Pomocy. Nie mogę znaleźć w sieci. Makłowicz kiedyś przyrządzał. Pamiętam jedynie, że były wątróbki drobiowe, jajka na twardo, cebulka.
W Kocku stare domy mają jeszcze ganeczki w cynamonowym kolorze. Jak w „Sklepach cynamonowych” Brunona Schulza. Do domu cadyka, który przez 24 godziny studiował księgi pielgrzymują turyści z całego świata.
Turyści z chęcią spróbowaliby także którejś ze słynnych żydowskich potraw. Czulentu z pieca, gęsich pipków czy kawioru z wątróbki. Zakąski, obecnej w kartach najlepszych restauracji na świecie.
Kawior z jajek i wątróbki?
Żydowska kuchnia należy do najlepszych na świecie. Jak w tyglu mieszają się w niej polskie i orientalne smaki. W żydowskim kawiorze też.
Składniki:
1 kg kurzych wątróbek, 2 łyżki smalcu gęsiego lub kurzego, 8 jajek, 30 dag cebuli, sól i pieprz.
Zabraliśmy się z Madzią do roboty. Najpierw oczyściłem i dobrze opłukałem wątróbki.
Co teraz?– zapytała Magda.
– Teraz upieczemy wątróbki. Na węglowej kuchni. I cygańskiej patelni. Trzeba je upiec prawie bez tłuszczu.
A czy patelnia grillowa byłaby dobra?
– Moglibyśmy ją zrobić na elektrycznym grillu. Chodzi, żeby wątróbka była chrupiąca.
Po 10 minutach wątróbka była gotowa. Posiekałem na drobno cebule, Magda posiekała jajka ugotowane na twardo.
Cebulkę udusiliśmy na smalcu. Trzeba było zaczekać, aż ostygnie.
Do dużej miski wrzuciliśmy poszczególne składniki: wątróbkę, jajka, cebulkę. Po wymieszaniu doprawiliśmy solą z pieprzem.
Pani Maria rozpaliła dwie świece, pokroiła biały chleb. Było uroczyście, smacznie i serdecznie. Posypały się opowieści o innych potrawach, które pamięta z dzieciństwa.
Cymes z marchwi
60 dag marchwi, 15 dag rodzynek, 10 dag cukru, 10 dag miodu, cynamon do smaku.
Wykonanie:
Oczyszczoną i opłukaną marchew musicie pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Gdy stanie się na wpół miękka, trzeba dodać rodzynki oraz miód i gotować do miękkości. Doprawić cynamonem do smaku.
Duszone gęsie pipki
Składniki:
1 kg żołądków gęsich lub indyczych, 1 kg cebuli, czosnek, gęsi lub kaczy tłuszcz (lub oliwa), sól, pieprz, curry.
Wykonanie:
Żołądki sparzyć kilka razy. Podsmażyć cebulę, wycisnąć kilka ząbków czosnku. Dołożyć żołądki, wymieszać, podlać wodą. Doprawić solą z pieprzem, dodać curry. Przykryć, dusić 1, 5 godziny.
Po zdjęciu garnku z gazu trzeba włożyć go do piekarnika na 20 minut.
Smacznego.