To przepyszne paszteciki nadziewane ...lebiodą. - Tak się u nas w domu gotowało - wspomina Helena Opolska z Markuszowa
Na ciasto: 2 szklanki mąki, 12,5 dag margaryny lub masła, pół szklanki śmietany, 2 dag drożdży, sól, gałka muszkatołowa.
Na farsz: 50 dag lebiody lub 1 opakowanie szpinaku, 50 dag białego sera, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, żółty ser na posypkę, olej na smażenie.
Wykonanie:
Przesiać mąkę, posiekać masło lub margarynę. Wymieszać śmietanę z drożdżami i solą. Dodać do mąki, wsypać startą gałkę muszkatołową na smak.
Zagnieść ciasto, przykryć miską, żeby odpoczęło.
Posiekać lebiodę lub szpinak. Wrzucić na patelnię, dodać trochę wody, dusić do odparowania. Przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, roztarty czosnek, sól, pieprz. Można dodać trochę podsmażonego boczku na smak. Wyrobić smak, jak trzeba doprawić.
Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty, nałożyć farsz, zawinąć ciasto. Kroić jak krokiety.
Posypać startym żółtym serem i upiec w piekarniku na złoto.