Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Złota Setka

25 czerwca 2023 r.
18:21

Pomysł na biznes z Masłomęcza. Produkuje olej pod różnymi markami

0 A A

ROZMOWA z Krzysztofem Wróblem, właścicielem firmy Zielony Olej z Masłomęcza.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak się to wszystko zaczęło?

– Początki były bardzo skromne. Hodowałem dynie i znajomy, który miał hurtownię, poprosił żebym zrobił mu olej z ich nasion. Zrobiłem i okazało się, że jest rewelacyjny. Wtedy zrodził się pomysł na działalność i tak zostałem producentem nierafinowanych olei tłoczonych na zimno. Tłoczymy je z  nasion pochodzących z własnych upraw lub ze sprowadzonych surowców posiadających atesty spożywcze.

To wciąż oleje z pestek dni?

– Nie tylko! Mamy też olej z czarnuszki, lniany, z rokitnika, z wiesiołka, z ogórecznika, rzepakowe, z  orzecha włoskiego. Do tego oczywiście coś, co cieszy się w  tej chwili największą popularnością, czyli olej konopny. Nasz jest wyjątkowy, bo powstaje nie tylko z nasion, ale i z ekstraktu z liści. Część produkcji sprzedajemy pod własnym szyldem w swoim sklepie internetowym i w  siedzibie firmy. Hurtowe ilości sprzedajemy jednak pod innymi markami. Jakimi, tego zdradzić nie mogę. Powiem tylko dosyć ogólnie, że niektórzy z  naszych kontrahentów mają duże sieci handlowe także poza granicami Polski.

Czym jeszcze zajmuje się „Zielony Olej”?

– Nadzorujemy proces produkcji na etapie uprawy, zbioru, przechowywania i  tłoczenia aż do pakowania i wysyłki. Prowadzimy certyfikację naszych upraw ekologicznych. Prowadzimy sprzedaż detaliczną, hurtową oraz kontaktową. Jednak „Zielony Olej” to nie tylko olejarnia. Nasza firma projektuje i udoskonala maszyny do tłoczenia oleju tak, aby były one bezpieczne dla zdrowia a  olej nie tracił swoich cennych właściwości. W  tej chwili kończymy natomiast budowę drugiego budynku firmy. Pierwszy był niewielki. Prowadzona jest w  nim konfekcja i  sprzedaż. W drugim, 200-metrowym, prowadzona będzie już tylko produkcja. Takie inwestycje chyba lepiej niż nagrody –  z  których jesteśmy oczywiście ogromnie dumni–  wskazuje, że prężnie się rozwijamy.

ZŁOTA SETKA 2022 - POBIERZ PEŁNY RANKING NAJLEPSZYCH FIRM LUBELSZCZYZNY

Czy branża, z którą związał się pan jest perspektywiczna?

– Zdecydowanie tak, ale trzeba mieć trochę szczęścia. Wiele osób zaczyna produkcję olejów tłoczonych na zimno, ale nie każdy dochodzi do punktu, w  którym my jesteśmy. Trudno powiedzieć z  czego to wynika. Na pewno ważna jest ciężka praca, ale nie bez znaczenia jest też know-how. Jeśli nie ma się szerokiego rozeznania w rynku hurtowym, wiedzy za ile i na jakich warunkach można zaoferować produkt, nie będzie można liczyć na sukces. W  naszym przypadku dobra oferta i niszowe produkty zadecydowały o tym, że ciągle znajdujemy nowych odbiorców. Oprócz olei zajmujemy się także produkcją suplementów. Zamierzamy dołączyć do oferty własne kosmetyki, kremy na bazie olei i ziół. Po odbiorze nowego budynku z  pozostałości po tłoczeniu dodatkowo uzyskiwać będziemy mąki i np. białko ze zmielonych nasion konopi.

A jakie są plany na przyszłość? Gdzie widzi Pan swoją firmę za 5–10 lat?

– Na pewno będziemy dążyć do zwiększenia rozpoznawalności marki własnej. Moim marzeniem jest spopularyzowanie i przyzwyczajenie konsumentów do używania olei tłoczonych na zimno. Mamy na to pomysł. Aktualnie wprowadzamy do sprzedaży oleje w opakowaniach typu stick do jednorazowego użycia. Mamy nadzieję, że produkt pojawi się w wielu miejscach, np. w dietach pudełkowych, pizzeriach i marketach, aby każdy mógł spróbować takiej formy wzbogacenia smaku potraw. Nie wydaje mi się abyśmy zakończyli proces inwestycji i  rozbudowy. Zawsze pojawiają się nowe możliwości i aby im sprostać, trzeba ciągle się modernizować i powiększać.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Policjant w czasie wolnym zatrzymał złodzieja w Lublinie

Policjant w czasie wolnym zatrzymał złodzieja w Lublinie

Funkcjonariusz z Oddziału Prewencji Policji zatrzymał mężczyznę, który ukradł towar o wartości ponad 2000 zł. Złodziej próbował uciekać na rowerze, jednak po krótkim pościgu został zatrzymany. Okazało się, że 30-latek był poszukiwany do odbycia kary roku pozbawienia wolności.

Ośrodek wypoczynkowy puławskich Zakładów Azotowych trafi pod młotek

Azoty sprzedają ośrodek wypoczynkowy w Puławach

Puławskie Azoty wystawiły na sprzedaż ośrodek wypoczynkowy za basenem, brodzikami i całym wyposażeniem. Cena wywoławcza za działkę na os. Wółka Profecka to prawie 5 milionów złotych.

Robot leczy raka płuca w lubelskim szpitalu
foto
galeria
film

Robot leczy raka płuca w lubelskim szpitalu

Najnowszej generacji robot da Vinci zoperował chorą na raka płuca pacjentkę. To pierwszy tego typu zabieg w jednym z lubelskich szpitali.

Sebastian Rudol w tym sezonie zdobył już dwa gole

Sebastian Rudol (Motor Lublin): W piłce miarą prawdy jest efekt

Rozmowa z Sebastianem Rudolem, obrońcą Motoru Lublin

Tak bawiliście się z nami na lubelskim deptaku w halloween
galeria

Tak bawiliście się z nami na lubelskim deptaku w halloween

Czwartkowe popołudnie upłynęło nam pod znakiem wspólnej zabawy na lubelskim deptaku. Zabawne, pomysłowe, ale również straszne przebrania. Dobre humory i mnóstwo uśmiechu. Sprawdzajcie naszą fotogalerię i szukajcie siebie jeśli byliście, a jeśli nie, to patrzcie i żałujcie, że nie wpadliście.

Polski Cukier Start rozstrzygnął losy meczu z Arką w trzeciej kwarcie

Cudowny wieczór w Lublinie. Polski Cukier Start rozbił Arkę Gdynia

Polski Cukier Start Lublin po raz pierwszy w tym sezonie wygrał w hali Globus. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego w wielkim stylu pokonali AMW Arka Gdynia.

Lewart Lubartów czekał na zwycięstwo od 14 września

Przełamanie w Lubartowie, Lewart lepszy od Wisły II Kraków. "Postawiliśmy na solidną defensywę"

Sześć porażek z rzędu w lidze, w tym pięć za kadencji nowego trenera – Radosława Muszyńskiego. W czwartek kiepska passa Lewartu wreszcie dobiegła końca. Zespół z Lubartowa niespodziewanie pokonał u siebie rezerwy Wisły Kraków 2:1. Trzeba dodać, że to pierwsza, domowa wygrana beniaminka w sezonie 24/25.

Pijany Ukrainiec bez uprawnień mknął S17. Zatrzymali go inni kierowcy

Pijany Ukrainiec bez uprawnień mknął S17. Zatrzymali go inni kierowcy

Na drodze S17 w kierunku Lublina doszło do zatrzymania nietrzeźwego kierowcy, który prowadził Volkswagenem mając aż 3 promile alkoholu we krwi. Reakcja innych uczestników ruchu zapobiegła tragedii. 26-letni obywatel Ukrainy nie miał uprawnień do prowadzenia pojazdu – zostały mu one wcześniej odebrane za podobne przewinienie.

Wypadek na ekspresówce między Lublinem a Rzeszowem. Droga całkowicie zablokowana

Wypadek na ekspresówce między Lublinem a Rzeszowem. Droga całkowicie zablokowana

Do poważnych utrudnień dochodzi obecnie na trasie S19 miedzy Lublinem a Kraśnikiem i dalej Rzeszowem. Jak przekazuje policja zderzyły się trzy samochody osobowe. Ze wstępnych informacji wynika, że dwie osoby są poszkodowane. Trasa jest całkowicie nieprzejezdna.

W Lublinie chcą pamiętać. Miasto bierze się za konserwację mogił i pomników

W Lublinie chcą pamiętać. Miasto bierze się za konserwację mogił i pomników

W Lublinie zakończono renowację grobów Nieznanych Żołnierzy na cmentarzu przy ul. Głuskiej. Aktualnie trwają prace przy Mogile Ułanów i krzyżu z Mogiły Legionistów, a wkrótce obejmą one pomnik poświęcony „Zaporczykom” na placu Zamkowym. Prace mają zakończyć się w listopadzie.

Studenckie inicjatywy oraz sami studenci nominowani do prestiżowej nagrody

Studenckie inicjatywy oraz sami studenci nominowani do prestiżowej nagrody

Długa jest tegoroczna lista nominowanych w konkursie nagród środowiska studenckiego „Pro Juvenes”, a na tej liście jest sporo akcentów lubelskich. Z głosowaniem należy się spieszyć.

zdjęcie ilustracyjne
LUBLIN

W tym przedszkolu dzieci zjedzą smaczniej i zdrowiej

W przedszkolu nr 19 w Lublinie na dzieci czekają pewne zmiany. Dzięki nim posiłki mają być zdrowsze i smaczniejsze. O zmiany poprosiły radne, a Ratusz zapowiada, że jeszcze w tym roku przedszkolaki zjedzą lepszy posiłek.

To łoś który został odłowiony w Międzyrzecu Podlaskim

Samorząd kupuje "broń" i przeszkoli urzędników

Po co powiatowi bialskiemu broń? Radny z PiS już zdążył pomyśleć, że do zabijania zwierząt. Ale starosta chce za jej pomocą podawać środki do uśpienia choćby łosi, które coraz częściej odwiedzają miasta.

Przybywający na cmentarz będą mogli na spokojnie odwiedzić groby swoich bliskich, dzięki nowo powstałemu parkingowi.

Prace przy cmentarzu na finiszu - koniec problemów z parkowaniem

Zakończenie prac przy cmentarzu komunalnym w Chełmie ma zniwelować problem z parkowaniem pojazdów.

Listopad miesiącem miodowym w Lublinie

Listopad miesiącem miodowym w Lublinie

Władze miasta wraz z lokalnymi restauratorami i miejskimi ośrodkami spróbują przedłużyć sezon turystyczny w stolicy Lubelszczyzny. W związku z tym ponownie organizują festiwal kulinarny „Kuchnia Inspiracji”. W tym roku wszystko będzie się obracać wokół miodu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium