Stoły są dwa. Jeden z roślinami pośrodku i możliwością podpięcia się do prądu i USB. W czasie wspólnego gotowania na blatach staną indukcyjne kuchnie. Drugi, tuż obok, w szklarni. Tu można skorzystać ze sprzętu audio i rzutnika. Albo w spokoju zjeść lunch.
Drewniane blaty, cegły, metalowe akcenty, meble i ściany w modnych szarych odcieniach. Dużo zieleni i dziennego światła. Szwedzki Stół to nowa przestrzeń w CH Skende Shopping. Działa od piątku.
Jak podkreśla kierownictwo centrum handlowego, nie jest to zwykła kawiarnia. To kolejne „miejsce spotkań” w skandynawskim duchu „celebrowania małych przyjemności” i „troski o planetę”.
– Po placach zabaw, Małym Mieście, strefach rekreacji to kolejna taka nasza propozycja. Szwedzki Stół to zarazem miejsce spotkań, coworkingu i kulinarnych doświadczeń – mówi Jacek Garbaczewski, dyrektor Skende Shopping.
– Z jednej strony mamy tu szklarnię, idealną na prywatne spotkania. Z drugiej wielki stół, a właściwie wyspę, gdzie można przysiąść grupą, ale też dosiąść się, zagadać, poznać kogoś nowego – tłumaczy Michał Ćwiek z pracowni LuCreate, która zaprojektowała przestrzeń (z mebli i akcesoriów Ikea). – W moment ta przestrzeń może się zmienić w miejsce do wspólnego gotowania. Mamy tu 12 płyt indukcyjnych i 6 piekarników. Jestem przekonany, że to miejsce będzie tętniło życiem.
Udział w organizowanych tu warsztatach kulinarnych jest bezpłatny (Zapisy na www.facebook.com/szwedzkistol88/). W październiku takich spotkań będzie pięć.
16 października „Gotowania z lodówkowych resztek” będzie uczyć Sara Ferreira. – Mój blog jest o „życiobraniu”, bardzo bliska jest mi idea less waste – mówi popularna lubelska blogerka (Missfereira na Instagramie ma 14.2 tys. obserwujących, na Facebooku 22, 7 tys.). Jak zapewnia, skomplikowanych potraw przyrządzać tu nie będzie. – Będziemy gotować w sposób łatwy. Zapraszam.
Piekarniki i garnki będą używane nie tylko na organizowanych przez Skende szkołach gotowania.
– Można przyjść do nas z własną propozycją kulinarnych warsztatów. Można zarezerwować to miejsce na spotkanie ze znajomymi, na które zapewnimy catering. Albo przyjść grupą i gotować razem – mówi Justyna Domaszewicz, menagerka Szwedzkiego Stołu. – Co ważne to miejsce może być otwarte także w niedziele handlowe, możemy wtedy robić tu wszelkie imprezy zamknięte.
Cennika na razie nie ma. – Wszystko zależy od tego jak duża jest grupa i co chce tu robić. Czy my zapewniamy kuchnię i produkty czy umawiamy się catering. Ale drogo nie będzie – zapewnia Katarzyna Konat ze Skende Shopping.
Na co dzień będzie działać tu kawiarnia. W menu kawa (od 6 zł), lemoniady (6 zł), koktajle (10 zł). Przekąski zimne: kanapki (5 zł), sałatki (12 zł), tarta (10 zł), ciasto (6 zł). I gorące: gofry (od 5 zł) i naleśniki (10 zł).
Lokal czeka też na koncesję na sprzedaż alkoholu. Wiosną stoliki i leżaki pojawią się też na zewnątrz, tuż obok placu zabaw.
Warsztaty w Szwedzkim Stole
4 października (piątek), 11-13, Śniadanie po lubelsku – prowadzący Jarek Sak
11 października (piątek), 17-19, Zdrowe lunchboxy – prowadząca Agata Kornacka
16 października (środa), 17-19, Gotujemy z lodówkowych resztek – prowadzący Sara Ferreira
19 października (sobota), 11-13, Pizza dla mamy i taty (warsztaty dla dzieci) – prowadzący Jarek Sak
29 października (wtorek), 16-18, Od cuppingu do ulubionej filiżanki – prowadzący Piotr Kaczorowski