Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Zakupy

Wczoraj
9:15

Wigilia last minute? Nie trzeba kupować gotowców

Autor: Zdjęcie autora IC
0 A A

Wigilia już dzisiaj. W wielu domach jest już wszystko gotowe, jednak są też takie, gdzie trzeba jeszcze coś ugotować. Myślicie, że się uda? Spokojnie, jeszcze można przygotować smaczne święta na ostatnią chwilę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

By piernik był smaczny, ciasto należy zrobić przynajmniej 4 tygodnie przed pieczeniem. Zakwas na barszcz powinien odstać swoje. Karp by „nie śmierdział mułem” powinien moczyć się w mleku z cebulą lub cytryną przez co najmniej 12 godzin. Także lepienie pierogów nie zajmuje godzinę. Dla tych, którzy tego nie zrobili, bo są zabiegani, jest jeszcze szansa na przygotowanie pysznych potraw, które będziemy mogli postawić na wigilijnym stole.

Śledzie pod każdą formą – proste i szybkie w przygotowaniu

Jednym z pomysłów na dania last minute do podania na świątecznym stole są śledzie. Istnieje wiele sposobów na podanie tej ryby. Łukasz Oroń, szef kuchni restauracji Legendy Miasta podpowiada nam, że nawet śledzie kupione na tacce w sklepie mogą być idealnym daniem na świąteczny stół.

– Takie śledzie sklepowe możemy podrasować tak by były smaczne. Cały szkopuł jest w dodatkach, aby dobrać je w taki sposób by nadać im smaku – mówi Oroń.

Podpowiada, że do śledzi możemy dodać wiele przypraw i dodatków – suszone pomidory, kapary, pieprz młotkowany, albo przygotować je na słodko z rodzynkami, suszoną żurawiną lub śliwką.

– Jeśli zdecydujemy się połączyć śledzie z suszonymi pomidorami, to warto wykorzystać także olej, w którym były pomidory i także dodać go do śledzi. Wtedy będziemy mieć jeszcze więcej aromatu – dodaje Oroń.

Szef kuchni podzielił się z nami przepisami na śledzie z węgierską sałatką oraz drugie – pod śmietanową pierzynką z jabłkiem i cebulą.

Składniki na śledzie z sałatką węgierską: filety śledziowe, papryka żółta, pieczarki, cebula biała, passata pomidorowa, masło, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie: na maśle połączonym z olejem podsmażamy cebulkę, potem dodajemy pieczarki. Gdy wypuszczą wodę, czekamy aż odparuje i dorzucamy paprykę. Gdy warzywa są już miękkie zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie możemy dodać jakieś ulubione zioła jak bazylię, lubczyk lub oregano. Naszą warzywną sałatkę zostawiamy do przestygnięcia i kroimy śledzie w kawałki. Później łączymy rybę z warzywami i zostawiamy ewentualnie na jakąś godzinę by się „przegryzło”

Składniki na śledzie ze śmietaną: filety śledziowe, cebula, jabłko, kwaśna śmietana, sok z cytryny, odrobina cukru, pieprz, natka z pietruszki.

Przygotowanie: jabłko i cebulkę kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, cukrem. Mieszamy z pokrojonymi śledziami. Podając na stół możemy przyozdobić świeżymi ziołami lub plastrami rzodkiewki.

Nie masz czasu lepić uszek? – zrób paszteciki

Gdy udało nam się zrobić zakwas na barszcz, ale nie mamy czasu i sił na lepienie malutkich i idealnych uszek z grzybami, możemy zrobić ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego z farszem grzybowym lub kapuściano-grzybowym.

Składniki: opakowanie dobrej jakości ciasta francuskiego, 2 cebulki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg grzybów mrożonych, 2 łyżki bułki tartej, 3 jajka, tymianek, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie: cebulę i czosnek podsmażyć na oleju z dodatkiem tymianku, po czym dodać grzyby. Pozostawić do ostygnięcia po czym przepuścić przez maszynkę do mięsa lub posiekać. Dodać dwa jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na równe kwadraty. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na środek każdego kwadratu położyć trochę farszu, złożyć ciasto w trójkąt i dobrze skleić. Każdy pierożek posmarować z wierzchu jajkiem, można posypać makiem lub sezamem. Ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, piec w temp. 160 stopni ok. 25 min.

Coś słodkiego na ostatnią chwilę? – wigilijne racuchy

Jeśli nie lubimy i nie mamy czasu na pieczenie serników i makowców możemy przygotować racuchy drożdżowe. Nie musimy dodawać do nich tylko jabłek, możemy zaszaleć także z suszonymi owocami.

Składniki: 3 szklanki mąki, szczypta soli, 1,5 szklanki ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, olej, opcjonalnie aromat waniliowy, jabłka, gruszki, suszone owoce.

Przygotowanie: Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, dodać dwie łyżki oleju, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Można też dodać aromat waniliowy lub cytrynowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę. W tym czasie można przygotować smażone jabłka na nadzienie. Stolnicę oprószyć cienką warstwą mąki. Naoliwioną łyżką nabierać porcje ciasta, formować kulki i układać zachowując odstępy. Ciasto będzie rzadkie, lejące się. Jeśli robimy racuchy z jabłkami, w środek ciasta wkładamy 1 pełną łyżeczkę jabłek. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut. Na głębokiej patelni, wlać olej na wysokość około 3 - 4 cm. Gdy będzie gorący, wkładać do niego porcje ciasta, uważając, aby temperatura oleju nagle się nie obniżyła. Każdego racucha smażyć po około 1 - 2 minucie z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu racuchy odkładać na papierowe ręczniki. Posypać cukrem pudrem.

Porada od szefa Łukasza Oronia: karp lub inna świąteczna ryba nie musi być nudna i podawana smażona po wcześniejszym opanierowaniu w bułce tartej. Rybę możemy obtoczyć w posiekanych orzechach, jednak, jeśli zdecydujemy się na taki krok, to musimy ją smażyć ostrożnie by orzechy się nie spaliły i nie były gorzkie.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Policja go szukała. Wpadł z marihuaną

Policja go szukała. Wpadł z marihuaną

Zamojscy policjanci zatrzymali 29-latka, który poszukiwany był listem gończym i nakazem doprowadzenia. Mężczyzna w chwili zatrzymania miał przy sobie narkotyki.

Marek Marciniak z Azotów Puławy w kadrze Polski na Turniej 4 Narodów

Marek Marciniak z Azotów Puławy w kadrze Polski na Turniej 4 Narodów

Konsultacja szkoleniowa reprezentacji Polski odbywać się będzie w Płocku od 26 do 30 grudnia oraz od 2 do 13 stycznia. Na liście wybrańców selekcjonera Marcina Lijewskiego znalazło się 27 zawodników, w tym skrzydłowy Azotów Marek Marciniak.

Amatorka darmowych kosmetyków w rękach policji

Amatorka darmowych kosmetyków w rękach policji

Policjanci z Lublina zatrzymali kobietę, która dokonała co najmniej 9 kradzieży w drogeriach. Łupy wyceniono na ponad 4 tys. zł.

Ostrożnie na drogach, bo nie będzie nic widać. IMGW wydało alert

Ostrożnie na drogach, bo nie będzie nic widać. IMGW wydało alert

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega mieszkańców województwa lubelskiego przed gęstymi mgłami. Widoczność może spaść nawet do 100 metrów.

Jazda na podwójnym gazie zakończona przez policję

Jazda na podwójnym gazie zakończona przez policję

Dzień przed wigilią dęblińscy policjanci zatrzymali dwie kobiety jadące pod wpływem alkoholu. Rekordzistka miała 2,5 promila alkoholu.

Mały gest, a tak wiele znaczy. Podarujmy rodzinie iskierkę nadziei w te święta!

Każda złotówka to iskierka nadziei. 2-letni Szymon potrzebuje pomocy

„W te święta marzymy tylko o zdrowiu naszego synka” – mówią rodzice 2-letniego Szymona Zelenta, z prośbą o pomoc w uratowaniu jego życia. Chłopiec cierpi na dystrofię mięśniową Duchenne’a i jedyną jego nadzieją jest terapia genowa dostępna w USA... za 15 milionów złotych.

Jacek Kosierb zaprezentował publikację pt. „550-ludzi futbolu na 550-lecie Województwa Lubelskiego”

550-ludzi futbolu na 550-lecie Województwa Lubelskiego promocja książki za nami

W galerii Miejsko-Powiatowej Biblioteki Publicznej w Świdniku odbyła się promocja książki Jacka Kosierba pt. „550-ludzi futbolu na 550-lecie Województwa Lubelskiego”

Pracowita Wigilia strażaków. Nie żyje 5 osób

Pracowita Wigilia strażaków. Nie żyje 5 osób

Tylko w Wigilię strażacy w całej Polsce mieli 871 interwencji. Głównie to pożary i zatrucia czadem.

Pilnie poszukiwani pracownicy do pracy w Niemczech

Pilnie poszukiwani pracownicy do pracy w Niemczech

Agencja pracy QUIP AG od ponad 20 lat rekrutuje pracowników do pracy w Niemczech. W dziedzinie przemysłu, handlu i produkcji oferujemy specjalistom i specjalistkom przyszłościowe i interesujące oferty pracy z perspektywami. Poszukujemy i oferujemy wiedzę, rzetelność i uczciwą grę.

Wykolejenie lokomotywy i wyciek paliwa

Wykolejenie lokomotywy i wyciek paliwa

W wigilijne popołudnie zamojscy strażacy zostali wezwani do wykolejonej lokomotywy.

Gdzie po leki w święta? Niektóre apteki są czynne
LISTA APTEK

Gdzie po leki w święta? Niektóre apteki są czynne

Podczas świąt Bożego Narodzenia oraz w Nowy Rok sklepy oraz apteki są zamknięte. Jedna są także miejsca, które pełnią świąteczny dyżur i można zakupić lekarstwa.

Policja zadba o nasze bezpieczeństwo. O czym warto pamiętać?
Święta na drodze

Policja zadba o nasze bezpieczeństwo. O czym warto pamiętać?

Mundurowi patrolują drogi całego województwa. Tradycyjnie sprawdzają prędkość, trzeźwość kierowców oraz stan techniczny ich pojazdów.

Kacper Adamski odchodzi z Azotów Puławy

Azoty Puławy tracą kluczowych zawodników. "Klub może nie przetrwać połowy nowego roku"

Puławski klub, od wycofania się ze sponsorowania partnera strategicznego klubu Grupy Azoty Puławy, boryka się z kłopotami finansowymi. Drużyna wprawdzie przystąpiła do rozgrywek 2024/2025, ale obecnie wydaje się, że dotarła już do ściany. Na przełomie roku sprawdził się bowiem czarny scenariusz.

Niech świąteczne jedzenie nie ląduje w koszu. Podzielmy się nim w jadłodzielni

Niech świąteczne jedzenie nie ląduje w koszu. Podzielmy się nim w jadłodzielni

Okres świąteczny to czas, gdy najwięcej jedzenia ląduje w koszu. Świąteczne jedzenie, a także inne nadwyżki mogą trafić do innych z pomocą jadłodzielni.

Miał być sylwester w Zakopanem, a jest utrata pieniędzy

Miał być sylwester w Zakopanem, a jest utrata pieniędzy

Sylwestrowa gorączka jeszcze przed nami, ale już teraz warto pamiętać, że to również doskonałe żniwo dla oszustów. Przekonał się o tym 19-latek, który planował świętowanie w Zakopanem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium