Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Czy jedliście zupę wiśniową, do której na osobnym talerzyku podaje się młode ziemniaki ze skwarkami? Lato w pełni, najwyższy czas rozpocząć sezon na zupy owocowe, pierogi z owocami i inne owocowe przyjemności

Wiktor Niedziałek (z lewej), który chce w Piotrawinie reaktywować browar biskupów krakowskich i Czesław Dziełak wznoszą toast za balans i równowagę. W życiu i w piwie. Fot. Waldemar Sulisz

Czesław warzy, czyli skąd się wzięła piwna rewolucja

Warzenie to połączenie czterech żywiołów: wody, słodu, chmielu i drożdży. Każdy z niech wnosi do piwa swój zakres smaków. Połączenie tych smaków w taki sposób, żeby się nie wykluczały a współgrały – to jest właśnie magia. I sztuka. Balans, harmonia, bogactwo smaków. Rozmowa z Czesławem Dziełakiem, jednym z najlepszych polskich piwowarów

Haydamaky & Rokiczanka. Pierwsze spotkanie zespołów w lubelskim skansenie. Zagrają razem na Europejskim Festiwalu Smaku w sobotę 5 września

Haydamacki smak sała i szaszłyków

Sało z czarnym chlebem, barszcz ukraiński, czeburieki, szaszłyki, płow, pielmieni i pierogi po ukraińsku. To ulubione dania ukraińskiego zespołu Haydamaky, który razem z zespołem Rokiczanka zagra we wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku. Z tej okazji na kulinarnej scenie królować będą najsłynniejsze potrawy z Ukrainy.

Co w restauracjach piszczy: żeberko z Perłowej, czeburiki z Jazzve

Co w restauracjach piszczy: żeberko z Perłowej, czeburiki z Jazzve

Co ciekawego w lubelskich restauracjach?

Przepisy na pierogi

Przepisy na pierogi. Chinkali, czeburieki, pierogi ruskie, chachłackie z bryndzą i ziemniaczane

Moje ulubione polskie danie? Pierogi. Są cudowne. Kocham pierogi - mówi o naszej kuchni Katie Melua, która 3 września zagra koncert na Arena Lublin.

Fot. Robert Żuchnik
galeria

Śniadanie pod chmurką w Plenerze

W niedzielę w klubie Plener zjemy śniadanie pod chmurką. Nad malowniczą Bystrzycą spotkacie restauratorów, producentów lokalnej żywności i wystawców z Europejskiego Festiwalu Smaku. - To dobre miejsce, żeby zwolnić i wolniej jeść - mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Kiedy słupek rtęci na termometrze przekracza 30 stopni i pnie się w górę, może uratować nas chłodnik. Może być z botwinki, może z ogórków, pomidorów. A nawet melonów i pomarańczy. Dziś instrukcja obsługi chłodnika. Na kilka sposobów

Gruzińskie smaki w Celejowie, Kazimierzu i Wąwolnicy. Przepisy na gruzińskie potrawy

Gruzińskie smaki w Celejowie, Kazimierzu i Wąwolnicy. Przepisy na gruzińskie potrawy

Jeśli lubicie chaczapuri, chinkali, szaszłyki, to mamy dobrą wiadomość. W dobrych restauracjach powiatu puławskiego będzie można rozsmakować się w gruzińskiej kuchni.

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny

Fot. Maciej Kaczanowski

Siedem najlepszych przepisów na żeberka

Najpierw trzeba je obgotować. Następnie zamarynować. To punkt wyjściowy do 7 wspaniałych dań z żeberkami w roli głównej. Przy żeberkach pole do popisu mają domowi browarnicy, artyści nalewek, miłośnicy ziół i przypraw. Dobrze przyrządzone żeberka są lepsze od kiełbasy z grilla, duszonego boczku, a nawet najlepszej golonki