
Urszula Plewik, aktorka Stacji Teatr w Konopnicy: To obowiązkowa pozycja na naszym wigilijnym stole. Pochodzę z Galicji, gdzie pierogi ze słodkiej kapusty są na porządku dziennym. Staram się lepić pierogi ze słodką kapustą wedle rodzinnych przepisów, ale zaglądam też do starych książek kucharskich. Na przykład do Monatowej.

Pierogi ze słodkiej kapusty według Marii Monatowej. Receptura z 1910 roku
Dwie główki kapustki pokrajać na cząstki, obgotować na wpół słonej wodzie, posiekać na masę i udusić na maśle, na którem wpierw udusić drobno pokrajaną cebulę. Można dodać łyżkę ugotowanych i posiekanych drobno grzybków i trochę pieprzu. Gdy kapusta już należycie przygotowana, odstawić aby wystygła, przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, nakładać kapustą i lepić. A gdy wszystko gotowe, ugotować w słonej wodzie i odcedziwszy oblać na półmisku rozpuszczonem masłem z przyrumienioną bułeczką lub z przysmażoną cebulką.
Pierogi ze sodką kapustą i serem
W starej książce kucharskiej znalazłam także na ciekawą wersję pierogów ze słodkiej kapusty, gdzie do farszu dodaje się białego sera. Juliuszowa Albinowska w książce „Oszczędne obiady bezmięsne” wydanej w 1927 roku radzi, żeby górkę kapusty zagotować, odcisnąć z wody, posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła, a gdy ostygnie zmieszać ją z utartym białym serem, dodać 2 łyżki tartej bułki, doprawić pierzem i posolić do smaku. Warto spróbować, bo pierogi mają bardzo ciekawy smak. A teraz rodzinny przepis na pierogi ze słodką kapustą.
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą
Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki, 1 szklanka wrzącej wody, szczypta soli. Farsz: 1 mała główka świeżej kapusty, 1 duża cebula (nie może być gorzka), garść mrożonego koperku, sól świeżo zmielony pieprz. Na omastę: 2 łyżki masła, 1 cebula, olej.
Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać, zalać wrzątkiem, posolić, ugotować. Odcedzić, wystudzić. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać odsączoną kapustę, smażyć 10 minut, pod koniec dodać rozmrożony koperek, doprawić do smaku. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, zlepić robiąc falbanki, gotować w osolonej widzie do wypłynięcia. Podawać z podsmażoną na złoto cebulką
