Pokarm, muzyka i słowo – to motyw przewodni nowego festiwalu. Przez 6 czwartków Wielkiego Postu w restauracji Hades-Szeroka degustacje i koncerty. Wstęp wolny ale trzeba zarezerwować miejsce!
– Środa Popielcowa rozpocznie Wielki Post. W ten czas zadumy ruszamy z nowym Post Festiwalem. W planie mamy sześć festiwalowych spotkań w każdy z czwartków Wielkiego Postu. Każde spotkanie to mały festiwal dla duszy i ciała – mówi Waldemar Sulisz, dyrektor festiwalu.
Kilku słynnych lubelskich szefów kuchni poprowadzi warsztaty z gotowania zapomnianych postnych potraw.
– Będzie zupa ślepa ryba, golasy podlaskie, ciasteczka wiekuiste czy owsiany balsam, który wedle XVIII-wiecznej receptury odtworzył Lech Cwalina – wylicza Sulisz.
Degustacji będą towarzyszyć rozmowy z znanymi ludźmi. – Gośćmi będą: Romuald Lipko, ks. Alfred Wierzbicki czy Jacek Szast. Porozmawiamy z nimi o pracy nad sobą, nabieraniu sił i możliwości odrodzenia się podczas Wielkiego Postu – dodaje dyrektor.
Oprócz tego w każdy z 6 festiwalowych czwartków poznamy inną muzykę. Zagrają: Piotr Selim, Jan Kondrak, smyczkowy Ladies Quartet, Paweł Grochowski. – Nie zabraknie też zapomnianych dźwięków. Lidia Biały zagra na suce biłgorajskiej i sarandze, a Tomasz Rokosz, mistrz liry korbowej, postara się ujarzmić ten kapryśny instrument – dodaje dr Agata Kusto, odpowiedzialna za oprawę muzyczną festiwalu.
15 lutego o słowo zadba Tomasz Dostatni OP, duszpasterz inteligencji, na lirze korbowej zagra Tomasz Rokosz o warsztaty kulinarne poprowadzą Marek Panek, szef kuchni Hades Szeroka, maestro Jean Bos. Tematem będzie śledź i zupa ślepe ryby.
Wstęp na spotkania w restauracji Hades-Szeroka jest bezpłatny. Ale lokal może pomieścić 50 osób i trzeba rezerwować miejsca (tel. 607 260 770).
– Spotykamy się tylko dzięki wielkiej pasji szefów kuchni, artystów i prelegentów, którzy nie biorą żadnych tantiem za udział w festiwalu – dodaje Elżbieta Cwalina z restauracji Hades-Szerokie.