Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 października 2020 r.
15:39

Jajecznica z kurkami, maślaki w śmietanowym sosie. Pomysły na przepisy z grzybami

3 1 A A
(fot. Małgorzata Sulisz)

Kiedy zapytano Roberta Makłowicza czego najbardziej brakuje mu w Chorwacji, odpowiedział krótko: grzybów. Grzyby są polskim skarbem kulinarnym, grzybobranie narodową pasją. Za grzybami stoi w Polsce bogata historia kulinarna.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Grzyby mają w Polsce długą i często zaskakującą historię – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja kopernika w Toruniu. W książce Stanisława Czernieckiego „Compendium ferculorum” z 1682 r. Znajdują się intrygujące połączenia grzybów z rybami i mięsem. Do najbardziej cenionych grzybów należały dzikie pieczarki i smarze (smardze). Właśnie mamy wysyp grzybów, więc na grzyby i do kuchni.

Bób z grzybami

Składniki: 50 dag bobu (mrożony), 50 dag świeżych grzybów, 1 szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: bób należy ugotować, obrać ze skórki. W rondelku udusić na maśle grzyby z cebulą. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie. Teraz dodać bób, wymieszać i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Forszmak z grzybów i śledzia

Składniki: 25 dag solonych grzybów, 25 dag filetów śledziowych, 3 słodkie cebule, olej lniany, sól, pieprz, szczypior.

Wykonanie: na desce posiekać tasakiem grzyby, śledzie i cebule. Skropić olejem. Doprawić solą z pieprzem. Dobrze wymieszać. Ułożyć w miskach. Ozdobić świeżo skrojonym szczypiorkiem. Jeszcze raz skropić olejem. Niech forszmak postoi pół godziny.

Grzyby z parmezanem

Składniki: 50 dag leśnych grzybów, cebula, pęczek bazylii, pół pęczka natki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki startego parmezanu, sól, 2 ząbki czosnku. 

Wykonanie: grzyby oczyścić, obrać, umyć, okroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rozgrzać z łyżką masła, podsmażyć cebulę, następnie dodać grzyby. Gdy się zarumienią, dusić pod przykryciem 15 minut. Czosnek posiekać, wymieszać z bazylią i natką, dodać starty parmezan i posiekane masło, dodać do grzybów. Podawać do mięs.

Jajecznica z kurkami

Składniki: 4 jajka, 10 dag kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: ponieważ kurki dusi się dłużej niż inne grzyby, uzupełniając wydzielony sok wodą i dodając trochę masła oraz smażoną cebulę, to one w jajecznicy są najważniejsze. Należy je osobno usmażyć na maśle z cebulą. Na drugiej patelni też na maśle należy usmażyć jajka, wymieszać z kurkami, posolić.

Kurki z pietruszką

Składniki: 30 dag kurek, 150 ml wiejskiej, kwaśnej śmietany, dużo pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie: kurki bardzo dokładnie umyć. Większe pokroić części. Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Nie zapominać o mieszaniu. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę i zagotować. Na talerzu obficie posypać natką pietruszki.

Kanie w panierce

Składniki: 4 kapelusze kani, litr mleka, 2 jajka, łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej na smażenie.

Wykonanie: kapelusze oczyścić pędzelkiem, wymoczyć w mleku, delikatnie rozgnieść dłonią. Rozbić jajka z solą i pieprzem. Obtaczać kapelusze w jajku, mące, powtórnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, do którego można dodać kawałek masła. Panierować można inne grzyby. Świetne są rydze, które należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, panierować w bułce i usmażyć na sklarowanym maśle. To niebywały przysmak.

Maślaki w śmietanowym sosie

Składniki: 10 maślaków, 3 cebule, sól, pieprz, kubeczek śmietany „osiemnastki”.

Wykonanie: obrać świeże maślaki. Na maśle przesmażyć lekko cebulę. Dodać grzyby, smażyć przez kilkanaście minut. Posolić, popieprzyć. Następnie lekko poddusić, żeby zmiękły. Po dodaniu kwaterki śmietany i koperku niebo w gębie. Najlepiej smakują z kopytkami. Są pyszne z koperkowymi ziemniakami.

Mieszek z podgrzybkami

Składniki: 60 dag polędwicy od schabu, 20 dag świeżych lub mrożonych grzybów, 1 cebula, masełko, sól, pieprz, mąka, olej.

Wykonanie: pokroić polędwicę na 4 plastry, delikatnie rozbić na okrągło, posypać solą z pieprzem. Pokrojone w kostkę podgrzybki usmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Doprawić solą z pieprzem. Na polędwicy układać farsz, zawinąć w sakiewkę, oprószyć mąką i usmażyć na złoto na głębokim tłuszczu. Podawać z warzywami z wody.

Paprykarz z grzybów po madziarsku według Roberta Makłowicza

Składniki: 60 dag leśnych grzybów, 4 dag wędzonej słoniny, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżka węgierskiej słodkiej papryki, pół szklanki śmietany, sól.

Wykonanie: grzyby oczyścić, opłukać po bieżącą wodą, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Pokrojoną w kosteczkę słoninę wytopić na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie zeszklić. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać paprykę, wymieszać, postawić na ogniu, dodać grzyby, przyprawić solą i dusić kilkanaście minut, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i podawać z kluseczkami. To jeden z moich ulubionych przepisów na danie z grzybów, pochodzi z książki kucharskiej Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza: „Dialogi języka z podniebieniem”, wydanej przez Wydawnictwo Znak, Kraków 2003

Pierogi z gąsek

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulą.

Placki ziemniaczane z opieńkami

Składniki: 16 placków ziemniaczanych, 1 kg opieniek, 3 cebule, główka czosnku, pół kostki masła, 250 g tłustej śmietany, sól, pieprz, ziele angielskie.

Wykonanie: opieńki umyć, obsuszyć, pokroić w kawałki, rzucić na masło, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Gdy się dobrze wysmażą, podlać śmietaną i dusić 20 minut. Polać gorące placki na półmisku.

Rydze z patelni grillowej

Składniki: 25 dag rydzów, 6 ząbków czosnku, masło, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: po oczyszczeniu i obcięciu ogonków szybko je opłukać. Kroić na kawałki i odciskać z wody. Na grillową patelnię (z żeberkami) dać trochę masła i krótko smażyć rydze. W połowie smażenia dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną pietruszkę. Posolić i doprawić pieprzem. Podawać z opiekanymi ziemniakami.

Rydze marynowane

Składniki: rydze. Na zalewę: 5 szklanek wody, pół szklanki octu jabłkowego, pół szklanki miodu, po łyżce soli i cukru, ziele angielski, listek laurowy, gorczyca, ziele angielskie.

Wykonanie: rydze oczyścić, obgotować w osolonej wodzie. Zrobić zalewę. Zagotować wodę z octem i miodem. Dodać pokrojoną w plastry cebulę. Dodać goździki. Zagotować raz jeszcze, ostudzić. Rydze układać w słoiku, dodać cebulę, przyprawy, zalać marynatą. Pasteryzować 15 minut.

Staropolski salceson z grzybów

Składniki: 20 dag podgrzybków, 2 cebule, 7 jaj, 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, 1/2 łyżki kminku.

Wykonanie: podgrzybki oczyścić i obgotować. 5 jaj ugotować na twardo i obrać. Podgrzybki i jajka drobno posiekać. Cebule posiekać i przesmażyć na oleju. Wszystkie składniki połączyć, wbić surowe jajka, dodać sól, mielony pieprz i kminek, dokładnie wymieszać, dodać drobno pokrojony boczek, jeszcze wyrobić i uformować kulę. Następnie zawinąć w kawałek czystej, wygotowanej gazy i związać. Włożyć do gotującej wody i gotować ok. 15 min. Salceson wyjąć, włożyć pomiędzy dwie deseczki i obciążyć kamieniem na 4 godz. Przed podaniem pokroić w niezbyt cienkie plastry.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Zapracowany da Vinci. Ponad 740 operacji w lubelskim szpitalu
Magazyn

Zapracowany da Vinci. Ponad 740 operacji w lubelskim szpitalu

Robot ze szpitala przy al. Kraśnickiej operował już ponad 740 razy. Ostatnio po raz pierwszy lekarze przeprowadzili tam zabieg zmniejszenia żołądka.

Ogród Zoologiczny im. Stefana Milera w Zamościu
30 grudnia 2024, 9:00

Dwa takie dni w roku. ZOO można zwiedzać za darmo

Nie trzeba kupować biletów. Dyrekcja Ogrodu Zoologicznego im. Stefana Milera w Zamościu zaprasza na bezpłatne zwiedzanie.

Zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Kierowca jest w śpiączce

Zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Kierowca jest w śpiączce

Stracił panowanie nad pojazdem i uderzył w drzewo. Kierowca z gminy Rybczewice trafił do szpitala z ciężkimi obrażeniami.

Lubelscy celnicy czekają na nową siedzibę. Będą tam pracować od 2026 roku

Lubelscy celnicy czekają na nową siedzibę. Będą tam pracować od 2026 roku

Nie tak dawno temu, bo w kwietniu ubiegłego roku Urząd Celno-Skarbowy otwierał nową siedzibę przy ulicy Diamentowej. Teraz przebudowy doczekał się Oddział Celny przy ul. Energetyków. Powstanie nowoczesny i przestronny budynek. Cała inwestycja będzie kosztować prawie 25 milionów złotych i potrwa do końca września 2026 roku.

Świąteczne party w Helium Club
foto
galeria

Świąteczne party w Helium Club

Ostatnia sobota przed Świętami w klubie Helium miała charakter świąteczny. Na sali klubowej można było spotkać klubowiczów przebranych za św. Mikołaja. Christmas Party przyciągnęło do klubu spragnionych zabawy lublinian i lublinianki. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii z tej imprezy i zobaczcie jak się bawi Lublin.

Na „podwójnym gazie” i bez prawka. Kierującemu grozi kilka lat więzienia

Na „podwójnym gazie” i bez prawka. Kierującemu grozi kilka lat więzienia

Parczewscy policjanci zatrzymali 21-latka z blisko 2 promilami alkoholu we krwi. Mężczyzna nie posiadał również uprawnień do kierowania pojazdem.

PKP z ulepszoną aplikacją. Ma być nowa mapa i funkcje w Portalu Pasażera

PKP z ulepszoną aplikacją. Ma być nowa mapa i funkcje w Portalu Pasażera

Polskie Linie Kolejowe zakończyły prace nad optymalizacją Portalu Pasażera, przywracając funkcje śledzenia pociągów na mapie i poprawiając stabilność platformy. Pasażerowie zyskali łatwiejszy dostęp do informacji o trasach i opóźnieniach.

Coraz chłodniej - pierwsze stoki narciarskie w regionie zaczynają sezon

Coraz chłodniej - pierwsze stoki narciarskie w regionie zaczynają sezon

Wczoraj ruszył pierwszy w tym sezonie wyciąg narciarski w regionie. Chrzanów już zaprasza na trasę dla początkujących i kolej krzesełkową. W ciągu najbliższych dni wystartować ma również ośrodek w Kazimierzu Dolnym.

To będzie koniec awizo?

To będzie koniec awizo?

Poczta Polska powoli rezygnuje z tradycyjnych listów poleconych i awizo. Od 1 stycznia niektóre listy będą wysyłane na cyfrową skrzynkę.

Będzie ślisko. Kierowcy noga z gazu
OSTRZEŻENIE IMGW

Będzie ślisko. Kierowcy noga z gazu

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega przed marznącymi opadami. Alert wydano dla 17 powiatów województwa.

Tragedia na lubelskim osiedlu. Mężczyzna wypadł z bloku

Tragedia na lubelskim osiedlu. Mężczyzna wypadł z bloku

Obok jednego z wieżowców w Lublinie natrafiono na zwłoki. Prokuratura wykluczyła udział osób trzecich.

Świdnik Arena na pewno powstanie. Budowa pochłonie 80 mln zł

Znaleźli wykonawcę na budowę Świdnik Arena. Koszt to rekordowe 80 milionów złotych

Po kilku nieudanych przetargach, miasto w końcu podpisało umowę na budowę Multifunkcyjnego Centrum Rozwoju. Budowę powierzono firmie, która siedzibę ma w województwie pomorskim. Efekt prac będzie można zobaczyć dopiero w drugiej połowie 2026 roku.

Ponad 85 mln zł deficytu, ale miasto przeznaczy ponad 600 mln zł na inwestycje. Radni na "tak"

Ponad 85 mln zł deficytu, ale miasto przeznaczy ponad 600 mln zł na inwestycje. Radni na "tak"

Budżet Chełma przegłosowany. Według niego na inwestycje przeznaczono 638 mln zł, a deficyt wyniesie 85,5 mln zł.

Imprezy klubowe w weekend (27 – 28 grudnia oraz 31 grudnia)
impreza
27 grudnia 2024, 20:00

Imprezy klubowe w weekend (27 – 28 grudnia oraz 31 grudnia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Już we wtorek Sylwester. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator o najlepszych imprezach w Lublinie.

Pius Paschke to jeden z faworytów do wygrania 73. Turnieju Czterech Skoczni

Skoki narciarskie. W sobotę startuje 73. Turniej Czterech Skoczni

 28 grudnia wystartuje 73. Turniej Czterech Skoczni, który w przeszłości pięć razy wygrywał Polak. Raz najlepszy okazywał się Adam Małysz, a jeden triumf do swojego CV zapisał Dawid Kubacki. Prestiżową imprezę trzy razy wygrał za to Kamil Stoch, ale w najbliższej edycji zabraknie go w niemiecko-austriackich zawodach

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium