Jajek na wielkanocnym stole nigdy nie za dużo. Kiedy już najemy się jajek z solą, pieprzem i chrzanem, czas na bardziej wyrafinowane kompozycje. Oto jajka faszerowane na 3 sposoby.
Składniki: 12 jaj, 15 dag wędzonego łososia, 20 dag zielonego groszku, 20 dag pieczarek, masło, sól, pieprz.
Wykonanie: Gotujemy jaja 8 minut. Obieramy ze skorupki. Wydrążamy żółtka. Przekładamy po 4 żółtka do 3 miseczek. Dodajemy majonez. W pierwszej misce blenderujemy żółtka z kawałkami łososia. Doprawiamy pieprzem; najlepiej cytrynowym. Do drugiej wkładamy obgotowany zielony groszek przetarty przez sito, blenderujemy, doprawiamy solą z pieprzem. Do trzeciej dodajemy tarte pieczarki usmażone na maśle, blenderujemy, doprawiamy. Nakładamy farsz do jajek. Gotowe.