Aż wierzyć się nie chce, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej są trzy wyśmienite przepisy na jajecznicę. A w słynnym "Kucharzu doskonałym” można znaleźć jajecznicę z truflami, suszonym śledziem, panierowaną w chlebie a nawet krajaną w zraziki.
Pierwszy jest prosty: "Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać”.
Czerniecki podaje jeszcze przepis na jajecznicę z winem: "Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj” oraz "Jajecznicę ze śmietaną słodką”: "Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebą”.
Poleca Kucharz doskonały
Autor polecał także jajecznicę z wędzonymi śledziami, jajecznicę z sałatą i cykorią, jajecznicę panierowaną w chlebie, "jajecznicę suszoną krajaną w zraziki”, jajecznicę smażoną z miąższem chleba moczonym w śmietanie i jajecznicę pod pierzynką z cebulki, grzybów i pietruszki.
Jak robicie jajecznicę? KONKURS
a/ jajecznicę na boczku
b/ jajecznicę na paprykowanej słoninie
c/ jajecznicę na boczku i cebuli
d/ jajecznicę na maśle ze szczypiorkiem
e/ jajecznicę na maśle z pieczarkami
f/ jajecznicę na maśle solonym
Czekam na Wasze propozycje. W komentarzach. Za dobry przepis odwdzięczę się dobrą książką kucharską.