Stawia na nogi, dodaje energii i jest pyszna. Komu kawy mało, może zafundować sobie dodatek lodów, owoców, posypek, orientalnych przypraw.
Warunek dobrej kawy mrożonej?
- Ziarna dobrej kawy. Świeżo zmielone w młynku. I zaparzone w ekspresie. A potem zamrożone jak kostki lodów - mówi Marta Chwedeczko z kawiarni "Pożegnanie z Afryką” na Starym Mieście w Lublinie.
W lecie szał na kawę mrożoną ogarnia duże sieciowe kawiarnie i małe kafejki. Barmani prześcigają się w kawowych drinkach z greckim rodowodem. Do mrożonej kawy pasują kawowe lody. Albo słynny deser tiramisu.
Frappe
Kto był w Grecji, wie jak zbawienna jest mrożona kawa. Nie tylko pobudza. Ale łagodzi skutki upałów. A ponieważ w Polsce upalnych dni jest coraz więcej - warto nauczyć się robić kilka wersji mrożonej kawy.
W domu najprościej zrobić ją na bazie dobrej kawy rozpuszczalnej.
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu)
1 łyżeczka cukru
mocno schłodzona przegotowana woda.
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wsypujecie kawę, dolewacie ćwierć szklanki wody. Dosypujecie cukier i miksujecie 2 minuty, aż powstanie gęsta wysoka piana. Wkładacie do szklanki kulki lodów, uzupełniacie zimną wodą. Wierzch kawowej pianki można dla dekoracji posypać szczyptą startej czekolady.
Tiramisu
Należy utrzeć żółtka z cukrem, dodać bitą śmietanę i serek mascarpone. Wymieszać. Ubić białka i połączyć z kremem.
Wymieszać alkohol z zimną kawą. Zanurzać biszkopty, ułożyć pojedynczą warstwę w głębokim naczyniu. Przykryć połową kremu. Następnie ułożyć kolejna warstwę biszkoptów. Przykryć pozostałym kremem, posypać kakao i wstawić do lodówki.