Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

18 października 2020 r.
9:43

Świeże, suszone i dymione. Polecane dania ze śliwkami [przepisy]

Śliwki w boczku, fizoły ze śliwkami, pamuła na ostro i włodawska śliwka w rozmarynie. To tylko niektóre z pysznych dań, w których pierwsze skrzypce grają śliwki. Świeże, suszone i dymione.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Bez śliwek nie obeszła się kuchnia staropolska. W „Compendium ferculorum” z 1682 roku można znaleźć przepisy na potrawki z drobiu i ryb z użyciem śliwek oraz tort ze świeżych śliw. Stanisław Czerniecki, autor wspomnianego dzieła w spisie produktów wymienia „śliwy świeże”, „śliwy suche”, „śliwy w cukrze” i „śliwy w soku” oraz „bronelle” (duże, słodkie suszone śliwki), o czym pisze prof. Jarosław Dumanowski, wydawca dzieła. Sympatię przedwojennych kucharek zdobyły sobie szczególnie śliwki suszone.

Warto tu wspomnieć o słynnych śliwkach dymionych z Kazimierza Dolnego. Na jesieni całe miasteczko pachniało śliwkami. Gospodarze w ogródkach kopali dół, połączony kanałem z paleniskiem. W dole umieszczano drewnianą skrzynię z ażurowym dnem, wykonanym z wikliny. Do skrzyni sypano śliwki i wędzono przez kilka dni. Każdego dnia po 4-5 godzin. Następnego dnia, kiedy śliwki przestygły, przegarniano je i znów wędzono. Ponieważ śliwek było w ogrodach dużo, dymienie potrafiło trwać całą jesień. Owe urządzenia do dymienia nazywane były lassami. Z czasem zniknęły z kazimierskiego pejzażu. Na szczęście w kazimierskim Pensjonacie Folwark Walencja ziemną wędzarnię do śliwek zrekonstruowano i od czasu do czasu znów w lassach dymią się śliwki.

Bigos kresowy z Zaborka

Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg słodkiej, 1,5 kg mięsa i wędlin (karkówka wieprzowa, boczek wędzony i surowy, gotowana lub wędzona szynka, dzik, kaczka lub gęś) 20 dag smalcu, 2 cebule, suszone śliwki i grzyby, sól, pieprz, majeranek, jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, cukier, pół szklanki czerwonego wina.

Wykonanie: kiszoną kapustę odcisnąć, drobno posiekać i ugotować razem ze śliwkami. W drugim garnku ugotować poszatkowaną kapustę słodką z listkiem i zielem. Mięsa pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną drobno cebulę i dusić na małym ogniu. Przełożyć do emaliowanego, żeliwnego garnka. Dodać obie kapusty. Oddzielnie ugotować wcześniej namoczone grzyby, wywar wlać do bigosu, grzyby pokroić na cienkie paseczki. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Podlać winem, doprawić cukrem. Najlepiej smakuje z kociołka wiszącego nad ogniskiem.

Fizoły ze śliwkami

Składniki: 50 dag fasoli Jaś, 15 dag śliwek dymionych, szklanka śmietany, łyżka mąki, masło, sól i pieprz.

Wykonanie: fasolę namoczyć na noc. Ugotować, dodać dymione śliwki. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, gdy będzie rumiana, dodać śmietanę, dobrze wymieszać, zalać fasolę ze śliwkami. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. To adwentowe danie wywodzi się z Małopolski, ale można je spotkać w nadbużańskich wioskach.

Omlet ze śliwek węgierek [1846 r.]

„Najwyborniejsze na ten cel są śliwki węgierki dojrzałe i prosto z drzewa. Gdzie są ogrody, właściciel onych może na jesień z rozkoszą nasycać się wybornym omletem śliwkowym. Wybiera się na półmisek przeznaczony dla osób czterech, śliwek dojrzałych sztuk dwadzieścia lub nieco więcej, rozkraja się każdą z osobna na pół, odrzucają się pestki, i na omlecie połówki śliwek kłaść jedna obok drugiej skórką do góry, tym sposobem całą patelnię okrywszy, osypać miałkim cukrem z utłuczonym cynamonem, i wstawić do gorącego pieca na trzynóżkach, aby wierzch mocniej się opiekł, przez pół kwadransa gotowy omlet można dawać do stołu”

(Szyttler J., Skrzętna gospodyni, czyli tom drugi kucharki oszczędnej, Wilno 1846, przepis podaje prof. Jarosław Dumanowski).

Pamuła ze śliwkami

Składniki: 10 dag świeżych węgierek, 5 dag suszonych węgierek bez pestek, 1 złota reneta, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1 szklanka śmietany.

Wykonanie: śliwki zalać litrem wody, dodać obrane i pokrojone jabłko, cynamon i cukier, gotować pół godziny. Jak trzeba dolać wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka i zagotować. Dodać soli na smak. Podawać z gorącymi ziemniakami kraszonymi cebulą.

Powidła śliwkowe

Składniki: 1 kg świeżych węgierek, pół szklanki cukru, pół szklanki wody, 1 laska cynamonu, 3 goździki.

Wykonanie: węgierki wypestkować, posiekać, wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę, cynamon i goździki. Gotować na bardzo wolnym ogniu, często mieszając, by nie przywarły do dna. Wyjąć cynamon i goździki, odstawić do wystygnięcia. Przelać do małych wysterylizowanych słoiczków, szczelnie zamknąć, włożyć na 15 minut do gotującej się wody. Wystudzić, przechowywać w chłodnym miejscu.

Schab ze śliwkami

Składniki: 1 kg schabu, 20 dag suszonych węgierek, łyżka rodzynek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, mus z jabłek.

Wykonanie: schab natrzeć solą z pieprzem. Śliwki nafaszerować rodzynkami. Z pomocą ostrego, wąskiego noża schab naszpikować suszonymi węgierkami, obsmażyć na maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać wodą. Piec godzinę minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, uzupełniając wodę. Odkryć, schab posmarować musem jabłkowym, dopiec przez 20 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Pierogi z dymionymi śliwkami

Składniki: pół kilo maki, 2 jajka, 2 łyżki tłuszczu, gorąca woda, pół kg dymionych śliwek z Kazimierza Dolnego, miód, masło.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto, wyrabiać dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne. Namoczone śliwki zalać miodem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką porcje ciasta, nakładać śliwkę, dobrze skleić. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Śliwki w boczku

Składniki: 20 wędzonych śliwek bez pestek, 20 migdałów, 20 wędzonych plastrów boczku, tymianek, natka pietruszki.

Wykonanie: do każdej śliwki włożyć migdał. Każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku doprawionego rozmarynem. Spinać namoczonymi wykałaczkami. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na talerzu posypać świeżą natką pietruszki. Doskonała zakąska na gorąco i na zimno.

Śliwkowy pstrąg z Pustelni

Składniki: 4 filety z pstrąga, 20 dag śliwek, 2 łyżki miodu, cytryna, sól, pieprz.

Wykonanie: filety skropić cytryną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawinąć w folię, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pokrojone śliwki wrzucić na patelnię, dolać wody, dusić z dodatkiem miodu. Każdy filet ułożyć na porcji śliwek.

Śliwki suszone w koszulkach z XIX wieku

„Zalać funt śliwek wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby wybrzękły. Odcedzić, wybrać pestki, i na ich miejsce włożyć pół migdała lub kawałeczek smażonej pomarańczowej skórki. Podrumienić kwaterkę suchej mąki w klarownem maśle, wsypać do niej kwaterkę suchej mąki, i tyleż wina, aby ciasto nie było zbyt rzadkie; wyrobić mocno, włożyć pianę ubitą z 6 białek, trochę cukru i ostrożnie wymieszać. Umoczyć śliwki w tej masie, wkładać do rądla lub pokrywy z roztopionem wrzącem masłem i smażyć do światłorumianego koloru, często przetrząsając, aby się ze wszystkich stron jednostajnie usmażyły. Na wydaniu osypać cukrem z cynamonem lub zalać sokiem”.

(XIX wieczny przepis z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego)

Włodawska nalewka śliwkowa na rozmarynie

Składniki: 10 kg węgierek, 3 kg cukru, 2,5 litra spirytusu, 2 litry źródlanej wody, gałązka świeżego rozmarynu.

Wykonanie: śliwki przekroić i wypestkować. Rozbić dziesięć pestek i wyłuskać nasionka. Zasypać węgierki cukrem i odstawić na 3 tygodnie. Zlać syrop i wymieszać z 2 litrami spirytusu i 2 litrami przegotowanej wody. Śliwki zalać pół litra spirytusu i wyrzucić nasionka z pestek. Zlać syrop po 3 tygodniach, wymieszać z nalewką, dodać rozmaryn. Ma dojrzewać kolejne 3 tygodnie. Przepuścić przez bibułę i zlać do butelek.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

Piłkarze Motoru w dwóch wiosennych kolejkach zapisali na swoim koncie tylko punkt. Ostatnio przegrali w Kielcach 0:1

Motor kontra Jagiellonia. Beniaminek sprawdzi formę mistrza

Po meczach z rywalami znajdującymi się w strefie spadkowej czas na zupełnie inne spotkanie. W niedzielę o godz. 17.30 Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z mistrzem Polski – Jagiellonią Białystok. Transmisja tradycyjnie na Canal+ Sport 3.

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach
zdjęcia, wideo
galeria
film

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach

Tuż przed feriami, w sobotę, 15 lutego, w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej bawili się uczniowie ostatnich klas II LO. Były piosenki, kwiaty, polonez, walc oraz parodiowanie wychowawców.

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie
ZDJĘCIA / WIDEO
galeria
film

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie

Uczniowie z XXX Liceum Ogólnokształcącego im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie bawili się do białego rana na swojej studniówce.

Wesele w SERCU
foto
galeria

Wesele w SERCU

To było najbardziej nietypowe wesele w klubie SERCE, a to dlatego ponieważ DJ Bossy postanowił zmienić stan cywilny. Powiedział zdecydowane "Nie" imprezowemu życiu. Z tej okazji zapłakane fanki, jak też koledzy i koleżanki zorganizowali młodej parze imprezę, jakiej SERCE nie widziało, czyli wesele na całego. Były oczepiny, był tort, był ksiądz i co ważnej największe weselne hity. Zobaczcie, co się działo.

Marcin Stromecki (z piłką) w sobotę otworzył wynik meczu pomiędzy Wisłą, a rezerwami Korony

Wisła Puławy kończy intensywny tydzień wygraną z rezerwami Korony Kielce

Po środowym remisie z Bronią Radom w sobotę Wisła Puławy rozegrała kolejny mecze kontrolny. Tym razem podopieczni trenera Macieja Tokarczyka zmierzyli się u siebie z rezerwami Korony Kielce i zapisali na swoje konto zwycięstwo

Avia nie miała litości dla ligowego rywala i rozbiła Lewart aż 5:0

Pracowita sobota Avii Świdnik. Remis ze Stalą Kraśnik i pogrom w meczu z Lewartem

Avia rozegrała w sobotę dwa sparingi. Najpierw w mocno eksperymentalnym składzie zremisowała z czwartoligową Stalą Kraśnik 1:1. Niedługo później żółto-niebiescy rozbili ligowego rywala – Lewart Lubartów aż 5:0. Co ciekawe, cztery gole padły jednak między 70, a 87 minutą spotkania.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium