Rusza sezon egzaminów. Kondycję intelektualną uczniów można wzmocnić dzięki odpowiedniej diecie. Warto pamiętać, że wzmożony wysiłek intelektualny porównywalny jest do wysiłku maratończyka.
Między trzema głównymi posiłkami należy zjeść dwa mniejsze: drugie śniadanie oraz podwieczorek. Mogą się składać z owocu, jogurtu z muesli lub kanapki z chudą wędliną, pomidorem, sałatą, posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną śniadaniową.
W diecie ucznia powinny znaleźć się ryby, bogate w kwasy omega-3, które poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania, a także produkty bogate w białko takie, jak jogurty, chuda wędlina, półtłuste sery.
- Nie można zapominać o owocach i warzywach, które wzmacniają koncentrację, a także o produktach pełnoziarnistych np. ciemne pieczywo, muesli, które dostarczą energii do nauki. Natomiast na stres i zmęczenie najlepsze są banany, suszone morele, czy orzechy – radzi Małgorzata Sienkiewicz, specjalista z Zakładów Tłuszczowych "Bielmar”, organizator akcji "Śniadaniowa Klasa”. - W dzień samego egzaminu należy zjeść pożywny pierwszy posiłek, a także wziąć ze sobą kanapkę na drugie śniadanie.
Więcej wskazówek można znaleźć na stronie www.sniadaniowaklasa.pl.