Bakterie listeria monocytogenes, mogące wywoływać chorobę listeriozę wykryto w suszonym mięsie z Chorwacji. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem tego produktu.
Do GIS informacja o wykryciu niebezpiecznych bakterii trafiłą za pośrednictwem Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Natychmiast wydano ostrzeżenie.
Dotyczy ono jednej, konkretnej serii suszonego mięsa o numerze partii: 24-00807 z datą 03/08/2024, który powstał w zakładzie ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja.
W swoim komunikacie GIS zapewnia, że podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu. Organy inspekcji sanitarnej monitorują ten proces.
Zalecenia dla konsumentów są następujące: nie spożywać produktu ze wskazanej partii, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością.