Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 października 2019 r.
21:51

Włoska kuchnia w Lublinie. Gdzie i co można zjeść?

Iwona Baruk, właścicielka Atrium, przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech<br />
Iwona Baruk, właścicielka Atrium, przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech
(fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum)

Jak zawsze nasz wybór jest subiektywny, przedstawiamy dania, które jedliśmy i szefów kuchni, co do których talentu jesteśmy pewni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Al lago by Ivo: pizza Quatro formaggi

Tylko kilka pizz w karcie, ale jakich. Sympatyczny lokal mieści się przy ul. Krężnickiej, jest ogródek, nie ma alkoholu. Za pizzerią stoi Ivo Violante, który wymyślił ten kulinarny koncept; prosty i sprawdzony: mąka, sery, wędliny i oliwa pochodzą z Włoch, warzywa i zioła z własnego ogrodu. Za całym przedsięwzięciem Stowarzyszenie Emaus. Jedliśmy Quatro formaggi (sos pomidorowy, mozzarella, parmezan, gorgonzola, asiago). Chrupiące ciasto, świetny sos pomidorowy i smak serów nie do podrobienia. Asiago jest produkowany od roku tysięcznego na Płaskowyżu Asiago, od którego pochodzi nazwa sera.

Al Nero: Stradivarius wśród pizzerii

Lokal kameralny, pizze szlachetnie minimalistyczne i najlepsze, włoskie składniki. Co wart zamówić? Bardzo odpowiada nam Casanova (sos pomidorowy, mozarella, gorgonzolla, rukola, orzechy włoskie. Doskonałe oliwy od dyspozycji. Chyba najbardziej smakuje nam Carciofini (sos pomidorowy, mozarella, szynka parmeńska, karczochy). Idealnie zrównoważona kompozycja składników.

Arte del Gusto: Stek z kałamarnicy olbrzymiej

Hitem jest stek z kałamarnicy - jedyny w Lublinie. Doskonałe w smaku mięso, soczyste i kruche powoduje, że ich stek z kałamarnicy jest jeszcze lepszy od doskonałego steka z tuńczyka, a wszak to już poezja. Bardzo polecamy.

Atrium: Świetne makarony

Iwona Baruk, właścicielka Atrium przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech i uczyła się dobierania i gotowania makaronu. W Atrium wyrabia się makarony na miejscu oraz sprowadza je od najlepszych producentów z Europy. Baruk do perfekcji opanowała sztukę gotowania al dente. Polecamy Amatriciana, spaghetti w lekko pikantnym sosie pomidorowym, na boczku, z parmezanem i serem pecorino.

Bombardino na Gęsiej: zapiekane owoce morza

To jedno z popisowych dań Ireneusza Michaluka, który stworzył kuchnię na Gęsiej, a teraz szefuje w kolejnej restauracji otwartej przez właścicieli Bombardino. Nie zapomnę wrażenia, jakie zrobiło na mnie skwierczące naczynie do zapiekania. Pod pierzynką ze śmietanowego sosu, wzbogaconego aromatycznymi przyprawami i białym winem kryły się delikatne kawałki białej ryby, krewetki, kawałki ośmiornicy, mule i kalmary baby. Mięso było soczyste, idealne w smaku.

Giuseppe: dorsz z gorgonzolą i szpinakiem

Najstarsza włoska restauracja w Lublinie, która działa nieprzerwanie. Właściciel serwuje wyłącznie świeży makaron, który jest codziennie własnoręcznie wyrabiany przez kucharzy. My polecamy także dorsza. Delikatny filet z pieca z blanszowanym świeżym szpinakiem, pomidorami koktajlowymi, serem gorgonzola i szyszkami ziemniaczanymi zaspokoi apetyt i przyniesie dużo radości.

Le Monde: kuchnia i wino

Risotto z mulami, krewetkami i ośmiorniczką to idealna propozycja na obiad lub kolację. Podane z białym winem musującym z pewnością was oczaruje.

Pod Koziołkiem: Pizza z pieczarkami

Jedna z dwóch, najstarszych pizzerii w Lublinie. W karcie dumnie jak dawniej na samym początku stoi „Pizza firmowa Specjalność Zakładu”. I mamy do wyboru pizzę: z farszem z kurczaka (ser, smażona cebula, kurczak) oraz z farszem z pieczarkami ( ser, smażona cebula, pieczarki). Po pierwszy kęsie człowieka ogarnia wzruszenie i zaczyna się podróż w czasie. Bardzo klimatyczna i sentymentalna.

Trattoria Bagatto: przegrzebki

Malutki lokal obok Teatru Osterwy. Szef pokazuje, co to znaczy magia włoskiej kuchni. Świetne makarony, a ostatnio do oferty weszła pizza. Jeśli lubicie przegrzebki, to miejsce jest dla was.

Trattoria Ricetta: Canneloni ze szpinakiem

Stolików zaledwie pięć. Mają chyba najlepszą pizzę z gruszką. To Pera e Spinacci: gruszka, mozarella, gorgonzola, orzechy, szpinak. Ciasto chrupiące, cienkie, smakowite. Sos w sam raz. Dobra gorgonzolla plus bardzo dobre orzechy. Polecamy smakowite cannelloni ze szpinakiem, a na deser ciastko czekoladowe i tiramisu.

Millions Of Bubbles

Pierwsze Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter w Lublinie, 25 października 2019.

Tomasz Prange-Barczyński, wybitny znawca win i redaktor magazynu „Ferment. Pismo o winie” poprowadzi seminaria oraz degustacje dla fanów win musujących i szampanów - w piątek w Hotelu Alter spotkają się restauratorzy, hotelarze oraz miłośnicy dobrego wina w kuchni.

Spotkanie w pierwszej części (godzina 10-16) będzie miało charakter branżowo-biznesowego spotkania importerów z przedstawicielami restauracji i hoteli z województwa lubelskiego i całego regionu południowo-wschodniego. - W drugiej, otwartej części zapraszamy miłośników win z bąbelkami do degustacji, rozmów o winie - mówi Wojciech A. Mościbrodzki z asapevent.pl, organizator winnych spotkań.

Drugą część zaplanowano w godzinach 17-21.

Bilety na evenea.pl/event/millionsofbubbles

Tomasz Prange-Barczyński


Krytyk winiarski i dziennikarz. Zawodowo zajmuje się winem od 1998 r., kiedy to nakręcił swój pierwszy winiarski reportaż dla telewizji Canal+ „Operacja Beaujolais”. Założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych, sędzia w konkursach winiarskich, tłumacz książek o tematyce alkoholowej.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

Piłkarze Motoru w dwóch wiosennych kolejkach zapisali na swoim koncie tylko punkt. Ostatnio przegrali w Kielcach 0:1

Motor kontra Jagiellonia. Beniaminek sprawdzi formę mistrza

Po meczach z rywalami znajdującymi się w strefie spadkowej czas na zupełnie inne spotkanie. W niedzielę o godz. 17.30 Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z mistrzem Polski – Jagiellonią Białystok. Transmisja tradycyjnie na Canal+ Sport 3.

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach
zdjęcia, wideo
galeria
film

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach

Tuż przed feriami, w sobotę, 15 lutego, w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej bawili się uczniowie ostatnich klas II LO. Były piosenki, kwiaty, polonez, walc oraz parodiowanie wychowawców.

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie
ZDJĘCIA / WIDEO
galeria
film

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie

Uczniowie z XXX Liceum Ogólnokształcącego im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie bawili się do białego rana na swojej studniówce.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium