Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 czerwca 2023 r.
12:51

Nasz pomysł na obiad: fasola, soczewica i cieciorka

(fot. zdjęcie ilustracyjne/Pixabay)

Fasolka szparagowa już pojawiła się w sklepach i na straganach. Ugotowana al dente, polana bułką tartą z masłem, a podana z młodymi ziemniakami zachwyca smakiem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Powracamy do kuchni roślinnej, która latem sprawdza się najlepiej i nawet miłośnicy dobrze wysmażonych steków i schabowych z kostką biorą oddech od mięsa. Zacznijmy nasz odcinek kulinarnej mapy od fasolki szparagowej, która już pojawiła się w sklepach i na straganach. Ugotowana al dente, polana bułką tartą z masłem, a podana z młodymi ziemniakami zachwyca smakiem. Ale można przecież fasolkę ugotować, posypać posiekanym jajkiem na twardo i polać roztopionym masłem.

Muszkieter w kuchni

Wielkim admiratorem fasolki był Aleksander Dumas, autor „Trzech muszkieterów” i muszkieter w kuchni. Zasłynął ze zdania: „Jeden za wszystkich i wszyscy za jednego” ale także „Wino to intelektualna część posiłku”.

Znakomity pisarz wiele lat pracował nad słownikiem kulinarnym. Jego dzieło „Grand dictionnaire de cuisine” ukazało się po jego śmierci. Był smakoszem, w słowniku opisał potrawę z fasolki duszonej na maśle, podlanej rosołem. I była to zielona fasolka w strąkach, jedzona tak, jak nasza fasolka szparagowa.

Fasolka była tak wdzięcznym tematem kulinarnym, że doczekała się wybitnych sosów. Jeden z nich opisał w swym przewodniku kulinarnym Auguste Escoffier. Był to sos bretoński, przyrządzany na maśle i cebuli, podprawiony sosem hiszpańskim na ciemnej zasmażce, wywarze z bulionu, winie i sosie pomidorowym. Stąd już blisko do naszej fasolki po bretońsku. My pozostajemy przy fasolce szparagowej, gdyż będzie dodatkiem do złotej fasolki na talerzu. Ale najpierw soczewica na talerzu.

Soczewica na talerzu

Najsmaczniejsza jest soczewica czerwona. Kupicie ją w dobrej cenie w każdym markecie. Ma dużą zaletę, bo nie trzeba jej moczyć, gotuje się krótko. Z czerwonej soczewicy przyrządzam złotą zupę. Na oleju należy podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, zalać wodą, dodać listek i ziele, po 10 minutach wrzucić soczewicę, zupę doprawić dużą ilością curry.

A teraz soczewica po andaluzyjsku. To przepis, który dostałem od Dominiki Zaręby, autorki znakomitych przewodników, która w Lanckoronie prowadzi Cafe Pensjonat Lanckorona ze świetną kuchnią wegetariańską:

„Podsmażam na oliwie na wolnym ogniu paprykę, cebulę, szalotkę i 1 marchewkę, po kilku minutach sypię dużo wędzonej papryki i mieszam kilkadziesiąt sekund, żeby papryka wędzona się nie przypaliła, wlewam pomidory, ze 3-5 minut duszę i zalewam wodą tak do wysokości warzyw. Jak zmiękną, to wsypuję opłukaną czerwoną soczewicę (ok. kubeczek). Soczewica powinna zmięknąć po 10-15 minutach, w tym czasie doprawiam pieprzem solą, miętą, kuminem, kolendrą. Na końcu wyjmuję cebulę, paprykę, czosnek i miksuję a zmiksowany sosik wlewam do całości a marchewkę kroję w plasterki. Na koniec dodaję świeżą pietruszkę, miętę, kolendrę (jeśli mam) i powstaje taka soczewica w gęstym sosie. Hiszpanie to nazywają guiso i bardzo pasuje do kaszy, ryżu”. Warto dodać, że soczewica była wszechobecna w kuchni staropolskiej. Jesteśmy już blisko naszej złotej fasolki.

Groch turecki

W dziele Stanisława Czernieckiego „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” zawarte są zalecenia zakupowe przed wydaniem poważnego bankietu. Na liście znajdziemy groch turecki, czyli bardzo popularną dziś ciecierzycę, w wśród przypraw: kolendrę, szafran, imbir, kmin, kwiat muszkatowy.

Cieciorka jest w Polsce na topie. Z powodzeniem zastępuje białko mięsa, w dodatku dania z cieciorki przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i normalizacji ciśnienie krwi. Dzień wcześniej cieciorkę trzeba namoczyć, odlać wodę, przepłukać i zagotować.

Najlepsze danie z cieciorki jakie znam robi się bardzo szybko. Ugotowaną cieciorkę mieszam z podsmażoną na oleju cebulą oraz jogurtem. Doprawiam solą i pieprzem.

Z cieciorki wyjdą smaczne kotlety. Ugotowaną cieciorkę trzeba zmiksować, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, cebulę przesmażoną z listkami szpinaku. Na koniec dodać starty ser Bursztyn, doprawić solą z pieprzem i gotowe. Należy wyrobić kotlety, obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor i podać z brązowym ryżem.

Złota fasolka mung

Współczesna polska kuchnia pachnie Orientem. Indyjska restauracja „Małe Indie”, położona na Starym Mieście w Lublinie dorobiła się tam siostrzanego lokalu. W porze obiadowej woń cebularzy płynąca ze strony piekarni Kuźmiuka miesza się z wonią orientalnie doprawionego dal, czyli dania z roślin strączkowych. Przed wszystkim z fasolki mung.

– Żeby przyrządzić dal, najlepiej zaopatrzyć się w specjalną odmianę fasolki mung dal. To po prostu fasolka mung łuskana, szybciej się gotuje i jej białko jest łatwiej przyswajane – mówi Renata Van de Loght, która we wspomnianej Lanckoronie prowadzi pensjonat „Leśny Ogród/ Forest Garden, vegetarian B&B”. Renata do Lanckorony zawędrowała z Lubelszczyzny, gdzie mieszkała wraz z mężem Francisem.

Żeby przyrządzić smaczne dal potrzebna jest także cebula, pomidor i co bardzo ważne kilka orientalnych przypraw, które nadają smak tej potrawie.

– Na liście jest asafetyda, kumin, nasiona dzikiego selera, czarny kardamon. Warto też kupić specjalną mieszankę przypraw pod nazwą „Chaat Masala”, zawierającą między innymi prażony kmin rzymski, amchur czyli suszone, niedojrzałe mango, imbir, czarny pieprz i czarną sól kala namok – mówi Renata Van de Loght.

Jak przyrządzić aromatyczne dal? Zaczynamy od namoczenia fasolki mung dal. Wystarczy pół godziny. W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju cebulę. Na drugiej patelni na oleju kmin rzymski, czarną gorczycę i ajwan. Ten ostatni przypomina kminek, w zapachu tymianek. Kiedy przyprawy zaczynają „tańczyć” na talerzu”, dodajemy na przykład asafetydę, papryczkę chili, posiekany pomidor, a do tego przesmażoną cebulę.

W garnku krótko gotujemy fasolkę mung dal, po odcedzeniu mieszamy z przyprawową „zaprawą” z patelni. Całość możemy doprawić Chaat Masalą, pokruszoną koledrą i obowiązkowo sokiem z cytryny, który wydobędzie kolor dal.

Z czym podać aromatyczne dal? Renata  Van de Loght podała je z brązowym ryżem, fasolką szparagową ugotowaną al dente i podsmażonym tofu. Do tego indyjskie papady (podpłomyki), które krótko podpieka się na suchej patelni.

Zioło grzybowe i zioło nieśmiertelności

Z gospodarstwa ogrodniczego nieopodal Lanckorony przywieźliśmy dwa zioła w doniczkach, które serdecznie polecam. Jedno to tzw. Zioło grzybowe Rungia, które posiada chrupiące listki o smaku pieczarek. Po zblanszowaniu można dodać listy do potraw, co nada im delikatny, grzybowy smak. Zioło grzybowe bez problemu kupicie w sklepach ogrodniczych.

Drugie to zioło nieśmiertelności, które robi kulinarną furorę wśród szefów kuchni. Tak naprawdę nazywa się iaogulan. To piękna pnąca bylina pochodząca z południowych krańców Chin, północnego Wietnamu, Korei Południowej i Japonii. Na temat zioła iaogulan powstało wiele publikacji, gdyż jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. Listki zioła nieśmiertelności można dodawać do herbaty, do sałatek i do orientalnych dań. Na przykład do naszego dal ze złotej fasolki. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

„Buch” i trafił za kraty

„Buch” i trafił za kraty

Jedni w słoikach przechowują marynaty, inni przewożą aprowizację do stolicy, a w Puchaczowie 57-letni pan ukrył 70 gr. marihuany. Policjanci mieli nosa i amator „bucha” trafił do celi.

Powinniśmy uczniów uczyć współpracy. A jak uczyć współpracy w klasach dwuosobowych? – mówi Tomasz Szabłowski, lubelski kurator oświaty
Magazyn

Rodzice nie chcą, gminy muszą

Tylko w ostatnich tygodniach pisaliśmy o planach na zamknięcie, przeniesienie lub zmniejszenie placówek w Olchowcu, Skrzynicach, Stawku, Malinówce, Garbatówce oraz SP nr 19 w Lublinie. O zjawisku, jego powodach i procedurach w przypadku likwidacji szkół rozmawiamy z lubelskim kuratorem oświaty, Tomaszem Szabłowskim

Cukiernicza podróż po świecie
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Cukiernicza podróż po świecie

Bycie córką piekarza zobowiązuje do kultywowania rodzinnych tradycji. Jednak Agnieszka najpierw zboczyła z drogi i poszła własną ścieżką. Choć wróciła na rodzinną, to idzie nią na własnych zasadach.

Urodziny OSTRO
foto
galeria

Urodziny OSTRO

To już 10 lat odkąd działalność zainaugurowała Klubokawiarnia OSTRO. W ubiegły weekend obchodziła hucznie 10 urodziny. Impreza trwała 3 dni. Jeśli jesteście spragnieni urodzinowych fotek, to koniecznie obejrzyjcie naszą fotogalerię, z której dowiecie się, jak się bawiliście.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Jesteśmy dobrze przygotowani

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Jesteśmy dobrze przygotowani

Piłkarska Betclic I Liga wystartowała już w piątek, a w niedzielę swój pierwszy mecz o punkty w 2025 roku rozegra Górnik Łęczna. Trener Pavol Stano z optymizmem patrzy na najbliższe pół roku i wyzwania przed jakimi staje jego zespół

Światowe marki Haute Couture w zamojskiej galerii

Światowe marki Haute Couture w zamojskiej galerii

Światowe marki w niskich cenach - tak reklamuje się słynna sieć sklepów Half Price. Już pod koniec lutego otworzy swój pierwszy sklep w Zamościu.

Weekend z Trzydziestką
foto
galeria

Weekend z Trzydziestką

Ubiegły weekend w popularnym lubelskim Klubie 30 był bardzo intensywny. Piątek, jak to piątek rozgrzewka przed sobotą, a w sobotę odbyło się Abba Show w wykonaniu szczecińskiego tribute band - FAAN. Zespół znany jest z wykonywania na żywo w brawurowy sposób przebojów grupy ABBA. Nie dość, że grają jak ABBA, to wyglądają jak słynna szwedzka grupa. Zobaczcie, co się działo w Klubie 30.

Urząd Wojewódzki świętuje jubileusz, wojewoda nagradza pracowników

Urząd Wojewódzki świętuje jubileusz, wojewoda nagradza pracowników

W Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim 123 pracowników otrzymało odznaczenia i podziękowania od wojewody z okazji Akademii Jubileuszowej 105-lecie LUW.

Laura Miskiniene oraz Karol Kowalewski byli najbardziej zapracowanymi członkami Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin w ostatnim okienku reprezentacyjnym

Polski Cukier AZS UMCS zagra ze Ślęzą Wrocław, czyli wykonać krok w kierunku mistrzostwa

Zanosi się na ciekawy mecz w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli. W niedzielę o godz. 18 Polski Cukier AZS UMCS zmierzy się u siebie ze Ślęzą Wrocław.

Quo vadis? Czyli oświata po chełmsku
galeria

Quo vadis? Czyli oświata po chełmsku

“Nie będzie urząd pluł nam w twarz”, "nic o nas bez nas", "nasza szkoła, nasza przyszłość" - takie hasła wybrzmiewały dziś przed chełmskim ratuszem. W czwartek (13 lutego) w Chełmie miał miejsce protest rodziców oraz słuchaczy Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych nr VII. Był on skierowany przeciw planom miasta dotyczącym reorganizacji placówek edukacyjnych.

Policjant zginął od kuli byłego policjanta

Policjant zginął od kuli byłego policjanta

24 lutego minie trzydzieści jeden lat od tej tragedii. W Chełmie od kuli byłego policjanta-bandyty zginął wtedy 32-letni funkcjonariusz.

Słodkie mruczki szukają domów, czyli Dzień Kota w Schronisku dla Zwierząt w Lublinie
17 lutego 2025, 12:00

Słodkie mruczki szukają domów, czyli Dzień Kota w Schronisku dla Zwierząt w Lublinie

Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Lublinie zaprasza wszystkich mieszkańców do odwiedzin placówki. Tym razem powodem do świętowania jest Światowy Dzień Kota.

Małgorzata Jaremczuk - psycholog specjalizująca się w psychoprofilaktyce i pomocy psychologicznej dorosłym, młodzieży oraz dzieciom
WYWIAD

Nie mylmy rutyny z nudą – czyli jak pielęgnować relacje nie tylko w walentynki

Jak dbać o związek nie tylko w walentynki? Czy przeciwieństwa rzeczywiście się przyciągają? Odpowiada Małgorzata Jaremczuk, psycholog z Zamościa.

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do gry

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do gry

Po dwóch miesiącach przerwy MKS Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do walki o ligowe punkty.

Ferie w mieście, czyli sport, zabawa i odpoczynek

Ferie w mieście, czyli sport, zabawa i odpoczynek

Uczniowie z naszego województwa wreszcie się doczekali i rozpoczynają zimowy wypoczynek. Przez najbliższe 2 tygodnie książki lądują w szafkach i można pomyśleć o odpoczynku

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!