Forszmak lubelski, zupa z karpia, flaki piaseckie, zupa cebulowa z Goraja albo pierogi: turowskie z soczewicą, olszewickie z kasza gryczaną i żakowolskie ze smażonymi ziemniakami.
Z umiejętnościami przygotowania jednego z takich dań kończą zajęcia uczestnicy warsztatów „Lublin ze smakiem”. To jedne z bardziej obleganych atrakcji trwającego Sezonu Lublin.
Tegoroczna edycja kwietniowo-majowych imprez pozwalających poznać historię miasta, ciekawe zakątki i miejsca potrwa do 3 maja.
Zakład Doskonalenia Zawodowego przy ul. Królewskiej 15 gdzie od soboty spotkali się uczestnicy zainteresowani sztuką kulinarną, jest jednym z wielu miejsc gdzie coś się dzieje.
W czwartek o godz. 10 pod dworcem PKP zacznie się poznawanie „Przemysłowców Lubelskich – żywot człowieka uprzemysłowionego”. O tej samej godzinie w Lubelskim Ośrodku Informacji Turystycznej i Kulturalnej przy ul. Jezuickiej można otrzymać karty z zagadkami i wystartować w „Quest Legendy Lublina”. Albo wybrać się do Muzeum Historii Miasta Lublina na warsztaty lepienia renesansowego sklepienia.
O godz. 14.30 i 16 Dom Słów - Izba Drukarstwa zaprasza na zwiedzania. Uwaga wszędzie obowiązują zapisy. Informacje o wolnych miejscach na sezon.lublin.eu