

„Podwieczorek u Kapelusznika” Marty Wachowskiej i „Gumisiowy las” wykonany przez Karolinę Bukowska – te dwa desery znalazły najwyższe uznanie jury we wczorajszym Konkursie Łasucha. Autorki delicji zajęły ex aequo pierwsze miejsce. Konkurs już po raz 17. zorganizował Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli.

„Słodka chwilka w wielkim formacie miodem i mlekiem płynąca” to kolejny motyw tej edycji konkursu. Wydarzenie połączone jest z 20-leciem Technikum Żywienia. W konkursie wystartowało 13 uczniów, zarówno z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, jak i Technikum Kelnerskiego oraz Gimnazjum. Każdy z nich przygotował bajkowy deser.
– Kilkunastoletnia tradycja tego konkursu wynika z tego, iż pragniemy, aby wszyscy absolwenci szkoły gastronomicznej w Pszczelej Woli potrafili wykazać się nie tylko wiedzą o miodzie, ale również stosowali go w kuchni jako składnik potraw, nie tylko tych słodkich – wyjaśnia Anna Szcześniak, wicedyrektor Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli.
Konkursowi towarzyszyły pokazy barmańskie i pokazy kuchni włoskiej. Prowadzili je uczniowie, którzy byli na stażu we Włoszech w ramach programu ERASMUS.