Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 lutego 2022 r.
9:53

Chinkali krok po kroku. Zaczynamy od mięsa [przepisy]

8 0 A A
(fot. Małgorzata Sulisz)

Czy chinkali to duże kołduny? Nie do końca. Ale mają jedną wspólną cechę. Po nadgryzieniu tryskają rosołem, który znajduje się w środku. Czym się różnią? Kołduny zjadamy w całości, czubek chinkali odkładamy na talerz. Oto przepis krok po kroku, jak w domu zrobić pyszne chinkali.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Chinkali to duma gruzińskiej i ormiańskiej kuchni. Intrygują oryginalnym kształtem, sposobem jedzenia i kunsztownym smakiem.

W Lublinie chinkali zjecie w barze Anuszik na Czechowie, w restauracji Jazzve (chyba najlepsze w mieście), w restauracji Armenia na Starym Mieście. Podaje je restauracja Ormiańskie Piwnice w Zamościu; w Zamościu zresztą zachowała się cała ulica Ormiańska z Madonną, która strzeże miasta.

Długo nie mogłem się przekonać, żeby chinkali zrobić w domu. Przekonał mnie do tego Konstanty Czarniecki, który w Poniatowej prowadzi malutką restaurację „Miło - smaki Kaukazu”, cierpliwie wytłumaczył co i jak i okazuje się, że to wcale nie jest trudne.

Jak to zrobić

Zaczynamy o mięsa. W oryginale powinna to być baranina, którą miesza się z wołowiną. Jak w kołdunach. Czego potrzebujemy? Najważniejsza jest mieszanka mięsa. Wystarczy nam 80 dag wołowiny i wieprzowiny. Wieprzowinę można zastąpić mięsem drobiowym, na przykład udźcem z indyka. Co jeszcze?

– Wystarczy jedna duża cebula (nie może być gorzka), sól, pieprz i obowiązkowo pęczek świeżej kolendry – mówi Konstanty Czarniecki. Jeszcze 2 szklanki zimnej wody, sól i pieprz. Jeśli wodę zastąpimy rosołem, chinkali będą wyśmienite.

Krok pierwszy: mięso oczyszczamy z błon i mielimy w maszynce do mięsa. Kto nie ma, pracowicie sieka, chinkali będą jeszcze lepsze. Odradzamy kupowanie gotowego mięsa mielonego, jak też mięsa mielonego w sklepie. Kolendrę siekamy razem z łodyżkami. Ścieramy cebulę na tarce. Dodajemy wodę, przyprawy i wyrabiamy, aż farsz przyjmie całą wodę.

Krok drugi: 1 kg mąki pszennej zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Nakrywamy ściereczką, żeby odpoczęło. Po rozwałkowaniu ciasto dzielimy na cztery części, wykrawamy okręgi o średnicy około 10 centymetrów.

Krok trzeci: na każdy krążek nakładamy po 1 łyżce stołowej farszu. Robimy okrągłe sakiewki, czubek zakręcamy. I od razu zabieramy się za gotowanie.

Krok czwarty: gotujemy w osolonej wodzie. I to gotowanie jest najważniejsze. Chinkali gotuje się na szerokiej patelni. Chodzi o to, by „dziubki” chinkali wystawały ponad poziom wody, po to, by po ugotowaniu były twarde i można był za nie złapać chinkali.

Krok piąty: charakterystyczny jest sposób jedzenia chinkali. W żadnym wypadku nie jemy widelcem czy łyżką. Łapiemy chinkali za czubek, nadgryzamy, wypijamy sok i zjadamy. – Chinkali należy na talerzu posypać posiekaną kolendrą – mówi Czarniecki. Kto nie ma świeżej kolendry, może użyć natki pietruszki, ale to już nie będzie to samo. Chinkali można skropić odrobiną octu, można także podać w miseczce śmietanę lub w drugiej sklarowane masło.

Przy stole

Wielką radość daje eksperymentowanie z farszem. Można zmienić gatunki mięsa i proporcje. Jagnięcinę czy baraninę bez trudu kupicie w dużych marketach. W zaproszeniu gości na osobiście zrobione chinkali liczy się aspekt towarzyski czyli spotkanie na stole. Chinkali podajemy na dużym półmisku, każdy z gości zabiera po chinkali, odkładając ogonki na swój talerz. Jak mówią na Kaukazie, łatwo policzyć, kto ile chinkali zjadł. Podstawowa porcja na osobę to trzy chinkali, ale da się zjeść i sześć. Co podajemy do chinkali? Dobre ormiańskie lub gruzińskie piwo; w niewielkich ilościach, na smak.

Chinkali z baraniny

Składniki: cienkie ciasto składające się z mąki, wody i soli na 24 pierogi. Farsz: 1 kg baraniny (udziec, łopatka), sól, pieprz, oregano, tymianek, woda.

Wykonanie: mięso przekręcić przez maszynkę, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić dodając wody, żeby nadzienie było soczyste. Ciasto podzielić na 24 porcje, zrobić placuszki o średnicy 15 cm, nakładać farsz, zrobić sakiewkę i mocno zacisnąć na górze, żeby farsz nie wypłynął. Gotować w osolonej wodzie.

Czarne chinkali

Przepis Kuby Piętowskiego, szefa restauracji 2 PI ER w Lublinie.

Składniki: na ciasto: 30 dag mąki, 1 szklanka ciepłej wody, szczypta soli. Farsz: 50 dag kominków, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 200 ml oliwy, sól, pieprz. Olej szczypiorkowy: 250 ml oleju rzepakowego, 10 dag szczypiorku, 1 ząbek czosnku, sól.

Wykonanie: mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie, zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.

Nadzienie: kominki wypłukać, odciąć końcówki. Gotować 40 minut w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Ugotowane, odciśnięte od wody i ostudzone kominki przepuścić przez maszynkę i połączyć z cebulą i czosnkiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem.

Olej szczypiorkowy: olej podgrzać do 60 stopni Celsjusza, dodać szczypiorek oraz pozostałe składniki. Zmiksować do uzyskania zielonego koloru. Przecedzić przez sito lub gazę.

Chinkali: ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga w kształcie chinkali. Obwiązać szczypiorkiem. Gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać skropione oliwą szczypiorkową i tartym wędzonym serem od regionalnego dostawcy.

A teraz kołduny, łatwiejsze w zrobieniu.

Kołduny

Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka przegotowanej, osolonej wody. Na farsz: 20 dag antrykotu wołowego, 30 dag udźca jagnięcego, 20 dag łoju nerkowego, 1 cebula, sól, cukier, pieprz, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki rosołu. Do gotowania: 2 litry rosołu wołowego

Wykonanie: z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto, wybić je o stolnicę, nakryć ściereczką i odłożyć, żeby odpoczęło. Posiekać mięsa tasakiem, dodać łój starty na tarce i posiekaną, potem wygniecioną cebulę, wymieszać z przyprawami. Wyrabiać, dodając rosół. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kieliszkiem krążki, po nałożeniu kuleczki farszu zlepić, robiąc ząbki. Kłaść na wrzący rosół i partiami gotować  na małym ogniu do wypłynięcia.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Liga Narodów. Polacy spadają do Dywizji B!

Liga Narodów. Polacy spadają do Dywizji B!

Trzy edycje w Dywizji A w Lidze Narodów i koniec. W ostatnim meczu w tym roku reprezentacja Polski przegrała na PGE Stadionie Narodowym ze Szkocją 1:2. Znów zawiodła skuteczność, bo Biało-Czerwoni okazji do zdobycia goli mieli bardzo wiele, a wykorzystali tylko jedną po fenomenalnym strzale Kamila Piątkowskiego

 Emil Korytko: u nas nieznany, w Słowenii bohater narodowy
Galeria Ratusz
galeria

Emil Korytko: u nas nieznany, w Słowenii bohater narodowy

Emil Korytko to polski zesłaniec i patriota, który w Słowenii cieszy się szacunkiem należnym bohaterom narodowym. Tę ważną dla Polaków i Słoweńców postać przybliża otwarta w Lublinie wystawa.

Michael Jackson symfonicznie
19 listopada 2024, 19:30

Michael Jackson symfonicznie

"Tribute to Michael Jackson Symfonicznie" – to to kolekcja największych hitów Jacksona: „Billie Jean”, „Beat it” czy „Thriller” z bogatym brzmieniem orkiestry symfonicznej. Koncert odbędzie się 19 listopada (wtorek) w Centrum Spotkania Kultur.

Ptasia grypa zbiera żniwo na Lubelszczyźnie. Wojewoda wydał rozporządzenie

Ptasia grypa zbiera żniwo na Lubelszczyźnie. Wojewoda wydał rozporządzenie

Zagrożone są trzy powiaty. Właściciele drobiu muszą wprowadzić szczególne środki ostrożności.

Lublin z budżetem na 2025 rok: dochody, inwestycje i plany dla mieszkańców

Lublin z budżetem na 2025 rok: dochody, inwestycje i plany dla mieszkańców

Dochody miasta na poziomie prawie 3,6 mld zł, a wydatki przekraczające 3,7 mld zł. Wśród priorytetów edukacja, inwestycje drogowe i ochrona środowiska.

Festiwal Kultury Azjatyckiej
patronat
23 listopada 2024, 15:00

Festiwal Kultury Azjatyckiej

Akira i jej przyjaciele zapraszają na świąteczny festiwal. Uczestnicy będą mieli okazję ozdobić pięknie pachnące pierniczki, udekorować bombki, które potem zawisną na choince, a także stworzyć własne noworoczne kartki po japońsku! Akira Hello Christmas odbędzie się 23-24 listopada w Dzielnicowym Domu Kultury Czechów przy ul. Kiepury 5A.

Autobus potrącił pieszego. Zablokowany jeden pas ruchu
UTRUDNIENIA

Autobus potrącił pieszego. Zablokowany jeden pas ruchu

Utrudnienia mogą potrwać kilka godzin. Na miejscu pracują służby ratunkowe.

Zdjęcie ilustracyjne

Wcisnąć park w miejską przestrzeń. W Łukowie mają na to "kieszonkowy" pomysł

Niekoniecznie wielohektarowe, ale nawet te mniejsze zielone enklawy mogą dać mieszkańcom miast wiele dobrego. Pomysł na tak zwane parki kieszonkowe ma Łuków, który tworzy to wspólnie z warszawską SGGW.

Spadł śnieg i wypadek gotowy - droga zablokowana
WYPADEK

Spadł śnieg i wypadek gotowy - droga zablokowana

Młody kierowca nie poradził sobie w pierwszym kontakcie ze śniegiem na drodze - wpadł w poślizg i uderzył czołowo w inny samochód. Potrzebna była pomoc medyczna.

Piłkarki Unii Lublin świętują pierwszy w swojej historii awans do 1/8 finału Orlen Pucharu Polski

KKP Unia Lublin oraz Górnik Łęczna awansowały do 1/8 finału Pucharu Polski

W znakomitym stylu zrobił to Górnik. Przedstawiciel Orlen Ekstraligi miał jednak dość proste zadanie, bo przyszło mu rywalizować z LFA Szczecin

W regionie spadł pierwszy śnieg – może być ślisko

W regionie spadł pierwszy śnieg – może być ślisko

Na drogach Lubelszczyzny przyprószyło. Pogoda niestety nie sprzyja kierowcom.

mały przyjaciel Akcji

Pomóż dzieciom przetrwać kolejną zimę

Pełną parą ruszyły przygotowania do XXXII Charytatywnej Akcji "Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę.

Lubelski szpital liderem w innowacyjnym leczeniu dzieci

Lubelski szpital liderem w innowacyjnym leczeniu dzieci

Lepsza diagnostyka chorób nowotworowych, dziecięca ginekologia i obrazowanie 3d – za te innowacje Uniwersytecki Szpital Dziecięcy otrzymał wyróżnienia w dwóch ogólnopolskich konkursach.

Beniaminek Astra Leśniowice zaliczy rundę jesienną do bardzo udanych

O co na wiosnę powalczy Astra Leśniowice? "Zobaczymy, jakie będą plany"

Astra Leśniowice to jedyna drużyna, która w rundzie jesiennej nie przegrała. Efekt? Z 33 punktami na koncie podopieczni Artura Dąbrowskiego prowadzą w tabeli na półmetku rozgrywek chełmskiej okręgówki.

Pożar pod Biłgorajem. Sprawę bada prokuratura

Pożar pod Biłgorajem. Sprawę bada prokuratura

W sobotnim pożarze zginął starszy mężczyzna. Śledczy ustalają przyczyny tego zdarzenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!