Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

4 maja 2018 r.
18:31

To dobry czas na kulinarne wypady. Co i gdzie warto zjeść?

Cynanderki
Cynanderki (fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum )

Maj sprzyja kulinarnym wypadom. Podpowiadamy, gdzie zjeść zacierkową, a gdzie słynne cynaderki. Słynne dania wracają do kart i warto wiedzieć, gdzie pojechać, żeby dobrze zjeść.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nasz region odwiedza coraz więcej turystów. Coraz więcej z nich zaznacza w nawigacji opcję „znajdź restauracje” i potem sprawdza menu w poszukiwaniu regionalnych przysmaków.

Czego szukają?

Klasycznych przystawek na gorąco, takich jak flaki czy forszmak i legendarnych cynaderek. Zacierkowej i żurku z kiełbasą. Chętnie zjedzą śledzie. Z drugich dań najbardziej poszukiwane są golonka, mielone z buraczkami, ozorek w sosie chrzanowym, zrazy po staropolsku i wątróbka z cebulą. Oto nasz sentymentalny i subiektywny rozkład jazdy po kulinarnej mapie regionu.

Cynaderki

Czyli nerki cielęce z patelni lub w śmietanie. Jeden z największych przysmaków przedwojennej kuchni, podawany w najlepszych restauracjach Lublina, Kazimierza Dolnego i Zamościa. W obu wariantach danie może być doskonałe.

Świetne cynaderki zjecie w restauracji „Przystań” w Lublinie oraz restauracji „Pałacowej” w Wierzchowiskach. W obu miejscach przyrządza się je według przedwojennych receptur. Nerki z patelni podaje się z chlebem, w śmietanie można podać z ziemniakami.

Flaki

Najbardziej znane zjecie w restauracji „Rarytas” w Piaskach. Bardzo smaczne zjecie w restauracji Karczma Piastowska w miejscowości Niemce. Wystrój rodem z knajpy GS, za wystrojem idą dawne smaki w bardzo przyzwoitym wydaniu. Flaki są aromatyczne, mocno doprawione, a ich „istota” wychodzi na pierwszy plan. W Niemcach jesz flaki, a nie marchewkę czy dużo zasmażki - mówią bywalcy.

Doskonałe flaczki po zamojsku, znane w całej Polsce zjecie w restauracji „Skarbiec Wina” w Zamościu, można do nich zamówić sobie 6 malutkich, gorących cebularzyków.

Forszmak

Najciekawszy patent na lubelski forszmak wymyślili kucharze z pubu Św. Michał. Podają go w zapiekanym naczyniu. Przed włożeniem do pieca kucharz nakrywa miskę cienkim cebularzem. Najpierw trzeba przebić się przez pachnącą pokrywkę z cebularza, zjeść kawałek i sięgnąć po gorący forszmak.

Dobry forszmak poznaje się po tym, że został ugotowany na kilku rodzajach mięsa (w tym wołowiny) oraz dobrej kiełbasie podlaskiej.

Golonka

Doskonałą golonkę z wody podaje się w Karczmie Biesiada w Wojciechowie. Chrupiącą zjecie w Zajeździe Marta w Pułankowicach. I to z tak słynnym dodatkiem jak zasmażana kapusta, którą przyrządzają tu po mistrzowsku. Polecić warto golonkę w Zajeździe Marta w Pułankowicach. Pieczona nad żywym ogniem ma leśny smak. 

Gulaszowa

Jedna z ulubionych zup Polaków, po mistrzowsku gotowana przez braci Węgrów, skąd trafiła do Polski. Na kawałkach wołowiny i dobrej papryce. Szczególnie ważna jest papryka w proszku.

Świetną gulaszową zjecie w pensjonacie Eger w Kazimierzu Dolnym. Podaje się ją w podgrzewanych świeczką kociołkach. Zupa cały czas paruje, a my nalewamy sobie po trochu. Jest tak syta, że może zastąpić dwudaniowy obiad.

Mielone

Świetne mielone w Lublinie przyrządza Wiesław Kurowski, ongiś szef kuchni restauracji Magia. Zjecie je w malutkim bistro - garmażerce „Polskie smaki” na placu Łokietka.

Mistrz porzucił zawód szefa kuchni na rzecz produkcji największych przysmaków polskiej kuchni. Otworzył małą halę produkcyjną, gdzie powstają mielone, kotlety pożarskie, schabowe, pierogi w kilku odmianach. Polecamy mega zestaw: dwa mielone plus surówka z selera za niewiele ponad 10 złotych.

Ozorek w sosie chrzanowym

To kolejne, kultowe danie z czasów PRL. Czeka na was w lubelskim barze „Pośpiech”. Delikatne mięso w zderzeniu z mocno śmietanowym sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem wymiata.

„Pośpiech” to także zagłębie innych, fundamentalnych dań ze smacznej epoki PRL. Od fasoli po bretońsku, przez rewelacyjne pierogi z podrobami po placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Pierogi po lubelsku

Czyli z kaszą gryczaną i serem. Najlepiej jechać na nie do Biłgoraja. Do Zagrody Sitarskiej. Są pierwszorzędne.
Lubelskich warto także skosztować w Zagrodzie Roztocze w Obszy, gdzie właściciel od lat walczą o odzyskanie polskich, regionalnych smaków. Doskonałe z okrasą z boczku, jeszcze lepsze z kwaśną, wiejską śmietaną. Pyszne z wody, doskonałe z patelni, smaczne z grilla. W obu miejscach polecamy także gryczaka na zimno i gorąco. 

Wątróbka

Rewelacyjną wątróbkę drobiową podaje restauracja Mandragora w Lublinie. Do wyboru są dwie wersje. Pierwsza, z rodzynkami, bardzo aromatyczna. Druga, klasyczna w sosie cebulowym: równie doskonała.

Warto także odwiedzić lubelski „Kardamon”. Zjecie tu Gęsią szyję nadzianą cielęciną i wątróbką, kraszoną wiejską słoniną, którą podaje się z kaszą gryczaną i kwaszonym ogórkiem. Smak wątróbki: coś pięknego.
Zrazy po staropolsku

Wielbiciele zrazów jeżdżą na nie do Karcmy przy Nadbystrzyckiej w Lublinie. Kucharze z Karcmy (dawniej Chata Swojsko Strawa) podają je z kaszą gryczaną i ogórkiem z beczki. Mają też patent na wyjątkowo smaczny sos pieczeniowy do zrazów.

Warto zamówić zrazy, bo to wybitne danie. O wyjątkowym smaku i bardzo długiej tradycji. Dobroć zrazów pochodzi z faktu, że zrazy dusi się w rondlu bardzo długo na małym ogniu. Nabierają smaku, z dnia na dzień są coraz lepsze, znikają z rondla zbyt szybko.

Forszmak
Pierogi po lubelsku
Golonka

Pozostałe informacje

Atak na pracownika kantoru. Policja poszukuje sprawcy

Atak na pracownika kantoru. Policja poszukuje sprawcy

Nieznany sprawca zaatakował pracownika kantoru w galerii handlowej. Policja prosi o pomoc w jego poszukiwaniach.

Imprezy klubowe w weekend (14-15 marca)
impreza
14 marca 2025, 18:00

Imprezy klubowe w weekend (14-15 marca)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Nawet w post. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator, gdzie w Lublinie odbędą się najlepsze imprezy ostatkowe.

U sołtysa zapłacisz kartą. Gmina kupiła terminale

U sołtysa zapłacisz kartą. Gmina kupiła terminale

To ma być ułatwienie dla sołtysów i mieszkańców gminy Biała Podlaska. Samorząd chwali się, że jako pierwszy w województwie lubelskim zakupił mobilne terminale płatnicze.

Grom Różaniec jest zdecydowanym faworytem do wygrania zamojskiej klasy okręgowej w tym sezonie

Wraca zamojska klasa okręgowa nazywana przez wielu "najciekawszą ligą świata"

Koniec grania meczów bez stawki! W najbliższy weekend startuje runda wiosenna w „najciekawszej lidze świata”. Na autostradzie do awansu jest obecnie Grom Różaniec, który gonić będzie próbowała Tanew Majdan Stary. Z kolei Olimpiakos Tarnogród skupi się chyba na utrzymaniu miejsca na najniższym stopniu podium. Wiele ciekawego powinno dziać się także na dole tabeli

Nowa Biedronka w samym centrum Lublina. Pierwsi klienci czekali o świcie

Nowa Biedronka w samym centrum Lublina. Pierwsi klienci czekali o świcie

Nowy sklep sieci Biedronka już otwarty. Pierwsi klienci weszli tuż po godzinie 6. W Lublinie jest już ponad 30 sklepów tej popularnej sieci.

Pogoda na weekend. Kiedy ciepła kurtka, a kiedy spacer z promieniami słońca?
film

Pogoda na weekend. Kiedy ciepła kurtka, a kiedy spacer z promieniami słońca?

Prognoza pogody na weekend.

Lublinianka będzie chciała w sobotę przeskoczyć w tabeli Stal Kraśnik

W sobotę czwartoligowy hit wiosny na Wieniawie: Lublinianka - Stal Kraśnik

Już w pierwszej kolejce rundy wiosennej będzie można obejrzeć mecz na szczycie. Druga w tabeli Lublinianka podejmie lidera – Stal Kraśnik. Spotkanie na Wieniawie wystartuje w sobotę o godz. 13

Krew ratuje życie. Podziel się tym cennym lekarstwem

Krew ratuje życie. Podziel się tym cennym lekarstwem

Lubelskie Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza na akcje oddawania krwi. Pamiętajmy, że krew to lek, którego nie da się wyprodukować w laboratorium.

Veljko Nikitović (na zdjęciu z Mariuszem Pawelcem), ikona Górnika po raz pierwszy w życiu pojawi się na stadionie Górnika jako dyrektor sportowy innego klubu

Veljko Nikitović: Awans Arki i Górnika to moje marzenie

W niedzielę Górnik Łęczna zagra u siebie z Arką Gdynia, której obecnym dyrektorem sportowym jest Veljko Nikitović - postać, której w Łęcznej nikomu przedstawiać nie trzeba. Z tej okazji porozmawialiśmy z ikoną Górnika o najbliższym spotkaniu i o tym jak czuje się w Gdyni Rozmowa z Veljko Nikitoviciem, dyrektorem sportowym Arki Gdynia, byłym piłkarzem i działaczem Górnika Łęczna

Powstaje ważny odcinek S19. Będą kolejne utrudnienia dla kierowców

Powstaje ważny odcinek S19. Będą kolejne utrudnienia dla kierowców

Trwa budowa S19 w okolicach Międzyrzeca Podlaskiego. Kierowców czekają kolejne utrudnienia w ruchu.

Uroczyste podpisanie 6 umów w ramach Działania 1.1 Regionalna infrastruktura badawczo-rozwojowa programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027, Lublin, 5 marca 2025 r.

Fundusze Europejskie wspierają publiczną infrastrukturę B+R

Holobiont roślinny, blockchain w rolnictwie czy też odzysk energii i surowców z odpadów to przykładowe obszary badań, które będą możliwe dzięki Funduszom Europejskim. W dniu 5 marca 2025 r. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Piotr Breś podpisali 6 umów z organizacjami badawczymi, których realizacja wesprze infrastrukturę badawczo-rozwojową w regionie. Wartość zawartych umów o dofinasowanie przekracza 53 mln złotych, z czego blisko 36 mln zł to wsparcie UE.

Ogród Botaniczny Arboretum Leśne przy Ośrodku Edukacji Ekologicznej Lasy Janowskie.

Fundusze Europejskie na wsparcie ochrony bioróżnorodności

Zwalczanie gatunków inwazyjnych, rozbudowa i doposażenie ośrodków rehabilitacji zwierząt dzikich czy rekultywacja terenów zdegradowanych działalnością gospodarczą to część działań, jakie zostaną objęte wsparciem w zbliżającym się naborze wniosków o dofinansowanie w ramach Działania 3.10 Ochrona bioróżnorodności na obszarach poza formami ochrony przyrody programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Alokacja przeznaczona na nabór to ponad 38 mln zł.

To nie mail od ZUS. Uważaj, w co klikasz

To nie mail od ZUS. Uważaj, w co klikasz

Oszuści znów próbują podszywać się pod Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Wysyłają maile, w których nakłaniają do podania danych logowania i karty kredytowej. ZUS przypomina: nie wysyłamy takich próśb.

Dzień z Funduszami Europejskim w Wikarówce w Kazimierzu Dolnym, maj 2024 r.

Rozwój usług społecznych w regionie – planowany nabór wniosków o dofinansowanie w ramach Funduszy Europejskich!

Pomoc przy codziennych czynnościach, całodobowa opieka, wsparcie obszarów, gdzie dostęp do usług społecznych jest utrudniony, wręcz niemożliwy - tego typu działania zostaną objęte wsparciem w ramach Działania 8.5 Usługi społeczne programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Wraz z początkiem wiosny rusza nabór wniosków!

Polski Cukier AZS UMCS Lublin zaczyna fazę play-off od meczów z Gorzowem

Ruszają play-offy, Polski Cukier AZS UMCS podejmie rywalki z Gorzowa

Polski Cukier AZS UMCS w sobotę i niedzielę rozegra pierwsze mecze (oba o godz. 20) w fazie play-off. Rywalem lublinianek będzie PolskaStrefaInwestycji Enea AJP Gorzów Wielkopolski.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium