Tomasz Mielniczuk z restauracji Eco w hotelu Agit wygrał 2 edycję konkursu Good Chef 2017. Zdobył także tytuł Szefa Kuchni Regionalnej. Drugie miejsce zajął Wojciech Truk z Chapter One, a trzecie: Piotr Huszcz z restauracji Hotelu Piano.
Do konkursu organizowanego przez Europejski Festiwal Smaku kapituła nominowała 9 szefów kuchni: Grzegorz Barwiński IBB Grand Hotel Lublinianka, Mateusz Białkowski 7 Życzeń, Piotr Huszcz Hotel Piano, Adrian Kubecki Hotel Victoria, Tomasz Mielniczuk Hotel Agit, Piotr Nojczewski Viva la pizza, Jakub Piętowski 2 Pi Er, Wojciech Truk Chapter One, Tadeusz Węcławik Restauracja Koncertowa.
W tym roku Partnerem konkursu było Euro-Toques Polska. W kapitule, która oceniała potrawy przygotowane na bazie mięsa z wieprzowiny rasy puławskiej pracowali: Stefan Unterkircher (Włochy), Wolfgang Menge (Niemcy), Jacek Czarecki, sędzia VIP oraz szefowie związani z Euro-Toques Polska: Sebastian Humski, Andrzej Jackowiak oraz Marcin Soból. Przewodniczył obradom Jean Bos, ale dań nie oceniał, ponieważ zwycięzca pracuje w Hotelu Agit.
40 punktów
Tytuł Good Chef 2017 zdobył Tomasz Mielniczuk. – Wygrał bardzo wysoko, różnicą 40 punktów – mówi Jean Bos. – Bardzo dziękuję. To dla mnie wielkie wyróżnienie – mówi skromnie Mielniczuk.
Co zdecydowało o tym, że dostał także tytuł Szef Kuchni Regionalnej? – Najlepiej dobrał regionalne składniki do mięsa z wieprzowiny puławskiej – dodaje Bos. Mielniczuk pochodzi z Chełma, ma wielki sentyment do regionalnej kuchni Lubelszczyzny.
Wojciech Truk, absolwent Szkół Lider w Lublinie, pracował z Andrea Camastra, włoskim wizjonerem w restauracji Senses w Warszawie. Camastra uczy swoich wychowanków, że nowoczesna kuchnia polska opiera się na świeżej, sezonowej, lokalnej kuchni.
Truk zajął drugie miejsce, zdobył także tytuł Kulinarny Talent Roku. – To piekielnie zdolny, młody człowiek – mówi Andrzej Rudziński ze Szkół Lider, wychowawca Wojtka.
Teraz Wojciech Truk pracuje w restauracji Chapter One by Piotr Kwiatosz, gdzie niezwykle kreatywnie interpretuje regionalne dania z Lubelszczyzny.
Puchar Polski
Podium uzupełnia Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji Hotelu Piano w Lublinie. To chyba najbardziej utytułowany szef w Lublinie, zwycięzca wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych. Specjalizuje się w nowoczesnej interpretacji tradycyjnych dań, ceni kuchnię kresową i robi najlepsze bliny w Lublinie. Jest także wielkim admiratorem dań z mięsa świnki rasy puławskiej.
– To prawdziwy talent – dodaje Bos.
Obecność jurorów z prestiżowej organizacji Euro-Toques Polska oznacza, że zainteresowali się lubelskim konkursem - Potwierdzam, za rok przyjadą jeszcze raz i podejmą decyzję, czy lubelski konkurs zostanie nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.