Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 czerwca 2023 r.
13:43

Pomysł na niedzielny obiad: chłodniki i szparagi

0 A A
O patent na dobry chłodnik i szparagi zapytaliśmy Piotra Kwiatosza, który na Starym Mieście w Lublinie prowadzi restaurację „16 stołów” i „Chapter one”
O patent na dobry chłodnik i szparagi zapytaliśmy Piotra Kwiatosza, który na Starym Mieście w Lublinie prowadzi restaurację „16 stołów” i „Chapter one” (fot. DW)

Jeszcze można poszparagować i zrobić szparagowy chłodnik. To już ostatni moment, żeby zjeść szparagi, bo sezon na nie się kończy. Za to zaczyna się sezon na pyszne chłodniki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

I chłodniki, i szparagi nader często występują na kartach staropolskich książek kucharskich. Na początek zatem dwa przepisy z bogatej kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego z uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, wybitnego badacza kuchni staropolskiej.

Zaczynamy od tego: „Jak użyteczne i smakowite są chłodniki…”. W poradzie z XIX wieku czytamy: „Powszechnie jest wiadomém, jak użyteczne i smakowite są chłodniki, a w porze letniéj zwłaszcza podczas upałów, zdają się być ożywiającym i nieodbitym pokarmem. Są nawet amatorowie, którzy namiętnie lubią tę potrawę, z wyjątkiem tylko pewnych odmian w przyprawie. I dla tego[!], do stołu, gdzie kilkanaście lub więcéj siada osób, aby dogodzić ogólnie, najlepiéj jest osobno na półmiskach układać zgrabnie garnitur przypraw, jak to: Swieże[!] ogórki, obrane i skrojone w kostkę. Szyjki rakowe oczyszczone ze skorupki, czerwoną stroną układać do góry. Jaja twardo gotowane skrojone na czworo. Szparagi pokrajane, kalafiory, i t. p, Wtenczas każdy podług swego gustu, będzie mógł zadość uczynić swemu apetytowi”.

A teraz sposób na szparagi z XVIII wieku czyli szparagi po polsku: „Obgotuj szparagi piękne i grube, osól trochę, dasz potym na półmisku lub z masłem zrumienionym podlane lub z sosem białym, który się tak robi: weź kilka żółtków z jajec, rozbij je mocno, wlej trochę octu, wsyp cukru, soli i masła kawałek włóż, razem to zagotuj, przydawszy trochę do tego bullionu, tym sosem podlejesz, dasz na stół”.

Chłodnik po bułgarsku

To chłodnik na bazie jogurtu. Najpierw należy posiekać świeży ogórek, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie rozetrzeć czosnek z solą. Pół szklanki zimnej, przegotowanej wody zakwasić sokiem z cytryny i roztrzepać w garnku z jogurtem. Dodać ogórek, czosnek, koperek, pieprz i odrobinę oliwy. Po wlaniu chłodnika do ceramicznych miseczek każdą porcje należy obicie posypać siekanymi orzechami.

Do chłodnika po bułgarsku można dodać kawałki solonego białego sera. Dobrze sprawdzi się także twaróg wędzony. A teraz przepis na chłodnik pomidorowy z serem feta. Czyli bardzo syte danie.

Chłodnik pomidorowy z fetą

Składniki: 0,75 l wywaru z warzyw, 0,25 l świeżego soku pomidorowego, pół cytryny, 25 dag świeżych pomidorów, 20 dag sera feta, 2 gałązki selera naciowego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego kopru, sól, pieprz, cukier, tabasco.

Wykonanie: zimny wywar z warzyw wymieszać z sokiem pomidorowym. Dodać posiekaną zieleninę i seler. Przyprawić solą odrobiną cukru i pieprzu. Do każdej porcji dodać plaster pomidora, kilka kostek fety i cieniutki plasterek cytryny. Przed podaniem na kwadrans włożyć do lodówki. Kto lubi chłodnik bardzo esencjonalny niech doda do swojej porcji więcej soku pomidorowego. Można też ozdobić chłodnik świeżą bazylią.

Chłodnik wileński

Składniki: 2 ugotowane buraki starte na tarce, 6 jaj na twardo, 2 ogórki starte na tarce, 6 łyżek śmietany, 1 l maślanki, pokrojony pęczek kopru i szczypiorku, sól, pieprz.

Wykonanie: żółtka jajek ugotowanych na twardo włożyć do miski i ucierać je razem z solą przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać starte buraki, wymieszać, dodać ogórki i szczypior. Następnie maślankę, pokrojone w kostkę białka jajek i koperek. Odstawić w chłodne miejsce.

Chłodnik z agrestu

Zajrzyjmy jeszcze raz do starych książek kucharskich. Z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego pochodzi XIX wieczna receptura na chłodnik z agrestu:

„Gdzie się obficie znajduje agrest w dobrym gatunku, niebaczną byłoby rzeczą, nie umieć z tego korzystać, zwłaszcza, iż gatunek ten jagod bardzo łatwo do wielu specjalnych potraw, użyć się daje. Agrest dojrzały ma w sobie tyle wiele słodyczy, tak, iż kwasek właściwego sobie smaku, zaledwie czuć można. Takiego agrestu wybrawszy naprzykład garniec, oczyścić go z szypuł i ogonków, wypłókać z pyłu, złożyć do pobielanego dobrze rądla, nalać pół garca wody, rozgotować na miazgę, z dodaniem cynamonu drobno połamanego, przetrzeć przez sito, dodać odgotowanego i odcedzonego na sicie sago, albo krupek kartoflanych w miarę, aby niezagęścić, kwaterkę świeżej gęstéj śmietany, nieco cukru, do tego bardzo jest stosowném, dodać lampeczkę wina malagi; a wydając na wazę dodawać piankę suszoną, o któréj osobno tu się pisze.”

Szef Piotr Kwiatosz radzi

O patent na dobry chłodnik i szparagi zapytaliśmy Piotra Kwiatosza, który na Starym Mieście w Lublinie prowadzi restaurację „16 stołów” i „Chapter one”. To jeden najwybitniejszych szefów kuchni w Lublinie i regionie. Ma niezwykłe wyczucie tradycyjnej kuchni regionalnej, rekomendację Slow Food Polska i świeże pomysły na kuchnię light.

Jak przyrządzić dobry chłodnik?

– Podstawą jest dobry jogurt oraz ekologiczny zakwas z buraka. Do chłodnika dodaję jak najwięcej zieleniny: rzodkiewkę, ogórek gruntowy, szczypiorek i koperek. Oraz sałatę masłową, którą trzeba rwać palcami, gdyż pokrojona nożem stanie się gorzka. Sól świeżo zmielony pieprz i gotowe – mówi Piotr Kwiatosz.

A jak przyrządzić szparagi? – Szparagów nie obieram, odłamuję końce i przysmażam na suchej patelni, co da im lekko grillowy smak. Podlewam je warzywnym bulionem, dodaję sól i pieprz, na końcu miód gryczany. Na koniec danie ozdabiam serem Bursztyn i kwiatem ze szczypioru, który wzbogaci smak szparagów.

Szczaw i chłodnik

Składniki: 50 dag liści szczawiowych, 2 świeże ogórki, 2 jajka na twardo, 1 litr kwaśnego mleka, 20 dag słodkiej śmietanki, 1 litr wody, 15 gałązek kopru, kilka łyżek szczypiorku, sól.

Wykonanie: na wrzątek wrzucić posiekany szczaw, gotować 10 minut. Schłodzić. Wlać wywaru do garnuszka, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do chłodnika. Dodać kwaśne mleko, pokrojone ogórki, szczypior, koper, jajka, posolić. Podawać z gorącymi kartoflami.

Szparagi

Jeszcze pojawiają się na targu i w marketach. Najlepsze są z masłem i bułką tartą. Także z sosem holenderskim lub jajkiem w koszulce są niczego sobie. Ale szparagi to doskonały dodatek do polędwiczki w sosie, do wołowiny z pieca i do risotto.

Oto przepis Gienona Mientkiewicza na risotto właśnie: Po pierwsze kupić szparagi. Potem przygotować składniki: ryż aborio, szparagi, marcheweczka, papryczka, dobry olej lub oliwa, masło, śmietankę, wędzoną słoninę, sól, pieprz. Odciąć 1/3 szparagów od dołu, obrać, na obierkach i końcówkach ugotować smak. Resztę szparagów jak i jedną marchewkę skroić w plasterki. Ostrą papryczkę w drobną kosteczkę a słoninę w julienne (słupki). Zostawić sobie to i owo do dekoracji. Ryż podprażyć na oleju, zalać wodą, powoli gotować pojąc od czasu do czasu szparagowym smakiem. W połowie dodać talarki marchewki a pod koniec szparagi i papryczki. Gdy nadejdzie czas doprawić, podbić śmietanką i masłem. Wykładać. A na wierzch dekor i paseczki słoniny, mają się tylko ogrzać od risotto i zrobić lekko przezroczyste. Kapeńka oleju, okruchy pieprzu i płatki soli.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wojciech Smyk ma 48 lat. Ponad połowę swojego życia przepracował w Nadleśnictwie Biłgoraj. Teraz kieruje tym w Zwierzyńcu

Smyk zastąpił Bednarza. Nowy nadleśniczy w Zwierzyńcu

Pochodzący z Biłgoraja 48-letni Wojciech Smyk jest od początku grudnia nowym nadleśniczym w Zwierzyńcu. Zastąpił na tym stanowisku odwołanego pod koniec listopada Lucjana Bednarza, który Nadleśnictwem Zwierzyniec kierował od grudnia 2015 roku.

Korzyści medytacji i ich wpływ na zdrowie

Korzyści medytacji i ich wpływ na zdrowie

Medytacja, praktyka znana od wieków w różnych kulturach, w ostatnich latach zyskała na popularności jako narzędzie wspierające zdrowie fizyczne i psychiczne. W szczególności medytacja uzdrawiająca, koncentrująca się na przywracaniu równowagi wewnętrznej, zdobywa coraz większe uznanie. Czy to chwilowy trend, czy może stały element współczesnego stylu życia?

Alert pogodowy. Silny wiatr w całym województwie

Alert pogodowy. Silny wiatr w całym województwie

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał dla całego województwa lubelskiego ostrzeżenie pierwszego stopnia przed silnym wiatrem.

Idealne kosmetyki na prezent świąteczny – przewodnik dla niej

Idealne kosmetyki na prezent świąteczny – przewodnik dla niej

Z okazji świąt Bożego Narodzenia zwyczajowo obdarowujemy się prezentami. Praktyka pokazuje, że wiele osób odkłada zakup gwiazdkowych podarunków na ostatnią chwilę. Nie zwlekaj jednak z tą decyzją, jeżeli nie chcesz denerwować się, czy zamówiona paczka dotrze na czas. Jeśli szukasz prezentu dla żony, narzeczonej, mamy lub innej bliskiej kobiety, skorzystaj ze sprawdzonych pomysłów kosmetycznych.

Mieszkańcy odetchnęli z ulgą. Jedna z wind zaczęła działać

Mieszkańcy odetchnęli z ulgą. Jedna z wind zaczęła działać

O kilka tygodni wcześniej niż zakładano, ale i tak kilkanaście dni mieszkańcy byli odcięci od świata. Jedna z wind w bloku przy Wyżynnej 16 została uruchomiona.

Jak dobrać lustro idealne do pomieszczeń mieszkalnych?

Jak dobrać lustro idealne do pomieszczeń mieszkalnych?

Lustra optycznie powiększają przestrzeń, dzięki nim wydaje się ona także bardziej elegancka i jaśniejsza. Pamiętaj jednak, że aby wnętrze prezentowało się jak najlepiej, trzeba zwrócić uwagę na kształt, rozmiar i akcenty kolorystyczne. Poniżej znajdziesz kilka przydatnych informacji.

Ile kosztuje wizyta u urologa?

Ile kosztuje wizyta u urologa?

Cena wizyty u urologa różni się w zależności od kilku czynników, takich jak lokalizacja, renoma specjalisty czy zakres oferowanych usług. W artykule przybliżymy, ile średnio kosztuje wizyta u urologa oraz jakie dodatkowe opłaty mogą się z nią wiązać. Dzięki temu pacjent może lepiej zorientować się co do kosztów wizyty i podjąć świadomą decyzję o wyborze odpowiedniego leczenia.

Było spotkanie z Robertem Korzeniowskim, Otylią Jędrzejczak, a teraz z Tomaszem Majewskim

Dwukrotny mistrz olimpijski z wizytą w Chełmie

Mieszkańcy Chełma mają dziś okazję spotkać się ze sportowcem Tomaszem Majewskim – dwukrotnym mistrzem olimpijskim w pchnięciu kulą. Wstęp na spotkanie jest wolny.

Samochód uderzył w drzewo. Trzy osoby trafiły do szpitala

Samochód uderzył w drzewo. Trzy osoby trafiły do szpitala

Samochód osobowy zjechał na pobocze i uderzył w drzewo. Troje poszkodowanych, w tym 13-latka trafiło do szpitala.

Tworzenie i projektowanie stron internetowych: Jak stworzyć skuteczną stronę, która przyciągnie klientów

Tworzenie i projektowanie stron internetowych: Jak stworzyć skuteczną stronę, która przyciągnie klientów

W dobie rosnącej konkurencji w internecie, posiadanie profesjonalnej strony internetowej stało się absolutną koniecznością. Projektowanie stron internetowych to proces, który nie tylko umożliwia obecność w sieci, ale także pomaga w budowaniu wizerunku firmy, przyciąganiu klientów i osiąganiu lepszych wyników sprzedaży.

Jak zadbać o własne bezpieczeństwo? Strażacy chcą edukować od najmłodszych lat
film

Jak zadbać o własne bezpieczeństwo? Strażacy chcą edukować od najmłodszych lat

Dzisiejszym gościem w naszym będzie starszy brygadier Zbigniew Hawryluk, Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej w Parczewie.

Julia Szeremeta inaczej nazywana jest „Czarodziejką z Paryża”
galeria

Jesteś idolem, wielbi Cię tłum. Julia Szeremeta gwiazdą Suzuki Boxing Night

Gala Suzuki Boxing Night w Lublinie pokazała, że Julia Szeremeta to w obecnej chwili gwiazda sportu najwyższej jakości.

Pożar domu na ulicy Jordana. Sąsiedzi już zorganizowali zbiórkę dla pogorzelców
galeria

Pożar domu na ulicy Jordana. Sąsiedzi już zorganizowali zbiórkę dla pogorzelców

Spalił się doszczętnie przedpokój i klatka schodowa, zniszczone zostało wyposażenie. Do niedzielnego pożaru domu na jednym z osiedli w Zamościu doszło z powodu nieszczelności komina.

Prognoza pogody na 16 i 17 grudnia. Będzie cieplej

Prognoza pogody na 16 i 17 grudnia. Będzie cieplej

Jak poinformował Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej, północna, wschodnia i centralna Europa znajduje się w zasięgu dynamicznie przemieszczających się z zachodu na wschód układów niskiego ciśnienia. Stabilny układ wysokiego ciśnienia utrzymuje się nad południowo-zachodnią Europą. Polska jest w zasięgu wieloośrodkowego układu niżowego znad północnej Europy. Z północnego zachodu na południowy wschód przemieszcza się pofalowany chłodny front atmosferyczny. Napływa cieplejsza masa powietrza polarnego morskiego. Ciśnienie się waha.

ME piłkarek ręcznych: Norwegia z dziesiątym złotym medalem
ZDJĘCIA
galeria

ME piłkarek ręcznych: Norwegia z dziesiątym złotym medalem

Zakończyły się XVI mistrzostwa Europy w piłce ręcznej, które od 28 listopada rozgrywane były na terenie Szwajcarii, Węgier i Austrii. W wielkim finale stoczonym w Wiedniu Norweżki, tak jak przed dwoma laty w Lublanie, pokonały Dunki i po raz trzeci z rzędu wygrały czempionat Starego Kontynentu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium