W marcu ruszają bezpłatne warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich, w tym stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich w powiatu puławskiego. W menu m.in. krem z rokitnika, krokiety z kurczaka, syrop z orzechów i dekorowanie ciast.
Kulinarne warsztaty organizuje LGD „Zielony Pierścień”. Zaplanowano dwanaście dwudniowych spotkań o takim samym programie, czyli zestawie dań, których przygotowanie będzie prezentowane przez doświadczonych kucharzy.
Pierwsze zajęcia już 5 i 6 marca w * Markuszowie. Następne zaplanowano w * Zagrodach * Brzozowej Gaci * Baranowie * Nałęczowie (NOK) * Wojciechowie * Bronowicach * Janowcu * Gołębiu * Końskowoli * Kazimierzu Dolnym („Wikarówka”). Ostatnie kulinarne spotkanie odbędzie się 2 i 3 kwietnia w * Wąwolnicy.
Jak mówią organizatorzy warsztatów, ich celem jest rozwijanie kulinarnych pasji z wykorzystaniem lokalnych receptur i produktów. Ich program kierowany jest zarówno do osób prywatnych, jak i stowarzyszeń, czy grup nieformalnych działających w obszarze „Zielonego Pierścienia”, czyli niemal całego powiatu puławskiego.
W programie będzie: zupa krem z białych warzyw z jajkiem kwiat i olejem ostropestu, pęczotto z boczkiem wędzonym, porem i śmietaną, sałatka z marynowanymi burakami w occie, dekorowanie potraw, krokiety z kurczakiem z sosem, czekolada, krem z rokitnika na miodzie, ziemia jadalna, syrop z zielonych orzechów i dekorowania ciast.
Zapisy trwają do 1 marca. Formularze zgłoszeniowe przejmuje biuro LGD w Kośminie. Więcej informacji pod nr tel. 81 50 16 140.