

Sztuczne mięso, ryba z drukarki i żelki wspierające zdrowie. To tylko niektóre z produktów przyszłości, które mogą zrewolucjonizować nasze talerze.

Dzisiaj żywność nie służy już tylko do zaspakajania podstawowych potrzeb. To również element profilaktyki, który wspiera nasze długotrwałe życie, zapewniając przy tym korzyści ekonomiczne dla sprzedawców i kupujących. O szansach i wyzwaniach w tym obszarze debatowali naukowcy i przedsiębiorcy podczas konferencji Lub Tech Smart Food 2023.
- Jesteśmy na styku nauki i biznesu. Nie da się projektować żywności bez zaawansowanych badań, ale też wymagań rynku – mówi Adam Waśko, prorektor ds. rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. - Badania idą za trendami, które są ważne dla młodego pokolenia. Jednym z nich jest poszukiwanie zamienników białka zwierzęcego, co się wiąże z aspektem zero waste i całego problemu środowiskowego. Dla ludzi ważny jest również aspekt etyczny. Chcemy, aby produkowana żywność chroniła nasze zdrowie przez wiele lat. Cukrzyca, otyłość to są bolączki współczesnej cywilizacji i na to też trzeba odpowiadać – mówi.
Wśród obecnych trendów na rynku spożywczym są m.in. zamienniki białka zwierzęcego. Według naszego rozmówcy zmierza to w stronę produkowania żywności w laboratorium, czy drukowania jej w drukarce 3D. W niezbyt odległej przyszłości w naszym menu może zagościć chociażby karkówka z probówki. Mięso in vitro nie jest bowiem już czymś obcym u Japończyków, czy Amerykanów. W ostatnim czasie doganiają ich Niemcy, którzy chcą wprowadzić do sprzedaży parówki z wykorzystaniem mięsa z probówki. My na takie przysmaki musimy jeszcze poczekać.
- Innowacje nie są jednak dla nas czymś obcym – zauważa A. Waśko. – Zaprojektowaliśmy na uczelni żelki, które mają chronić człowieka przed chorobami. To preparat polifenolowy, który składa się z roślin uprawianych przez naszą jednostkę. Obecnie wdrażamy je do sprzedaży.
Uczelnia rozwija również innowacyjne technologie w przemyśle mleczarskim. Nowe wyroby mleczne mają służyć zdrowiu, ale też odpowiadać na potrzeby różnych osób.
- To mogą być produkty dla osób budujących mięśnie, dla aktywnych fizycznie, czy dla osób starszych, które mają problem z utratą mięśni. Dedykujemy je poszczególnym grupom. Mogą to być też produkty niskocukrowe, czy z pewnymi zamiennikami prozdrowotnymi, które będą nas chronić chociażby przed chorobami cywilizacyjnymi. U nas na uczelni to wszystko powstaje – mówi prof. Bartosz Sołowiej, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Konferencja dotycząca nowych rozwiązań w branży spożywczej to okazja do rozmów i wymiany doświadczeń wśród różnych środowisk. Warto również pamiętać, że zdrowie oraz żywność funkcjonalna to specjalizacje Lublina wpisane do nowej Strategii Lublin 2030.
Jak mówi Marzena Strok-Sadło z Wydziału Strategii i Przedsiębiorczości w Urzędzie Miasta Lublin:
- Mamy w regionie ogromny potencjał instytutów badawczych, ale też firm, które pracują nad nowymi rozwiązaniami. Dla wielu naukowców to potencjalny obszar współpracy. Chcemy przekazać wiedzę, ale też motywować do rozwoju w tych obszarach.
