Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Dzisiaj
13:00

Kotlet na talerzu. Jeśli nie schabowy, to jaki? Kilka sprawdzonych przepisów

0 A A
(fot. DW)

W niedzielę Polacy jedzą schabowe. Czy tylko? Kotlet niejedno ma imię. Na prośbę naszych czytelników sprawdzone przepisy na kotlety z mięsem i bez.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Czy kotlet schabowy, który był królem restauracyjnych dań w epoce PRL to polski wymysł kulinarny? Wcale nie. Już w XII wieku w Lombardii serwowano Cotoletta alla milanese czyli cielęcy kotlet z kostką. Włoski „schabowy” z Lombardii zawędrował do Saksonii, gdzie stał się słynnym wiedeńskim sznyclem. Plaster cielęciny obtoczony w mące, jajku i bułce i usmażony na smalcu był inspiracją dla polskiego schabowego.

Po raz pierwszy słowo kotlet miało pojawić się na łamach polskich książek kucharskich w 1960 roku, a stało się to za sprawą „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, pierwszej damy polskich kulinariów. Jej schab panierowany stał się prawdziwym przebojem w polski kuchni.

Jak mielone to z porządnej łopatki, jak schabowe to z kostką. Warto poprosić w sklepie mięsnym o schabowe z kością. Co daje kostka? Mięso jest bardziej soczyste. - Żeby schabowy był soczysty polecam krakowski patent z rodzinnego domu. Schabowe panieruję w bułce i jajku, smażę na rumiano, następnie przekładam do naczynia żarodopornego, obkładam masłem i wkładam na 20 minut do piekarnika - mówi Anna Ciecieręga z podkrakowskiej Lanckorony. Sprawdziliśmy - patent polecamy.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa poleca

A oto jej przepis: „Wziąć część schabową to jest kotletową pokrajać tak, aby przy każdej kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitym, posypać bułką tartą i smażyć na rozpalonym maśle lub gorącym smalcu”. Znakomita kucharska miała słabość do sosów i do swoich kotletów zalecała zawiesiste sosy.

W Krakowie dno dziś podaje się schabowe z sosem cebulowym.

Na przykład sosem Lucyny Ćwierczakiewiczowej: „Kilka kawałków cukru zamoczyć wodą i gotować, mieszając uważnie, aby się cukier nie przypalił. Skoro się zrumieni włożyć kawał masła utartego z mąką, podlać wody lub rosołu, wrzucić kilka dużych cebul obranych i usiekanych i gotować, aż będą miękkie. W końcu włożyć parę łyżek octu, zagotować i przefasować przez sito. Chcąc ten sos mieć ostrzejszy, włożyć oprócz octu łyżka musztardy francuskiej”.

A teraz dla odmiany mielone z grzybów - idealne do kaszy gryczanej.

Mielone z grzybów

Składniki: 40 dag ś wieżych grzybów (borowiki, maś laki, kozaki) 2 łyż ki oleju, 1 ś rednia cebula, 10 dag czerstwej bułki, 12 ml mleka, sól, pieprz, 1 łyż ka siekanego kopru i pietruszki 5 dag tartej bułki.

Wykonanie: świeże grzyby oczyścić , opłukać pod bieżącą wodą i pokroić . Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem. Można, o ile potrzeba podlać 2-3 łyż kami wody. Nastę pnie odparować . Bułkę namoczyć w mleku, odcisną ć grzyby i bułkę . Przepuś cić przez maszynkę . Dodać jajko, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać . Nieduż e kotleciki. Obtoczyć w bułeczce. Smaż yć na silnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Ułoż yć na półmisku, podawać z kaszą gryczaną polaną sosem koperkowym i z surówką z warzyw.

Mielone z łopatki

Składniki: 25 dag schabu, 25 dag łopatki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag słoniny, 1 cebula, 1 jajko, 1 kajzerka, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: Mięso z boczkiem zemleć w maszynce. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę, bułkę namoczoną w mleku, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i w jajku, usmażyć na słonince na złoto. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Mielone po „wiedeńsku”

Składniki: 80 dag łopatki cielęcej, 5 dag wędzonej słoniny, 2 jajka, 6 łyżek masła, bagietka, 1 szklanka mleka, sól, pieprz.

Wykonanie: cielęcinę pokroić na kawałki, dodać słoninę i namoczoną w mleku bułkę bez skórki. Zemleć w maszynce na grubszym sitku. Wlać mleko spod bułki, dodać jajka, przyprawy i dobrze wyrobić. Mięso podzielić na porcje, zrobić kotlety, panierować w jajku i tartej bułce. Usmażyć na maśle na złoto.

A teraz kilka przepisów na kotlety.

Po zamojsku

Składniki: 60 dag schabu, 15 dag masła, łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, bułka, 2 jajka, olej.

Wykonanie: mięso podzielić na 4 porcje. Rozbić, natrzeć roztartym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem, posypać majerankiem. Na każda porcje mięsa położyć pasek masła. Mięso zwinąć w rulony, każdy dwukrotnie panierować w jajku i bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami oraz bukietem surówek.

Ziemniaczane

Składniki: 1 kg kartofli, 4 jaja, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, bułka tarta. Na sos: kilka świeżych grzybów, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, szklanka bulionu, sól, pieprz.

Wykonanie: kartofle obrać, ugotować, odcedzić, ubić na miękką masę. Wbić 4 jaja, dodać dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno wymieszać, robić kotlety, panierować w jajku, tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Grzyby udusić na maśle, wsypać mąkę, zasmażyć, wlać szklankę bulionu i doprawić solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym. Kotlety polać sosem na półmisku, podawać z sałatą ze śmietaną.

Sznycel ministerski

Składniki: 60 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

Wykonanie: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule.

Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, szpinakiem, marchewką, groszkiem lub jarzynami gotowanymi z masłem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Śmiertelne pobicie w Monachium. Główny podejrzany pochodzi z Lublina

Śmiertelne pobicie w Monachium. Główny podejrzany pochodzi z Lublina

Niemiecka policja poszukuje Polaka podejrzanego o śmiertelne pobicie 57-latka w Monachium. 30-letni Rafał P. mógł uciec do Polski.

Krakowska firma wyremontuje dworzec. Miliony złotych od PKP

Krakowska firma wyremontuje dworzec. Miliony złotych od PKP

Za chwilę ruszy remont dworca PKP w Łukowie. W środku ma powstać sala widowiskowa Łukowskiego Ośrodka Kultury.

Patryk Drozd w drugiej połowie o mały włos nie doprowadził do remisu

Nieudany debiut nowego trenera, Lewart przegrał z Wiślanami Skawina

Efekt nowej miotły nie zadziałał. Radosław Muszyński zastąpił na stanowisku trenera Lewartu Grzegorza Białka, ale w sobotnim debiucie ekipa z Lubartowa przegrała na wyjeździe z Wiślanami Skawina 1:2.

Cisi bohaterowie w koszmarnej krainie zniszczenia i ciszy
MAGAZYN
galeria

Cisi bohaterowie w koszmarnej krainie zniszczenia i ciszy

W kilka godzin woda zamieniła urokliwy Lądek Zdrój w miejsce przypominające scenerię z postapokaliptycznej powieści serii „Metro”. Tony cuchnącego szlamu, powyrywane ściany budynków, wzdęte truchła krów, połamane drzewa i cisza – taki obraz zastali nasi terytorialsi, którzy jako jedna z pierwszych służb pojawili się w Lądku Zdrojku, tuż po wielkiej wodzie Zostawili tam pot i serce, a zabrali ze sobą wdzięczność powodzian i niezmierzone pokłady satysfakcji.

Kotlet na talerzu. Jeśli nie schabowy, to jaki? Kilka sprawdzonych przepisów

Kotlet na talerzu. Jeśli nie schabowy, to jaki? Kilka sprawdzonych przepisów

W niedzielę Polacy jedzą schabowe. Czy tylko? Kotlet niejedno ma imię. Na prośbę naszych czytelników sprawdzone przepisy na kotlety z mięsem i bez.

Mężczyzna wykorzystał zaufanie kobiety, z którą kiedyś tworzył związek i ją dość regularnie okradał

A to telefon, a to pieniądze. 40-latek okradł swoją partnerkę

Byli parą, a kiedy się rozstali, 40-latek okradł byłą partnerkę. Odpowie za to. Grozi mu więzienia.

Dodatkowe kursy autobusów po meczu Motoru Lublin
Lublin

Dodatkowe kursy autobusów po meczu Motoru Lublin

To już tradycja. Po ostatnim gwizdku sobotniego meczu Motoru Lublin ze Śląskiem Wrocław spod Areny Lublin ruszą dodatkowe autobusy.

43-latkowi z gminy Mełgiew grozi nawet do 15 lat pozbawienia wolności

Zadziorny złodziej recydywista. Groził ochroniarzowi, rzucił się na policjantów

Przyjechał do Lublina i narozrabiał. Teraz 43-latkowi z gminy Mełgiew grozi nawet do 15 lat pozbawienia wolności.

Terra Innominata w Ratuszu. Wernisaż z udziałem autora
4 października 2024, 17:00
galeria

Terra Innominata w Ratuszu. Wernisaż z udziałem autora

Marcin Kuran, autor zdjęć składających się na wystawę „Terra Innominata” weźmie udział w jej wernisażu, który w piątek, 4 października odbędzie się w Galerii Fotografii Ratusz. Do udziału zaprasza Zamojskie Towarzystwo Fotograficzne.

Tak wyglądała szafa w pokoju mieszkańca gminy Tyszowce

Suszarnia w pokoju 25-latka. Marihuana zamiast ubrań na wieszakach

Nawet 10 więzienia grozi 25-latkowi z gminy Tyszowce. Policja znalazła u niego sporo nielegalnego towaru, m.in. marihuanę i susz tytoniowy.

Trzy osoby ranne w wypadku. 18-letni sprawca nie miał prawa jazdy

Trzy osoby ranne w wypadku. 18-letni sprawca nie miał prawa jazdy

Troje młodych ludzi trafiło do szpitala po wypadku, który spowodował 18-latek. Młody człowiek siadł za kierownicą, mimo że nie ma prawa jazdy.

Kochamy kuchnię włoską. A za co? Za smaki
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Kochamy kuchnię włoską. A za co? Za smaki

Wszyscy kochają kuchnię włoską. Pizza, makarony, desery... Żeby spróbować prawdziwej kuchni włoskiej nie trzeba wcale jechać do słonecznej Italii.

Ale cyrk!
foto
galeria

Ale cyrk!

W waszym ulubionym Helium Club odbył się niezły cyrk. Na parkiecie pełna paleta barw, najróżniejszych strojów, sztuczek cyrkowych, pokazów i energicznej muzyki. To była totalnie pokręcona noc. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Wypadek na krajowej 17. Dwie osoby ranne. Policja kieruje na objazdy
galeria

Wypadek na krajowej 17. Dwie osoby ranne. Policja kieruje na objazdy

Zablokowany jest przejazd krajową drogą nr 17 między Zamościem a Tomaszowem Lubelskim. Doszło tam do wypadku.

Nowi w mundurze. Po ślubowaniu i szkoleniu zaczną strzec granicy

Nowi w mundurze. Po ślubowaniu i szkoleniu zaczną strzec granicy

Kobiety i mężczyźni, w sumie 63 osoby zasiliły formalnie szeregi Nadbużańskiego oddziału Straży Granicznej. W piątek złożyli ślubowanie, teraz czeka ich szkolenie, później już prawdziwa służba. Ta formacja wciąż rekrutuje. Można się zgłaszać.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium