Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 lipca 2020 r.
20:25

Irlandia na talerzu. Najciekawsze przepisy

0 0 A A
Irlandzkie gulasze oraz potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami najlepiej smakują podane w chlebie.
Irlandzkie gulasze oraz potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami najlepiej smakują podane w chlebie. (fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepszą jagnięcinę po irlandzku robił w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą Jerzy Kuncewicz, filozof i literat. Jaka jest irlandzka kuchnia? Irlandia to kraj ziemniaków, baraniny i steku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Z ziemniaków w Irlandii robi się placki, chleb, ciasto z jabłkami. Irlandczycy mają swoje sposoby na gotowanie ziemniaków, po mistrzowsku robią z ziemniakami potrawy jednogarnkowe. Od ziemniaków bardziej kochają Guinnessa i whiskey.

Irlandia to także kraj baraniny i steku, słynących ze swojej znakomitej jakości. Dlatego w kuchni irlandzkiej ważne miejsce zajmują różnego rodzaje gulasze i potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami. Najbardziej znanym jest Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z duszonymi ziemniakami i cebulą, czasami z marchewką; zależy od regionu. W restauracjach wielką popularnością cieszy się coddle, jednogarnkowe danie z boczku, cebuli, kiełbasy i ziemniaków.

Coddle

Składniki: 25 dag wędzonego boczku, 50 dag surowej kiełbasy (do kupienia w markecie), 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 winne jabłka, sól, pieprz, listek laurowy, zielona pietruszka.

Wykonanie: boczek, cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, kiełbasę na kawałki, obrane jabłka w kostkę. Przełożyć do garnka, doprawić, wymieszać. Zalać bulionem, gotować na bardzo wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania można dolać szklaneczkę Guinnessa. Podawać z podgrzanych miseczkach, posypując posiekaną pietruszką. Jeśli coś zostanie, możemy danie odgrzać i podać z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi na gorącą kolację.

Ziemniaki to podstawa

Ziemniak jest w irlandzkiej kuchni niezastąpiony. Przez wieki podstawowym posiłkiem ubogich mieszkańców Irlandii były ziemniaki i mleko, zjadano ich po trzy kilo na osobę. Ziemniaki gotuje się zawsze w łupinach, w łupinach podaje i obiera do jedzenia.

Placki ziemniaczane robi się w Irlandii w specyficzny sposób. Starte ziemniaki odciska się przez lnianą ściereczkę. Powstały sok musi odstać kilka minut, po odlaniu płynu znad osadu zostaje nam skrobia, którą dodaje się do miąższu, wymieszanego z mąką, jajkiem i drożdżami. Placki podaje się z masłem i cukrem, owocami, konfiturami, albo ze słoniną, mięsem, rybą lub warzywami.

Najciekawszy jest chleb ziemniaczany. Jak go zrobić? Zetrzeć 25 dag ziemniaków, odcisnąć sok. Drugie 25 dag ziemniaków ugotować i utłuc. Wymieszać ziemniaki surowe z gotowanymi, posolić, doprawić odrobiną pieprzu. Uformować okrągły „chleb”, piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać pokrojony wami do dusznej baraniny.

Wieprzowina i jagnięcina

Irlandczycy kochają domowe kiełbasy, w tym półsurowe metki, które jada się na gorąco. Do wielkich smakołyków należy szynka wędzona w dymie z dębowych szczap. Podaje się ją na zimno lub na gorąco pod pikantnymi sosami. Na grillu przyrządza się wątróbki ze słoniną.

W skład bardzo lubianych potraw jednogarnkowych wchodzą kiełbasy, słonina, ziemniaki, cebula i jabłka. Do wielkich przysmaków należy gulasz na wołowym ogonie i gulasz z jagnięciny.

Do mięs idą ziemniaki. Młode ziemniaki wkłada się do osolonej, wrzącej wody. Stare: do wody zimnej. Po odcedzeniu trzeba ziemniaki odparować: nakryć garnek ściereczką i potrzymać kilka minut na ogniu. Do jagnięciny bardzo pasują ziemniaki z miętą. Są nadzwyczajnym przysmakiem. Ich tajemnica polega na ugotowaniu ziemniaków w osolonej mieszance wody i mleka (pół na pół), do której należy włożyć kilka gałązek mięty. Po odcedzeniu ziemniaki posypujemy wiórkami masła i koperkiem.

Baranina z sosem cebulowym

Składniki: 1 kg udźca baraniego, 2 litry jogurtu, 12 ząbków czosnku, 1 cebula, liść bobkowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 2 łyżki octu. Na sos cebulowy: 1 cebula, masło, łyżka mąki.

Wykonanie: mięso wymyć, wyciąć tłuszcz, naszpikować czosnkiem, zalać jogurtem i dostawić na 24 godziny. Wyjąc z marynaty, umyć, zalać wrzącą wodą, dodać cebulę i przyprawy. Zagotować, dodać ocet, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, zrumienić, wlać szklankę rosołu z baraniny, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć, pokroić na porcje, wyłożyć na półmisek, polać sosem cebulowym.

Kotleciki jagnięce z sosem czosnkowym i świeżym rozmarynem

Składniki: 12 kotlecików jagnięcych z kostką, sól, rozmaryn. Na sos czosnkowy: Pół szklanki oliwy, 6 ząbków czosnku, 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 łyżki octu winnego, sól.

Wykonanie: czosnek obrać ze skórki, włożyć do miseczki z octem i zamarynować na 5 godzin. Wyjąć, rozetrzeć w misce, dodać obrane, wystudzone i starannie zgniecione ziemniaki, sól i ocet, w którym marynował się czosnek. Ucierać na gładką masę. Stopniowo wlewać oliwę, najpierw po kropli, potem coraz większym strumieniem. Kotleciki jagnięce posolić, piec po kilka minut z każdej strony na ruszcie. Podawać z sosem. I świeżym rozmarynem. Do kotlecików najbardziej pasują ziemniaki zapieczone z kminkiem.

Szaszłyki z baraniny

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki. Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można oprószyć mąką i obsmażyć na patelni.

Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.

Jagnięcina pana Kuncewicza

Składniki: 1.8 kg jagnięciny (udziec), 4 dag wędzonego boczku, 1 kg ziemniaków, 60 dag marchewki, 25 dag cebuli, 1 pęczek świeżego tymianku (tylko listki), 2 łyżki oleju, 4 szklanki mocnego rosołu, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: po oddzieleniu od kości, pokroić mięso w kostkę, boczek w paseczki, ziemniaki i marchewki w grubsze plastry, a cebule w krążki. W brytfannie, na oleju, usmażyć boczek na skwarki, po wyjęciu boczku, na tym samym tłuszczu stopniowo smażyć mięso. Odłożyć, a tłuszcz rozprowadzić częścią rosołu. Do brytfanny z powrotem włożyć mięso z warzywami, przyprawić. Zalać resztą rosołu, posypać listkami i skwarkami. Warzywa i mięso włożyć z powrotem do brytfanny. Przykryć. Dusić wolno 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Alert IMWG. Gęste mgły nad regionem

Alert IMWG. Gęste mgły nad regionem

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega przed gęstymi mgłami. W 18 powiatach widzialność może spaść miejscami poniżej 200 metrów.

Najlepsi uczniowie z województwa nagrodzeni
galeria

Najlepsi uczniowie z województwa nagrodzeni

We wtorek w Sali Błękitnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego nagrodzono najlepszych uczniów z całego województwa. Ponad 200 osób otrzymało stypendium Prezesa Rady Ministrów.

Mnóstwo pieniędzy w puszkach. Zebrali ponad 36 tys. zł
galeria

Mnóstwo pieniędzy w puszkach. Zebrali ponad 36 tys. zł

Przez dwa dnia na dwóch tomaszowskich cmentarzach odbywała się kwesta. Dała świetny wynik. Do puszek trafiło ponad 36 tys. zł.

Ukrył się przed policją... w pokrowcu na ubrania

Ukrył się przed policją... w pokrowcu na ubrania

42-latek z Zamościa wybrał pomysłową, lecz nietrafioną kryjówkę przed policjantami. Poszukiwany do odbycia kary więzenia ukrył się pod stertą odzieży w pokrowcu na ubrania.

Śmiertelny wypadek na drodze. Policja poszukuje świadków

Śmiertelny wypadek na drodze. Policja poszukuje świadków

Chełmscy policjanci poszukują świadków tragicznego wypadku do którego doszło w październiku na drodze krajowej nr 12.

Bramkarz Górnika Łęczna kontuzjowany

Bramkarz Górnika Łęczna kontuzjowany

Górnik Łęczna od wtorku zaczyna przygotowania do kolejnego meczu w Betclic I Lidze. W niedzielę zielono-czarni zagrają na wyjeździe z Wisłą Płock i będą musieli poradzić sobie bez swojego bramkarza

Zamojski Dom Kultury mieście się przy ul. Partyzantów 13
15 listopada 2024, 18:00

Sześć dekad domu kultury. Jubileuszowa gala wkrótce

Najpierw był powiatowym, później wojewódzkim, a od jakiegoś czasu już miejskim. Ale cały czas działa pod tym samym adresem i w swojej siedzibie zorganizuje galę z okazji jubileuszu. Zamojski Dom Kultury świętuje swoje 60-lecie.

29-latek zadźgał partnera swojej matki
WIDEO
film

29-latek zadźgał partnera swojej matki

Nawet dożywocie może grozić 29-latkowi, który oskarżony jest o zabójstwo 42-letniego partnera swojej matki. Mężczyzna przyznał się do dokonania zbrodni.

ilustracyjne zdjęcie
biała podlaska

Białorusin przez 5 lat szpiegował lotnisko. Pomagał mu Polak

Przez pięć lat Nikolay M. śledził lotnisko w Białej Podlaskiej. Prokuratura oskarża go szpiegostwo na rzecz białoruskiego wywiadu. Pomagał mu w tym Polak.

Osoby bezdomne najczęściej ukrywają się w pustostanach. Policja w okresie jesienno-zimowym prowadzi patrole prewencyjne sprawdzając czy koczują tam osoby potrzebujące pomocy

Pierwszy przypadek wychłodzenia na Lubelszczyźnie. Zwracajmy uwagę na bezdomnych

Policjanci z Opola Lubelskiego wyjaśniają okoliczności śmierci 49-letniej mieszkanki Karczmisk. Prawdopodobną przyczyną śmierci było wychłodzenie. To pierwszy przypadek w tym sezonie na Lubelszczyźnie.

Inwestycje drogowe na Ponikwodzie! Drogi, chodniki i węzeł przesiadkowy.
WTOREK NA DZIELNI
film

Inwestycje drogowe na Ponikwodzie! Drogi, chodniki i węzeł przesiadkowy.

Gdzie powstanie droga, a gdzie chodnik czy oświetlenie – o inwestycjach w poszczególnych dzielnicach Lublina w nowym programie "Wtorek na dzielni" pytamy dyr. Grzegorza Malca, szefa Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego w Lublinie.

Przedstawicielki Cementu-Gryfa Chełm stawały na podium zawodów w Krakowie

Dobre występy przedstawicieli Cementu-Gryfa Chełm podczas zawodów w Krakowie i Zgierzu

W Krakowie rozegrany został Międzynarodowy Turnieju im. Władysława Bajorka. Zawody odbyły się w trzech grupach wiekowych, wśród dzieci, młodzików i kadetów. Wzięli w nich udział zawodnicy z Polski, Węgier, Ukrainy, Czech, Armenii, Danii, Chorwacji, Jordanii i Słowacji.

Klaudia Kudełko
古典音樂

Z Zamościa do Pekinu z nieznanym utworem Chopina

Pekin, Szanghaj, Xiamen, Chengdu, Chongqing i Shenzhen – w tych miastach zagra Klaudia Kudełko, pianistka z Zamościa, zdobywczyni nagrody specjalnej Outstanding Performance Prize za najlepszy występ na żywo w Carnegie Hall w Nowym Jorku. Co zagra? Nieznany dotąd utwór Chopina.

Jubileuszowa edycja Targów Energetycznych ENERGETICS w Lublinie
galeria

Jubileuszowa edycja Targów Energetycznych ENERGETICS w Lublinie

Premierowe produkty, usługi i rozwiązania dla energetyki, szkolenia produktowe, panele dyskusyjne, seminaria oraz specjalistyczny program konferencyjny – tak zapowiada się jedno z najważniejszych wydarzeń dedykowane branży energetycznej – 15 edycja Targów Energetycznych ENERGETICS, które odbędą się w dniach 19 – 21 listopada 2024 roku. (Targi Lublin S.A., ul. Dworcowa 11).

Lubelskie CBŚP zlikwidowali linię produkcyjną narkotyków
ZDJECIA i WIDEO
galeria
film

Lubelskie CBŚP zlikwidowali linię produkcyjną narkotyków

Blisko tonę narkotyków o łącznej wartości 43 mln złotych zlikwidowali policjanci Centralnego Biura Śledczego z Lublina. Decyzją Sądu zamieszani w sprawę zostali tymczasowo aresztowani.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!