Muzeum Wsi Lubelskiej zaprasza na pokaz tradycyjnego obrzędu zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy. Wydarzenie odbędzie się w niedzielę, 2 października o godz. 14 w zagrodzie z Teodorówki.
Gospodarze i gospodynie z Kocudzy pokażą jak dawniej obierało się kapustę, czy siekało się ją za pomocą tasaka. Będzie się można także dowiedzieć, jak zakwaszano beczkę żytnią mąką, poznać różne metody układania kapusty w beczce. W przedstawieniu przewidziany jest udział publiczności. Organizatorzy zaproszą również na tradycyjny poczęstunek.
Kapusta była, obok ziemniaków, jednym z głównym składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach – szatkowaną, ale i w główkach - piszą organizatorzy.
Wstęp kosztuje 12 i 6 zł.