Wszystko na święta. W sobotę i niedzielę (11 i 12 grudnia) na kazimierskim Rynku już po raz czwarty odbędzie się Kazimierski Jarmark Świąteczny połączony z IV. Ogólnopolskim Kiermaszem Smaków Regionalnych "Zasmakuj w Kazimierzu”.
W ciągu dwóch dni można będzie degustować, poznać tajniki wytwarzania i zakupić naturalne produkty i potrawy regionalne z całego kraju w tym z Kazimierza Dolnego i okolic. Wszystkie prezentowane produkty wytwarzane są w zgodzie z tradycyjnymi staropolskimi przepisami, wyłącznie z najlepszych, naturalnych składników.
Na Kiermaszu Smaków Regionalnych "Zasmakuj w Kazimierzu” spotkamy między innymi: koguty i inne wypieki z Piekarni Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, produkty mleczne z "Mlecznej Doliny” w Rogalowie, sery kozie z gospodarstwa Kęcików z Wierzchoniowa, miody i produkty pszczelarskie z pasieki Romana Wolnego z Kazimierza Dolnego, naturalne soki jabłkowe z Tłoczni Jaszczyńskich w Kazimierzu Dolnym.
Będą też wędliny tradycyjne z Bieszczad, Roztocza, Podkarpacia i Podlasia, pasztety, pieczenie, oscypki i redykołki z okolic Zakopanego, ciasta podlaskie (sękacze, strucle, "mrowiska”), staropolskie nalewki i miody pitne etc. Specjalnie na Jarmark Świąteczny przybędzie Święty Mikołaj z workiem drobnych upominków.
Jarmark to także znakomita okazja, by uzupełnić wystrój swojej świątecznej choinki o niebanalne ozdoby wykonane tradycyjnymi technikami przez artystów z Kazimierskiego Koła Twórców Ludowych i zakupić drobne prezenty dla swoich bliskich.
Na warsztatach wykonywania ozdób świątecznych w Kazimierskim Ośrodku Kultury będzie można podpatrzeć i samemu spróbować, jak robi się szydełkowe ozdoby na choinkę, ręcznie malowane bombki, łańcuchy, ozdoby choinkowe ze słomy, gwiazdki z bibuły i ze wstążek, kompozycje z suchych kwiatów, orzechów.