Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 czerwca 2023 r.
12:51

Nasz pomysł na obiad: fasola, soczewica i cieciorka

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne/Pixabay)

Fasolka szparagowa już pojawiła się w sklepach i na straganach. Ugotowana al dente, polana bułką tartą z masłem, a podana z młodymi ziemniakami zachwyca smakiem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Powracamy do kuchni roślinnej, która latem sprawdza się najlepiej i nawet miłośnicy dobrze wysmażonych steków i schabowych z kostką biorą oddech od mięsa. Zacznijmy nasz odcinek kulinarnej mapy od fasolki szparagowej, która już pojawiła się w sklepach i na straganach. Ugotowana al dente, polana bułką tartą z masłem, a podana z młodymi ziemniakami zachwyca smakiem. Ale można przecież fasolkę ugotować, posypać posiekanym jajkiem na twardo i polać roztopionym masłem.

Muszkieter w kuchni

Wielkim admiratorem fasolki był Aleksander Dumas, autor „Trzech muszkieterów” i muszkieter w kuchni. Zasłynął ze zdania: „Jeden za wszystkich i wszyscy za jednego” ale także „Wino to intelektualna część posiłku”.

Znakomity pisarz wiele lat pracował nad słownikiem kulinarnym. Jego dzieło „Grand dictionnaire de cuisine” ukazało się po jego śmierci. Był smakoszem, w słowniku opisał potrawę z fasolki duszonej na maśle, podlanej rosołem. I była to zielona fasolka w strąkach, jedzona tak, jak nasza fasolka szparagowa.

Fasolka była tak wdzięcznym tematem kulinarnym, że doczekała się wybitnych sosów. Jeden z nich opisał w swym przewodniku kulinarnym Auguste Escoffier. Był to sos bretoński, przyrządzany na maśle i cebuli, podprawiony sosem hiszpańskim na ciemnej zasmażce, wywarze z bulionu, winie i sosie pomidorowym. Stąd już blisko do naszej fasolki po bretońsku. My pozostajemy przy fasolce szparagowej, gdyż będzie dodatkiem do złotej fasolki na talerzu. Ale najpierw soczewica na talerzu.

Soczewica na talerzu

Najsmaczniejsza jest soczewica czerwona. Kupicie ją w dobrej cenie w każdym markecie. Ma dużą zaletę, bo nie trzeba jej moczyć, gotuje się krótko. Z czerwonej soczewicy przyrządzam złotą zupę. Na oleju należy podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, zalać wodą, dodać listek i ziele, po 10 minutach wrzucić soczewicę, zupę doprawić dużą ilością curry.

A teraz soczewica po andaluzyjsku. To przepis, który dostałem od Dominiki Zaręby, autorki znakomitych przewodników, która w Lanckoronie prowadzi Cafe Pensjonat Lanckorona ze świetną kuchnią wegetariańską:

„Podsmażam na oliwie na wolnym ogniu paprykę, cebulę, szalotkę i 1 marchewkę, po kilku minutach sypię dużo wędzonej papryki i mieszam kilkadziesiąt sekund, żeby papryka wędzona się nie przypaliła, wlewam pomidory, ze 3-5 minut duszę i zalewam wodą tak do wysokości warzyw. Jak zmiękną, to wsypuję opłukaną czerwoną soczewicę (ok. kubeczek). Soczewica powinna zmięknąć po 10-15 minutach, w tym czasie doprawiam pieprzem solą, miętą, kuminem, kolendrą. Na końcu wyjmuję cebulę, paprykę, czosnek i miksuję a zmiksowany sosik wlewam do całości a marchewkę kroję w plasterki. Na koniec dodaję świeżą pietruszkę, miętę, kolendrę (jeśli mam) i powstaje taka soczewica w gęstym sosie. Hiszpanie to nazywają guiso i bardzo pasuje do kaszy, ryżu”. Warto dodać, że soczewica była wszechobecna w kuchni staropolskiej. Jesteśmy już blisko naszej złotej fasolki.

Groch turecki

W dziele Stanisława Czernieckiego „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” zawarte są zalecenia zakupowe przed wydaniem poważnego bankietu. Na liście znajdziemy groch turecki, czyli bardzo popularną dziś ciecierzycę, w wśród przypraw: kolendrę, szafran, imbir, kmin, kwiat muszkatowy.

Cieciorka jest w Polsce na topie. Z powodzeniem zastępuje białko mięsa, w dodatku dania z cieciorki przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i normalizacji ciśnienie krwi. Dzień wcześniej cieciorkę trzeba namoczyć, odlać wodę, przepłukać i zagotować.

Najlepsze danie z cieciorki jakie znam robi się bardzo szybko. Ugotowaną cieciorkę mieszam z podsmażoną na oleju cebulą oraz jogurtem. Doprawiam solą i pieprzem.

Z cieciorki wyjdą smaczne kotlety. Ugotowaną cieciorkę trzeba zmiksować, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, cebulę przesmażoną z listkami szpinaku. Na koniec dodać starty ser Bursztyn, doprawić solą z pieprzem i gotowe. Należy wyrobić kotlety, obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor i podać z brązowym ryżem.

Złota fasolka mung

Współczesna polska kuchnia pachnie Orientem. Indyjska restauracja „Małe Indie”, położona na Starym Mieście w Lublinie dorobiła się tam siostrzanego lokalu. W porze obiadowej woń cebularzy płynąca ze strony piekarni Kuźmiuka miesza się z wonią orientalnie doprawionego dal, czyli dania z roślin strączkowych. Przed wszystkim z fasolki mung.

– Żeby przyrządzić dal, najlepiej zaopatrzyć się w specjalną odmianę fasolki mung dal. To po prostu fasolka mung łuskana, szybciej się gotuje i jej białko jest łatwiej przyswajane – mówi Renata Van de Loght, która we wspomnianej Lanckoronie prowadzi pensjonat „Leśny Ogród/ Forest Garden, vegetarian B&B”. Renata do Lanckorony zawędrowała z Lubelszczyzny, gdzie mieszkała wraz z mężem Francisem.

Żeby przyrządzić smaczne dal potrzebna jest także cebula, pomidor i co bardzo ważne kilka orientalnych przypraw, które nadają smak tej potrawie.

– Na liście jest asafetyda, kumin, nasiona dzikiego selera, czarny kardamon. Warto też kupić specjalną mieszankę przypraw pod nazwą „Chaat Masala”, zawierającą między innymi prażony kmin rzymski, amchur czyli suszone, niedojrzałe mango, imbir, czarny pieprz i czarną sól kala namok – mówi Renata Van de Loght.

Jak przyrządzić aromatyczne dal? Zaczynamy od namoczenia fasolki mung dal. Wystarczy pół godziny. W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju cebulę. Na drugiej patelni na oleju kmin rzymski, czarną gorczycę i ajwan. Ten ostatni przypomina kminek, w zapachu tymianek. Kiedy przyprawy zaczynają „tańczyć” na talerzu”, dodajemy na przykład asafetydę, papryczkę chili, posiekany pomidor, a do tego przesmażoną cebulę.

W garnku krótko gotujemy fasolkę mung dal, po odcedzeniu mieszamy z przyprawową „zaprawą” z patelni. Całość możemy doprawić Chaat Masalą, pokruszoną koledrą i obowiązkowo sokiem z cytryny, który wydobędzie kolor dal.

Z czym podać aromatyczne dal? Renata  Van de Loght podała je z brązowym ryżem, fasolką szparagową ugotowaną al dente i podsmażonym tofu. Do tego indyjskie papady (podpłomyki), które krótko podpieka się na suchej patelni.

Zioło grzybowe i zioło nieśmiertelności

Z gospodarstwa ogrodniczego nieopodal Lanckorony przywieźliśmy dwa zioła w doniczkach, które serdecznie polecam. Jedno to tzw. Zioło grzybowe Rungia, które posiada chrupiące listki o smaku pieczarek. Po zblanszowaniu można dodać listy do potraw, co nada im delikatny, grzybowy smak. Zioło grzybowe bez problemu kupicie w sklepach ogrodniczych.

Drugie to zioło nieśmiertelności, które robi kulinarną furorę wśród szefów kuchni. Tak naprawdę nazywa się iaogulan. To piękna pnąca bylina pochodząca z południowych krańców Chin, północnego Wietnamu, Korei Południowej i Japonii. Na temat zioła iaogulan powstało wiele publikacji, gdyż jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. Listki zioła nieśmiertelności można dodawać do herbaty, do sałatek i do orientalnych dań. Na przykład do naszego dal ze złotej fasolki. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

KPR Padwa Zamość liczy na wygraną

Padwa Zamość ma problemy kadrowe, ale liczy na kolejne zwycięstwo.

KPR Padwa Zamość podejmie Sandra Spa Pogoń Szczecin, a AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się na wyjeździe z Olimpią MEDEX Piekary Śląskie. Pierwsze spotkanie w hali OSiR w sobotę o godzinie 15, drugie cztery godziny później

Uniwersytet Medyczny ma nowych doktorów
Lublin
galeria

Uniwersytet Medyczny ma nowych doktorów

W sumie 80 osób oficjalnie rozpoczęło nowy etap kariery zawodowej. Uniwersytet Medyczny nadał stopnie doktorów i doktorów habilitowanych.

Firma w Danii – Porady ekspertów z biura rachunkowego Radner dla polskich przedsiębiorców.

Firma w Danii – Porady ekspertów z biura rachunkowego Radner dla polskich przedsiębiorców.

Dania, znana z wysokiego poziomu życia, innowacyjności i stabilnej gospodarki, staje się atrakcyjnym celem dla przedsiębiorców z całego świata. Wśród nich coraz większą grupę stanowią Polacy, którzy decydują się założyć własny biznes w tym kraju. Eksperci z firmy Radner podkreślają, że Dania może być idealnym miejscem na rozwój firmy – zarówno pod względem gospodarczym, jak i warunków pracy. Poniżej znajdziesz informacje na temat tego, jak założyć firmę w Danii oraz jakie są kluczowe korzyści i wyzwania związane z prowadzeniem działalności gospodarczej na duńskim rynku.

Jaka pogoda czeka nas w weekend?
Pogoda
film

Jaka pogoda czeka nas w weekend?

Jakie temperatury czekają nas w ten weekend? Czy możemy spodziewać się przymrozów i opadów śniegu? A może jesienno- zimowa aura zrobi sobie na chwilę wolne? Zobaczcie w naszej prognozie pogody, którą przedstawi Agnieszka Wójcik. Prognozę przygotowała mgr Anna Brzozowska-Junak z Instytutu Nauk o Ziemi i Środowisku UMCS

Roman Szymański rozpoczyna trzecią setkę swoich gier w Starcie Lublin

Roman Szymański zadomowił się w Lublinie. W barwach Startu zagrał już 200 meczów

Kiedy myśli się o Starcie Lublin, to Roman Szymański jest pierwszym skojarzeniem. 33-letni center znalazł w Lublinie swoje miejsce na ziemi – dla czerwono-czarnych gra od 2017 r. A w niedzielę przy okazji meczu z Kingiem Szczecin rozpocznie trzecią setkę meczów dla tego klubu.

Teren PEC-u

Kotłownia nie działa od ponad dekady. PEC ma już plany rozbiórkowe

Kotłownia przy ulicy 11 Listopada w Łukowie nie działa już od 2011 roku. Radny Łukasz Bober zastanawia się, jak PEC zamierza zagospodarować ten teren. Sam ma już pewną propozycję.

Dużo zieleni, blisko centrum, mało wysiłku - lepsze od ogrodów przy domach jednorodzinnych są mieszkania z zielonymi tarasami kilka minut od centrum Lublina

Dużo zieleni, blisko centrum, mało wysiłku - lepsze od ogrodów przy domach jednorodzinnych są mieszkania z zielonymi tarasami kilka minut od centrum Lublina

W miejskim zgiełku coraz więcej osób poszukuje własnej oazy zieleni – miejsca, gdzie można odetchnąć, odpocząć i oderwać się od codziennych obowiązków. Mieszkania z zielonymi tarasami od LUK Deweloper oferują idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się naturą bez konieczności opuszczania centrum miasta. Zielone tarasy, wyposażone w trwałe płytki na wspornikach oraz balustrady ze szkła, zapewniają komfort i estetykę. To miejsce, gdzie można odpocząć od zgiełku, jednocześnie korzystając z nowoczesnych udogodnień kilka minut od serca Lublina.

Nowoczesna myjnia samochodowa bezdotykowa – wygoda i oszczędność dla każdego kierowcy

Nowoczesna myjnia samochodowa bezdotykowa – wygoda i oszczędność dla każdego kierowcy

Każdy właściciel samochodu doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważne jest utrzymanie pojazdu w czystości. Myjnia bezdotykowa to rozwiązanie, które pozwala na szybkie i skuteczne usunięcie zabrudzeń bez ryzyka uszkodzenia lakieru. To wygodna opcja dla osób, które chcą mieć pełną kontrolę nad procesem mycia, nie rezygnując z wysokiej jakości. Sprawdź, czym różni się myjnia bezdotykowa od tradycyjnych rozwiązań i dlaczego zyskuje tak dużą popularność?

Stwardnienie rozsiane - objawy i leczenie

Stwardnienie rozsiane - objawy i leczenie

Stwardnienie rozsiane to choroba układu nerwowego, która dotyka ponad 50 tysięcy Polaków. Każdego roku dochodzi do 1300-2100 nowych przypadków. Najczęściej dotyka młodych dorosłych między 20. a 40. rokiem życia. Kobiety chorują na SM średnio 3 razy częściej niż mężczyźni. Choroba prowadzi do uszkodzenia osłonek mielinowych. To zaburza przekazywanie impulsów nerwowych. Objawy stwardnienia rozsianego mogą być różne i nasilać się z czasem. Mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Ale dzięki postępom w medycynie, są metody leczenia. Te metody pomagają spowolnić postępowanie choroby. Poprawiają też jakość życia pacjentów. Czytaj dalej i dowiedz się więcej o przyczynach, objawach oraz terapii i rehabilitacji stwardnienia rozsianego.

 Azoty liczą na kolejne zwycięstwo w lidze

Azoty Puławy wracają do gry i chcą pokonać Chrobrego Głogów

Po trzech tygodniach przerwy Azoty Puławy wracają do ligowej rywalizacji. W sobotę o godzinie 15 w hali w Puławach zmierzą się z Chrobrym Głogów.

ul.Lubomelska/ul.Czechowska lata 70-te autor J.Miroslaw zrodlo teatrnn.pl .Jestem pewny ze kazdy mieszkaniec doskonale pamieta kiosk pana Jaremka . Wszystkie dzieci z okolicy kupowaly w tym kiosku lizaki koguciki ,cieple lody i niezapomniane precle a dorosla meska czesc mieszkancow kuflowe piwo .Byc moze ktos sie rozpozna na tym rewelacyjnym zdjeciu. w tle PSK-4 ul;Jaczewskiego - pisze Cezary Redecki, ekspert moderator w grupie Stary Czechów na FB
galeria

Czechów rósł razem ze spółdzielnią (ZDJĘCIA)

- Trudno dziś sobie wyobrazić, że pół wieku temu na terenie dwóch wielkich dzielnic Lublina: Czechowa Południowego i Czechowa Północnego, panował wiejski krajobraz. Lublin przeżywał wówczas dramatyczny niedobór mieszkań i by temu zaradzić, w listopadzie 1974 r., zawiązała się Spółdzielnia Mieszkaniowa "Czechów" - tak władze miasta nawiązywały do zacnego jubileuszu.

Mieszkanie „pod klucz”. Ile to kosztuje?

Mieszkanie „pod klucz”. Ile to kosztuje?

Rosnące koszty życia oraz cen materiałów budowlanych zmuszają firmy wykończeniowo-remontowe do podniesienia cen usług. Ile obecnie kosztuje wykończenie mieszkania w stanie deweloperskim?

Siatkarze Bogdanki LUK Lublin chcą się szybko podnieść po porażce w Częstochowie

Bogdanka LUK Lublin kontra PSG Stal Nysa. Kibice liczą na rehabilitację

Po porażce w Częstochowie Bogdanka LUK Lublin spróbuje rozpocząć nową serię zwycięstw przed własną publicznością. W sobotę drużyna Massimo Bottiego zmierzy się w hali Globus z PSG Stal Nysa (godz. 17.30).

Wieczór z muzyką Led Zeppelin
koncert
17 listopada 2024, 19:00

Wieczór z muzyką Led Zeppelin

W niedzielę (17 listopada) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt przywołany zostanie duch Led Zeppelin, a to za sprawą zespołu Zeppelinians, który wykona takie klasyki jak: „Stairway to Heaven”, „Whole Lotta Love” czy „Kashmir”.

Edukacja zawodowa i rola cechu
Dzień Wschodzi
film

Edukacja zawodowa i rola cechu

W kolejnym odcinku Dzień Wschodzi rozmawiamy z Podstarszym Cechu Metalowego w Lublinie Sławomirem Kulą o ginących zawodach. Zapytaliśmy jakie są różnice w kształceniu zawodowym, a normalnym oraz co daje nauka w cechu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium