Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kraj Świat

16 września 2024 r.
15:05

Bawole serce na talerzu. Najlepsze przepisy na dania z pomidorów

0 A A
Skromny pomidor jest jednym z najsilniejszych antyrakowych „wojowników”.
Skromny pomidor jest jednym z najsilniejszych antyrakowych „wojowników”. (fot. ilustracyjne)

Pomidory są najlepsze pod koniec lata. Bawole serce i malinowy to najsmaczniejsze odmiany na talerz. Mamy dla was sprawdzone przepisy na wrześniowe dania z pomidorów. Przed wami top 10 pomidorowych dań

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kromka świeżego chleba, na to solone mało i gruby plaster bawolego serca. Ta gruba przyjemność jest do zrealizowania. Zarówno pomidory malinowe i bawole serca kupiec na targu. Malinowe z marketu to inna bajka, już bez smaku dzieciństwa. Ale zanim przejdziemy do przepisów, kilka ciekawostek. - Słowo pomidor pochodzi z Włoch, gdzie te pyszne warzywa nazywano „pomi d’oro" co oznacza w wolnym tłumaczeniu “złote jabłka”. W Polsce długo nazywano je też tomatami (podobnie jak w Europie). Ta nazwa z kolei pochodzi od azteckiego xitomati, co oznaczało duży, pulchny owoc - pisze w swojej zwięzłej encyklopedii kulinarnej, publikowanej na Facebooku Andrzej Szylar.

 

Antyrakowy wojownik leci w kosmos

W warzywach i owocach obecne są składniki zwiększające odporność oraz aktywne substancje przeciwnowotworowe, które mogą blokować działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkodzenia komórki, a nawet „reperować” wadliwe komórki. Warto z roślinnej apteki skorzystać. Żywność jest cudownym lekiem. Należy wykorzystywać antynowotworowy potencjał owoców i warzyw, ale zawarte w nich składniki nie zwalniają nas z obowiązku obserwowania sygnałów organizmu. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z onkologiem.

Pomidory zawierają likopen i witaminę C. Likopen chroni przed różnymi rodzajami raka, witamina C wzmacnia system immunologiczny. Skromny pomidor jest jednym z najsilniejszych antyrakowych „wojowników”. Co warto do pomidora dołożyć? W czosnku i cebuli znajduje się około 30 substancji przeciwrakowych, blokujących i unieszkodliwiających szkodliwe substancje zawarte w żywności. Sałatka z pomidorów z cebulą i czosnkiem, podlana dobrą oliwą - wskazana. - Największymi producentami pomidorów na świecie są Chiny, Indie i Stany Zjednoczone. Polska zajmuje 22 miejsce z produkcją 928 826 ton pomidorów rocznie. I na koniec Pomidory były już nawet w kosmosie! W 1984 roku na pokładzie promu kosmicznego Challenger poleciało 12,5 miliona nasion pomidora, aby po ich powrocie sprawdzić wpływa promieniowania i innych czynników na ich zdolność kiełkowania - pisze Andrzej Szylar. A teraz przepisy. W kolejności alfabetycznej.

 

Bucatini z parmezanem i pomidorami

Składniki: 30 dag makaronu bucatini, 10 dag wędzonej szynki, 2 ostre papryczki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka posiekanych pomidorów, sól, pieprz, oliwa, parmezan.

 

Wykonanie: na rozgrzanej oliwie usmażyć szynkę, dodać chilli i czosnek, zamieszać, aż zapachnie. Dodać pomidory, gotować, aż sos zgęstnieje. Wymieszać sos z gorącym makaronem.

Obok talerzy podać kawałek parmezanu i tarkę oraz buteleczkę dobrej oliwy. Dla zwolenników ostrego smaku młynek z pieprzem.

 

Chutney pomidorowy

1 kg dojrzałych pomidorów, 50 dag kwaśnych jabłek, 25 dag białej cebuli, 6 ząbków czosnku, kawałek świeżego imbiru, 12 dag rodzynek, 2 małe ostre papryczki, mały kawałek cynamonu, łyżka ziaren gorczycy, 1-2 łyżeczki zielonego pieprzu, pół łyżeczki soli, 30 dag brązowego cukru, półtorej szklanki czerwonego octu winnego.

 

Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i także pokroić na ósemki. Czosnek i imbir obrać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu. Wlać ćwierć szklanki octu i, mieszając, zagotować. Następnie 60-75 min gotować na małym ogniu, często mieszając i wlewając po trochu resztę octu. Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i natychmiast je zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu można około miesiąca przechowywać w lodówce.

 

Dorada z pomidorami

Składniki: 4 nieduże dorady, 4 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz, cytryna, sok z cytryny, świeże zioła. Po 15 dag grillowanych warzyw na osobę (cukinia, cebula, papryka, bakłażan, pomidor), oliwa, wytrawne wino, papier do pieczenia.

 

Wykonanie: Wypatroszone dorady oskrobać, obciąć płetwy, naciąć skórkę, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć po 1 ząbku czosnku, masło, plastry cytryny, świeże zioła. Skropić oliwą. Każdą rybę ułożyć na osobnym papierze, skropić winem, obłożyć zgrillowanymi warzywami, zawinąć w papier. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przepis: Ivo Violante.

 

Kociołek z bograczem

Składniki: 1 kg wołowiny bez kości, 10 dag wędzonej słoniny, 2 świeże żółte lub zielone papryki, 2 duże cebule, 3 duże pomidory bawole serca, 3 marchewki, 2 pietruszki, 50 dag ziemniaków, 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

 

Wykonanie: pokroić słoninę, wytopić w kociołku. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć kociołek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę, podlać wodą  i dusić kilka  minut. Następnie podlać kociołek szklanką gorącej wody, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na małym ogniu, w razie potrzeby podlać wodą. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać wody, by bogacz miał konsystencję gęstej zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, przyprawić solą i pieprzem.

 

 

Konfitury z zielonych pomidorów

Jesienią możecie kupić drobne pomidory, które nie dojrzeją. Można z nich usmażyć konfiturę. Pyszną konfiturę do mięs. A zatem działamy.

 

Przekroić pomidory, wybrać pestki i włożyć do zimnej wody i gotować 5 minut. Wyjąć i osączyć. Tymczasem zagotować syrop z 1, 5 kg cukru na 1 kg pomidorów. Dodać skórkę cytrynową cienko obraną i sok z cytryny. Ciepłym syropem zalać owoce. Następnego dnia odlać syrop, zasmażyć do gęstości, włożyć pomidory i dosmażać do przeźroczystości. Ostudzić i założyć do słoików.

 

Leczo malinowe

Składniki: 50 dag zielonej papryki, 25 dag czerwonej lub żółtej, 60 dag dojrzałych pomidorów malinowych, 2 młode cukinie, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 50 dag cebuli, 40 dag cienkiej kiełbasy, olej, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ostra papryka w proszku, cukier, sól.

 

Wykonanie: strąki papryki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Pokroić cebulę i kiełbasę. W płaskim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać kiełbasę, następnie paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 15 minut. Dodać młodą cukinię pokrojoną w kostkę, dusić 5 minut.

Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koncentratem, solą i sproszkowaną papryką, na samym końcu cukrem. Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco z drobnymi kluseczkami.

 

Paprykarz z kurczaka

Składniki:  1 kurczak, 0,5 kg surowej podwędzanej kiełbasy, 10 dag wędzonego boczku, 50 dag zielonej papryki, 25 dag pomidorów, 1 marchew, 1 pietruszka, 3 cebule, 1 kg ziemniaków, 1 łyżka śmietany, 1 kieliszek wytrawnego wina, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, sól.

 

Wykonanie: boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Gdy się stopi, zdjąć z ognia i dodać słodką paprykę. Podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, kawałki kurczaka, kiełbasy i warzyw. Podsmażyć, dolać wody, przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą.

Po godzinie gotowania dodać ziemniaki. Gdy będą miękkie, wino, pomidory, doprawić śmietaną.

 

Pomidorówka po włosku

Składniki: 4 puszki włoskich pomidorów w zalewie (lub 1 kg świeżych malinowych), 2 włoszczyzny, 4 cebule, 2 pojemniki śmietany kremówki, 2 łyżki masła, 2 listki laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, sól, pół szklanki białego wina, mozarella.

 

Wykonanie: na maśle podsmażyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Dodać cebulkę. Rozdrobnić pomidory z puszki, dodać z zalewą do warzyw. Wlać białe wytrawne wino. Doprawić całość do smaku solą i grubo mielonym białym pieprzem. Wrzucić listki laurowe. Przykryć, gotować zupę na małym ogniu 30 minut. Jeśli komuś mało, może dodać litr soku pomidorowego. Przetrzeć zupę przez gęste sitko do drugiego garnka.Ponownie zagotować, doprawić do smaku, zaprawić śmietaną. Podawać z makaronem lub ryżem. Na talerzu ozdobić pokrojoną w kostkę mozarellą.

Na koniec szczypta zielonej pietruszki i kilka listków świeżej bazylii.

 

Sałatka szopska

Składniki: 4 czerwone papryki, 4 pomidory, 1 ogórek, 1 cebula, 25 dag sera feta, 5 ostrych papryczek, oliwki, małe cebulki, natka pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego.

 

Wykonanie: papryki umyć i osączyć. Osuszone opiec w piekarniku, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kwadraty. Pomidory i ogórek pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać, ozdobić oliwkami i małymi cebulkami, skropić oliwą z octem. Na wierzchu ułożyć fetę, pokrojoną w kostkę. Kto lubi bardzo ostre potrawy, może wokół szopskiej sałatki ułożyć na talerzu ostre papryczki.

 

Paprykarz z kurczaka

Składniki:  1 kurczak, 0,5 kg surowej podwędzanej kiełbasy, 10 dag wędzonego boczku, 50 dag zielonej papryki, 25 dag pomidorów, 1 marchew, 1 pietruszka, 3 cebule, 1 kg ziemniaków, 1 łyżka śmietany, 1 kieliszek wytrawnego wina, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, sól.

 

Wykonanie: boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Gdy się stopi, zdjąć z ognia i dodać słodką paprykę. Podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, kawałki kurczaka, kiełbasy i warzyw. Podsmażyć, dolać wody, przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą.

Po godzinie gotowania dodać ziemniaki. Gdy będą miękkie, wino, pomidory, doprawić śmietaną.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Zaplecze młodych chłopaków z potencjałem jest bardzo ważne

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Zaplecze młodych chłopaków z potencjałem jest bardzo ważne

Przy okazji rozegranego w poprzednim tygodniu meczu sparingowego z Bruk-Bet Termaliką Nieciecza Motor Lublin sprawdzał dwóch młodych zawodników: Szymona Gaja i Filipa Kondracika. Okazuje się, że w najbliższym czasie takich testów może być więcej.

Anne Applebaum

Applebaum, Holland i Tokarczuk. UMCS idzie na całość

„Bezprecedensowe” – tak to wydarzenie opisuje UMCS. 25 listopada lubelska uczelnia wręczy tytuły doktora honoris causa: Anne Applebaum, Agnieszce Holland i Oldze Tokarczuk.

Sebastian Fabijański wystąpi w Kultowej Klubokawiarni
koncert
21 listopada 2024, 19:00

Sebastian Fabijański wystąpi w Kultowej Klubokawiarni

Już dziś w Kultowej Klubokawiarni wystąpi popularny aktor, raper i freak fighter – Sebastian Fabijański, który będzie promował swój ostatni album pt. „Diament”.

Batabe Zempare jest w wysokiej dyspozycji

Polski Cukier AZS UMCS walczył dzielnie w Hiszpanii, ale przegrał i stracił szanse na wyjście z grupy Eurocup

Polski Cukier AZS UMCS długo walczył z faworytem, ale ostatecznie musiał uznać wyższość Hozono Global Jairis. Kolejny mecz w ramach FIBA Eurocup zakończył się dla lublinianek porażką 63:76.

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę rusza pełną parą
WSPARCIE

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę rusza pełną parą

Jej znakiem rozpoznawczym jest uśmiechnięta buźka na żółtym tle. I to, że nie zbierają pieniędzy. Dzisiaj oficjalnie ruszyła akcja "Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę".

Awans bez najmniejszych problemów. Bogdanka LUK Lublin drugi raz lepsza od Maccabi Tel Awiw
ZDJĘCIA
galeria

Awans bez najmniejszych problemów. Bogdanka LUK Lublin drugi raz lepsza od Maccabi Tel Awiw

Bogdanka LUK pokonała we wtorek Maccabi Tel Awiw 3:0, a w środę powtórzyła ten wynik. Dzięki temu pierwszy w historii lubelskiego klubu dwumecz w europejskich pucharach zakończył się pełnym sukcesem i awansem do kolejnej rundy CEV Volleyball Challenge Cup.

Magia Świąt: warsztaty kulinarne w Lublinie
COŚ SŁODKIEGO

Magia Świąt: warsztaty kulinarne w Lublinie

Dla dzieci i rodziców lub dziadków. Będzie bardzo świątecznie i słodko. A na koniec będą Certyfikaty Małego Kucharza.

Te pieniądze im się nie należą - Marta Wcisło o roszczeniach poprzedniego zarządu Azotów
OCENA

Te pieniądze im się nie należą - Marta Wcisło o roszczeniach poprzedniego zarządu Azotów

Marta Wcisło, europosłanka Platformy Obywatelskiej, krytycznie ocenia sposób zarządzania puławskimi Zakładami Azotowymi przez poprzedni zarząd, hojność przy wypłacaniu sobie premii oraz starania o wypłatę tych "zaległych" jeszcze za 2023 rok. Chodzi o prawie 650 tys. zł dla dwóch osób.

115 ton gazów chłodniczych o wartości 21 mln zł. Za to zatrzymano 9 osób
GAZ I VAT

115 ton gazów chłodniczych o wartości 21 mln zł. Za to zatrzymano 9 osób

W operacji JCO KHIONE 2024 uczestniczyło 16 państw. W tym funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z lubelskiej Krajowej Administracji Skarbowej.

Samuel Mraz przed przerwą reprezentacyjną zdobył trzy gole dla Motoru w meczu z Piastem Gliwice
NA BOISKU

Samuel Mraz (Motor Lublin): Zagłębie ma teraz zupełnie inny zespół

Zanim Samuel Mraz trafił do Motoru miał już za sobą występy w polskiej ekstraklasie. W sezonie 2020/2021 zakładał koszulkę Zagłębia Lubin. A skoro w najbliższy piątek beniaminek z Lublina wybiera się właśnie na stadion „Miedziowych”, to zamieniliśmy parę zdań z napastnikiem żółto-biało-niebieskich, który przed przerwą reprezentacyjną imponował skutecznością. W dwóch ostatnich meczach zdobył cztery gole. W sumie ma już ich na koncie siedem.

Dziennikowe Lustro: Między dźwiękami a życiem. Rozmowa z Wojtkiem Cugowskim
DO ZOBACZENIA
film

Dziennikowe Lustro: Między dźwiękami a życiem. Rozmowa z Wojtkiem Cugowskim

Jak wygląda droga od rockowych scen z zespołami Tipsy Train i Alligators po pełną emocji solową płytę? Wojtek Cugowski – charyzmatyczny gitarzysta, wokalista, multiinstrumentalista laureat nagrody „Nadzieja roku” i zwycięzca festiwalu TOPtrendy – w rozmowie z Katarzyną Nastaj uchyla rąbka tajemnicy o swoim życiu.

Przeciw niszczeniu wąwozów. Mandaty za terenową jazdę
Kazimierz Dolny

Przeciw niszczeniu wąwozów. Mandaty za terenową jazdę

Lessowe wąwozy rozsiane po gminie Kazimierz Dolny to jedna z jej najcenniejszych atrakcji turystycznych regionu. Niestety: regularnie odwiedzają je miłośnicy offroadu, których pojazdy uszkadzają ścieżki.

Sergiej Sawczuk (Grom Różaniec): Wiedziałem, na co będzie nas jesienią stać

Sergiej Sawczuk (Grom Różaniec): Wiedziałem, na co będzie nas jesienią stać

Rozmowa z Sergiejem Sawczukiem, trenerem Gromu Różaniec

Były groźby, jest więcej patroli przy puławskiej szkole
BEZPIECZEŃSTWO

Były groźby, jest więcej patroli przy puławskiej szkole

W pobliżu Szkoły Podstawowej nr 2 im. K.K. Baczyńskiego można częściej spotkać policyjne patrole. O wzmożony nadzór poprosiła dyrekcja placówki tym, jak w internecie pojawiły się groźby wobec jej personelu.

TAKKAK TAKKAK, czyli japoński producent Shiger Ishihara oraz kompozytor i twórca instrumentów J Mo’ong Santoso Pribadi
TRADYCJA I AWANGARDA

KODY 2024: Cztery dni i dziesięć koncertów

W tym pięć premierowych oraz nowe wydawnictwa muzyczne. Plus spotkania z artystami i Noc Tańca. Rozpoczyna się Festiwal Tradycji i Awangardy Muzycznej 2024.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium