przeboje: "Anna”, "Spacer dziką plażą”, "Jaskółka uwięziona”...
W piątek zobaczycie wystawę Bartłomieja Michałowskiego "Świat zaginiony. Od Drohobycza do Kazimierza i Piask” w klasztorze Dominikanów. W sobotę w Muzeum Lubelskim odbędzie się wernisaż wystawy "Polaków portret własny od kuchni”. Pokażemy staropolskie, barokowe korzenie Smaków Lubelszczyzny. W niedzielę w Bramie Grodzkiej odbędzie się wernisaż wystawy dedykowanej rybom i Czesławowi Miłoszowi. Wystawa "Ryba w sztuce i nie tylko” odwołuje się do barokowej kuchni. W XVI i XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Europa uczyła się od Polaków dobrej wysmakowanej kuchni.
Po raz pierwszy na festiwalu będą spektakle teatralne. Spotkanie z kultowym Studenckim Teatrem Satyryków: "Śpiewnik STS-u” zaplanowano na piątek. W sobotę spektakl Teatru NN "Sztukmistrz w Lublina” – Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do tego zestawu dołożyć nasze widowisko plenerowe "Trzej muszkieterowie” – dodaje Arkadiusz Klucznik, dyrektor Teatru Andersena.
Podczas festiwalu odbędą się promocje książek, do Lublina ma przyjechać Małgorzata Kalicińska, autorka głośnej powieści "Dom nad rozlewiskiem”. Spotkania z literaturą odbędą się w Centrum Promocji Lubelszczyzny.
Jarmark św. Jacka
Przez trzy dni na Starym Mieście będzie trwał Jarmark św. Jacka z tradycyjnymi produktami regionalnymi z Polski i Europy. – Nowością będzie "Aleja dobrego sera” – mówi Janusz Dwornicki z Biura Promocji "Promedia”.
Podczas warsztatów w restauracji Hades-Szeroka dostępnych dla wszystkich, będzie można poznać wielokturowe Smaki Lubelszczyzny w praktyce. Gienio Mientkiewicz, niestrudzony odkrywca polskich serów zagrodowych, poprowadzi warsztaty "Siedem serów głównych”. Hieronim Błażejak, mistrz polskich nalewek poprowadzi warsztaty nalewek. Do Lublina zapowiedzieli się także górale z Łącka z degustacją śliwowicy. – Pokażemy historię słynnej śliwowicy – mówi Leszek Hortwath z portalu Potrawy regionalne. Będą też warsztaty z przyrządzania dziczyzny po staropolsku i warsztaty kulinarne dla dzieci.
Europejska stolica staropolskiej kuchni
Tak jak przed rokiem na Scenie Smaku zaprezentują się mistrzowie kuchni z Polski. Pokażą lekkie potrawy z kuchni Europy, inspirowane staropolską kuchnią baroku. Będzie kuchnia hiszpańskich mistyczek, kuchnia organiczna i "Pytanie na śniadanie od kuchni” – Udział w festiwalu potwierdził Paweł Loroch, który niestrudzenie walczy na froncie kulinarnym w porannym "Pytaniu na Śniadanie” w TVP2 – mówi Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku.
Tradycyjnie na Scenie Smaku zaprezentują się wiekulturowe gminy Lubelszczyzny. Część z nich odwoła się do smaków Jana III Sobieskiego.
– Na festiwalu pokazujemy staropolskie korzenie "Smaków Lubelszczyzny”. Pokazujemy, że w XVI i XVII wieku Europa uczyła się od Polski dobrego smaku – mówi prof. Jarosław Dumanowski. Wtedy także w Lublinie odbywały się słynne jarmarki, ściągające kupców z całej Europy i Wschodu.