Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 października 2019 r.
21:51

Włoska kuchnia w Lublinie. Gdzie i co można zjeść?

20 14 A A
Iwona Baruk, właścicielka Atrium, przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech<br />
Iwona Baruk, właścicielka Atrium, przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech
(fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum)

Jak zawsze nasz wybór jest subiektywny, przedstawiamy dania, które jedliśmy i szefów kuchni, co do których talentu jesteśmy pewni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Al lago by Ivo: pizza Quatro formaggi

Tylko kilka pizz w karcie, ale jakich. Sympatyczny lokal mieści się przy ul. Krężnickiej, jest ogródek, nie ma alkoholu. Za pizzerią stoi Ivo Violante, który wymyślił ten kulinarny koncept; prosty i sprawdzony: mąka, sery, wędliny i oliwa pochodzą z Włoch, warzywa i zioła z własnego ogrodu. Za całym przedsięwzięciem Stowarzyszenie Emaus. Jedliśmy Quatro formaggi (sos pomidorowy, mozzarella, parmezan, gorgonzola, asiago). Chrupiące ciasto, świetny sos pomidorowy i smak serów nie do podrobienia. Asiago jest produkowany od roku tysięcznego na Płaskowyżu Asiago, od którego pochodzi nazwa sera.

Al Nero: Stradivarius wśród pizzerii

Lokal kameralny, pizze szlachetnie minimalistyczne i najlepsze, włoskie składniki. Co wart zamówić? Bardzo odpowiada nam Casanova (sos pomidorowy, mozarella, gorgonzolla, rukola, orzechy włoskie. Doskonałe oliwy od dyspozycji. Chyba najbardziej smakuje nam Carciofini (sos pomidorowy, mozarella, szynka parmeńska, karczochy). Idealnie zrównoważona kompozycja składników.

Arte del Gusto: Stek z kałamarnicy olbrzymiej

Hitem jest stek z kałamarnicy - jedyny w Lublinie. Doskonałe w smaku mięso, soczyste i kruche powoduje, że ich stek z kałamarnicy jest jeszcze lepszy od doskonałego steka z tuńczyka, a wszak to już poezja. Bardzo polecamy.

Atrium: Świetne makarony

Iwona Baruk, właścicielka Atrium przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech i uczyła się dobierania i gotowania makaronu. W Atrium wyrabia się makarony na miejscu oraz sprowadza je od najlepszych producentów z Europy. Baruk do perfekcji opanowała sztukę gotowania al dente. Polecamy Amatriciana, spaghetti w lekko pikantnym sosie pomidorowym, na boczku, z parmezanem i serem pecorino.

Bombardino na Gęsiej: zapiekane owoce morza

To jedno z popisowych dań Ireneusza Michaluka, który stworzył kuchnię na Gęsiej, a teraz szefuje w kolejnej restauracji otwartej przez właścicieli Bombardino. Nie zapomnę wrażenia, jakie zrobiło na mnie skwierczące naczynie do zapiekania. Pod pierzynką ze śmietanowego sosu, wzbogaconego aromatycznymi przyprawami i białym winem kryły się delikatne kawałki białej ryby, krewetki, kawałki ośmiornicy, mule i kalmary baby. Mięso było soczyste, idealne w smaku.

Giuseppe: dorsz z gorgonzolą i szpinakiem

Najstarsza włoska restauracja w Lublinie, która działa nieprzerwanie. Właściciel serwuje wyłącznie świeży makaron, który jest codziennie własnoręcznie wyrabiany przez kucharzy. My polecamy także dorsza. Delikatny filet z pieca z blanszowanym świeżym szpinakiem, pomidorami koktajlowymi, serem gorgonzola i szyszkami ziemniaczanymi zaspokoi apetyt i przyniesie dużo radości.

Le Monde: kuchnia i wino

Risotto z mulami, krewetkami i ośmiorniczką to idealna propozycja na obiad lub kolację. Podane z białym winem musującym z pewnością was oczaruje.

Pod Koziołkiem: Pizza z pieczarkami

Jedna z dwóch, najstarszych pizzerii w Lublinie. W karcie dumnie jak dawniej na samym początku stoi „Pizza firmowa Specjalność Zakładu”. I mamy do wyboru pizzę: z farszem z kurczaka (ser, smażona cebula, kurczak) oraz z farszem z pieczarkami ( ser, smażona cebula, pieczarki). Po pierwszy kęsie człowieka ogarnia wzruszenie i zaczyna się podróż w czasie. Bardzo klimatyczna i sentymentalna.

Trattoria Bagatto: przegrzebki

Malutki lokal obok Teatru Osterwy. Szef pokazuje, co to znaczy magia włoskiej kuchni. Świetne makarony, a ostatnio do oferty weszła pizza. Jeśli lubicie przegrzebki, to miejsce jest dla was.

Trattoria Ricetta: Canneloni ze szpinakiem

Stolików zaledwie pięć. Mają chyba najlepszą pizzę z gruszką. To Pera e Spinacci: gruszka, mozarella, gorgonzola, orzechy, szpinak. Ciasto chrupiące, cienkie, smakowite. Sos w sam raz. Dobra gorgonzolla plus bardzo dobre orzechy. Polecamy smakowite cannelloni ze szpinakiem, a na deser ciastko czekoladowe i tiramisu.

Millions Of Bubbles

Pierwsze Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter w Lublinie, 25 października 2019.

Tomasz Prange-Barczyński, wybitny znawca win i redaktor magazynu „Ferment. Pismo o winie” poprowadzi seminaria oraz degustacje dla fanów win musujących i szampanów - w piątek w Hotelu Alter spotkają się restauratorzy, hotelarze oraz miłośnicy dobrego wina w kuchni.

Spotkanie w pierwszej części (godzina 10-16) będzie miało charakter branżowo-biznesowego spotkania importerów z przedstawicielami restauracji i hoteli z województwa lubelskiego i całego regionu południowo-wschodniego. - W drugiej, otwartej części zapraszamy miłośników win z bąbelkami do degustacji, rozmów o winie - mówi Wojciech A. Mościbrodzki z asapevent.pl, organizator winnych spotkań.

Drugą część zaplanowano w godzinach 17-21.

Bilety na evenea.pl/event/millionsofbubbles

Tomasz Prange-Barczyński


Krytyk winiarski i dziennikarz. Zawodowo zajmuje się winem od 1998 r., kiedy to nakręcił swój pierwszy winiarski reportaż dla telewizji Canal+ „Operacja Beaujolais”. Założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych, sędzia w konkursach winiarskich, tłumacz książek o tematyce alkoholowej.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Rozśpiewane i roztańczone Bronowice. Gwiazdy disco polo porwały publiczność do zabawy
Zdjęcia/Wideo
galeria

Rozśpiewane i roztańczone Bronowice. Gwiazdy disco polo porwały publiczność do zabawy

Społeczny Komitet Mieszkańców Lublina – Bronowice, jedna najstarszych i najprężniej działających organizacji społecznych w mieście obchodził dzisiaj swoje 25. urodziny. Z tej okazji zaprosił lublinian na koncert z udziałem gwiazd muzyki disco polo.

Precyzyjna radioterapia. Centrum onkologii doposażone
galeria

Precyzyjna radioterapia. Centrum onkologii doposażone

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej zakupiło nowoczesne moduły do posiadanego już akceleratora do radioterapii. Napromienianie ma być krótsze i bardziej precyzyjne.

Orlen Oil Motor musiał się nieco natrudzić by wygrać w piątek w Lesznie

Orlen Oil Motor Lublin musiał się nieco natrudzić, ale wygrał w Lesznie i wciąż jest niepokonany!

Osłabiona Fogo Unia Leszno mocno postawiła się Orlen Oil Motorowi Lublin, ale nie dała rady mistrzom Polski. Podopieczni trenera Macieja Kuciapy choć wygrali „tylko” różnicą 10 punktów w pełni kontrolowali przebieg meczu w Lesznie, który ze względu na ryzyko ulewy odbył się w ekspresowym tempie

Odnowiony kościół pw. Świętego Mikołaja w Lublinie.
LUBLIN

Najzdolniejsi konserwatorzy zabytków wyróżnieni

W piątek odbyła się gala wręczenia nagród zwycięzcom XXV edycji Wojewódzkiego Otwartego Konkursu ,, Laur Konserwatorski”.

Psychiatria i jej wyzwania. Trwa naukowa konferencja

Psychiatria i jej wyzwania. Trwa naukowa konferencja

Trwa XXIV edycja Lubelskich Spotkań Naukowych. Specjaliści z całej Polski przyjechali do Lublina, aby podyskutować na temat współczesnych wyzwań w psychiatrii.

Tutaj młodzi uczą się życia. Dziś wspólnie świętowali
galeria

Tutaj młodzi uczą się życia. Dziś wspólnie świętowali

W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 1 w Lublinie odbył się piknik rodzinny. To okazja do integracji, ale też pokazania własnych talentów.

Do Wozu - Strefa Tuningu
WIDEO
film

Do Wozu - Strefa Tuningu

"Do Wozu" to program motoryzacyjny, który nie tylko zabiera widzów w emocjonującą podróż po świecie samochodów, ale także otwiera drzwi do niezwykłych historii ludzi związanych z tą pasją.

Fogo Unia Leszno - Orlen Oil Motor Lublin [zapis relacji na żywo]

Fogo Unia Leszno - Orlen Oil Motor Lublin [zapis relacji na żywo]

Z lekkim opóźnieniem, bo o godzinie 18.15 ma rozpocząć się mecz pomiędzy Fogo Unią Leszno, a Orlen Oil Motorem Lublin. Czy osłabieni gospodarze będą w stanie nawiązać walkę z będącymi w koncertowej formie "Koziołkami"?

Rolkarze opanują Park Ludowy
25 maja 2024, 11:00

Rolkarze opanują Park Ludowy

Wspólny przejazd alejkami Parku Ludowego, nauka jazdy z instruktorem, pokazy oraz konkursy z nagrodami, to tylko niektóre z przygotowanych na sobotę (25 maj) atrakcji w ramach wydarzenia – Pierwszy Freeride – Lublin na rolkach.

Spośród 34 rywalizujących zespołów, tylko jeden najlepiej ratuje życie
foto/wideo
galeria
film

Rywalizowały 34 zespoły, ale tylko jeden najlepiej ratuje życie

Za nami X Regionalne Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym. Udział wzięły drużyny z całej Polski, ale tylko jedna może poszczycić się tym, że najlepiej ratuje ludzkie życie.

Na lekarza: Nowa metoda oszustów

Na lekarza: Nowa metoda oszustów

W ostatnim czasie złodzieje znów wyłudzili duże sumy pieniędzy od starszych osób. Dwie seniorki straciły wszystkie oszczędności. Jedna przez strach o syna, druga przez… zakochanie

Lekarz pogotowia stwierdził zgon

Nieszczęście na przystanku

85-letnia kobieta zasłabła na przystanku MPK przy ulicy Diamentowej. Niestety nie udało się jej uratować.

ilustracyjne

8-letek wjechał w latarnię. Na pomoc rzucił się policjant

Mocno poturbował się 8-latek, który wpadł rowerem w latarnię

Kadrowa miotła w Bogdance

Kadrowa miotła w Bogdance

Zaczęła się kadrowa karuzela w Bogdance. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że Seweryn Szwarowski, Mariusz Wojdanowski i Adam Laskowski stracili dyrektorskie posady. Byli to ludzie z ekipy byłego prezesa Kasjana Wyligały

Umowa na budowę podpisana. Za 95 milionów powstanie piłkarska perełka

Umowa na budowę podpisana. Za 95 milionów powstanie piłkarska perełka

Przed niespełna dwoma tygodniami rozstrzygnięto przetarg na budowę Lubelskiego Centrum Piłki Nożnej, a dzisiaj (22 maja) prezydent Chełma Jakub Banaszek podpisał umowę z wykonawcą. Za blisko 95 milionów w Chełmie powstanie piłkarska perełka.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium