Trzy rodzaje sałat, papryki, pomidory, ogórki, jajka, feta i tost z masłem czosnkowym. I obiad gotowy.
Przepis na sałatę Stanisław Stelmach przywiózł z Paryża. Na początku przeraziły mnie misy w rozmiarze XXL – w których mieliśmy sałatę przyrządzić. Jak się później okazało – potężnym porcjom daliśmy radę.
Składniki
Na sos:
1 łyżka ostrej musztardy Dijon, 1 łyżka octu winnego, pół szklanki oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie
Kiedy wszystkie składniki już się w ogromnej misie spotkały, zabraliśmy się z ukoronowanie dania. Czyli zrobienie ekstra sosu, który nadaje potrawie pikantny szlif.
Najpierw do miseczki daje się musztardę, miesza z octem winnym i powoli, drobną stróżką wlewa oliwę. – Najważniejszy sekret. Cały czas trzeba ucierać sos w jedną stronę – powiedział Stanisław Stelmach. Tak też uczyniliśmy.
Pikantny sos został wlany do sałaty.
Magda delikatnie wymieszała składniki.
Spróbowaliśmy. Pycha. Do francuskiej sałaty można podać bagietkę z masłem czosnkowym. W wersji super – kilka kawałków serów. Wtedy możecie podać butelkę greckiej Retsiny o lekko żywicznym posmaku.
Po prowansalsku
Taka sałata podana z bagietką może stanowić pożywne danie.
Do miski sałaty możecie dodać oliwki i podsmażone kawałki kurczaka doprawionego przyprawą typu Gyros.
I jeszcze pyszny sos do sałat.
Składniki:
4 łyżeczki octu balsamicznego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku, bazylia, oregano (albo mieszanka ziół do sałatek), pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać i gotowe.
Można podawać do wszystkich sałat, ale polecam do sałaty lodowej z pomidorem, mozzarellą, kukurydzą. Świetnie pasuje też do surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy.