Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 lipca 2023 r.
10:03

Pomysł na obiad: Risotto z grzybami i inne przysmaki

Jacek Szklarek
Jacek Szklarek (fot. Waldemar Sulisz)

Są pierwsze grzyby w lesie, są piękne kurki w markecie. A Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska ma dla was przepis na pyszne risotto z serem i świeżym grzybami.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance, zawierającej staropolskie przepisy kulinarne z naszego regionu przepisów na grzyby jest w bród. Mamy grzyby postne, grzyby drugie, trzecie, czwarte i piąte. Najlepszy przepis? Dużo dobrych grzybów, dużo cebuli, dobre masło i dobra śmietana.

Zajrzyjmy do bogatej kolekcji przepisów prof. Jarosława Dumanowskiego, odkrywcy księgi i jego wydawcy: „Przyprawując, biorą całe i zwierzchnią skórkę z nich zdejmują i warzą, potym solą potrząższy, na szpilkach z drewna ustruganych przypiekają i znowu w oliwie albo w maśle, albo w tłustej polewce smażą, przylawszy trochę wina, pieprzu, smalcu wieprzowego, miodu trochę. A gdy w tym będą wrzeć, w mące przedniej obwalasz, przysmażysz, a do stołu dasz.

Grzyby drudzy przyprawują pieprzem, z lubczykiem, z koriandrem, z rutą, z smalcem, z trochą oliwy, miodu a wina do tego, a co nacieplej do stołu dają. Albo też grzyby uwarzone albo w popiele żarzystym dobrze upiekłe przyprawują z pieprzem, z miętą drobno pokrajaną, z rutą, z miodem, z oliwą, z trochą wina, a co nacieplej dawać”. (Szymon Syreniusz, 1613 r.)

Grzyby drugie

Z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance:

„Uczyniwszy ciasto z moczonego grochu, mazać w onym cieście grzyby, a smażyć w oliwie albo maśle, a grzyby pierwej trzeba uwarzyć, bąd[ź] suche albo świeże, chyba kiedy słone, to je tylko wymoczyć. Grzyby pokrajawszy drobno, uwarzyć je w wodzie i rozwarzyć rzadko powidł, i uwarzyć to z tym, włożywszy miodu, a jeśli powidła niekwaśne, tedy octu trochę przylać”.

Idziemy do lasu

Przypominamy najważniejsze zasady w grzybobraniu. Najważniejsza – zbieramy tylko grzyby znane, co do których nie mamy wątpliwości. A i tak zawsze warto mieć przy sobie atlas. Kto zaczyna przygodę z grzybami, powinien wybierać grzyby rurkowe, bo w tej grupie trudno o grzyby śmiertelnie trujące. Nie wolno zbierać grzybów na smak – muchomor sromotnikowy ma lekko słodkawy smak.

Grzyby zbieramy do łubianek lub koszyków, nigdy do plastikowych toreb i wiader. Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, bo młody muchomor sromotnikowy jest mylony z młodą gąską zieloną czy czubajką kanią. Grzyby wykręcamy z podłoża, tak by nie uszkodzić grzybni. Grzyby przyrządzamy w dniu zbioru i jemy zaraz po przyrządzeniu. Zanim oddamy głos Jackowi Szklarkowi, kilka przepisów.

Zupa grzybowa po wileńsku

Składniki: 15 dag suszonych prawdziwków i podgrzybków, 15 dag czerstwego chleba wileńskiego, 4 cebule, 1 litr wody, wiejski olej lniany, sól, pieprz.

Wykonanie: zalać grzyby na noc. Ugotować w tej samej wodzie. Wywar przecedzić. Grzyby odsączyć i pokroić. Starty chleb wymieszać z grzybami i podsmażoną cebulą. Dusić 10 minut. Zalać wywarem. Doprawić i zagotować. Podawać z łazankami. Kto woli jeszcze bardziej postny przepis, może ugotować warzywny wywar, po odcedzeniu zmieszać go z wywarem spod suszonych grzybów, dodać same grzyby, ugotować. Doprawić solą z pieprzem, na talerzach okrasić olejem lnianym.

Borowiki w śmietanie

Składniki: 50 dag borowików, 2 małe cebule, sól, pieprz, klarowane masło, śmietanka.

Wykonanie: grzyby obgotować w osolonym wrzątku. Po odparowaniu pokroić na kawałki. Na głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło. Wrzucić grzyby i krótko przesmażyć. Podlać wodą (można bulionem), dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą z pieprzem i dusić pod przykryciem. Wlać śmietankę, odparować, by sos się zagęścił.

Kotlety mielone z grzybów do kaszy gryczanej

Składniki: 40 dag świeżych grzybów (borowiki, maślaki, kozaki) 2 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 10 dag czerstwej bułki, 12 ml mleka, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego kopru i pietruszki 5 dag tartej bułki.

Wykonanie: świeże grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić. Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem. Można, o ile potrzeba podlać 2-3 łyżkami wody. Następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć grzyby i bułkę. Przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. Nieduże kotleciki obtoczyć w bułce. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z kaszą gryczaną polaną sosem koperkowym i z surówka z warzyw.

Marynowane na zakąskę

Składniki: 1 kg grzybów, 2 dag soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i 15 dag cebuli. Na zalewę: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu 10%, 5 dag cukru, 1 dag soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie: grzyby szybko wypłukać i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować do miękkości, wyjąć z wody odsączyć, odrzucić cebulę. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić, zalać ostudzoną zalewą. Pasteryzować 20 minut.

Pierogi z grzybów leśnych

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag grzybów leśnych, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulką.

Kurki

Składniki: 30 dag kurek, 150 ml wiejskiej, kwaśnej śmietany, dużo pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka masła, sól, pieprz

Wykonanie: kurki bardzo dokładnie umyć. Większe pokroić części. Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Nie zapominać o mieszaniu. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę i zagotować. Na talerzu obficie posypać natką pietruszki. Takie kurki możemy na przykład podać z tagliatelle, ugotowanym al dente.

Risotto z grzybami według Jacka Szklarka

Jeśli chodzi o grzyby, nie ukrywa, że jego ulubione danie to risotto z grzybami, doprawione dobrym serem typu Grana Padano.

Czego jeszcze potrzebujemy?

– Dobry ryż, na przykład odmiany: arborio, carnaroli, dobre białe wino wytrawne, dobre masło, dobra śmietana i oczywiście grzyby: suszone borowiki oraz świeże borowiki i podgrzybki. Proszę pamiętać, że czasem skromny podgrzybek potrafi oddać więcej smaku i aromatu niż niejeden borowik. Do tego kawałek dobrego, twardego sera. To podstawa – tłumaczy Jacek Szklarek.

Od czego zatrzymamy? – Od ugotowaniu wywaru na 10 suszonych kapeluszach borowików. Bez żadnych dodatków i przypraw. To ma być czysta esencja grzybowa. Przesmażamy cebulę na maśle, tak by się lekko zeszkliła. Wsypujemy ryż, podprażamy 1 minutę i wlewamy pół butelki białego wytrawnego wina. Kiedy ryż zaciągnie wino, polewamy go po małej chochelce wywarem z grzybów.

Co dalej? – Na maśle blanszujemy świeże prawdziwki z podgrzybkiem. Powinno to trwać bardzo krótko, najwyżej minutę. Dodajemy grzyby do risotta. Kiedy ryż zmięknie, zaciągamy potrawę świeża ukwaszoną śmietaną lub kremówką. Dodajemy starty ser, sól, pieprz i można jeść.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

„Buch” i trafił za kraty

„Buch” i trafił za kraty

Jedni w słoikach przechowują marynaty, inni przewożą aprowizację do stolicy, a w Puchaczowie 57-letni pan ukrył 70 gr. marihuany. Policjanci mieli nosa i amator „bucha” trafił do celi.

Powinniśmy uczniów uczyć współpracy. A jak uczyć współpracy w klasach dwuosobowych? – mówi Tomasz Szabłowski, lubelski kurator oświaty
Magazyn

Rodzice nie chcą, gminy muszą

Tylko w ostatnich tygodniach pisaliśmy o planach na zamknięcie, przeniesienie lub zmniejszenie placówek w Olchowcu, Skrzynicach, Stawku, Malinówce, Garbatówce oraz SP nr 19 w Lublinie. O zjawisku, jego powodach i procedurach w przypadku likwidacji szkół rozmawiamy z lubelskim kuratorem oświaty, Tomaszem Szabłowskim

Cukiernicza podróż po świecie
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Cukiernicza podróż po świecie

Bycie córką piekarza zobowiązuje do kultywowania rodzinnych tradycji. Jednak Agnieszka najpierw zboczyła z drogi i poszła własną ścieżką. Choć wróciła na rodzinną, to idzie nią na własnych zasadach.

Urodziny OSTRO
foto
galeria

Urodziny OSTRO

To już 10 lat odkąd działalność zainaugurowała Klubokawiarnia OSTRO. W ubiegły weekend obchodziła hucznie 10 urodziny. Impreza trwała 3 dni. Jeśli jesteście spragnieni urodzinowych fotek, to koniecznie obejrzyjcie naszą fotogalerię, z której dowiecie się, jak się bawiliście.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Jesteśmy dobrze przygotowani

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Jesteśmy dobrze przygotowani

Piłkarska Betclic I Liga wystartowała już w piątek, a w niedzielę swój pierwszy mecz o punkty w 2025 roku rozegra Górnik Łęczna. Trener Pavol Stano z optymizmem patrzy na najbliższe pół roku i wyzwania przed jakimi staje jego zespół

Światowe marki Haute Couture w zamojskiej galerii

Światowe marki Haute Couture w zamojskiej galerii

Światowe marki w niskich cenach - tak reklamuje się słynna sieć sklepów Half Price. Już pod koniec lutego otworzy swój pierwszy sklep w Zamościu.

Weekend z Trzydziestką
foto
galeria

Weekend z Trzydziestką

Ubiegły weekend w popularnym lubelskim Klubie 30 był bardzo intensywny. Piątek, jak to piątek rozgrzewka przed sobotą, a w sobotę odbyło się Abba Show w wykonaniu szczecińskiego tribute band - FAAN. Zespół znany jest z wykonywania na żywo w brawurowy sposób przebojów grupy ABBA. Nie dość, że grają jak ABBA, to wyglądają jak słynna szwedzka grupa. Zobaczcie, co się działo w Klubie 30.

Urząd Wojewódzki świętuje jubileusz, wojewoda nagradza pracowników

Urząd Wojewódzki świętuje jubileusz, wojewoda nagradza pracowników

W Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim 123 pracowników otrzymało odznaczenia i podziękowania od wojewody z okazji Akademii Jubileuszowej 105-lecie LUW.

Laura Miskiniene oraz Karol Kowalewski byli najbardziej zapracowanymi członkami Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin w ostatnim okienku reprezentacyjnym

Polski Cukier AZS UMCS zagra ze Ślęzą Wrocław, czyli wykonać krok w kierunku mistrzostwa

Zanosi się na ciekawy mecz w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli. W niedzielę o godz. 18 Polski Cukier AZS UMCS zmierzy się u siebie ze Ślęzą Wrocław.

Quo vadis? Czyli oświata po chełmsku
galeria

Quo vadis? Czyli oświata po chełmsku

“Nie będzie urząd pluł nam w twarz”, "nic o nas bez nas", "nasza szkoła, nasza przyszłość" - takie hasła wybrzmiewały dziś przed chełmskim ratuszem. W czwartek (13 lutego) w Chełmie miał miejsce protest rodziców oraz słuchaczy Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych nr VII. Był on skierowany przeciw planom miasta dotyczącym reorganizacji placówek edukacyjnych.

Policjant zginął od kuli byłego policjanta

Policjant zginął od kuli byłego policjanta

24 lutego minie trzydzieści jeden lat od tej tragedii. W Chełmie od kuli byłego policjanta-bandyty zginął wtedy 32-letni funkcjonariusz.

Słodkie mruczki szukają domów, czyli Dzień Kota w Schronisku dla Zwierząt w Lublinie
17 lutego 2025, 12:00

Słodkie mruczki szukają domów, czyli Dzień Kota w Schronisku dla Zwierząt w Lublinie

Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Lublinie zaprasza wszystkich mieszkańców do odwiedzin placówki. Tym razem powodem do świętowania jest Światowy Dzień Kota.

Małgorzata Jaremczuk - psycholog specjalizująca się w psychoprofilaktyce i pomocy psychologicznej dorosłym, młodzieży oraz dzieciom
WYWIAD

Nie mylmy rutyny z nudą – czyli jak pielęgnować relacje nie tylko w walentynki

Jak dbać o związek nie tylko w walentynki? Czy przeciwieństwa rzeczywiście się przyciągają? Odpowiada Małgorzata Jaremczuk, psycholog z Zamościa.

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do gry

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do gry

Po dwóch miesiącach przerwy MKS Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do walki o ligowe punkty.

Ferie w mieście, czyli sport, zabawa i odpoczynek

Ferie w mieście, czyli sport, zabawa i odpoczynek

Uczniowie z naszego województwa wreszcie się doczekali i rozpoczynają zimowy wypoczynek. Przez najbliższe 2 tygodnie książki lądują w szafkach i można pomyśleć o odpoczynku

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!