Już w najbliższą niedzielę w Kozłówce odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do konkurencji zgłoszono 150 regionalnych produktów oraz 14 dań obiadowych.
To już XV edycja promującego regionalne przysmaki konkursu. Lubelski finał rozpocznie się o godz. 12 w parku Muzeum Zamoyskich w Kozłówce. Organizatorzy zapewniają, że będzie dużo i wytwornie. Podczas kiermaszu, który odbędzie się w ramach finału, regionalni wytwórcy zaprezentują swoje produkty, m.in.: wekowaną rybę w borowikach, smalec fasolowy, dżem z cukinii ze śliwką, sławatyckie lody, a także kwas ziołowy oraz nalewkę z mięty i ogórka.
W menu znajdą się potrawy o tak nietypowych nazwach jak chociażby piaseckie rozetki, piramidki ulowe czy skubaniec rogowski. Będzie można posmakować również „Sekret Sapiehów”, jeden z 23 specjałów ubiegających się o ogólnopolski tytuł „Perły 2015”.
Zwycięzcę ogólnopolskiego konkursu poznamy we wrześniu, podczas wielkiego finału, który obędzie się w Poznaniu. Właśnie tam trafi wyłoniony w niedziele przez jury najciekawszy lubelski produkt, jednak nie tylko o tym będą decydowali kulinarni eksperci. W ramach niedzielnego konkursu wyłonione zostaną najlepsze produkty w różnych kategoriach. Wszyscy goście kiermaszu będą mogli za darmo spróbować wykwintnej zupy jarzynowej zwanej pejzanką oraz staropolskiego kompotu.