
Jak jabłko chrupie i jest głośne, to stwierdzamy, że jest świeże i chętniej sięgamy po następne. Ale jak wybrać odpowiedni moment w procesie dojrzewania jabłek i jak stwierdzić kiedy jest ono idealne? Lubelscy naukowcy skonstruowali "maszynę” która sprawdza dojrzałości jabłka oraz.... dźwięk jaki wydaje podczas jego gryzienia.

– Jest to symulacja naszego procesu spożywania jabłka. Człowiek nagryza, niszczy jabłko podobnie jak człowiek. Stąd porównanie do sztucznej szczęki – mówi dr Artur Zdunek. – Test twardości był już wcześniej wykonywany, my dodaliśmy do tego pomiar dźwięku.
Jabłko jabłku nierówne
Są to bardzo subiektywne oceny. W lubelskim instytucie PAN owoce smakuje 12 osób. To głównie pracownicy naukowi, a "smakowanie” żywności to ich dodatkowe zajęcie. Nie mogą palić papierosów, nadużywać alkoholu, a w dniu badań używać perfum. Wśród testerów nie ma też kobiet w ciąży. Wtedy zmysł smaku może być zakłócony.
– Dzięki naszemu urządzeniu staramy się wyśrodkować te opinie i mieć wyniki zawsze takie same, które nie będą odchylone – tłumaczy Zdunek. – Stąd właśnie pomysł na to urządzenie.
Maszyna do gryzienia i chrupania
Dla kogo \"szczęka”?
Przyszłymi odbiorcami urządzenia będą sadownicy i firmy zajmujące się przechowywaniem owoców. Dzięki pomiarom będą wiedzieć, kiedy jest optymalny czas na sprzedaż owoców; kiedy są one najbardziej kruche. Teraz do badania kruchości wykorzystują oni prymitywne urządzenia.