Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lipca 2021 r.
14:52

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

0 0 A A
(fot. Maciej Kaczanowski, Małgorzata Sulisz)

Sezon na szparagi za nami, czas na młode cukinie i kurki w kuchni. To wdzięczny temat na upalne lato. Podpowiadamy, co z nich przyrządzić i jak można je połączyć razem na talerzu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Cukinia i kurki to dobrana para. Smaczne osobno, potrafią zachwycić razem na talerzu. Na rynku są już młode cukinie. Można je jeść na surowo, zaledwie posypane gruboziarnistą solą. Można je faszerować, piec, dusić z innymi warzywami, bądź z mięsem, a nawet robić z nich dżem. Kto ma cukinie w ogródku, może ich kwiaty nafaszerować ryżem i zapiec, podając z jogurtowym sosem.

Szybkie dania

Młodziutkie cukinie kroimy na pół, każdą połówkę na podłużne ćwiartki. Wrzucamy na osoloną wodę z dodatkiem kopru i kilku ząbków czosnku. Gotujemy bardzo krótko, tak by była chrupiąca. Wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masełkiem, jeszcze trochę pieprzu i gotowe.

A teraz cukinie z grilla: najprościej plastry cukinii zanurzyć w oliwie, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rzucić na ruszt na parę minut. Ale równie dobrze możemy cukinie przekroić na pół, wydrążyć, natrzeć od środka czosnkiem i oliwą – a z miąższu, siekanych pomidorów, tartej bułki, posiekanej natki pietruszki zrobić farsz, trochę go poddusić na patelni i wypełnić nim cukinie. Takie pękate przysmaki zawijamy w folię i pieczemy na ruszcie.

I z patelni: myte cukinie kroimy w plastry, solimy, posypujemy pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złocisty kolor i podajemy z dipem kminkowym. Dip kminkowy robimy tak: w młynku mielimy 10 ziaren angielskiego ziela i łyżeczkę kminku. Mieszankę wrzucamy do 20 dag gęstej śmietany i dokładnie miksujemy, doprawiając solą czosnkową.

Cukinia z soczewicą

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: pokrojoną cukinię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek. Kiedy soczewica będzie miękka, dodać podsmażoną na złoto cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki.

Cukinia w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI: 3 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka śmietany, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinie i cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco. Doprawić solą z pieprzem i podlać szklanką śmietany. Podawać z młodymi ziemniakami.

Cukinia z makaronem

To mój ulubiony przepis, dostałem go od Ivo Violante, włoskiego szefa kuchni, który pracował przez kilka lat w Lublinie. Do garnka wrzucam 0,5 kg makaronu typu kokardki i gotuję al dente. Na patelni podsmażam 1 kiełbaskę grillową pokrojoną w kostkę, 1 cebulę, dodaję 1 cukinię pokrojoną w kostkę. Duszę 5 minut, dodaję do odcedzonego makaronu, doprawiam solą, pieprzem i gotowe. Oraz bardzo pyszne.

Cukiniowe placuszki

SKŁADNIKI: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, 1 łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej, można ją zastąpić koperkiem, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na około pół godziny. Odcisnąć sok z cukinii, wymieszać razem z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy formować małe kotleciki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i kotleciki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać jeszcze bułki tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby kotleciki zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Zupa z cukinii i kalarepki

Najpierw należy rzucić na masło 1 posiekaną cebulę. Gdy się lekko zezłoci zalać 1 l bulionu warzywnego. Dodać listek laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po 10 minutach wrzucić 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle 3 małe cukinie pokrojone w plastry. Pokroić młodziutką kalarepkę w kostkę, podsmażyć na złoto. Wyjdą chrupiące skwarki. Razem z cukinią idą do garnka i zupa gotowa. Trochę pieprzu i soli nie zaszkodzi. Jak i jeden posiekany ząbek czosnku. Zupę można zaprawić jogurtem lub śmietaną. Smaczna na gorąco, dobrze sprawdzi się w upał podana na zimno w roli chłodnika.

Przysmak Mickiewicza

Przez znawców zaliczane są do grzybiej arystokracji, jak borowik czy maślak. Kurki uwiecznił w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz: „Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,/ Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,/ Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,/ I dziwna, żaden owad na nich nie usiada”. Poeta był nie tylko romantykiem, ale i smakoszem, więc kurki o delikatnym zapachu przypominającym aromat moreli przypadły mu do gustu.

Najlepsze są smażone na maśle. Dodane do jajecznicy bardzo podnoszą jej smak. Francuzi dodają do smażenia kurek trochę posiekanego czosnku i doprawiają gotową potrawę posiekaną natką pietruszki. A teraz klasyczne kurki w śmietanie.

Kurki w śmietanie

SKŁADNIKI: 1 kg kurek, 20 dag cebuli, 10 dag masła, 250 ml śmietany, sól, pieprz.

WYKONANIE: większe kurki pokroić w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawić w całości. Na patelnię dać 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebuli. Gdy się usmaży, wrzucić 1 kg kurek i dusić do miękkości. Zredukować, żeby odparować wodę. Następnie wlać szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawić solą z pieprzem.

Kurki z pietruszką

SKŁADNIKI: 30 dag kurek, 150 ml wiejskiej, kwaśnej śmietany, dużo pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: kurki bardzo dokładnie umyć. Większe pokroić części. Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Nie zapominać o mieszaniu. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę i zagotować. Na talerzu obficie posypać natką pietruszki.

Makaron z kurkami

SKŁADNIKI: 60 dag makaronu wstążki, 20 dag kurek, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1/3 szklanki śmietanki 18-proc., 2 łyżki kwaśnej śmietany, tarty parmezan.

WYKONANIE: pokrojoną w plasterki cebulę przesmażyć na maśle. Dodać kurki i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, parmezan i dusić kolejne 10 minut, ciągle mieszając. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Kurki doprawić solą i pieprzem, jak trzeba dolać śmietany. Po zagotowaniu kurki w sosie dodać do odcedzonego makaronu, wymieszać i natychmiast podawać.

Cukinia i kurki

A teraz szybki zestaw jarski. Cukinię kroję w plastry, solę, czekam, aż puści sok, osuszam na papierowym ręczniku, na każdym plastrze układam po kawałku sera. Zapiekam w piekarniku, podaję w kurtkami usmażonymi na maśle. Całość obficie posypuję pietruszką.

Kolejne smaczne połączenie to cukiniowe placuszki, które podaję w domu w kurkami w śmietanie. Dobrze sprawdzą się w takiej konfiguracji także placki ziemniaczane. Kurki usmażone na maśle są doskonałą okrasą dla kotletów ziemniaczanych lub placków z ugotowanych ziemniaków, pieczonych w piekarniku. Te ostatnie są bardzo smakowite. Ziemniaki gotuję z dwoma cebulami, odcedzam, miksuję, doprawiam solą z pieprzem, dodaję mąki, tak by powstałe ciasto dało się formować w okrągłe placki. Piekę w piekarniku jak pizzę. Wykładam na talerze, na każdy placek daję dużo kurek smażonych na maśle, posypuję pietruszką.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium