Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 września 2024 r.
9:24

Przepisy na niedzielny obiad - szybkie, tanie, sprawdzone

Leniwe czy kopytka. A może rydzyki z kluskami albo zapomniane pierogi z pomarańczami. Lubelska kuchnia regionalna słynie ze smacznycznych potraw mącznych. Oto przykłady i sprawdzone przepisy akurat na niedzielny obiad

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kluski czy pierogi to smaczny dylemat Polaków i zagranicznych turystów przyjeżdżających do Lublina. Ci ostatni zamiast tagliatelle z krewetkami chętniej zamówią wiejskie kluski z twarogiem lub sosem pieczarkowym. A zamiast indyjskich samosów pierogi lubelskie z kaszą i serem. Na Liście Produktów Tradycyjnych województwo lubelskie ma zarejestrowane dziesiątki smakowitych dań mącznych. Oto nasza top lista, jak zawsze ułożoną w porządku alfabetycznym.

Kluski czy pierogi to smaczny dylemat Polaków i zagranicznych turystów przyjeżdżających do Lublina. Ci ostatni zamiast tagliatelle z krewetkami chętniej zamówią wiejskie kluski z twarogiem lub sosem pieczarkowym. A zamiast indyjskich samosów pierogi lubelskie z kaszą i serem.

Na Liście Produktów Tradycyjnych województwo lubelskie ma zarejestrowane dziesiątki smakowitych dań mącznych. Oto nasza top lista, jak zawsze ułożoną w porządku alfabetycznym.

Cebulaki bełżyckie

Składniki: ciasto: 1 kg mąki, 0,5 litra gorącej wody. Farsz: 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 0,25 g podgardla lub boczku. Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc i wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podgardle lub boczek stopić. Na tłuszczu ze skwarkami zeszklić cebulę i połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Dodać pieprz, pieprz ziołowy, sól, wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nadziewać farszem.

Chinkali z Poniatowej

Składniki: cienkie ciasto składające się z mąki, wody i soli na 24 pierogi. Farsz: 1 kg baraniny lub wołowiny (udziec, łopatka), sól, pieprz, oregano, tymianek, woda. Wykonanie: mięso przekręcić przez maszynkę, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić dodając wody, żeby nadzienie było soczyste. Ciasto podzielić na 24 porcje, zrobić placuszki o średnicy 15 cm, nakładać farsz, zrobić sakiewkę i mocno zacisnąć na górze, żeby farsz nie wypłynął. Gotować w osolonej wodzie.

Kibiny po litewsku

Składniki: 1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 1 kostka masła, 2 jajka, szczypta soli, szczypta cukru. Na farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule. Wykonanie: mięso zmielić w maszynce, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy, czosnek. Ciasto wyrobić i rozwałkować, wycinać formy kuliste i nakładać farsz. Zawijać, piec w piekarniku około 45 minut.

Kodeńskie pielmieni z ziemniakami

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól. Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem rzepakowym, kto lubi cebulką smażoną na oleju.

Kopytka

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 11/2 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, bułka tarta, masło do polania.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko i szybko zagnieść ciasto. Formować wałki o średnicy około 2,5 cm, spłaszczać je nożem i kroić na ukos kawałki o długości 3-4 cm. Gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, odsączyć, okrasić stopionym masłem i zrumienioną bułką.

Kreplach z Włodawy

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, 1 łyżeczka wody, pół łyżeczki soli.

Na farsz: 25 dag zmielonej wołowiny, pół szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 łyżka gęsiego smalcu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto, tak by było jednolite i lśniące. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć cebulę i mięso. Smażyć 1o minut. Często mieszać. Przyprawić solą z pieprzem. Wystudzić. Lepić zgrabne pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmować na durszlak. Podawać gorące. Można podlać cebulką podsmażoną na maśle.

Leniwe z ziemniakami

Składniki: 25 dag twarogu, 20 dag ziemniaków, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki masła, sól, tarta bułka do polania.

Wykonanie: obrane i ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę. Rozetrzeć masło, dodać żółtka, ser z ziemniakami i ucierać na jednolitą masę. Połączyć z mąką i ubitą na sztywno pianą, delikatnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką formować wałki i pokroić w skośne romby o szerokości 2-3 cm. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, gdy wypłyną, odsączyć i polać stopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką.

Pierogi ruskie

Według Marii Monatowej, autorki Uniwersalnej książki kucharskiej

Pół kg mąki rozczynić z 1,5 dag drożdży piekarskich rozpuszczonych w szklance w ćwierć litra mleka. Gdy zacznie rosnąć ubić 2 żółtka i jedno całe jajo, dodać pół łyżki cukru, trochę soli, łyżkę sklarowanego masła i ubijać dobrze, aż od ręki odstanie. Potem postawić w cieple aby rosło, a gdy się ruszy i na wierzchu popęka, wyrzucić je na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto na grubość palca.

Nałożyć farszem z mięsa i twardemi jajami w cząstki pokrajanemi lub farszem z kapusty słodkiej i zawinąć w jeden duży pieróg. Można też wykrawać małe placuszki i nałożywszy farszu zlepiać podłużne pierożki. Kłaść na blachę wysmarowaną masłem i podsypaną mąką. Postawić w cieple na pół godziny, aby podrosły, a przed wstawieniem do pieca posmarować jajkiem i piec w gorącym piecu. Przed wyjęciem spróbować słomką czy upieczone.

Rydzyki z kluskami

Składniki: 40 dag domowych klusek, talerz małych rydzyków, pół szklanki śmietany, 5 dag masła, sól, pieprz.

Wykonanie: w osolonej wodzie ugotować kluski. Wziąć ładnych, młodych rydzyków, opłukać ba czysto w wodzie, żeby wszelkie nieczystości usunąć. Ułożyć rydzyki na sicie blaszkami na spód. Rozgrzać na patelni masło, ponakładać rydzyków blaszkami do góry, oprószyć lekko solą i smażyć na ostrym ogniu, aż przypalą się od spodu. Nie ruszać żadnego rydzyka, ani nie mieszać, ani nie podnosić widelcem. O ile każdy rydzyk się przypiekł, podlać śmietaną, zagotować i zaraz podawać z kluskami.

Starodawne kołduny litewskie

Z 25 dag mąki, 2 jaj, ćwierć szklanki ciepłej wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, żeby było niezbyt twarde i elastyczne. Z ciasta wykroić kieliszkiem do wina kółka. Na zwilżonej zimną wodą desce usiekać 25 dag najlepszej polędwicy wołowej i tyle samo oczyszczonego z żył i błon łoju nerkowego. Obie masy dokładnie wymieszać. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodać ugotowaną w rosole i przetartą przez sito cebulę. Formować zgrabne kołduny i silnie je zlepiać, bo podczas gotowania puszczają sok. Wrzucać do gotującego się rosołu wołowego. Gotować 10 minut, aż wszystkie pierożki wypłyną. Podawać w rosole lub nazajutrz podsmażone z cebulką.

Zapomniane pierogi z pomarańczami na deser

Zagnieść ciasto na pierogi. Wykroić kółka. Pomarańcze podzielić na cząstki, obrać z włókien i skórki, wybrać nasiona, zawijać w ciasto. Zlepić. Ugotować w osolonej wodzie. Na półmisku polać masłem z bułeczką. Oddzielnie podać śmietanę i cukier puder. Pierogi z pomarańczami są równie dobre jak pierogi ze śliwkami, borówkami, jabłkami i gruszkami.

O SZTUCE GOTOWANIA KLUSEK

Wrzucić kluski do dużej ilości osolonego wrzątku (2 litry wody na 25 dag). Dodać łyżeczkę oleju. Dokładnie wymieszać. Uważać, żeby nie rozgotować makaronu. Odcedzić, gdy będzie „al dente” (półtwardy). Jeśli nie będzie od razu podawany, przelać go zimną wodą, odcedzić i wymieszać z łyżką oleju. Przed podaniem na chwilę zanurzyć we wrzątku.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Fałszywa inwestycja: Uwierzyła i straciła ponad 100 000 złotych

Fałszywa inwestycja: Uwierzyła i straciła ponad 100 000 złotych

Wszystko zaczęło się od reklamy w internecie, która kusiła dużymi zarobkami przy inwestycji na giełdzie. 65-letnia mieszkanka powiatu tomaszowskiego założyła profil, a kiedy zaczęła inwestować, skontaktował się z nią mężczyzna podający się za doradcę finansowego. Na początek przelała 900 złotych, ale w sumie straciła pond 100 000 złotych.

Duet Siksa wystąpi w Strefie Innych Brzmień
koncert
7 marca 2025, 20:00

Duet Siksa wystąpi w Strefie Innych Brzmień

Pierwszym tegorocznym artystą, który zainauguruje sezon koncertowy w Strefie Innych Brzmień będzie duet Siksa słynący z niesamowitych koncertów-performance'ów. Artyści wracają do Lublina z premierowym materiałem pt. “Grande Donna Freiheit & Her Spiders from the Squat”, który zaprezentują już 7 marca (piątek) w Bałaganie.

Od lewej Paweł Dadej (MZK), Paweł Okapa (OPEC) i Tomasz Wadas (ZUK) - prezesi tych spółek otrzymali już podwyżki. Na uchwałę podnoszącą wynagrodzenie czekają jeszcze Janusz Piechnat z MPWiK oraz Andrzej Ryl z Nieruchomości Puławskich

Podwyżki dla prezesów miejskich spółek. Kto dostaje więcej?

Od marca prezesi trzech spółek należących do miasta Puławy otrzymują wyższe wynagrodzenia. Podwyżki najpewniej otrzyma także dwóch kolejnych szefów miejskich przedsiębiorstw. Uchwały kilka dni temu opublikował Ratusz.

Dworzec Lublin przyciąga wieżowce. Będzie nowy kompleks przy ul. Młyńskiej?
LEX DEWELOPER

Dworzec Lublin przyciąga wieżowce. Będzie nowy kompleks przy ul. Młyńskiej?

Lublin wkrótce może zyskać nowy kompleks mieszkalno-usługowy w bezpośrednim sąsiedztwie dworca kolejowego i autobusowego. Do Ratusza wpłynął wniosek o zezwolenie na inwestycję, która obejmuje budowę dwóch 14-kondygnacyjnych wież mieszkalnych połączonych częścią usługową.

Rok temu przez błąd urzędnika stracili 23 miliony. Ale spróbowali jeszcze raz

Rok temu przez błąd urzędnika stracili 23 miliony. Ale spróbowali jeszcze raz

Przez błąd urzędników powiat radzyński stracił wielomilionową dotację na remont dróg. Samorząd szybko postarał się o pieniądze ponownie i tym razem z sukcesem. – Opatrzność nad nami czuwała – uważa starosta radzyński.

Urodziny Fryderyka Chopina w Filharmonii Lubelskiej
koncert
9 marca 2025, 18:00

Urodziny Fryderyka Chopina w Filharmonii Lubelskiej

W tym roku przypada 215 rocznica urodzin Fryderyka Chopina. Dlatego w najbliższą niedzielę (9 marca) w Filharmonii Lubelskiej odbędzie się recital chopinowski. Utwory wybitnego kompozytora wykona Tomasz Ritter.

17 milionów do wydania. Weź udział w nowej edycji Budżetu Obywatelskiego

17 milionów do wydania. Weź udział w nowej edycji Budżetu Obywatelskiego

W poniedziałek ruszyła 12. edycja Budżetu Obywatelskiego. Mieszkańcy Lublina zdecydują, na co wydać 17 000 000 złotych. A pomysły na to, jak zagospodarować te pieniądze, można składać do 28 marca.

59-latek z dożywotnim zakazem podczas pościgu uderzył w radiowóz

59-latek z dożywotnim zakazem podczas pościgu uderzył w radiowóz

Nie zatrzymał się do kontroli, a w czasie pościgu uderzył w radiowóz. 59-latek posiadał dożywotni zakaz kierowania pojazdami mechanicznymi, który już wcześniej kilkukrotnie złamał.

Odprawa w siedzibie Dowództwa Komponentu Wojsk Obrony Cyberprzestrzeni w podwarszawskim Legionowie. Tematem spotkania była implementacja sztucznej inteligencji w Siłach Zbrojnych RP

Centrum Implementacji Sztucznej Inteligencji, czyli AI dla polskiej armii

Dezinformacja to jedna z najsilniejszych broni, jaka jest dzisiaj używana – mówił szef MON po specjalnej odprawie Dowództwa Komponentu Wojsk Obrony Cyberprzestrzeni.

Noc Kultury 2025: zaczyna się konkurs Młody rap

Noc Kultury 2025: zaczyna się konkurs Młody rap

Występ na jednym z największych festiwali w Lublinie przed jedną z największych gwiazd sceny rapowej w Polsce – taka jest stawka konkursu „Młody rap” w ramach Noc Kultury.

Maja Kusiak rozegrała w niedzielę bardzo dobre zawody

Maja Kusiak: Zagrałyśmy zgodnie ze swoim planem

Polski Cukier AZS UMCS Lublin w niedzielę rozbił 128:27 KGHM BC Polkowice. Zapraszamy do zapoznania się z pomeczowymi wypowiedziami bohaterek tego spotkania.

Kwalifikacja to nie mobilizacja, ale stawić się trzeba. Ruszyły komisje wojskowe w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Kwalifikacja to nie mobilizacja, ale stawić się trzeba. Ruszyły komisje wojskowe w Lublinie

W Lublinie trwa kwalifikacja wojskowa. Jak podkreśla Sylwia Pisarek-Piotrowska, starosta lubelska, nie jest to mobilizacja, a tylko sprawdzenie, jakimi zasobami kadrowymi dysponujemy. Jak kwalifikacja wojskowa wygląda, kto dostał wezwanie i co grozi za niestawienie się

Thorsten Quaeschning z Tangerine Dream

Tangerine Dream: Teraz w studiu, w sierpniu w Lublinie

Za dwa lata będą obchodzić 60-lecie działalności. Na razie pracują nad nową płytą i szykują się koncertów w Polsce. A na liście jest także Lublin. Kiedy i gdzie w naszym mieście zagra Tangerine Dream?

Bogdanka zostanie spółką Skarbu Państwa? Ministerstwo odpowiada

Bogdanka zostanie spółką Skarbu Państwa? Ministerstwo odpowiada

Politycy PiS i związkowcy domagają się przekształcenia kopalni Bogdanka – należącej do koncernu Enea – w spółkę Skarbu Państwa. Mówią o widmie likwidacji i zwolnieniach pracowników.

29 lat, BMW, 3 promile i dachowanie
NA DRODZE

29 lat, BMW, 3 promile i dachowanie

Po niedzielnym dachowaniu na DW-824, kierowcy grozi kara do 3 lat pozbawienia wolności oraz wysoka grzywna.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium