Pochodzi ze szlacheckiej kuchni, podawano ją w XIX wiecznym Krakowie. Stamtąd trafiła na Lubelszczyznę. Może warto zaryzykować?
Na opisanej przez nią wieczerzy były ponadto: cztery gatunki ryb, kutia z ryżu z makiem i miodem, na deser jabłka, orzechy i bakalie.
Składniki:
1 l mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynek, 2 żółtka, 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
Morele namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Rodzynki namoczyć i odsączyć.
Do mleka wsypać połamaną na kawałki czekoladę. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem.
Zupę zestawić z ognia, mieszając dodawać żółtka. Dodać morele pokrojone w paski i rodzynki.
Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko. Lub z małymi biszkoptami.