Gazowa, elektryczna czy indukcyjna – każda z płyt do zabudowy posiada zarówno wady, jak i zalety. Na rynku dostępna jest ogromna ilość modeli oferujących szereg przeróżnych możliwości. Podpowiadamy, jak wybrać optymalną.
Planując remont kuchni czy wyposażając nowy dom lub mieszkanie, szukamy sprzętu AGD odznaczającego się wygodą użytkowania, niskimi kosztami eksploatacji oraz łatwością konserwacji.
Gaz tradycyjny lub pod szkłem
- Kuchenki gazowe od lat królują w polskich domach. Poza niskimi kosztami eksploatacji, tego typu kuchenka daje również pewien rodzaj spokoju. Gdy w budynku nie ma prądu, nadal możemy przygotować na niej posiłek lub podgrzać wodę - mówi Kamila Prałat z firmy Solgaz.
Tradycyjne kuchenki gazowe mają również swoje wady. Są trudne w czyszczeniu. Podczas gotowania tłuszcz osadza się nie tylko na samej płycie kuchennej, ale także na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Dlatego też kuchnie, w których gotuje się na tak zwanych gazówkach, często wymagają czyszczenia oraz odświeżenia koloru ścian. Do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo podpalenia.
W przypadku płyty na gaz, w której palniki ukryte są pod szkłem, sprawa ma się inaczej. Taka płyta zużywa o połowę mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Kuchenki gaz pod szkłem nie tworzą tłustych osadów, a brak wystających rusztów czy zakamarków gwarantuje łatwość w czyszczeniu.
A może prąd?
Płyta elektryczna aktualnie stanowi najwolniej nagrzewające się - a co za tym idące najwolniej przygotowujące posiłki - rozwiązanie dostępne na rynku. Materiał, który długo się nagrzewa, wolno oddaje ciepło garnkom. Co więcej, ceny prądu z roku na rok drastycznie wzrastają, dlatego korzystanie z kuchenek elektrycznych wiąże się z większymi rachunkami za energię. Mimo tego, kuchenki elektryczne nadal cieszą się dużą popularnością. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami.
Indukcja kontra gaz
Podobnie jak płyta elektryczna - popularna indukcja nie należy do najtańszych w eksploatacji rozwiązań. Poza dużym poborem energii elektrycznej, właściciele płyt indukcyjnych muszą pamiętać o zakupie specjalnych garnków i patelni. Płyta indukcyjna to jednak najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czas gotowania. Dodatkowo zaletą jest nowoczesny wygląd i łatwość w czyszczeniu.
- Jeśli chodzi o wady płyt indukcyjnych, problemy związane są przede wszystkim z instalacjami elektrycznymi spotykanymi w starym budownictwie. Mają one ograniczenia w przepływie prądu, przez co nie możemy w pełni wykorzystać mocy płyt indukcyjnych lub ich po prostu zainstalować – zwraca uwagę Kamila Prałat.