Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lipca 2021 r.
14:52

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

0 0 A A
(fot. Maciej Kaczanowski, Małgorzata Sulisz)

Sezon na szparagi za nami, czas na młode cukinie i kurki w kuchni. To wdzięczny temat na upalne lato. Podpowiadamy, co z nich przyrządzić i jak można je połączyć razem na talerzu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Cukinia i kurki to dobrana para. Smaczne osobno, potrafią zachwycić razem na talerzu. Na rynku są już młode cukinie. Można je jeść na surowo, zaledwie posypane gruboziarnistą solą. Można je faszerować, piec, dusić z innymi warzywami, bądź z mięsem, a nawet robić z nich dżem. Kto ma cukinie w ogródku, może ich kwiaty nafaszerować ryżem i zapiec, podając z jogurtowym sosem.

Szybkie dania

Młodziutkie cukinie kroimy na pół, każdą połówkę na podłużne ćwiartki. Wrzucamy na osoloną wodę z dodatkiem kopru i kilku ząbków czosnku. Gotujemy bardzo krótko, tak by była chrupiąca. Wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masełkiem, jeszcze trochę pieprzu i gotowe.

A teraz cukinie z grilla: najprościej plastry cukinii zanurzyć w oliwie, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rzucić na ruszt na parę minut. Ale równie dobrze możemy cukinie przekroić na pół, wydrążyć, natrzeć od środka czosnkiem i oliwą – a z miąższu, siekanych pomidorów, tartej bułki, posiekanej natki pietruszki zrobić farsz, trochę go poddusić na patelni i wypełnić nim cukinie. Takie pękate przysmaki zawijamy w folię i pieczemy na ruszcie.

I z patelni: myte cukinie kroimy w plastry, solimy, posypujemy pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złocisty kolor i podajemy z dipem kminkowym. Dip kminkowy robimy tak: w młynku mielimy 10 ziaren angielskiego ziela i łyżeczkę kminku. Mieszankę wrzucamy do 20 dag gęstej śmietany i dokładnie miksujemy, doprawiając solą czosnkową.

Cukinia z soczewicą

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: pokrojoną cukinię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek. Kiedy soczewica będzie miękka, dodać podsmażoną na złoto cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki.

Cukinia w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI: 3 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka śmietany, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinie i cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco. Doprawić solą z pieprzem i podlać szklanką śmietany. Podawać z młodymi ziemniakami.

Cukinia z makaronem

To mój ulubiony przepis, dostałem go od Ivo Violante, włoskiego szefa kuchni, który pracował przez kilka lat w Lublinie. Do garnka wrzucam 0,5 kg makaronu typu kokardki i gotuję al dente. Na patelni podsmażam 1 kiełbaskę grillową pokrojoną w kostkę, 1 cebulę, dodaję 1 cukinię pokrojoną w kostkę. Duszę 5 minut, dodaję do odcedzonego makaronu, doprawiam solą, pieprzem i gotowe. Oraz bardzo pyszne.

Cukiniowe placuszki

SKŁADNIKI: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, 1 łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej, można ją zastąpić koperkiem, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na około pół godziny. Odcisnąć sok z cukinii, wymieszać razem z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy formować małe kotleciki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i kotleciki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać jeszcze bułki tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby kotleciki zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Zupa z cukinii i kalarepki

Najpierw należy rzucić na masło 1 posiekaną cebulę. Gdy się lekko zezłoci zalać 1 l bulionu warzywnego. Dodać listek laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po 10 minutach wrzucić 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle 3 małe cukinie pokrojone w plastry. Pokroić młodziutką kalarepkę w kostkę, podsmażyć na złoto. Wyjdą chrupiące skwarki. Razem z cukinią idą do garnka i zupa gotowa. Trochę pieprzu i soli nie zaszkodzi. Jak i jeden posiekany ząbek czosnku. Zupę można zaprawić jogurtem lub śmietaną. Smaczna na gorąco, dobrze sprawdzi się w upał podana na zimno w roli chłodnika.

Przysmak Mickiewicza

Przez znawców zaliczane są do grzybiej arystokracji, jak borowik czy maślak. Kurki uwiecznił w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz: „Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,/ Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,/ Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,/ I dziwna, żaden owad na nich nie usiada”. Poeta był nie tylko romantykiem, ale i smakoszem, więc kurki o delikatnym zapachu przypominającym aromat moreli przypadły mu do gustu.

Najlepsze są smażone na maśle. Dodane do jajecznicy bardzo podnoszą jej smak. Francuzi dodają do smażenia kurek trochę posiekanego czosnku i doprawiają gotową potrawę posiekaną natką pietruszki. A teraz klasyczne kurki w śmietanie.

Kurki w śmietanie

SKŁADNIKI: 1 kg kurek, 20 dag cebuli, 10 dag masła, 250 ml śmietany, sól, pieprz.

WYKONANIE: większe kurki pokroić w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawić w całości. Na patelnię dać 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebuli. Gdy się usmaży, wrzucić 1 kg kurek i dusić do miękkości. Zredukować, żeby odparować wodę. Następnie wlać szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawić solą z pieprzem.

Kurki z pietruszką

SKŁADNIKI: 30 dag kurek, 150 ml wiejskiej, kwaśnej śmietany, dużo pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: kurki bardzo dokładnie umyć. Większe pokroić części. Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Nie zapominać o mieszaniu. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę i zagotować. Na talerzu obficie posypać natką pietruszki.

Makaron z kurkami

SKŁADNIKI: 60 dag makaronu wstążki, 20 dag kurek, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1/3 szklanki śmietanki 18-proc., 2 łyżki kwaśnej śmietany, tarty parmezan.

WYKONANIE: pokrojoną w plasterki cebulę przesmażyć na maśle. Dodać kurki i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, parmezan i dusić kolejne 10 minut, ciągle mieszając. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Kurki doprawić solą i pieprzem, jak trzeba dolać śmietany. Po zagotowaniu kurki w sosie dodać do odcedzonego makaronu, wymieszać i natychmiast podawać.

Cukinia i kurki

A teraz szybki zestaw jarski. Cukinię kroję w plastry, solę, czekam, aż puści sok, osuszam na papierowym ręczniku, na każdym plastrze układam po kawałku sera. Zapiekam w piekarniku, podaję w kurtkami usmażonymi na maśle. Całość obficie posypuję pietruszką.

Kolejne smaczne połączenie to cukiniowe placuszki, które podaję w domu w kurkami w śmietanie. Dobrze sprawdzą się w takiej konfiguracji także placki ziemniaczane. Kurki usmażone na maśle są doskonałą okrasą dla kotletów ziemniaczanych lub placków z ugotowanych ziemniaków, pieczonych w piekarniku. Te ostatnie są bardzo smakowite. Ziemniaki gotuję z dwoma cebulami, odcedzam, miksuję, doprawiam solą z pieprzem, dodaję mąki, tak by powstałe ciasto dało się formować w okrągłe placki. Piekę w piekarniku jak pizzę. Wykładam na talerze, na każdy placek daję dużo kurek smażonych na maśle, posypuję pietruszką.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Gala Sportu Województwa Lubelskiego: Aleksandra Mirosław sportowcem roku
ZDJĘCIA
galeria

Gala Sportu Województwa Lubelskiego: Aleksandra Mirosław sportowcem roku

W hotelu Luxor odbyła się III Gala Sportu organizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Najlepszym sportowcem naszego regionu została Aleksandra Mirosław.

Aleksandra Rosiak była najlepszą zawodniczką MKS FunFloor w piątkowym spotkaniu
ZDJĘCIA
galeria

MKS FunFloor Lublin rozbił kolejnego rywala w Orlen Superlidze

MKS FunFloor Lublin nie miał najmniejszych problemów z rozbiciem Energii Szczypiorno Kalisz

Brutalnie zabił dwie kobiety, ale więzienia może uniknąć
zbrodnia
galeria

Brutalnie zabił dwie kobiety, ale więzienia może uniknąć

Mirosław B. (49. l), sprawca głośnego, podwójnego zabójstwa w Glinniku w powiecie lubartowskim przebywa w izolacji i czeka na umorzenie sądowego postępowania. Według opinii biegłych w chwili zdarzenia mógł być niepoczytalny.

Maciej Grzywa w piątek rano zapowiedział, że Górnik Łęczna odniesie się do medialnych doniesień i w piątek wieczorem klub opublikował obszerny komunikat

Górnik Łęczna odniósł się do doniesień dotyczących zaległości finansowych wobec piłkarzy

W czwartek w mediach pojawiły się niepokojące informacje odnośnie Górnika Łęczna. Jak doniósł serwis meczyki.pl sztab szkoleniowy i piłkarze mieli nie otrzymywać pensji od czterech miesięcy. W piątek klubowy zarząd odniósł się do tych doniesień w obszernym komunikacie

Niespodziewana porażka PZL Leonardo Avii Świdnik w Spale

Niespodziewana porażka PZL Leonardo Avii Świdnik w Spale

Jak się okazało SMS PZPS Spała potrafi postawić się każdemu przeciwnikowi. W piątek boleśnie przekonali się o tym siatkarze PZL Leonardo Avii Świdnik, którzy sensacyjnie przegrali z ostatnim w tabeli zespołem gospodarzy 2:3

Bright Ede to 17-letni środkowy obrońca

Motor Lublin ogłosił pierwszy zimowy transfer

Bright Ede to pierwszy zawodnik, który w zimowym okienku transferowym dołączył do Motoru Lublin. 17-latek, który do tej pory występował w Zagłębiu II Lubin podpisał umowę do końca 2026 roku.

Jak co roku osoby zasłużone dla zamojskiej kultury zostały docenione. Stanisław Orłowski odebrał tytuł Honorowego Obywatela Zamościa
galeria

Zamość podsumował rok w kulturze (pełna lista nagrodzonych)

Recital aktorki Stanisławy Celińskiej zaplanowano dla uświetnienia piątkowego wieczoru, kiedy podsumowywano miniony rok w kulturze Zamościa. Wydarzenie, tym razem zorganizowane w Zamojskim Domu Kultury, było okazją do docenienia tych, którzy w trakcie minionych 12 miesięcy, ale również wielu lat wstecz przyczynili się do kulturalnego rozwoju miasta.

Donald Tusk (na zdj) i Andrzej Duda w tej sprawie mówią jednym głosem. Polska nie będzie respektować decyzji Międzynarodowego Trybunału Karnego w Hadze i pozwoli, by w uroczystościach poświęconych ofiarom niemieckiego ludobójstwa wzięły udział osoby oskarżane o zbrodnie na narodzie palestyńskim
kraj

Na przekór międzynarodowemu trybunałowi. Tusk przeciw aresztowaniu premiera Izreala

Jest decyzja polskich władz w sprawie udzielenia bezpieczeństwa delegacji władz Izreala spodziewanej podczas tegorocznych obchodów 80. rocznicy wyzwolenia byłego niemieckiego, nazistowskiego obozu Auschwitz-Birkenau. To oznacza, że ścigany za zbrodnie wojenne Benjamin Netanjahu nie zostanie aresztowany.

Świętowali zdane prawo jazdy. Opony alfy romeo tego nie wytrzymały

Świętowali zdane prawo jazdy. Opony alfy romeo tego nie wytrzymały

Gdy na drodze w Stoku pojawiła się alfa romeo, której to kierowca ledwo trzymał się pasa ruchu, w czym nie pomagał mu brak przednich opon, świadkowie zadzwonili po policję. Okazało się, że kierowca jest pijany i nie ma prawa jazdy. Razem z kolegami świętował zdany egzamin kolegi.

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany
Lublin

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany

Wybudowany w latach 30. ubiegłego wieku i od blisko dwóch lat pusty charakterystyczny budynek w centrum Lublina znalazł nowego właściciela.

Jedna z formacji biorących udział w defiladzie 1000-lecia
film

Tworzyli formację 1000. Piloci podzielą się wspomnieniami

To była największa defilada w historii Wojska Polskiego. Na głowami tłumów zgromadzonych w stolicy lecieli wtedy m.in. dęblińscy piloci tworząc formację "1000" na cześć tysiąclecia państwa polskiego. Dęblińskie muzeum zaprasza na film i spotkanie z lotnikami, który brali w niej udział.

Motor pokonał w sparingu Wisłę Płock. Dwóch młodych piłkarzy na testach

Motor pokonał w sparingu Wisłę Płock. Dwóch młodych piłkarzy na testach

Piłkarze Motoru w piątek rozegrali pierwszy mecz kontrolny podczas zimowych przygotowań. Drużyna Mateusza Stolarskiego pokonała pierwszoligową Wisłę Płock 2:1. Już w sobotę żółto-biało-niebiescy wylecą na obóz do tureckiego Belek, gdzie planują trzy kolejne mecze kontrolne.

Magdalena Cieplechowicz-Buczak (na pierwszym planie) zapewnia, że sztab jeszcze przyjmuje gadżety na licytacje

Sztab WOŚP dopina program. W tym roku będą nowości

Zarejestrowanych jest 400 wolontariuszy. Zalaminowane identyfikatory dla nich już dojechały z Warszawy. Trwa dopinanie szczegółów programu. Wiadomo, że w tym roku w Zamościu podczas 33. Finału WOŚP będą nowości.

Boisko Wysokich Lotów poszukuje wykonawcy remontu

Boisko Wysokich Lotów poszukuje wykonawcy remontu

Miasto szuka wykonawcy, który zajmie się remontem boiska wielofunkcyjnego przy szkole podstawowej nr 31 w Lublinie. Na realizację zadania będzie 3 miesiące.

Jacht vs. łódź motorowa – co wybrać na początek przygody z wodą?

Jacht vs. łódź motorowa – co wybrać na początek przygody z wodą?

Marzenie o własnej jednostce pływającej często towarzyszy miłośnikom sportów wodnych. Fascynacja żeglarstwem rodzi jednak ważne pytanie o wybór odpowiedniego sprzętu na start. Decyzja między jachtem żaglowym a łodzią motorową wymaga dokładnego przeanalizowania własnych potrzeb, możliwości i oczekiwań związanych z wodnymi przygodami.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium